Ulkomaat

Saudi-Arabian tukemat joukot jatkavat hyökkäystään merkittävään satamakaupunkiin Jemenissä – Taistelun odotetaan pahentavan humanitaarista kriisiä

YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi, jonka se pelkää kärjistyvän hyökkäyksen myötä entisestään. Hodeidan asukkaat pyrkivät torstaina pakenemaan kaupungista.

Saudi-Arabian liittouman tukemat joukot jatkoivat torstaina hyökkäystään jemeniläiseen satamakaupunkiin Hodeidaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona Saudi-Arabian johtaman liittouman sota-alukset ja -laivat aloittivat iskujen tekemisen huthien linnoituksiin Hodeidassa. Liittouman kerrottiin tehneen keskiviikko-iltaan mennessä ainakin 18 ilma-iskua Hodeidan laitamille.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina kiireelliseen tapaamiseen hyökkäyksen takia, kertoo uutistoimisto AFP diplomaattilähteiden perusteella. Britannia pyysi, että tapaaminen pidetään suljettujen ovien takana.

Taistelusta odotetaan Reutersin mukaan kolme vuotta kestäneen Jemenin sodan suurinta. Sodassa ovat vastakkain Saudi-Arabian johtama liittouma ja Iranin tukemat huthikapinalliset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hodeidan asukkaat odottivat keskiviikkona ahdistuneina, milloin taistelut yltävät heidän naapurustoihinsa. Uutistoimisto AFP:n tavoittamat hodeidalaiset kertoivat huthikapinallisten levittäytyneen ympäri kaupunkia.

Reutersin torstaina puhelimitse tavoittaman paikallisen mukaan siviilit pyrkivät nyt pakenemaan kaupungista kohti maaseutua.

”Kultainen voitto” -niminen operaatio alkoi, kun Yhdistyneiden arabiemiirikuntien huthikapinallisille asettama määräaika Hodeidan luovuttamisesta umpeutui.

Hodeida on Jemenin neljänneksi suurin kaupunki, ja sen kautta kulkee suurin osa Jemeniin saapuvista tuontituotteista.

Jemenissä kamppaillaan myös nälkää vastaan. YK:n Jemenin lähettiläs Martin Griffiths ilmoitti neuvottelevansa sen puolesta, että keskeinen satama saataisiin pidettyä auki avustuskuljetuksille, kertoi Reuters.

Huthit pitävät hallussaan Jemenin pääkaupunkia Sanaata, ja Reutersin mukaan käynnissä olevan hyökkäyksen tarkoitus on katkaista huthikapinallisten huoltoketjut sataman kautta ja saartaa heidät pääkaupunkiin. Saudi-Arabian johtaman liittouman tavoitteena on saada kapinalliset neuvottelupöydän ääreen.

Lisäksi liittouma syyttää huthikapinallisten saavan Hodeidan sataman kautta Iranilta ballistisia ohjuksia, joita kapinalliset ovat ampuneet Saudi-Arabian alueelle.

Reutersin mukaan liittouma pyrkii nyt ensimmäistä kertaa valtaamaan ison ja hyvin puolustetun kaupungin.

”Hodeidan sataman vapauttaminen on käännekohta taistelussa, jossa Jemen vallataan takaisin kapinallisilta, jotka kaappasivat maan palvellakseen ulkomaisia tarkoitusperiä”, Jemenin maanpaossa oleva hallitus kertoi Jemenin valtiollisen median julkaisemassa tiedotteessa Reutersin mukaan.

Huthijohtaja Mohammed Ali Al-Houthi varoitti liittoumaa hyökkäämästä satamakaupunkiin, kertoo Reuters. Hän on aiemmin uhkaillut huthien iskevän Punaisella merellä kulkeviin öljytankkereihin.

YK on Reutersin mukaan yrittänyt kuluneiden viikkojen aikana saada osapuolet allekirjoittamaan sopimuksen, jolla hyökkäys vältettäisiin. YK pelkää hyökkäyksen vaikeuttavan entisestään ruoan, polttoaineiden ja lääkkeiden saantia.

YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi, jonka se pelkää kärjistyvän hyökkäyksen myötä entisestään. Jemenissä on YK:n mukaan 22 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua.

Keskiviikkona YK toimitti hyökkäyksen kohteena olevaan Hodeidaan ruokaa ja avustustarvikkeita, kertoi Jemenissä oleva YK:n edustaja Reutersin mukaan. YK laatii parhaillaan suunnitelmia siitä, miten apua saadaan perille, jos Hodeida piiritetään.

Hodeidan alueella asuu YK:n arvion mukaan 600 000 ihmistä. Heistä noin 300 000 on lapsia. Ranskalaisen Action Contre La Faim -ruoka-apujärjestön mukaan sadat lapset ovat hengenvaarassa Hodeidassa.

”Tämän päivän tapahtumat voivat todella lisätä kuolleiden lasten määrää, vesivarantoihin liittyviä ongelmia ja ruuan ja juomaveden saantia”, järjestön Lähi-idän toiminnoista vastaava Jon Cunliffe kertoi keskiviikkona AFP:lle.

Myös Venäjä varoitti torstaina Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa, että hyökkäys Hodeidaan voi johtaa humanitaariseen ”katastrofiin”.

Reutersin mukaan Saudi-Arabian liittoumaan kuuluvat arabivaltiot kertovat suunnitelleensa hyökkäyksen niin, ettei se pahentaisi humanitaarista kriisiä entisestään.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Saksan suurlähettiläs Ali al-Ahmed kertoi Reutersille, että Hodeidan liepeillä odottaa 60 tonnin verran humanitaarisen avun tarvikkeita. Hän kertoi avun saapuvan paikalle välittömästi taistelun päätyttyä.

”Uskottavuutemme kannalta on ensisijaisen tärkeää, että ihmiset saavat tarvitsemansa avun”, al-Ahmed kertoi Reutersille.

Saudi-Arabian johtaman liittouman sotatoimissa Jemenin huthikapinallisia vastaan on kuollut arviolta 10 000 ihmistä. Sotatoimet alkoivat vuonna 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jemen
 • Jemenin levottomuudet
 • Saudi-Arabia
 • Iran

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää