Ulkomaat

USA ja Pohjois-Korea ovat allekirjoittaneet sopimuksia aiemminkin, ja niiden sisältö on ollut liki sanasta sanaan sama – Yhdentekevänä uutta sopimusta ei silti voi pitää, arvioivat asiantuntijat

Yhdysvallat solmi Pohjois-Korean kanssa 1994 ja 2005 melkein samanlaiset sopimukset kuin nyt. Tapaamisen merkitystä ei silti voi ohittaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin tiistaina allekirjoittama sopimus on asiantuntijoiden mukaan erittäin löyhä.

Se velvoittaa Yhdysvallat ja Pohjois-Korean työskentelemään ”kohti kestävää rauhaa ja Korean niemimaan täydellistä ydinaseriisuntaa”.

Mutta miten? Se ei paperista selviä.

Tarkkojen määräysten puuttuminen oli suuri voitto Pohjois-Korealle. Jos pitäisi sanoa, kumpi oli kokouksen suurempi voittaja, vastaus on Pohjois-Korea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voi sanoa, että Pohjois-Korea saa olla tyytyväinen”, ulkoministeriön Itä-Aasian tiiminvetäjä Arto Haapea sanoo. ”Kim lunasti paikkansa valtiojohtajien joukossa.”

Itse sopimus ei ollut suuri läpimurto. Vastaavia aiesopimuksia on tehty aiemminkin, esimerkiksi vuosina 1994 ja 2005.

Trumpin uhittelua Kimille on katsottu suorastaan järkyttyneinä. Presidentti Bill Clintonin sanamuodot 25 vuotta sitten eivät juuri jää Trumpista jälkeen: ”Tulemme iskemään rajusti takaisin, jos Pohjois-Korea kehittäisi ja käyttäisi ydinasetta. Ydinaseen käyttäminen olisi Pohjois-Korean loppu”, Clinton sanoi heinäkuussa 1993.

Runsasta vuotta myöhemmin Clintonin taktiikka puri, ja lokakuussa 1994 Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat allekirjoittivat sopimuksen.

 

Vaikka sopimusteksti on epämääräinen, sitä ei voi pitää yhdentekevänä.

Ydinneuvotteluissa voi varautua siihen, että aikaa lasketaan pikemminkin vuosikymmenissä kuin vuosissa. Vuoden 1994 sopimus kitkutteli vuoteen 2003 asti ennen lopullista kaatumistaan.

Yhdysvaltain seuraava presidentti George W. Bush aloitti ainakin näennäisesti aggressiivisemman politiikan ja asemoi Pohjois-Korean ”pahan akselille”.

Silti jo syyskuussa 2005 allekirjoitettiin uusi aiesopimus. Siinäkin Pohjois-Korea sitoutui luopumaan ydinaseista. Ja tässä nyt ollaan, neuvottelupöydässä ydinasevaltio Pohjois-Korean kanssa.

Jos tiistain sopimusta vertaa aiempiin, kriisi näyttää aina palautuvan yksinkertaiseen vaihtokauppaan: Pohjois-Korea vaatii turvatakuut ja Yhdysvallat täydellistä ydinaseriisuntaa. Lähellekään kummankaan tavoitteen toteutumista ei ole päästy.

Tiistain paperi oli edeltäjiään huomattavasti epämääräisempi, mutta sen pääkohdat olisi melkein voinut siirtää leikkaa–liimaa-toiminnolla 24 vuoden takaa.

Sopimuksen kolmannessa pykälässä Pohjois-Korea ilmoittaa ”sitoutuvansa työhön kohti täydellistä ydinaseriisuntaa Korean niemimaalla”.

Vuonna 1994 paperiin kirjattiin, että ”molemmat osapuolet työskentelevät yhdessä rauhan ja turvallisuuden saamiseksi ydinaseettomalla Korean niemimaalla.”

Vaikka sopimusteksti on epämääräinen, sitä ei voi pitää yhdentekevänä, ulkoministeriön Arto Haapea sanoo.

Hän kiinnitti huomiota esimerkiksi johdantotekstin muotoiluun, jossa nimenomaan presidentti Trump, ei siis Yhdysvallat, lupautui antamaan turvatakuut Pohjois-Korealle.

Tiistain tapaamisessa onkin merkittävää se, että johtajat tapaisivat ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti. Sillä voi olla paljonkin merkitystä.

”Sopimuksen teksti ei taida radikaalisti poiketa aikaisemmista, mutta nyt sopimus on huipputasolla tehty”, Korea-tutkija Antti Leppänen sanoo.

Huipputapaamisen onnistuminen oli viesti halukkuudesta jatkaa sovinnontekoa. Maat myös lupautuivat jatkamaan suoria tapaamisia. ”Olen yrittänyt olla varovaisen optimistinen. Antaisin [ulkoministeri] Mike Pompeolle ja hänen vastinparilleen mahdollisuuden”, Arto Haapea sanoo.

Kim ja Trump tunnetaan arvaamattomuudesta ja aggressiivisuudesta. Asian voi nähdä toisinkin päin: kokoonpano voi olla yllättävän otollinen sopimiselle.

”Yhdysvalloissa on nyt toimintatavoiltaan epätavallinen dealmaker, Pohjois-Koreassa nuori kunnianhimoinen johtaja ja Etelä-Koreassa erittäin rauhantahtoinen presidentti”, ulkoministeriön Arto Haapea sanoo.

Trump ja Kim pyrkivät saamaan kaiken mediahuomion itseensä, ja onnistuivatkin siinä erinomaisesti. Show jättää helposti alleen sen, että muina osapuolina ovat Etelä-Korea, Japani ja Kiina. Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat kriisin päähahmot, mutta ne eivät voi päättää asioista kaksin.

Toistaiseksi varmaa on vain se, että Trump on antanut Pohjois-Korealle suuria myönnytyksiä saamatta mitään konkreettista tilalle.

Ehkä suurin yllätys oli Trumpin ilmoitus siitä, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Etelä-Korealle tämä näytti tulleen yllätyksenä ja jonkinlaisena järkytyksenä.

”Se aiheutti Etelä-Korean konservatiivipiireissä kuumotusta. Yhteiset sotaharjoitukset ovat olleet Etelä-Korealle tapa pitää Pohjois-Korea aisoissa”, Leppänen sanoo.

Kun huipputasolla on nyt sovittu halusta edistää sopua, varsinainen työ alkaa alemmilla hallinnon portailla. Silloin olennaiseksi kysymykseksi nousee sekin, mikä on Yhdysvaltain diplomaattien neuvottelukyky tällä hetkellä, Leppänen huomauttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää