Ulkomaat

Teloituksia, vankileirejä, raiskauksia, pakko­abortteja – Kun maailma keskittyy huippu­kokoukseen, Kimin Pohjois-Koreassa tapahtuu äärimmäisiä julmuuksia

Pohjois-Korean pahamaineisilla vankileireillä on kuollut arviolta satojatuhansia ihmisiä. Aivopesu on systemaattista, pelkoa pidetään yllä julkisilla teloituksilla ja pakoon ei pääse.

Samalla kun maailman katseet kohdistuvat Sentosan saarelle ja lämpimiin kädenpuristuksiin, on syytä muistaa, mitä tapahtuu Pohjois-Korean suljetussa diktatuurissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea on ”yksi maailman sortavimmista autoritaarisista valtioista”.

Kim hallitsee äärimmäisellä julmuudella ja tekee rikoksia ihmisyyttä vastaan. Pohjois-Koreassa tapahtuu murhia, hävitystä, orjuuttamista, kidutusta, vangitsemista, raiskauksia, pakkoabortteja ja muuta seksuaalista väkivaltaa, ihmisten vainoamista poliittisen näkemyksen, uskonnon, etnisen taustan ja sukupuolen perusteella, pakkosiirtoja, pakkokatoamista ja tahallista näännyttämistä nälkään, luettelee YK:n vuonna 2014 julkaisema raportti.

Kommunistidiktatuuri myös sieppaa muiden maiden kansalaisia saadakseen maahan ammatillista erityisosaamista ja käyttääkseen heitä propagandakoneiston välineinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjois-Koreasta 13-vuotiaana paennut Yeonmi Park vetoaa New York Timesin videolla presidentti Donald Trumpiin ja amerikkalaisiin, jotta nämä käyttäisivät vaikutusvaltaansa Kimiin ja vapauttaisivat pohjoiskorealaiset.

”Tämä mies
[Kim] pyörittää keskitysleirejä, näännyttää ihmisiä tarkoituksella nälkään hallitakseen heitä ja salamurhaa omia perheenjäseniään”, Yeonmi Park sanoo videolla.

Yeonmi Park kertoo elämänsä Pohjois-Koreassa olleen yhtä kärsimystä.

”Selvisin nälänhädästä, joka tappoi kahdesta kolmeen miljoonaa ihmistä. Söin sudenkorentoja selvitäkseni. Ohitin nälkään nääntyneiden ruumiita koulumatkallani. Isäni karkotettiin vankileirille yli kymmeneksi vuodeksi. Hänen rikoksensa? Epävirallinen kaupankäynti löytääkseen perheelleen ruokaa.”

HS kokosi muistin virkistykseksi julmuuksia, joita suljetussa kommunistidiktatuurissa tapahtuu.

Vankileirien verkosto

Pohjois-Korea sulkee poliittiset vangit pahamaineisille vankileireille, joita tiedetään olevan ainakin neljä. Näillä leireillä on asianajajien kansainvälisen liiton International Bar Associationin tekemän selvityksen mukaan 80 000–130 000 poliittista vankia.

Lisäksi on olemassa leirejä, joille passitetaan niin kutsutut tavalliset rikolliset. Vankeja viedään leireille ilman oikeudenkäyntiä tai puutteellisen oikeudenkäynnin jälkeen.

Poliittisten vankien leirit eivät mainittavasti eroa entisen Neuvostoliiton tai Natsi-Saksan pitämistä vankileireistä. Kuulusteluissa vankeja kidutetaan YK:n raportin mukaan järjestelmällisesti. Heitä myös teloitetaan ilman oikeudenkäyntiä, pidetään nälässä, nöyryytetään ja laitetaan pakkotyöhön. Myös lapset joutuvat tekemään raskasta pakkotyötä.

Naisvankeja raiskataan ja käytetään seksuaalisesti hyväksi, heille tehdään pakkoabortteja ja heidän lapsiaan murhataan.

Vankien perheenjäsenille ei kerrota, mitä heidän läheisilleen on tapahtunut tai missä heitä pidetään – ihmisten katoamisella kylvetään pelkoa koko väestöön.

YK:n arvion mukaan vankileireillä on kuollut satojatuhansia poliittisia vankeja viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana.

Voit katsoa satelliittikuvia leireiltä ja lukea lisää niiden oloista täältä.

IBA:n rapostista saat lisätietoja täältä.

Aivopesukoneisto jauhaa yksilöt

Pohjoiskorealaiset elävät pelossa ja nöyryydessä.

Kommunistidiktatuuri pyörittää aivopesukoneistoa, joka aloittaa työn jo pikkulapsista. Koneisto levittää ”virallista henkilökulttia ja tuottaa täydellistä alamaisuutta Suurelle johtajalle, mikä sulkee pois kaiken mahdollisen, virallisesta ideologiasta ja valtion propagandasta poikkeavan itsenäisen ajattelun”, YK:n raportti sanoo.


Propagandaa käytetään aktiivisesti myös vihanlietsontaan valtionvihollisia vastaan. Näitä ovat Japani, Yhdysvallat ja Etelä-Korea sekä näiden maiden kansalaiset.

Kansalaiset on valjastettu vakoilemaan ja vahtimaan toisiaan ja jopa perheenjäseniään kaikenlaisen ”valtionvastaisen” toiminnan ja mielipiteiden varalta.

Tiedonvälitys on rajoitettua ja rankasti sensuroitua. Kansalaisia rangaistaan, jos he jäävät kiinni ulkomaisten ohjelmien katsomisesta ja kuuntelusta.

Kristinusko nähdään erityisen suurena uhkana, koska se haastaa Kimien henkilökultin ja tarjoaa vaihtoehtoisen sosiaalisen ja poliittisen verkoston valtion pakottaman kentän sijaan. Kristittyjä estetään harjoittamasta uskoaan – jos he jäävät kiinni, edessä on passitus vankileirille.

Lue HS:n kirjeenvaihtajan Katriina Pajarin havaintoja Pohjois-Korean matkalta täältä.

Pakoon ei pääse

Kim Jong-un peri vallan isältään Kim Jong-ililtä vuonna 2011. Otteet eivät ole yhtään lempeämmät kuin isällä ja isoisällä.

HRW:n mukaan Kim otti vuonna 2017 entistä kovemmat toimet käyttöön estääkseen pohjoiskorealaisten loikkaukset. Rajalle marssitettiin lisää vartijoita ja asennettiin lisää valvontakameroita. Piikkilanka-aitoja vahvistettiin Kiinan-vastaisella rajalla.


Kiinalaisten puhelinoperaattoreiden toimintaa raja-alueella estettiin. Myös Kiina auttoi Pohjois-Korean hallintoa pakoon pyrkineiden jäljittämisessä. Se lisäsi tarkastuspisteitä rajalle johtavilla teillä ja tehosti pohjoiskorealaisten kiinniottoja sekä iski heitä auttaviin verkostoihin. Näin Kiina esti monien rajanylittäneiden pääsyn eteenpäin Laosiin, Thaimaahan ja Etelä-Koreaan.

Kiina kohtelee loikkareita ”taloudellisina pakolaisina” ja palauttaa pakoon pyrkineet Pohjois-Koreaan, jossa heitä odottavat ankarat kuulustelut, kidutus, seksuaalinen väkivalta, pakkotyö ja mahdollisesti jopa kuolemantuomio.

Edes perheenjäsenet eivät säästy Kimin teloituksilta

Diktaattori Kim ylläpitää pelon ilmapiiriä julkisilla teloituksilla. Niitä pistetään toimeen joenpenkoilla, koulujen pihoilla ja toreilla, kertoo
Transitional Justice Working Group (TJWG) -järjestön tekemä raportti. Teloituskomppanian eteen voi joutua hyvin mitättömistä rikkeistä.

The New York Timesin siteeraaman Institute for National Security Strategy -instituutin mukaan Kim on valtakautensa aikana teloituttanut jo ainakin 340 ihmistä.

Viime vuonna Pohjois-Korea teloitti viisi korkeassa asemassa ollutta virkamiestä ilmatorjunta-aseilla.

Edes perheenjäsenet eivät ole turvassa Kimin teloitusrangaistuksilta: Korkeassa asemassa ollut Kimin tädin aviomies Jang Song-thaek tuomittiin vuonna 2013 yllättäen maanpetoksesta ja teloitettiin.


Vuonna 2017 Kimin velipuoli Kim Jong-nam murhattiin hermomyrkky VX:llä Kuola Lumpurin lentokentällä. Epäilykset ovat kohdistuneet Pohjois-Korean hallintoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää