Juhlasta tuli ongelma

Oli lähellä, ettei Euroopan suurimpia ramadan-festivaaleja järjestetty. Dortmund pelkäsi tapahtuman politisoituvan – mutta mietti vielä uudelleen.

Dortmund

Aurinko loikoilee matalalla Dortmundin päällä. Paahde painaa, vaikka yö tekee tuloaan.

Avohiilillä tirisee vartaita. Ruokakojuilla ei silti ole ruuhkaa – vielä.

Leverkusenilainen perheenisä Cemal Emik vilkaisee kelloaan. Nälkä kurnii, ja vesihörppykin kelpaisi. Emik paastoaa, sillä on ramadan. Ramadan on muslimeille vuoden tärkein kuukausi, ja silloin syödään vasta auringon laskettua.

Cemal ja Tugba Emik auttavat lapsensa pomppuhärvelin valjaisiin, ja pian isot kuminauhat hyppäyttävät lapsia korkeuksiin. Perhe on tullut tunnin ajomatkan päästä Dortmundiin Euroopan suurimmalle ramadan-festivaalille Festi Ramazanille.

Nelivuotias Ibrahim ampuu vesipyssystä saippuakuplia. Nisa, 7, ja Tuana, 10, halusivat ilmapallot, joiden naruissa vilkkuu ledivalojen ketju.

”Ehkä tämä on meidän lapsille kuin joulu muille lapsille. He eivät vielä niin yhdistä tätä uskontoon, vaan ihaninta olisi ostella kaikenlaista kimaltavaa”, lasten äiti Tugba Emik sanoo.


Westfalen-hallin taakse parkkipaikalle on levittäytynyt suippokattoisten valkoisten telttojen meri.

On lauantai. Festi Ramazan on houkutellut ramadanin ajan joka ilta tuhansia saksalaismuslimeja ruokakojujen ja kauppiaiden luo. Ostettavaa olisi tarjolla kattiloista halal-kosmetiikkaan, koruista huonekaluihin.

Festi Ramazan on yhdistelmä kulttuuritapahtumaa, markkinoita, uskontoa, ruokafestivaalia, eikä se ole suinkaan suunnattu vain muslimeille, sanoo tapahtuman järjestäjä Fatih Ilhan. Idea on alun perin Istanbulista. Yhtä suurta tapahtumaa ei järjestetä muualla Euroopassa.

”Uskonto tuo tietenkin raamin, sillä ramadan on paaston kuukausi. Meillä on myös kaksi pientä moskeijaa, mutta emme voi järjestää niin, että kaikki rukoilisivat samaan aikaan. Tila ei riitä.”

Ensimmäinen Festi Ramazan järjestettiin vuonna 2012.

Nyt tapahtuma on Ilhanin ja tämän yhtiökumppanien pääliiketoimi, jonka järjestämiseen menee koko vuosi. Festi Ramazan on avoinna joka ilta ramadanin ajan, portit alueelle aukeavat iltakuudelta. Viime vuonna tapahtumalla oli yli 200 000 kävijää.

”Nyt tästä kävijämäärästä jäädään.”

Oli lähellä, ettei koko Festi Ramazania olisi enää järjestetty. Keskisen Dortmundin kaupunginosavaltuusto päätti vain pari viikkoa ennen ramadanin alkua kieltää festivaalin järjestämisen. Syy: naapurusto häiriintyy.

Mutta taisi olla muutakin. Poliittisia syitä ei voi kiistää, Ilhan sanoo. Loputtomien joulu- ja pääsiäismarkkinoiden ja sekä ainaisten olutjuhlien luvatussa maassa herää kysymys, miksi jalkapallostadionin parkkipaikalla järjestettävä muslimien festivaali, jossa ei edes myydä alkoholia, on erityisesti häiriöksi.

Osa vastustaa kaikkea, mikä liittyy muslimeihin. Se paine pitäisi kuitenkin kestää Dortmundissa, jossa asuu 38 000 saksanturkkilaista. Taustalla vaikuttaa 24. kesäkuuta järjestettävät Turkin parlamentti- ja presidentinvaalit, Ilhan arvioi.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tyyliin kuuluu aktiivinen kampanjointi 1,4 miljoonan Turkin vaaleissa äänioikeutetun saksanturkkilaisen äänistä.

