Ulkomaat

Espanja tarjoutui vastaanottamaan siirtolaisia kuljettavan aluksen, jota Malta ja Italia eivät huolineet satamiinsa – merimatka Valenciaan kestää lähes kolme päivää

Italian uusi äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini näytti välittömästi, mitä turvapaikkapolitiikan kiristäminen tarkoittaa käytännössä. Malta puolestaan vetosi siihen, ettei sillä ole ”mitään tekemistä” pelastusoperaation kanssa.

Espanja on tarjoutunut vastaanottamaan satoja siirtolaisia kuljettavan aluksen, jolta Italia ja Malta ovat evänneet pääsyn satamiinsa.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez on antanut ohjeet, joiden mukaan alukselle tarjotaan pääsyä Valencian satamaan, kertoi uutistoimisto Reuters viranomaisten tiedotteen perusteella.

Gibraltarin lipun alla seilaavalla Aquarius-nimisellä laivalla on 629 siirtolaista, mukaan lukien raskaana olevia naisia ja yli sata lasta. SOS Méditerranée -nimisen avustusjärjestön alus odotti maanantaina Italian ja Maltan vesillä, koska kumpikaan maa ei suostunut päästämään sitä satamiinsa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaati maanantaina Italiaa ja Maltaa päästämään satoja siirtolaisia kuljettavan laivan johonkin satamaan välittömästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset ovat hädässä, ruokatarvikkeet alkavat loppua ja he tarvitsevat apua nopeasti”, Välimeren keskisen alueen asioista vastaava UNHCR:n erityislähettiläs Vincent Cochetel sanoi järjestön sivuilla.

”Laajemmat kysymykset, kuten kuka on vastuussa ja miten nämä vastuut voidaan parhaiten jakaa maiden kesken, pitää käsitellä myöhemmin”, Cochetel sanoi.

Reutersin mukaan matka Valencian satamaan vie Aquariukselta lähes kolme päivää. Italian ja Maltan satamat puolestaan olisivat olleet vain tuntien merimatkan päässä.

Avustusjärjestön mukaan aluksella olevat siirtolaiset pelastettiin merihädästä viikonlopun aikana Libyan rannikolla kuudessa eri pelastusoperaatiossa. Järjestön mukaan Italian alukset osallistuivat siirtolaisten noukkimiseen merestä, minkä jälkeen heidät siirrettiin Aquariukselle.

Italian uusi sisäministeri, äärioikeistolaisen La Legan johtaja Matteo Salvini päätti kuitenkin sunnuntaina, ettei alusta päästetä Italian satamiin. Hän vaati sen sijaan Maltaa ottamaan aluksen vastaan.

Espanjan päätöksen tultua julki Salvini iloitsi Twitterissä.

”Voitto! Aquarius-aluksella olevat 629 siirtolaista ovat matkalla Espanjaan, ensimmäinen tavoite saavutettu. #sulkekaaovet”
Italian pääministeri Giuseppe Conte kiitteli Espanjan päätöstä.

”Tämä on tärkeä käännekohta. Italia ei ole enää yksin”, Conte kirjoitti Facebookissa Reutersin mukaan.

Lisäksi Conte totesi, että nyt on tullut aika ”reilummille” EU:n turvapaikkasäännöille.

Sisäministeri Salvini on luvannut karkottaa Italiasta puoli miljoonaa paperitonta siirtolaista ja tyrehdyttää uusien siirtolaisen tulon Välimeren yli.

”Malta ei ota ketään vastaan, Ranska torjuu ihmiset rajalla, Espanja puolustaa rajaansa asein”, Salvini kirjoitti sunnuntaina Facebook-sivuillaan. ”Tästä päivästä lähtien myös Italia alkaa sanoa ei ihmiskaupalle ja laittomalle maahanmuuttobisnekselle.”

Myös Malta kieltäytyi sunnuntaina ottamasta Aquarius-alusta vastaan. Saarivaltio vetosi siihen, ettei sillä ole ”mitään tekemistä” pelastusoperaation kanssa, koska se suoritettiin kansainvälisillä vesillä Libyan rannikolla ja sitä on koordinoitu Italiasta.

Maltan pääministeri Joseph Muscat kiitteli maanantaina Espanjan päätöstä ja totesi Italian rikkoneen kansainvälisiä sääntöjä. Muscat myös lupasi lähettää Aquariukselle lisää tarvikkeita.
Monet Italian eteläosien satamakaupunkien pormestarit sanoivat uhmaavansa hallituksen linjausta ja avaavansa satamansa tarvittaessa siirtolaislaivalle. Käytännössä se oli kuitenkin mahdotonta ilman Italian rannikkovartioston yhteistyötä.

YK:n lisäksi myös EU-komissio vaati maanantaina Italiaa ja Maltaa pitämään huolta laivalla olevista siirtolaisista.

”Kyse on ihmisistä. Italian ja Maltan viranomaisten ensisijainen tehtävä pitäisi olla huolehtia siitä, että nämä ihmiset saavat tarvitsemaansa hoivaa”, EU-komission tiedottaja Margaritis Schinas sanoi Reutersin mukaan.

”Kehotamme kaikkia osapuolia pikaiseen ratkaisuun, jotka Aquariuksen kyydissä olevat ihmiset pääsevät mahdollisimman pian nousemaan maihin.”

Italiaan on viiden viime vuoden aikana saapunut veneillä yli 600 000 Afrikasta tulevaa pakolaista ja siirtolaista. Viime kuukausina tulijoiden määrä on tosin Reutersin mukaan vähentynyt.

Monet siirtolaisista lähtevät tai lähetetään matkalle heppoisilla kumiveneillä, ja onnettomuudet ovat yleisiä. Kansalaisjärjestöt ja Italian rannikkovartiosto ovat suorittaneet alueella pelastusoperaatioita.

YK:n mukaan ainakin 500 ihmisen arvioidaan kuolleen tänä vuonna matkalla Välimeren yli, Reuters kertoo. Viime vuonna arvio kuolonuhrien määrästä oli 2 853.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Malta
 • Siirtolaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti

  2. 2

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  3. 3

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  8. 8

   Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta

  9. 9

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  10. 10

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää