Ulkomaat |HS seuraa

Trump vihjasi Yhdysvaltojen lopettavan sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa ja Kim Jong-un sitoutui työhön ydinasettomuuden puolesta – HS kokosi yhteen tapaamisen vaiheet

Trump ja Kim vakuuttivat tyytyväisyyttään tapaamiseen, vaikka anti jäi käytännön tasolla ankeaksi, kertoo paikan päällä Singaporessa oleva HS:n kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Singapore

Donald Trump ja Kim Jong-un allekirjoittivat historiallisessa huippukokouksessa sopimuksen, jossa Pohjois-Korea sitoutuu tekemään työtä ydinaseettoman Korean niemimaan saavuttamiseksi. Vastalahjaksi Yhdysvallat lupasi tarjota Pohjois-Korealle turvatakuita.

Sekä Trump että Kim vakuuttivat tyytyväisyyttään tapaamiseen.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat olleet verivihollisia vuosikymmenten ajan. Maiden johtajat tapasivat tiistaina ensimmäistä kertaa.

Viisituntisen tapaamisen päätteeksi Trump ja Kim allekirjoittivat sopimuksen, jossa yllä mainitut asiat sovittiin. Tiistai oli historiallinen päivä, joka satoi erityisesti Kim Jong-unin laariin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aamu alkoi pitkällä kättelyllä

Kim ja Trump saapuivat Singaporen kaupunkivaltioon sunnuntaina. Toisensa miehet tapasivat tiistaiaamuna yhdeksältä paikallista aikaa, eli aamuneljältä Suomen aikaa. Huippukokous järjestettiin Sentosan saarella sijaitsevassa Capella-hotellissa.

Miesten ensikohtaaminen aamulla hotellin pääsisäänkäynnin edessä oli pidättyväinen. He puristivat pitkään toistensa kättä ja vetäytyivät sitten pylväiden varjoon, jossa vaihtoivat muutaman sanan.

Kun Kim käveli hotellin pylväskäytävää, hän totesi Trumpille, etteivät maailman ihmiset usko, mitä parhaillaan tapahtuu Singaporessa, kertoo CNN.

”Maailman ihmisistä moni ajattelee, että tämä on fantasiaa – – kuin scifi-elokuvasta”, Kim totesi tulkin avulla Trumpille.

Tältä ensikohtaaminen näytti:


Sisätiloihin siirryttyään johtajat asettuivat yhteiskuvaan. Trump totesi uskovansa, että tapaamisesta tulee hyvä. Kim ilmaisi ilonsa, että esteet tapaamiseen tieltä saatiin raivattua.

”Oloni on mainio. Meillä tulee olemaan hyvä keskustelu ja se tulee olemaan todella menestyksekäs. On kunnia-asia, ja välillemme muodostuu upea suhde, siitä ei ole epäilystäkään”, Trump sanoi.

”Ei ollut helppoa tulla tänne. Matkalla oli esteitä, mutta ylitimme ne päästäksemme tänne”, Kim vastasi.

Trump myötäili hokemalla ”se on totta, se on totta”.

Ensihetkillä Trump oli huomattavasti Kimiä hymyttömämpi, mutta muutoin tunnelma vaikutti koko ajan olevan melko ongelmaton.

Miesten kahdenkeskinen tapaaminen kesti ennakoidusti noin 45 minuuttia, sitten seuraan liittyi muitakin. Trump oli aiemmin todennut tietävänsä heti ensiminuutin perusteella, onko Kim Jong-un tosissaan tapaamisen suhteen.

Aamupäivän neuvotteluiden jälkeen ohjelmassa oli työlounas.

Näin johtajat kommentoivat pöytäneuvotteluja:


Kim vahvisti sitoutumisensa Korean niemimaan ydinaseettomuuteen

Tapaamisen lopputuloksena Trump lupasi turvatakuita Pohjois-Korealle ja Kim vahvisti halunsa ja sitoutumisensa Korean niemimaan ydinaseettomuuteen. Johtajat allekirjoittivat näkemyksiään listaavan sopimuksen.

Trump totesi jo aiemmin tapaamisen sujuneen fantastisen hyvin.

Kim Jong-un sanoi, että nyt on aika jättää menneisyys taakse.

”Maailma tulee näkemään todella suuren muutoksen”, Kim Jong-un vakuutti sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Kimin sopimuksessa antama lupaus on käytännössä sama, jonka hän antoi tapaamisessa Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin kanssa huhtikuussa. Trumpin turvatakuuosuus on uutta.

Sopimuksessa oli neljä kohtaa.

1) Maat sopivat uusien, rauhaan ja vaurauteen tähtäävien välien synnystä. 2) Maat tähtäävät yhteisillä toimillaan kestävään rauhaan Korean niemimaalla. 3) Maat vahvistavat 27. huhtikuuta solmitun Panmunjomin sopimuksen, jossa Pohjois-Korea sitoutuu työhön ydinaseettoman Korean niemimaan puolesta. 4) Maat sopivat Korean sodassa kadonneiden sotilaiden jäämistöjen kotiuttamisesta.

Trump kuvaili Singaporen sopimusta ”kattavaksi”, mutta todellisuudessa kyse on enemmän hyvän tahdon eleestä kuin mistään konkreettisesta. Annetut lupaukset jäivät ylätasolle.

Trump aikoo kutsua Kimin Valkoiseen taloon

Trump sanoi, että hänen ja Kimin kemiat kohtasivat tapaamisessa. Trumpin mukaan huippukokouksella on hyvät seuraukset. Hän kertoi aikovansa kutsua Kimin vierailulle Valkoiseen taloon.

Trump kertoi Yhdysvaltojen luopuvan sotaharjoituksista Etelä-Korean kanssa

Trump piti neuvotteluiden jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa avasi tarkemmin päivän kulkua ja sopimuksen yksityiskohtia.

Turvatakuista hän totesi, ettei Yhdysvallat aio vetää joukkojaan Etelä-Koreasta. Siellä asuu noin 30 000 yhdysvaltalaissotilasta perheineen.

Yhdysvallat aikoo luopua vuosittaisista sotaharjoituksistaan Etelä-Korean kanssa, Trump vihjasi.

”Ne ovat erittäin kalliitkin”, Trump sanoi. Hänen mukaansa harjoitukset ovat myös provokatiiviset.

Trump jätti kuitenkin takaoven auki – jos maiden väliset neuvottelut eivät suju, sotaharjoitukset voidaan aloittaa uudelleen.

Kansainväliset pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan pysyvät voimassa

Ydinaseiden osalta Trump sanoi, että Pohjois-Korean ydinaseettomuuteen johtava prosessi aloitetaan hyvin, hyvin pian. Ulkoministeri Mike Pompeo ja Pohjois-Korean edustajat aloittavat neuvottelut jo ensi viikolla, Trump totesi.

Trump lupasi, että ydinaseiden riisuntaprosessi suoritetaan valvovien silmien alla.

”Yksityiskohdista sovitaan myöhemmin, nyt ei ollut aikaa”, Trump totesi.

Trumpin mukaan Pohjois-Korean Kim lupasi maan purkavan ohjusmoottoreiden koealueen. Kansainväliset pakotteet kuitenkin pysyvät voimassa.

Etukäteen spekuloidusta, Korean sodan virallisesti päättävästä rauhansopimuksesta ei ollut mainintaa Singaporen-sopimuksessa.

Lisäksi Yhdysvallat ja Pohjois-Korea sopivat sotavankien jäännösten palauttamisesta kotimaahan.

Asiantuntijat pitävät sopimuksen arvoa lähinnä symbolisena

Turun yliopiston Korean-tutkija Antti Leppänen arvioi että, päivä oli Pohjois-Korealle merkittävä. Se muistetaan päivänä, jolloin itsevarma, hymyilevä nuori johtaja nousi kansainvälisesti merkittävälle tasolle, ja sai maansa asemalle tunnustusta.

Muidenkin asiantuntijoiden ensiarvioiden mukaan Singaporessa solmitun ylimalkaisen sopimuksen arvo on lähinnä symbolinen.

Tämänhetkisten tietojen mukaan molemmat johtajat poistuvat Singaporesta tiistai-iltana. Singaporen tapaaminen jää aikakirjoihin. Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole koskaan aiemmin tavannut Pohjois-Korean johtajaa.


 

HS seurasi allekirjoitustilaisuutta hetki hetkeltä:

Kim Jong-un lupasi jättää menneisyyden taakse.

Trump on luvannut puhua medialle 45 minuutin kuluttua, silloin selvinnee, mitä tarkalleen ottaen sovittiin.

Trump piti kasvonsa peruslukemilla ja hymyili hieman vain silloin, kun johtajille annettiin aplodit. Hän taputti Kimiä selkään, kun miehet kävelivät ulos huoneesta.

Lopuksi miehet kättelivät, Trump taputti Kimiä olalle ja Kim hymyili leveästi.

Trump puhuu: uskon, että suhteemme Pohjois-Koreaan tulee kehittymään, ihmiset tulevat olemaan vaikuttuneita. Haluan kiittää herra Kimiä. Tapaaminen oli parempi molemmille kuin uskoimmekaan.

Kim Jong-unia avustaa hänen sisarensa Kim Yo-jong, joka on Pohjois-Korean korkeimmassa virassa oleva nainen,

Trump lupaa, että kehitystä tapahtuu very very quickly, absolutely.

Molemmat allekirjoittavat sopimuksen. Mustalla kynällä.

Nyt puhuu Kim: kyseessä on historiallinen dokumentti. Maailma tulee näkemään merkittävän muutoksen. Haluan ilmaista kiitollisuuteni presidentti Trumpille, että tämä tapaaminen toteutui.

Meillä oli hyvä tapaaminen, Trump sanoo. Hän sanoo puhuvansa molempien puolesta.

Kumpikaan ei hymyile.

Mike Pompeo asettuu seisomaan oven viereen. Johtajat astuvat sisään.

Mustat kansiot aseteltiin molempien vasemmalle puolelle. Desinfioiva turvamies ei ehkä huomannut uusia esineitä pöydällä, koska häntä ei nyt näy.

Sopimusasiakirjat kannettaan pöydälle.

Kokouksen kokonaiskestoksi näyttää näillä näkymin tulevan vajaat viisi tuntia. Kumpikaan osapuoli ei marssinut ulos.

Pohjois-Korean valkohansikkainen turvamies tarkasti Kimin paikan vielä kertaalleen. Tarkkaa puuhaa!

Trump muutes esitteli Kimille autoaan.

Se on aikamoinen peli: Sen lempinimi on ”Peto”. 1,3 miljoonan euron arvoinen Cadillac selviää raketti-iskusta, tienvarsipommista ja siinä on happisysteemi kemikaali-iskun varalta. Autossa on satelliittipuhelin, suora linja Pentagoniin ja varapresidentille ja sitä ajaa erikoiskoulutettu salaisen palvelun agentti. Ikkunat on viisikerroksista lasia ja polykarbonaattia.

Tällaisia autoja on 12, niitä lähetellään eri puolille maailmaa aina, kun Yhdysvaltain presidentti matkustaa.

Trump kuvaili aiemmin tapaamista fantastiseksi ja kertoi, että edistystä on tapahtunut.

"Parempi kuin kukaan olisi odottanut", Trump sanoi.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen lippuriviä katsoessa täytyy sanoa, että en kyllä olisi uskonut muutama kuukausi sitten, että tämä päivä tulee: Kim Jong-un ja Donald Trump kohtaavat vertaisina huippukokouksessa. Mutta niin se vain tuli.

Miehiä odotetaan sisään allekirjoitustilaisuuteen, mutta vielä ovi on kiinni.

Tarkka medialle vuodettu sanamuoto sopimuksesta on "an agreement to acknowledge the progress of the talks and pledge to keep momentum going".

Jos kokouksen anniksi jää ilmoitus siitä, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea jatkavat välien parantamista hyvässä hengessä, se on tulos, jota odotettiinkin. Käytännössä se tarkoittaa, ettei mistään konkreettisesta ole päästy sopuun.

Pohjois-Korean turvamies desinfioi kynää pöydällä.

Nyt neuvottelusalissa tapahtuu -- ilmeisesti allekirjoitusta valmistellaan. Singaporen poliisi on antanut ruuhkavaroituksen Sentosalle johtavilla teillä. Samanlainen varoitus annettiin, kun Trump ja Kim aamulla saapuivat saarelle. Kokouksen odotetaan ilmeisesti päättyvän pian.

Trump sanoi toimittajille, että parin minuutin kuluttua allekirjoitetaan jotakin, mutta ei kertonut, mitä. Siitä on nyt 20 minuuttia, ja toistaiseksi mitään ei ole kirjoitettu. Yhdysvaltain delegaatioon kuuluva nimetön edustaja sanoi CNN:lle, että johtajat aikovat kirjoittaa yhteislausuman, jossa hyvin alkanutta yhteistyötä jatketaan. Tietoa ei ole vahvistettu, mutta se tarkoittaisi lähinnä hyvän tahdon elettä.

Täällä Singaporessa mediakeskus sähköistyi, kun miehet kävelivät ensin puutarhassa lepposina ja Trump vihjasi allekirjoituksista, mutta hetkeä myöhemmin johtajat kävelivät kiivaan sananvaihdon jälkeen eri suuntiin. Vähän epätietoisuutta ilmassa, että kuuluiko tämä käsikirjoitukseen vai ei. Kim näytti ainakin hermostuneelta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”

  2. 2

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  3. 3

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  4. 4

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  5. 5

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  6. 6

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  10. 10

   Maailmalla kärvistellään tukalassa kuumuudessa – ruumishuoneet täyttyivät Montrealissa, Kiinassa haetaan viilennystä pommisuojista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”
  3. Ranskan sisäministeri: Macronin kanslia tiesi avustajan väkivaltaisesta käytöksestä jo toukokuussa – Avustaja sanoo vain auttaneensa poliisia
  4. Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä
  5. Presidentti Duterte vannoo ”armottoman sodan” huumeita vastaan jatkuvan Filippiineillä
  6. Tunti sitten
  7. Jäi kiinni julkaistuaan kuvan – Rion ryöstöhuijauskohussa ryvettynyt olympiavoittaja Ryan Lochte sai 14 kuukauden kilpailukiellon dopingrikkeestä
  8. Kilpisjärvellä lauantaina pudonnut gyrokopteri on helikopterin kevyempi esi-isä – Ilmatieteen laitoksen mukaan lentoalueella saattoi olla ukkosrintama
  9. Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus
  10. Kolme vesiskootterin kuljettajaa aiheutti häiriötä Heinolassa – yksi lähti ajamaan pakoon poliisivenettä
  11. Golfin maailmantähden parturiseikkailusta tuli kansainvälinen hupiuutinen – satunnaisesti löytynyt skottiparturi sai elämänsä tipin ja lupasi Jordan Spiethille ilmaiset hiustenleikkuut loppuelämäksi
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä
  14. Näytä lisää