Ulkomaat

Portugalissa vakuutetaan, että kokeilu ei ole vitsi: Lähes 5 000 vuohta värvättiin ehkäisemään maastopaloja

Hallitus rahoittaa 3,5 miljoonalla eurolla lähes 5 000:n pioneeriksi kutsutun sarvipään puhtaanapitourakkaa ryteikköisillä alueilla.

Pilttuun ovi aukeaa, ja puuhakkaat vuohet kipittävät töihin Santa Maria da Feiran kunnassa Pohjois-Portugalissa.

Sarvipäiden urakkana on pureskella umpeenkasvanutta pöheikköä matalaksi. Näin ne ehkäisevät maastopalojen syttymisen uhkaa.

Agronomi Ana Catarina Fontes seuraa, millä vauhdilla pusikko kutistuu vuohien syödessä. Hänen katrastaan on julkisuudessa ruvettu kutsumaan maan ensimmäisiksi metsien aluskasvillisuutta raivaaviksi ”pioneerivuohiksi”.

Agronomi vakuuttaa, ettei kolme kuukautta kestävä kokeilu ole vitsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäisellä viikolla tässä rehotti korkeaa kasvillisuutta. Kuukaudessa vuohet putsasivat kaiken”, Fontes kertoo samalla, kun hän yrittää pujotella lauman perässä tappuroiden läpi.

Portugalia riivasivat viime vuonna Euroopan laajimmat metsäpalot. Kesäkuussa ja lokakuussa roihunneissa suurpaloissa menehtyi kaikkiaan 114 ihmistä suoraan tai välillisesti.

Nyt koko maa on valjastettu huolehtimaan, ettei sama toistu uudelleen.

Metsänomistajat ja tonttien haltijat velvoitettiin sakkojen uhalla raivaamaan pöheiköt vuoden alussa käynnistyneessä operaatiossa.

Pääministeri António Costa penää kansalaisilta täyttä valppautta tulen käsittelyssä kuumina ja kuivina kuukausina. Toukokuusta lähtien 3 000 kansalliskaartin sotilasta on ollut maaseudulla valmiudessa palojen varalta.

Uusitussa kansallisessa metsänhoitostrategiassa löytyi rooli myös vuohille.

”Pioneerivuohet ovat olennainen pala [metsänhoitoa]”, Portugalin metsistä vastaava valtiosihteeri Miguel Freitas ilmoitti viime viikolla.

Valtio tukee noin 4 900 vuohen maastourakointia kaikkiaan 3,5 miljoonalla eurolla viiden vuoden aikana, valtiosihteeri kertoi metsämessuilla uutistoimisto Lusan mukaan.

Vaikeassakin maastossa ketterästi liikkuville sarvipäille uskotaan laidunnettavaksi noin 20 000 hehtaarin pinta-ala Pohjois- ja Keski-Portugalissa sekä eteläisimmässä maakunnassa Algarvessa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki 39 laumaa ovat yksityisten henkilöiden paimennettavia.

Valtiosihteeri Freitas painotti myös vuohipalvelun ympäristöystävällisyyttä, koska eläimet voivat korvata osin raskaita metsäkoneita.

Kun hallitus pohti pioneerivuohien värväystä julkisuudessa alkuvuonna, suunnitelmat herättivät sekä ymmärrystä että hilpeyttä sosiaalisessa mediassa. Palokuntalaiset sen sijaan loukkaantuivat syvästi.

Raivaajan nimikkeen, pioneerin, suominen vuohille osoittaa väheksyntää tulentorjunnassa uhrautuneille ammattilaisille, palokuntalaisten ammattijärjestö julisti.

”Pioneeri-nimike kuuluu ammattiryhmälle, jolla on Portugalissa kuudensadan vuoden historia ja jonka pitäisi nauttia kaikkien, varsinkin valtiovallan elinten, arvostusta”, järjestö protestoi.

Agronomi Ana Catarina Fontesin mielestä pahastuminen oli turhaa.

”Eiväthän vuohet vie palokuntalaisten töitä. Mehän autamme toinen toisiamme tärkeässä työssä”, nuori maatalousyrittäjä pohtii.

Valtion avustamien vuohikatraiden raivattavaksi annetaan tänä vuonna 3 000 hehtaaria. Santa Maria da Feiran kunta lähellä Porton suurkaupunkia otti vuohien rekrytoinnissa varaslähdön.

Kunta osoitti Fontesin vuohilaumalle kahden hehtaarin umpeenkasvaneen tontin hylätyn kenkätehtaan ympäristössä. Siellä eläimet ovat popsineet villikasveja maaliskuun puolivälistä lähtien.

Yrittäjäksi kouluttautuva Fontes kokoaa vuohien etenemisestä tietoja Trás-os-Montesin ja Ylä-Douron yliopiston analysoitavaksi. Fontes ja kolme avustajaa muun muassa lennättävät säännöllisesti kopterikameraa tontilla kasvuston muutosten dokumentoimiseksi.

”Punnitsemme vuohia säännöllisesti ja otamme näytteitä maaperästä, jota ne lannoittavat. Verrokkiryhmänä on kymmenkunta vuohta, jotka nauttivat rehua maatilaoloissa.”

Ulkopuolisiin ihmisiin epäluuloisesti suhtautuva parrakas pukki Bolota johtaa virallisesti parinkymmenen vuohen laumaa. Iäkäs Genoveva-vuohi ottaa kuitenkin tomerasti ohjat sorkkiinsa, kun katras katoaa syvänvihreiden piikkihernepuskien lomaan.

Märehtijöiden turvat vilahtelevat tiheikössä, kun eläimet kohottautuvat takajalkojensa varassa piikkiherneiden ja okaisten jalavakarhunvatukoiden oksien päälle. Neulaset ja väkäset tarrautuvat Fontesin ja apurien vaatteisiin, mutta vuohet lipovat syötävää hampaisiinsa kuin kotonaan.

Santa Maria da Feiran kaupunginjohtaja Emídio Sousa uskoo vuohien pidon suosion kasvuun.

”Tässä palataan perinteisiin. Vuohet tuottavat maitoa ja lihaa sekä pitävät aluskasvuston luonnonmukaisesti puhtaana.”

Portugalin on kiireesti löydettävä erilaisia keinoja metsäpalojen ehkäisemiseksi.

”Koko maa on liikekannalla maaston siivoamiseksi, mutta hallituksen antamien aikataulujen pitäminen on monilla paikkakunnilla mahdotonta riittämättömien varojen ja työvoimapulan vuoksi. Urakka on suunnaton, koska pinta-ala on niin laaja”, Sousa sanoo.

Aluskasvillisuuden raivauksen sakotonta takarajaa venytettiin toukokuun loppuun. Hylättyjen metsäpalstojen omistajia ei kuitenkaan monissa tapauksissa edes tunneta. Silloin esimerkiksi kuntien olisi vastattava alueiden hoidosta.

Myös Ana Catarina Fontes luottaa siihen, että vuohia alkaa näkyä maisemassa aiempaa enemmän. Hän toivoo voivansa työllistää itsensä ja muita vuokraamalla vuohia metsänhoitoon. Kyselyitä on jo tullut.

”Metsänraivausta koneellisesti tekevät firmat ovat alkaneet veloittaa jopa 2 000 euroa kertakorvausta yhdeltä hehtaarilta. Hinnat kohosivat, koska laki velvoittaa kaikkia puhdistuksiin. Sen sijaan vuohilauman kustannukset olisivat rajatulla alueella 800 euroa vuodelta”, hän laskee.

Portugalilaisvuohet eivät ole ainoita eläimiä liekkien vastaisessa ehkäisytyössä. Naapurimaa Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarilla ruvetaan maksamaan tukea palokuntalaislampaille.

Kanariansaarten kolmanneksi suurimman saaren Gran Canarian paimenet alkavat saada paikallishallinnolta 20–130 euroa jokaista lampaiden puhtaana pitämää hehtaaria kohden, espanjalaismedia kertoi maaliskuussa. Myös vuohista annetaan sama lisäraha.

Summa riippuu esimerkiksi maaston vaikeakulkuisuudesta ja jyrkkyydestä.

Paikallishallinto haluaa näin lisäksi auttaa yhä harvinaisemmaksi muuttuneen paimenen ammatin säilyttämistä.

Fakta

Maastopalot tuhosivat metsää


 Rajut maastopalot tuhosivat 442 000 hehtaaria metsää Portugalissa 2017. Se oli enemmän kuin koskaan aiemmin.

 Suurkatastrofiksi julistetut palot veivät yhteensä 114 ihmisen hengen kesä- ja lokakuussa.

 Kuumuus, poikkeuksellinen kuivuus ja kovat tuulet ruokkivat palot ennätyksellisen rajuiksi viime vuonna.

 Portugalin jokavuotisten metsäpalojen taustalla on lähes aina ihmisen tahallinen tai tahaton toiminta.

 Poliisi on pidättänyt 51 henkeä tahallisista paloista epäiltynä tämän vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Epäiltyjä otettiin viime vuonna kiinni ainakin 153.

 Portugalin ohella myös Gran Canarian saaren vuohia ja lampaita värvättiin ehkäisemään paloja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • Maastopalot
 • Eläimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää