Ulkomaat

”He tappoivat äitejämme” – Kim Jong-un ja Donald Trump hierovat huomenna rauhaa, mutta Pjongjangin sotamuseossa USA-vihaa vaalitaan yhä

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajat tapaavat tiistaina Singaporessa. Maiden välillä on vallinnut yli 60 vuoden vihanpito. HS vieraili sotamuseossa Pjongjangissa tutustumassa, mitä Pohjois-Korean kansalle Yhdysvalloista kerrotaan.

Pjongjang

Huomenna tiistaina on historiallinen päivä. Yhdysvaltain istuva presidentti ja Pohjois-Korean johtaja tapaavat ensimmäistä kertaa ikinä. Donald Trump ja Kim Jong-un tapaavat Singaporessa aamuneljältä Suomen aikaa.

Keskusteluilla on yksi päätavoite: Neuvotella Pohjois-Korean ydinaseista luopumisesta ja paikkailla tulehtuneita välejä.

Tehtävä ei missään nimessä ole helppo. Valmistautumisaikaa kokoukseen oli vain muutama kuukausi, kun usein tämän tason tapaamisissa on vuosien taustatyö.

Lisäksi neuvottelupöytään istuu kaksi maailman ehkä arvaamattominta johtajaa, joiden välisessä julkisessa sananvaihdossa on ollut aistittavissa puhdasta vihaa. Erityisesti Pohjois-Korean puheissa Yhdysvallat edustaa silkkaa pahuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kävimme Pohjois-Koreassa katsomassa, mitä paikallisille Yhdysvalloista oikein opetetaan.

Jokirannassa Pjongjangissa kelluu harmaa sotalaiva. Se on yhdysvaltalainen USS Pueblo, jonka Pohjois-Korea kaappasi 50 vuotta sitten.

Laivan kannelle kävellään metallista siltaa pitkin, ja sen kyljestä katsovat pyöreät ikkunat. Ilmassa on dieselin katku, vaikka Pueblo on nykyisin pelkkä näyttelyesine Pjongjangin sotamuseossa.

Pohjois-Koreassa oppi kuuluu: Maalla on yksi vihollinen, ja se on Yhdysvallat. Tämä sotamuseo on olemassa, jotta pohjoiskorealaiset oppivat, miksi niin on.

Opas Choe Un-jong on pukeutunut univormuun ja kietaissut pitkät hiuksensa poninhännälle.

”Meille museossa on kyse voitonmerkeistä.”

Museo on monesta rakennuksesta ja ulkoalueesta koostuva kompleksi. Ensimmäiselle näyttelyalueelle kävellään pitkin pihakäytävää, joka on tehty juoksuhaudan mallin mukaan.

Choe esittelee suurennettuja valokuvia niskaan ammutuista piloteista, sotakoptereista, ja panssarivaunuista. Ne ovat Pohjois-Korean amerikkalaisilta viemää sotasaalista, opas kertoo.

Mustavalkoisia kuvia on runsaasti. Niissä lapset itkevät naisten silpoutuneiden ruumiiden äärellä.

”He tappoivat äitejämme.”

Museo on tärkeä osa pohjoiskorealaista kasvatusta, Choe Un-jong kertoo. Nyt heitä ei näy, mutta koululuokat ja perheet vierailevat täällä säännöllisesti.

Se tuntuu hurjalta ajatukselta. Miten lapset näihin kuviin reagoivat?

”Innolla! Olen ylpeä voidessani kertoa heille sodan jäljistä”, Choe sanoo.

”Meidän ei pidä unohtaa, että amerikkalaiset tappoivat miljoonia korealaisia.”

Museo opettaa myös, että Yhdysvallat valtasi myös Etelä-Korean, ja pystytti sinne kolonialistihallinnon. Että Etelä-Korea on Yhdysvaltojen nukketeatteri.

Se ei pidä paikkaansa. Etelä-Korea on niitä harvoja maita Aasiassa, joissa demokratia toteutuu länsikriteerien mukaisesti.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean vihanpidon juuret ovat Korean sodassa, joka käytiin 1950-luvulla. Se oli karmea sota.

Objektiivinen historiantutkimuskin osoittaa, että Pohjois-Korea jäi alakynteen – Yhdysvallat pudotti Pohjois-Koreaan 600 000 tonnia pommeja, 32 000 tonnia napalmia, tuhosi täysin kymmeniä kaupunkeja ja arviolta jopa viisitoista prosenttia pohjoiskorealaisista kuoli. Kaikkiaan sota vaati lähes kolme miljoonaa uhria.

Tuhot olivat valtavia, Korea-tutkija Antti Leppänen vahvistaa. Korean sota on kuitenkin maailmalla paljon tuntemattomampi vaikkapa Vietnamin sotaan verrattuna.


Korean sotaan osallistuivat toisen maailmansodan jälkeen jaetut Pohjois- ja Etelä-Korea, Kiina sekä lähinnä yhdysvaltalaisista koostuneet YK-joukot.

Miksi amerikkalaiset unohtivat sodan, mutta pohjoiskorealaiset eivät?

Antti Leppäsen mukaan ei ole yllättävää, että viha Yhdysvaltoja kohtaan elää niin vahvana Pohjois-Koreassa.

”Kun ottaa huomioon, miten väkivaltainen kokemus Korean sota oli, ja miten paljon sitä on käytetty Pohjois-Korean olemassaolon ja järjestlemän perusteluna, tätä kautta vihan määrää voi yrittää ymmärtää.”

Sota päättyi aselepoon 65 vuotta sitten, mutta rauha on yhä solmimatta. On todennäköistä, että rauhaa käsitellään Trumpin ja Kimin tapaamisessa.

Koreoiden johtajat sopivat jo huhtikuun lopulla virallisen rauhansopimuksen kirjoittamisesta myöhemmin tänä vuonna.

Tämä kevät on ollut Korean niemimaalla poikkeuksellinen. Kaikki alkoi uudenvuoden puheesta, jossa Pohjois-Korean Kim Jong-un puhui yllättävän sopuisaan sävyyn.

Siitä alkoi tapahtumien ketju: Pohjois-Korea osallistui Etelä-Korean olympialaisiin, Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat tapasivat ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen ja nyt kevät huipentuu Trumpin ja Kimin huippukokoukseen.

Joka sekin kertaalleen jo peruttiin. Trumpin lakimies Rudy Giuliani kertoi viime viikolla Trumpin hyväksyneen kokouksen henkiinherättämisen vasta, kun Kim Jong-un oli anellut sitä kirjaimellisesti polvillaan.

Juuri tämänkaltaiset lausunnot voivat olla haitaksi huippukokouksen ilmapiirille.

Sotamuseon opas Choe sanoo, että Trump on kummallinen mies, jonka pitäisi kantaa vastuu sanoistaan.

”Hän on kuitenkin yhdysvaltain presidentti. Se asema edellyttäisi jonkinlaista ylväyttä.”

Choe esittelee Pohjois-Korean sotasankareita. Ilman heitä myytti ei eläisi. Taulussa konekivääriä pitelevä mies etenee vuoristossa. Tässä on Ri Su-bok, kertoo kuvateksti. Hän uhrasi elämänsä äitimaan puolesta.

Sotamuseossa silmiinpistävää on Kiinan roolin näkymättömyys. Kiina oli Pohjois-Korean pelastaja, mutta sitä ei mainita.

Antti Leppänen kuvailee Pohjois-Korean historiankirjoitusta ”mytologiseksi todellisuudeksi”. Se, mitä Pjongjangin sotamuseossa kerrotaan, ei kestä kriittistä tarkastelua mutta avaa hieman pohjoiskorealaista ajattelua.

Rannan sotalaiva on siitä oiva esimerkki.

USS Pueblo lähti viimeiselle vapaalle matkalleen Japanista tammikuussa 1968. Oli valtavan kylmä päivä – pakkanen aiheutti jatkuvasti käytännön hankaluuksia. Laivassa oli 83 miestä.

Pueblon tehtäväksi oli annettu Pohjois-Korean radioliikenteen kuuntelu, mutta kuitenkin niin, että se pysyy kansainvälisellä merialueella. Pueblo oli aseistamaton alus.

Pohjois-Korea kaappasi aluksen. Miehistö vangittiin ja heitä kidutettiin vuoden ajan.

Pohjois-Koreassa Pueblon tarina kerrotaan näin: Vihollisalus Pueblo tunkeutui Pohjois-Korean vesille imperialistin tarkoitusperin. Laivan sisältä löytyi asiakirjoja, jotka todistivat rikokset.

Pueblon miehistö kirjoitti kirjeen Yhdysvaltain silloiselle presidentille Lyndon Johnsonille: Herra presidentti, meitä on kohdeltu niin hyvin, ettemme olisi sitä edes ansainneet. Sitä ei mainita, että kirje saneltiin heille.

Juopa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä on syvä. 65 vuoden ajan pohjoiskorealaisia on opetettu vihaamaan Yhdysvaltoja.

Kuinka paljon yksi johtajien tapaaminen voi sitä muuttaa?

Eihän se helposti kyllä muutu, Antti Leppänen uskoo. Mutta ei pohjoiskorealaisia voi myöskään pitää tyhminä tai automaattisesti tottelevina robotteina.

”Jos ihmiset saavat ajattelun välineitä avautumisen seurauksena, asenteet ja maailmankäsityskin voivat uuden tiedon myötä muuttua.”

Jos johtajien välille syntyy pysyvä keskusteluyhteys, siitä voi seurata hyvää. Leppänen nostaa esimerkiksi Vietnamin.

”Myös Vietnamin sota oli kamala, mutta nyt maiden suhteet ovat ihan asiallisella tasolla. Sodan tuhoja muistaenkin he pystyvät suhtautumaan amerikkalaisiin ihmisinä.”

Tästä on kyse

Historiallinen tapaaminen toteutuu sittenkin


 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-korean johtaja Kim Jong-un tapaavat tiistaina 12. kesäkuuta Singaporessa.

 Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korean johtaja tapaa Yhdysvaltojen istuvan presidentin. Mailla ei ole diplomaattisuhteita, ja ne ovat yhä virallisesti sodassa.

 Aiheina tapaamisessa ovat erityisesti Pohjois- ja Etelä-Korean välisen sodan lopettaminen ja Pohjois-Korean ydinaseet.

 Tapaaminen ehdittiin välillä perua johtajien erimielisyyksien vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Diplomatia
 • Museot
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti

  2. 2

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  3. 3

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  8. 8

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  9. 9

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  10. 10

   Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää