Ulkomaat

Guatemala myönsi viivyttelyn pelastustoimissa – tulivuorenpurkauksessa kuoli yli sata, kun evakuointikäsky lykkääntyi

Tieto ei kulkenut asiantuntijoiden ja viranomaisten välillä, jotka syyttelivät kongressissa tapahtuneesta toisiaan. Guatemalan yleinen syyttäjä aloittaa viranomaisten toimista tutkinnan.

Guatemalan tulivuorenpurkauksessa tuhansien ihmisten evakuointi viivästyi kohtalokkain seurauksin, koska tieto ei kulkenut pelastustoimista vastanneen viranomaisen ja tulivuoriasiantuntijoiden välillä, myöntävät maan viranomaiset.

Ainakin 109 ihmisen on vahvistettu kuolleen Fuego-tulivuoren sunnuntaina alkaneissa purkauksissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Uhriluvun odotetaan nousevan, sillä 190 ihmistä on vielä kadoksissa. Pelastustoimet keskeytettiin torstaina turvallisuussyistä.

Suurin osa uhreista oli vuorenrinteen pienten, köyhien kylien asukkaita. He kuolivat rinnettä alas virranneisiin niin sanottuihin pyroklastisiin virtauksiin, jotka sisälsivät muun muassa kuumaa tuhkaa ja kaasuja.

Pilvinen ja sateinen sää esti ihmisiä huomaamasta pyroklastisia virtauksia ennen kuin oli liian myöhäistä. Myös katastrofiviranomainen Conred aliarvioi purkauksen voimakkuuden, minkä vuoksi hälytystasoa ei nostettu eikä pakollisia evakuointeja aloitettu ajoissa, viranomaiset myönsivät keskiviikkona paikallista aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun tieto evakuoinneista saavutti vuorenrinteen kylät, purkauksen aiheuttamat maanvyöryt lähestyivät jo kovaa vauhtia.

”Näimme, kuinka Conredin väkeä ajoi ohi autoillaan, mutta vaimoni tajusi tilanteen vasta, kun ihmiset pakenivat”, virtausten tieltä paennut 45-vuotias Jose Amilcar Acajabon Fuentes kertoi Reutersille. Hän asuu El Rodeon kylässä, joka kärsi purkauksessa suurimmat tuhot.

Myös Conredin kenttäteknikko Pedro Morales kertoo Reutersin mukaan, että purkauksen aiheuttama maanvyörymä oli näkyvissä vasta siinä vaiheessa, kun se lähestyi jo kovaa vauhtia. Kylässä, jossa Morales seurasi tapahtumia, kaikki asukkaat eivät kuulleet varoituksia tai välittäneet niistä, hän kertoo.

”Pyroklastiset virtaukset eivät pidä kovaa ääntä kuten räjähdykset”, hän kuvailee. ”Ne ovat hiljaisia, mutta tappavia.”

Conredin ja Guatemalan vulkanologian instituutin johtajat syyttelivät toisiaan, kun tapausta puitiin maan kongressissa keskiviikkona paikallista aikaa.

Instituutin mukaan katastrofiviranomainen ei reagoinut sen varoituksiin. Ensimmäinen tiedote Conredille lähetettiin sunnuntaiaamuna noin kahdeksan tuntia ennen kuin evakuointitoimia alettiin vauhdittaa.

Conredin johtaja Sergio Cabanas myönsi, että käsky evakuoinnista annettiin liian myöhään. Hänen mukaansa vulkanologit eivät kuitenkaan ilmoittaneet tarpeeksi selkeästi ja yksityiskohtaisesti, kuinka vaarallinen tilanne oli.

Guatemalan yleinen syyttäjä ilmoitti torstaina, että se aloittaa viranomaisten toimista tutkinnan. Poliittinen oppositio on arvostellut viranomaisia voimakkaasti sekä vaatinut eroja ja rikossyytteitä tapauksen vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guatemala
 • Tulivuorenpurkaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää