Ulkomaat

Baltian maat pyrkivät eroon venäläissähköstä – Yhtenä uhkakuvana esitetty sähkökatkoja, joita Venäjä voisi aiheuttaa

Turvallisuuspolitiikan asiantuntijat pitävät Venäjän sähköjärjestelmään kuulumista hybridiuhkana. Energia-asiantuntija pitää teknisesti ja taloudellisesti järkevämpänä kuulumista Venäjän kuin manner-Euroopan järjestelmään.

Baltian maat ovat olleet EU:ssa 14 vuotta mutta kokevat edelleen tarvetta muistuttaa asiasta.

”Olemme kuuluneet EU:hun vuosia, mutta olemme edelleen eri sähkönsiirtojärjestelmässä”, Liettuan pääministeri Saulius Skvernelis sanoi maanantaina Baltian maiden pääministerien lehdistötilaisuudessa Tallinnassa.

Kun Baltian maiden ja Puolan pääministerit keskustelivat sunnuntaina Tallinnassa, pääpuheenaiheina olivat energiayhteydet, pikarata Rail Baltic ja turvallisuuspolitiikka.

Tosin kaikki aiheet kietoutuvat turvallisuuspolitiikkaan sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta yli neljä vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viro, Latvia ja Liettua ovat liittyneet kaikkiin mahdollisiin länsiliittoumiin 2000-luvulla, mutta niitä huolettavat edelleen vanhat neuvostoaikaiset rakenteet, jotka yhdistävät niitä Venäjään: rataverkosto, kaasu- ja öljyputket sekä kuuluminen Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa samaan sähkön yhteiskäyttöverkkoon Brelliin.

Baltian maiden päämäärä on irrottautua Brellistä 2025 ja siirtyä mannereurooppalaiseen sähkön yhteiskäyttöjärjestelmään Puolan kautta.

Pääministerien pääperustelu on turvallisuuspoliittinen. Ne ovat pitkään halunneet irti Venäjän järjestelmästä.

Yhtenä uhkakuvana on esitetty sähkökatkoja, joita Venäjä voisi aiheuttaa Baltiassa. Venäjä voisi irrottautua Brellistä 2020-luvulla, kun Kaliningradin energiaomavaraisuus voimistuu.

Kaikki eivät Baltiassakaan pidä Venäjän järjestelmästä irrottautumista järkevänä. Viron tiedeakatemian energianeuvosto on analysoinut irrottautumista teknisestä ja taloudellisesta näkökulmasta.

”Se on poliittinen hanke”, sanoo puheenjohtaja Arvi Hamburg Viron tiedeakatemian energianeuvostosta.

Viro jää perimmäiseen nurkkaan kauas Liettuan ja Puolan rajalla olevasta yhteydestä, mikä lisää epävarmuutta, Hamburg analysoi.

Baltian maiden ja Venäjän välillä on seitsemän kaapeliyhteyttä, ja pelkästään Virolla on kolme suoraa sähkönsiirtokaapelia Venäjän yhteiskäyttöverkkoon.

Puolan ja Liettuan välillä on nyt yksi kaapeliyhteys, LitPol. Baltian maat ja Puola neuvottelevat paraillaan uusista yhteyksistä. Joka tapauksessa niillä on huomattavasti pienempi kapasiteetti kuin Baltian maiden ja Venäjän välisillä yhteyksillä.

”Veronmaksajalle koituu lisäkuluja, mutta sähkön toimitusvarmuus ei paranisi”, sanoo Hamburg.

Viron puolustusministeriön rahoittaman Kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen, Icds:n, raporttien mukaan Baltian maiden kuuluminen Venäjän yhteiskäyttöverkkoon on turvallisuusriski. Seurauksena voi olla esimerkiksi epävarmuutta sähkönsaannissa.

Hamburg ei ole vakuuttunut edes siitä, että Venäjä voisi aiheuttaa sähkökatkoksia.

”Venäjä ei voi katkaista sähköjä, sillä tuotamme enemmän kuin kulutamme”, hän sanoo.

Hamburgin väite koskee ennen muuta Viroa, joka on sähkön suhteen omavarainen.

Venäjä on käyttänyt kaasua ja öljyä välineenä painostaessaan Baltian maita. Toistaiseksi sähkönsiirto on sujunut moitteettomasti.

Hamburg luottaa siihen, että Venäjä ei itse irrottautuisi yhteiskäyttöjärjestelmästä, vaikka Kaliningradin energiaomavaraisuus paranisi. Kaliningradin on edullisempi toimia osana suurta järjestelmää, kuin erillisenä saarekkeena, perustelee Hamburg.

Viron pääministeri Jüri Ratasin mukaan Baltian maiden ja Puolan on tarkoitus sopia vielä kesäkuussa ennen EU:n huippukokousta siitä, kuinka ne yhdistetään mannereurooppalaiseen verkkoon.

”Sähköjärjestelmämme erottaminen Venäjästä ja yhdistäminen Eurooppaan lisää turvallisuuttamme”, Ratas sanoi Baltian maiden pääministerien lehdistötilaisuudessa.

Kyse on Ratasin mukaan enää teknisistä yksityiskohdista, kuten montako kaapelia Liettuan ja Puolan välille tarvittaisiin nykyisen LitPolin lisäksi.

Puola, Tšekki, Slovakia ja Unkari siirtyivät venäläisestä järjestelmästä mannereurooppalaiseen jo vuonna 1995, Bulgaria ja Romania 2002.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energiapolitiikka
 • Baltian maat
 • Kaja Kunnas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  10. 10

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää