Ulkomaat    |   HS-analyysi

Nato yrittää epätoivoisesti vakuuttaa, että kaikki on hyvin, vaikka Yhdysvaltain ja muun lännen suhteet ovat täysin sekaisin

Sotilasliitossa toivotaan, että Brysselin tuleva huippukokous ei tuota mitään shokkiuutisia ja että seuraavat 2,5 tai 6,5 vuotta Trumpia eivät rikkoisi mitään perusteellisesti.

Bryssel

Ei mitään uutta auringon alla eikä varsinkaan länsirintamalla: perheissä on tapana riidellä, mutta se ei tarkoita, että perheen tarvitsee hajota.

Näin voisi summata pääviestin, jota sotilasliitto Nato pyrkii nyt myymään sekä muille että itselleen – ja myös sen suurimmalle uhkalle eli Venäjälle. Sotilasliiton tärkeimmän maan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump meuhkaa ja riehuu, mutta 29 maan kerho on vahvempi kuin vuosiin. Näin vakuutellaan.

”Näemme erimielisyyttä Euroopassakin siitä suunnasta, mihin Eurooppaa [EU:ta] pitäisi tulevaisuudessa ohjata”, totesi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg perjantaina päättyneen Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä.

Että osataan sitä EU:ssakin nahistella!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stoltenberg muistutti, että Suezin kriisin aikana 1950-luvulla Nato-liittolaiset olivat erimielisiä. Irakin sodan alla ja aikana 2000-luvun alkupuolella amerikkalaiset eivät edes huolineet ranskanperunoita kongressinsa kanttiiniin, vaan ne nimettiin vapausperunoiksi.

Historian kaivelu ja Naton kiistojen vertaaminen EU:n sisäisiin kähinöihin on uudenlainen tapa yrittää kääntää huomio pois siitä, että Yhdysvaltain ja sen tärkeimpien länsiliittolaisten suhteet ovat järkyttävän huonolla ja arvaamattomalla tolalla.

Trump on irtautunut Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta, joita eurooppalaiset pitävät suurina ja historiallisina saavutuksina. Lisäksi Trump väittää eurooppalaismaiden tuottaman teräksen ja alumiinin uhkaavan Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta.

Trump siis ajaa perinteisesti vapaakaupan suloja muulle maailmalle opettaneita kumppaneita kauppasotaan. Hän vieläpä haastaa riitaa luotettavimpien liittolaisten kanssa aikana, jolloin hän valmistautuu ensi tiistaina paijaamaan maailman brutaaleimman valtion diktaattoria, Pohjois-Korean Kim Jong-unia.

Puurot, vellit ja maailmankirjat ovat sekaisin.

Perjantaina rikkaiden maiden G7-kerho valmistautui Kanadassa pidettävään kokoukseen, jonka alla esitetyt kommentit kertoivat poikkeuksellisen tulehtuneesta ilmapiiristä ja enteilivät välillisesti sitä, miten hermostuneesti Naton tulevaan huipputapahtumaan valmistaudutaan.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi pitävänsä ”naurettavana” ajatusta, että Kanada ja Eurooppa voisivat muodostaa uhan Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. Nämä maathan ovat sitoutuneet vuotamaan verta toistensa puolesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan totesi, että jos Trump haluaa eristäytyä, ”meitä ei haittaa allekirjoittaa kuuden maan sopimusta”. Tämä sai Politico-lehden kutsumaan G7-kokousta ”G6 vs. 1” -kokoukseksi.


Trump vs. länsi on tämänhetkisen maailmanjärjestyksen nimi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pohti The New York Times -lehden kirjoituksessaan, todistetaanko nyt ”ensimmäisiä oireita läntisen poliittisen yhteisön hajoamisesta”.

”On lännen intressissä pitää yllä sääntöihin pohjaavaa kansainvälistä järjestystä, jossa raaka voima ja itsekkyys eivät määritä kaikkea”, Tusk kertoi viestineensä kaimalleen Trumpille viime vuoden tapaamisessa.

Raaka sotilaallinen voima ja itsekkyys ovat kaksi asiaa, joihin viitaten Trump on kovistellut Nato-liittolaisiaan siitä asti kun hän alkoi pyrkiä Yhdysvaltain presidentiksi. Hän vihjasi kampanjansa aikana, ettei Yhdysvallat menisi automaattisesti Baltian maiden avuksi, jos niitä vastaan hyökättäisiin. Kun ei kerran liittolaisia huvita maksaa omasta puolustuksestaan.

Natossa halutaan uskoa, että nuo ajat ovat takanapäin ja että Yhdysvallat on sitoutuneempi kuin koskaan sotilasliiton yhteistyöhön. Natolla on itse asiassa lyödä ihan faktaa pöytään, kun se perustelee yhteistyön sujuvuutta ja liiton lujuutta, kuten keskustelut useiden Nato-virkailijoiden ja diplomaattien kanssa tällä viikolla osoittivat.

Euroopan maat ja Kanada ovat alkaneet kasvattaa sotilasmenojaan, mikä on ollut Trumpin päävaatimus. Samoin Yhdysvallat on lisännyt rahaa, joukkoja ja kalustoa Eurooppaan.

Tekeillä on kaksi uutta esikuntaa, yksi Yhdysvaltoihin ja toinen Saksaan. Molemmat niistä perustuvat siihen, että Venäjän hyökkäystä päästäisiin torjumaan nopeasti, minne päin Eurooppaa se suuntautuisikin.

Nämä ovat ainakin symbolisesti tärkeitä käänteitä sukupolven mittaisen historian kelkkakyydissä. Kylmän sodan loppuvaiheissa Natolla oli yhteensä 33 esikuntaa, joissa työskenteli 22 000 ihmistä. Nykyään esikuntia on enää seitsemän ja niissä palvelee 6 800 ihmistä.

Neuvostoliiton hajotessa syntyi hetken harhanäkymä ”historian lopusta”, kuvitelma Boris Jeltsinin hiprakassa johtaman Venäjän demokratisoitumisesta ja kiinnittymisestä länteen – ja puolustussuunnittelun repsahdus. Nato-maat laskivat aseitaan kuin paremmatkin flower power -hipit, kun taas Vladimir Putin rakenteli itselleen polkua ”Venäjän tsaariksi”, kuten häntä yhä useammin kutsutaan.

Krimin valtaamisen, Itä-Ukrainan sodan ja Venäjän monien muiden aggressiivisten toimien jälkeen Nato on pumpannut joukkoja Baltiaan ja Puolaan. Ja lisää on tekeillä: uusien esikuntien lisäksi kunnianhimoisen kuuloinen valmiussuunnitelma saada 30 päivässä liikkeelle 30 maapataljoonaa, 30 ilmalaivuetta ja 30 merialusta.

Nato-virkailija toisensa jälkeen toistelee, että Trumpin puheet ja Yhdysvaltain teot ovat kaksi eri asiaa. ”Tilanne on parempi kuin ilmapiiri”, yksi diplomaatti muotoili tunnelmat sotilasliitossa.

Ja näin muotoili mietteensä Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison: ”Natossa meillä on yksi päämäärä ja olemme kaikki samaa mieltä tuosta päämäärästä, luoda turvallisuuden sateenvarjo Euroopalle ja Pohjois-Amerikalle.”

Mutta ilmapiiri on ailahteleva ja tuntuu muuttuvan päivästä toiseen ja twiitistä twiittiin. Yhtenä päivänä Trump on vetäytymässä Syyriasta ja seuraavana Yhdysvallat ampuu sinne risteilyohjuksia Ranskan ja Britannian tuella. EU:lle annetaan toivoa tullimaksujen vapautuksista, kunnes Yhdysvallat ilmoittaa käynnistävänsä kauppasodan.

Näin hurjaa kyytiä ei Linnanmäen laitteissa saa.

Ja niin on täysin mahdoton ennakoida, millaisia otsikoita media ensi kuukauden Nato-huippukokouksesta veistää, kunhan ensin ollaan sulateltu Kanadan G7-kokouksen otsikot ja sanomiset. Natolla on taipumus laatia itselleen ”narratiivia” eli kertomusta, mutta nyt sellainen on hakusessa.

”Se on teidän käsissänne”, Nato-virkamies totesi median edustajille.

Kun pyysin häntä kertomaan, mitä otsikoita hän toivoisi huippukokouksesta näkevänsä, hän listasi seuraavanlaisia:

Natolla on kyky mukautua, kun turvallisuustilanne muuttuu!

Erimielisyyksistä huolimatta transatlanttinen yhtenäisyys turvallisuuden osa-alueella on mahdollista!

Nato keskittyyy myös terrorismiin ja eteläisen seutukunnan ongelmiin, ei kaikessa ole kyse Venäjästä!

Naton ja EU:n sotilaallinen yhteistyö tiivistyy tiivistymistään!

Siinäpä ennenkin nähtyjä otsikkoaihioita, jotka muistuttavat, että Natolla ei ole mitään suurempaa uutta aloitetta pöydällä. Huippukokouksessa aiotaan jatkaa Afganistanin koulutusoperaatiota muutamalla vuodella ja lähettää Irakiin joitakin satoja sotilaita vastaavanlaisiin tehtäviin.

Muuten keskitytään aiemmin käynnistettyjen eurooppalaisprosessien viimeistelyyn. Ja vakuuttamaan Trumpia sadannen kerran siitä, että Eurooppa ja Kanada lisäävät puolustusmenojaan, mikä on Nato-lähteen mukaan ”kaiken ylittävä pakkomielle” Trumpille.

Paras uutinen huippukokouksesta olisi, että ei ole mitään uutista. Nato-maiden puuhakkuuden ja uudistamisen yllä leijailee julkilausumaton toive siitä, että Natossa mikään ei mene perustavalla tavalla rikki ennen kuin Trump jättää Valkoisen talon.

Pitäisi vain jaksaa seuraavat 2,5 tai 6,5 vuotta tarpoa läpi, kuten eräs Nato-diplomaatti asian ilmaisi.

Seuraavat Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 877 päivän päästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Eurooppa
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt

  2. 2

   Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?

  3. 3

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  4. 4

   Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

  5. 5

   Miljoonia seuraajia kerännyt intialaisguru jakoi Helsingissä parisuhdeneuvoja – HS seurasi gurun onnellisuusseminaaria Ritarihuoneella: ”Me rakastamme häntä”

  6. 6

   ”Yöllä Cheekin paino tuntui päälläni niin, että henki salpaantui” – HS:n toimittaja teki suomenmestarin opissa rap-kappaleen ja huomasi sen muistuttavan ”spiidipäistä Juicea”

  7. 7

   Näin sujui Mikko ”Peltsi” Peltolan juhannus: Juontaja oli liikkeellä yhtä aikaa auringon kanssa 18 tuntia ja 58 minuuttia

  8. 8

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  9. 9

   Suuri vene upposi Rantasalmella: 12 pelastettiin vedestä, yhden epäillään hukkuneen

  10. 10

   Tänään yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   ”En todellakaan välitä” luki Melania Trumpin takissa, kun hän lähti tapaamaan siirtolais­lapsia – tiedottajan ja Donald Trumpin selitykset risti­riidassa keskenään

  4. 4

   Tänään yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

  6. 6

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  7. 7

   Ruotsin maaseutu voi paremmin kuin Suomen maaseutu, mutta miksi? Matkustimme Ruotsin keskipisteeseen ja selvitimme, mitä länsinaapurissa tehdään oikein

   Tilaajille
  8. 8

   ”Tuleeko niitä lapsenlapsia ollenkaan? Miten se pärjää yksin?” Aikuisen lapsen sinkkuus voi rassata vanhempia – Näin vältät tilanteen kärjistymisen

  9. 9

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 31: Kaisa Rautaheimo kuvasi voittajia ja heidän palkintojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  3. 3

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yöllä Cheekin paino tuntui päälläni niin, että henki salpaantui” – HS:n toimittaja teki suomenmestarin opissa rap-kappaleen ja huomasi sen muistuttavan ”spiidipäistä Juicea”
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Hakukone kertoo, kuinka oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt – Lue tämä ja yli 30 muuta juttua
  4. Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?
  5. Näin sujui Mikko ”Peltsi” Peltolan juhannus: Juontaja oli liikkeellä yhtä aikaa auringon kanssa 18 tuntia ja 58 minuuttia
  6. Yksi Euroopan jakolinja kulkee nyt Saksan hallituksen sisällä Tilaajille
  7. Tämän 6 liikkeen kehonpainotreenin voi tehdä mökillä pelkän pyyhkeen avulla – Laulaja Elias Kaskinen näyttää videolla, miten treenataan ilman apuvälineitä
  8. On pötyä sanoa, että suomalaisten suhde luontoon tai metsään olisi erityinen – Metsää on aina pantu surutta matalaksi ja ”hyödynnetty häikäilemättä” Tilaajille
  9. Miljoonia seuraajia kerännyt intialaisguru jakoi Helsingissä parisuhdeneuvoja – HS seurasi gurun onnellisuusseminaaria Ritarihuoneella: ”Me rakastamme häntä”
  10. Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt
  11. Himokeräilijä Christer Petterssonin aarre on Suomen vanhin maisemakuva vuodelta 1847 – ”Vaimoa varoitin, että se voi mennä vähän yli normaalin budjetin” Tilaajille
  12. Näytä lisää