Turkin ja Saksan poliittinen suhde, samoin kuin Saksan suhde muslimeihin, on vaikeutunut. Se näkyy tekoina ja sanoina. Sisäministeri Horst Seehofer sanoi ensitöikseen, ettei islam kuulu Saksaan. Integraatiosta on tullut synonyymi jollekin mahdottomalle saavuttaa, ja uusi nationalismi nostaa päätään.


Kaiken päälle Saksan maajoukkueen saksanturkkilaiset tähdet Ilkay Gündogan ja Mesut Özil poseerasivat Erdoğanin kanssa, mikä johti yhteiskuvaan myös Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin rinnalla.

Ei ihme, ettei Ilham aina tiedä, miten päin asettuisi, jotta saisi bisneksensä rullaamaan.

”Päätös kieltää Festi Ramazan oli järkytys. Kyse on 150 tänne tulevan yrittäjän elinkeinosta. Ja ihan oikeasti. Jos jotain emme tänne halua, niin Saksan ja Turkin välistä poliittista jännitettä.”

Ilhanille festivaali on liiketoimintaa, jossa uskonnolla on osansa.

”Osuus on ehkä 20 prosenttia. Politiikan osuus on nolla. Täällä ei sitä sallita.”

Viime hetkellä Festi Ramazanille osoitettiin uusi parkkipaikka, kilometrin päästä vanhasta. Sen sai aikaan Dortmundin ylipormestari.

”Hän näkee tilaisuuden luonteen ja myös integraation ulottuvuuden.”

Tapahtuma alku kuitenkin lykkääntyi.

”Olemme hiekkaa pöllyävällä varaparkkipaikalla ilman infraa.”

Oli vedettävä sähköt ja vedet. Naapurissa on vanhainkoti, ja siksi kentän reunalle rakennettiin konteista äänivalli. Teatteriesitykset ja konsertit peruttiin, ettei vain tulisi syytä valittaa melusta. Kymmenille yrittäjille oli sanottava, ettei heille ollut tilaa.

Mutta mitäpä sitä ei tekisi sopeutuakseen.

”Kielsin lasten karusellit.”


Emikin perhe jonottaa. Ruuhka ruokakojuille syntyi hujauksessa, kun aurinko laski.

Cemal Emik tuo itselleen ja lapsille dönerit. Cemal ja Tugba Emik ovat toisen polven saksanturkkilaisia, ja molemmilla on myös Turkin passit. Uskonto on osa arkea. Ja niin on myös politiikka.

”Totta kai äänestämme Erdoğania”, Tugba Emik sanoo.

”Hän on nostanut Turkin ihan uudelle tasolle.”

Moskeija on perimmäisessä nurkassa. Se ei ole näiden juhlien ruuhkaisin paikka. Ulos astuu Yahia Dakhel.

Festi Ramazan on osalle liian uskonnollinen ja joillekin liian poliittinen. Dakhel taitaa pitää sitä liian kaupallisena.

”Paljon on sitä, mikä ei oikeastaan mitenkään liity islamiin – mutta niinhän se on, että muslimeita on hyvin erilaisia.”

Dakhelin puoliso Hala Sefrini tulee moskeijan eteen hennatatuointikojulta.

”Tämä on mainio koko perheen tapahtuma”, hän sanoo.Dakhel on sairaalalääkäri. Saksaan hän muutti vuonna 2012 Alepposta.

”Työn vuoksi, en pakolaisena.”

Saksassa omalle uskolle on varsin hyvin tilaa, Dakhel sanoo. Hän sanoo ymmärtävänsä sitä, että moni Euroopassa miettii suhdetta muslimeihin.

”Myös turvallisuusnäkökulmasta. Vaarana on kuitenkin se, että ei-muslimit määrittelevät omista poliittisista syistään minun puolestani, mitä islam oikein minulle merkitsee. Se ei ajatuksena miellytä.”

Tästä on kyse

Ramadan päättyy torstai-iltana


 Paastokuukausi ramadan on muslimien suuri juhla.

 Neliviikkoinen ramadan on muslimien kuukalenterin yhdeksäs kuukausi, ja sen vietto siirtyy vuosittain edellisvuotta aiemmaksi.

 Ramadan päättyy torstai-iltana, jolloin alkaa Id al-Fitr -juhla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  10. 10

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat