Ulkomaat

Saudi-Arabian tukemat joukot jatkavat hyökkäystään merkittävään satamakaupunkiin Jemenissä – Taistelun odotetaan pahentavan humanitaarista kriisiä

YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi, jonka se pelkää kärjistyvän hyökkäyksen myötä entisestään. Hodeidan asukkaat pyrkivät torstaina pakenemaan kaupungista.

Saudi-Arabian liittouman tukemat joukot jatkoivat torstaina hyökkäystään jemeniläiseen satamakaupunkiin Hodeidaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona Saudi-Arabian johtaman liittouman sota-alukset ja -laivat aloittivat iskujen tekemisen huthien linnoituksiin Hodeidassa. Liittouman kerrottiin tehneen keskiviikko-iltaan mennessä ainakin 18 ilma-iskua Hodeidan laitamille.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina kiireelliseen tapaamiseen hyökkäyksen takia, kertoo uutistoimisto AFP diplomaattilähteiden perusteella. Britannia pyysi, että tapaaminen pidetään suljettujen ovien takana.

Taistelusta odotetaan Reutersin mukaan kolme vuotta kestäneen Jemenin sodan suurinta. Sodassa ovat vastakkain Saudi-Arabian johtama liittouma ja Iranin tukemat huthikapinalliset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hodeidan asukkaat odottivat keskiviikkona ahdistuneina, milloin taistelut yltävät heidän naapurustoihinsa. Uutistoimisto AFP:n tavoittamat hodeidalaiset kertoivat huthikapinallisten levittäytyneen ympäri kaupunkia.

Reutersin torstaina puhelimitse tavoittaman paikallisen mukaan siviilit pyrkivät nyt pakenemaan kaupungista kohti maaseutua.

”Kultainen voitto” -niminen operaatio alkoi, kun Yhdistyneiden arabiemiirikuntien huthikapinallisille asettama määräaika Hodeidan luovuttamisesta umpeutui.

Hodeida on Jemenin neljänneksi suurin kaupunki, ja sen kautta kulkee suurin osa Jemeniin saapuvista tuontituotteista.

Jemenissä kamppaillaan myös nälkää vastaan. YK:n Jemenin lähettiläs Martin Griffiths ilmoitti neuvottelevansa sen puolesta, että keskeinen satama saataisiin pidettyä auki avustuskuljetuksille, kertoi Reuters.

Huthit pitävät hallussaan Jemenin pääkaupunkia Sanaata, ja Reutersin mukaan käynnissä olevan hyökkäyksen tarkoitus on katkaista huthikapinallisten huoltoketjut sataman kautta ja saartaa heidät pääkaupunkiin. Saudi-Arabian johtaman liittouman tavoitteena on saada kapinalliset neuvottelupöydän ääreen.

Lisäksi liittouma syyttää huthikapinallisten saavan Hodeidan sataman kautta Iranilta ballistisia ohjuksia, joita kapinalliset ovat ampuneet Saudi-Arabian alueelle.

Reutersin mukaan liittouma pyrkii nyt ensimmäistä kertaa valtaamaan ison ja hyvin puolustetun kaupungin.

”Hodeidan sataman vapauttaminen on käännekohta taistelussa, jossa Jemen vallataan takaisin kapinallisilta, jotka kaappasivat maan palvellakseen ulkomaisia tarkoitusperiä”, Jemenin maanpaossa oleva hallitus kertoi Jemenin valtiollisen median julkaisemassa tiedotteessa Reutersin mukaan.

Huthijohtaja Mohammed Ali Al-Houthi varoitti liittoumaa hyökkäämästä satamakaupunkiin, kertoo Reuters. Hän on aiemmin uhkaillut huthien iskevän Punaisella merellä kulkeviin öljytankkereihin.

YK on Reutersin mukaan yrittänyt kuluneiden viikkojen aikana saada osapuolet allekirjoittamaan sopimuksen, jolla hyökkäys vältettäisiin. YK pelkää hyökkäyksen vaikeuttavan entisestään ruoan, polttoaineiden ja lääkkeiden saantia.

YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi, jonka se pelkää kärjistyvän hyökkäyksen myötä entisestään. Jemenissä on YK:n mukaan 22 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua.

Keskiviikkona YK toimitti hyökkäyksen kohteena olevaan Hodeidaan ruokaa ja avustustarvikkeita, kertoi Jemenissä oleva YK:n edustaja Reutersin mukaan. YK laatii parhaillaan suunnitelmia siitä, miten apua saadaan perille, jos Hodeida piiritetään.

Hodeidan alueella asuu YK:n arvion mukaan 600 000 ihmistä. Heistä noin 300 000 on lapsia. Ranskalaisen Action Contre La Faim -ruoka-apujärjestön mukaan sadat lapset ovat hengenvaarassa Hodeidassa.

”Tämän päivän tapahtumat voivat todella lisätä kuolleiden lasten määrää, vesivarantoihin liittyviä ongelmia ja ruuan ja juomaveden saantia”, järjestön Lähi-idän toiminnoista vastaava Jon Cunliffe kertoi keskiviikkona AFP:lle.

Myös Venäjä varoitti torstaina Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa, että hyökkäys Hodeidaan voi johtaa humanitaariseen ”katastrofiin”.

Reutersin mukaan Saudi-Arabian liittoumaan kuuluvat arabivaltiot kertovat suunnitelleensa hyökkäyksen niin, ettei se pahentaisi humanitaarista kriisiä entisestään.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Saksan suurlähettiläs Ali al-Ahmed kertoi Reutersille, että Hodeidan liepeillä odottaa 60 tonnin verran humanitaarisen avun tarvikkeita. Hän kertoi avun saapuvan paikalle välittömästi taistelun päätyttyä.

”Uskottavuutemme kannalta on ensisijaisen tärkeää, että ihmiset saavat tarvitsemansa avun”, al-Ahmed kertoi Reutersille.

Saudi-Arabian johtaman liittouman sotatoimissa Jemenin huthikapinallisia vastaan on kuollut arviolta 10 000 ihmistä. Sotatoimet alkoivat vuonna 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jemen
 • Jemenin levottomuudet
 • Saudi-Arabia
 • Iran

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää