Ulkomaat    |   HS-analyysi

Nato yrittää epätoivoisesti vakuuttaa, että kaikki on hyvin, vaikka Yhdysvaltain ja muun lännen suhteet ovat täysin sekaisin

Sotilasliitossa toivotaan, että Brysselin tuleva huippukokous ei tuota mitään shokkiuutisia ja että seuraavat 2,5 tai 6,5 vuotta Trumpia eivät rikkoisi mitään perusteellisesti.

Bryssel

Ei mitään uutta auringon alla eikä varsinkaan länsirintamalla: perheissä on tapana riidellä, mutta se ei tarkoita, että perheen tarvitsee hajota.

Näin voisi summata pääviestin, jota sotilasliitto Nato pyrkii nyt myymään sekä muille että itselleen – ja myös sen suurimmalle uhkalle eli Venäjälle. Sotilasliiton tärkeimmän maan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump meuhkaa ja riehuu, mutta 29 maan kerho on vahvempi kuin vuosiin. Näin vakuutellaan.

”Näemme erimielisyyttä Euroopassakin siitä suunnasta, mihin Eurooppaa [EU:ta] pitäisi tulevaisuudessa ohjata”, totesi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg perjantaina päättyneen Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä.

Että osataan sitä EU:ssakin nahistella!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stoltenberg muistutti, että Suezin kriisin aikana 1950-luvulla Nato-liittolaiset olivat erimielisiä. Irakin sodan alla ja aikana 2000-luvun alkupuolella amerikkalaiset eivät edes huolineet ranskanperunoita kongressinsa kanttiiniin, vaan ne nimettiin vapausperunoiksi.

Historian kaivelu ja Naton kiistojen vertaaminen EU:n sisäisiin kähinöihin on uudenlainen tapa yrittää kääntää huomio pois siitä, että Yhdysvaltain ja sen tärkeimpien länsiliittolaisten suhteet ovat järkyttävän huonolla ja arvaamattomalla tolalla.

Trump on irtautunut Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta, joita eurooppalaiset pitävät suurina ja historiallisina saavutuksina. Lisäksi Trump väittää eurooppalaismaiden tuottaman teräksen ja alumiinin uhkaavan Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta.

Trump siis ajaa perinteisesti vapaakaupan suloja muulle maailmalle opettaneita kumppaneita kauppasotaan. Hän vieläpä haastaa riitaa luotettavimpien liittolaisten kanssa aikana, jolloin hän valmistautuu ensi tiistaina paijaamaan maailman brutaaleimman valtion diktaattoria, Pohjois-Korean Kim Jong-unia.

Puurot, vellit ja maailmankirjat ovat sekaisin.

Perjantaina rikkaiden maiden G7-kerho valmistautui Kanadassa pidettävään kokoukseen, jonka alla esitetyt kommentit kertoivat poikkeuksellisen tulehtuneesta ilmapiiristä ja enteilivät välillisesti sitä, miten hermostuneesti Naton tulevaan huipputapahtumaan valmistaudutaan.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi pitävänsä ”naurettavana” ajatusta, että Kanada ja Eurooppa voisivat muodostaa uhan Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. Nämä maathan ovat sitoutuneet vuotamaan verta toistensa puolesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan totesi, että jos Trump haluaa eristäytyä, ”meitä ei haittaa allekirjoittaa kuuden maan sopimusta”. Tämä sai Politico-lehden kutsumaan G7-kokousta ”G6 vs. 1” -kokoukseksi.


Trump vs. länsi on tämänhetkisen maailmanjärjestyksen nimi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pohti The New York Times -lehden kirjoituksessaan, todistetaanko nyt ”ensimmäisiä oireita läntisen poliittisen yhteisön hajoamisesta”.

”On lännen intressissä pitää yllä sääntöihin pohjaavaa kansainvälistä järjestystä, jossa raaka voima ja itsekkyys eivät määritä kaikkea”, Tusk kertoi viestineensä kaimalleen Trumpille viime vuoden tapaamisessa.

Raaka sotilaallinen voima ja itsekkyys ovat kaksi asiaa, joihin viitaten Trump on kovistellut Nato-liittolaisiaan siitä asti kun hän alkoi pyrkiä Yhdysvaltain presidentiksi. Hän vihjasi kampanjansa aikana, ettei Yhdysvallat menisi automaattisesti Baltian maiden avuksi, jos niitä vastaan hyökättäisiin. Kun ei kerran liittolaisia huvita maksaa omasta puolustuksestaan.

Natossa halutaan uskoa, että nuo ajat ovat takanapäin ja että Yhdysvallat on sitoutuneempi kuin koskaan sotilasliiton yhteistyöhön. Natolla on itse asiassa lyödä ihan faktaa pöytään, kun se perustelee yhteistyön sujuvuutta ja liiton lujuutta, kuten keskustelut useiden Nato-virkailijoiden ja diplomaattien kanssa tällä viikolla osoittivat.

Euroopan maat ja Kanada ovat alkaneet kasvattaa sotilasmenojaan, mikä on ollut Trumpin päävaatimus. Samoin Yhdysvallat on lisännyt rahaa, joukkoja ja kalustoa Eurooppaan.

Tekeillä on kaksi uutta esikuntaa, yksi Yhdysvaltoihin ja toinen Saksaan. Molemmat niistä perustuvat siihen, että Venäjän hyökkäystä päästäisiin torjumaan nopeasti, minne päin Eurooppaa se suuntautuisikin.

Nämä ovat ainakin symbolisesti tärkeitä käänteitä sukupolven mittaisen historian kelkkakyydissä. Kylmän sodan loppuvaiheissa Natolla oli yhteensä 33 esikuntaa, joissa työskenteli 22 000 ihmistä. Nykyään esikuntia on enää seitsemän ja niissä palvelee 6 800 ihmistä.

Neuvostoliiton hajotessa syntyi hetken harhanäkymä ”historian lopusta”, kuvitelma Boris Jeltsinin hiprakassa johtaman Venäjän demokratisoitumisesta ja kiinnittymisestä länteen – ja puolustussuunnittelun repsahdus. Nato-maat laskivat aseitaan kuin paremmatkin flower power -hipit, kun taas Vladimir Putin rakenteli itselleen polkua ”Venäjän tsaariksi”, kuten häntä yhä useammin kutsutaan.

Krimin valtaamisen, Itä-Ukrainan sodan ja Venäjän monien muiden aggressiivisten toimien jälkeen Nato on pumpannut joukkoja Baltiaan ja Puolaan. Ja lisää on tekeillä: uusien esikuntien lisäksi kunnianhimoisen kuuloinen valmiussuunnitelma saada 30 päivässä liikkeelle 30 maapataljoonaa, 30 ilmalaivuetta ja 30 merialusta.

Nato-virkailija toisensa jälkeen toistelee, että Trumpin puheet ja Yhdysvaltain teot ovat kaksi eri asiaa. ”Tilanne on parempi kuin ilmapiiri”, yksi diplomaatti muotoili tunnelmat sotilasliitossa.

Ja näin muotoili mietteensä Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison: ”Natossa meillä on yksi päämäärä ja olemme kaikki samaa mieltä tuosta päämäärästä, luoda turvallisuuden sateenvarjo Euroopalle ja Pohjois-Amerikalle.”

Mutta ilmapiiri on ailahteleva ja tuntuu muuttuvan päivästä toiseen ja twiitistä twiittiin. Yhtenä päivänä Trump on vetäytymässä Syyriasta ja seuraavana Yhdysvallat ampuu sinne risteilyohjuksia Ranskan ja Britannian tuella. EU:lle annetaan toivoa tullimaksujen vapautuksista, kunnes Yhdysvallat ilmoittaa käynnistävänsä kauppasodan.

Näin hurjaa kyytiä ei Linnanmäen laitteissa saa.

Ja niin on täysin mahdoton ennakoida, millaisia otsikoita media ensi kuukauden Nato-huippukokouksesta veistää, kunhan ensin ollaan sulateltu Kanadan G7-kokouksen otsikot ja sanomiset. Natolla on taipumus laatia itselleen ”narratiivia” eli kertomusta, mutta nyt sellainen on hakusessa.

”Se on teidän käsissänne”, Nato-virkamies totesi median edustajille.

Kun pyysin häntä kertomaan, mitä otsikoita hän toivoisi huippukokouksesta näkevänsä, hän listasi seuraavanlaisia:

Natolla on kyky mukautua, kun turvallisuustilanne muuttuu!

Erimielisyyksistä huolimatta transatlanttinen yhtenäisyys turvallisuuden osa-alueella on mahdollista!

Nato keskittyyy myös terrorismiin ja eteläisen seutukunnan ongelmiin, ei kaikessa ole kyse Venäjästä!

Naton ja EU:n sotilaallinen yhteistyö tiivistyy tiivistymistään!

Siinäpä ennenkin nähtyjä otsikkoaihioita, jotka muistuttavat, että Natolla ei ole mitään suurempaa uutta aloitetta pöydällä. Huippukokouksessa aiotaan jatkaa Afganistanin koulutusoperaatiota muutamalla vuodella ja lähettää Irakiin joitakin satoja sotilaita vastaavanlaisiin tehtäviin.

Muuten keskitytään aiemmin käynnistettyjen eurooppalaisprosessien viimeistelyyn. Ja vakuuttamaan Trumpia sadannen kerran siitä, että Eurooppa ja Kanada lisäävät puolustusmenojaan, mikä on Nato-lähteen mukaan ”kaiken ylittävä pakkomielle” Trumpille.

Paras uutinen huippukokouksesta olisi, että ei ole mitään uutista. Nato-maiden puuhakkuuden ja uudistamisen yllä leijailee julkilausumaton toive siitä, että Natossa mikään ei mene perustavalla tavalla rikki ennen kuin Trump jättää Valkoisen talon.

Pitäisi vain jaksaa seuraavat 2,5 tai 6,5 vuotta tarpoa läpi, kuten eräs Nato-diplomaatti asian ilmaisi.

Seuraavat Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 877 päivän päästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Eurooppa
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Moni kokee oman työnsä turhaksi, ja yksi heistä on Sari, joka tekee opinto­koordinaattorin viikon hommat päivässä

   Tilaajille
  3. 3

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  4. 4

   Kommunismiin suhtaudutaan usein hyväntahtoisesti naureskellen

  5. 5

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  6. 6

   Joka kolmas meistä saa syövän, ja se on hinta siitä, että elämää on

   Tilaajille
  7. 7

   Joonatan, Jasmina ja Julius Anttila tekevät lukuvuodessa 25 000 kilometriä koulumatkaa, ja sitä kutsutaan ”kouluverkon kehittämiseksi” – Suomesta katosi 12 vuodessa yli tuhat koulua, ja siksi yhä useampi lapsi istuu taksissa tunteja päivässä

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  9. 9

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  10. 10

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää