Ulkomaat    |   HS-analyysi

Riita turvapaikanhakijoista repii Saksan hallitusta – Merkelin ja sisäministeri Seehoferin kiista voi sysätä liikkeelle kohtalokkaan dominoefektin

Merkel ja Seehofer näkevät hyvin eri tavalla sen seuraukset, jos Saksa käännyttäisi rajaltaan sellaiset turvapaikanhakijat, jotka on rekisteröity jo jossain muussa EU-maassa. Äärimmillään riita voi horjuttaa Saksan hallitusta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja sisäministeri Horst Seehofer riitelevät siitä, voiko Saksa käännyttää jo rajalla sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi jossain muussa EU-maassa.

Seehofer tätä haluaa ja Merkel vastustaa – ja molemmat perustelevat kantojaan olemassa olevalla lainsäädännöllä.

Seehofer perustelee kantaansa Dublin-säännöillä eli sillä, että sillä Schengen-maalla, johon turvapaikanhakijat ensimmäisenä saapuvat, on velvollisuus vastata turvapaikkaprosessista. Näin ollen Saksa voisi käännyttää kaikki jo Eurodac-järjestelmään jossakin maassa rekisteröityneet tulijat.

Merkelin kanta perustuu siihen, ettei Dublin-järjestelmä todellisuudessa toimi, ja siksi turvapaikkajärjestelmän uusiminen vaatii yhteisen eurooppalaisen ratkaisun. Ratkaisu ei löydy Saksan rajoilta vaan EU:n ulkorajavalvonnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käännyttämällä tulijat omalta rajalta Saksa voisi käynnistää dominoefektin, jossa vaarana on todellinen kaaos. Esimerkiksi Italia ja Kreikka saattaisivat jättää tyystin rekisteröimättä tulijoita, jos Saksa aloittaisi rekisteröityjen palauttamisen ensimmäisiin tulomaihin. Merkel haluaa myös pitää kiinni siitä lainsäädännön perusperiaatteesta, että kunkin turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan yksilöllisesti.

Jo nyt Italia toimii hyvin arvaamattomasti, kun uusi äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini on kieltänyt Välimereltä pelastettuja satoja siirtolaisia kuljettavan aluksen pääsyn satamiinsa. Merkel on myös hyvin huolissaan siitä, miten itäisen Keski-Euroopan maat Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johdolla hakevat EU:n sisällä konfliktia nimenomaan turvapaikka- ja maahanmuuttoteemoissa.

Merkel ja Seehofer ovat yhtä mieltä siitä, että Euroopan turvapaikkajärjestelmä on uudistettava. Siirtolaisista osa käyttää järjestelmän heikkouksia hyväkseen, mikä on rapauttanut vakavalla tavalla kansalaisten luottamusta paitsi kansallisiin viranomaisiin, myös Euroopan unioniin.

Samaan aikaa osa Euroopan uusista oikeistopopulistisista ja nationalistista puolueista käyttää EU:n kriisiytynyttä pakolaispolitiikkaa omiin poliittisiin tarkoituksiinsa yrittämättä ratkoa turvapaikkajärjestelmän varsinaisia ongelmia.

Merkelin näkökulmasta Seehoferin esitykset tulevat erittäin huonoon aikaan, sillä Saksan tavoite saada koko EU:n turvapaikkapolitiikka uudistettua. Tämä on yksi pääaiheita myös kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Tavoite saada sopu yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta vaikeutuisi huomattavasti, jos Saksa provosoisi muita EU-maita alkamalla käännyttää rajoiltaan turvapaikanhakijoita.

Ratkaisuksi EU-maiden ongelmiin hallita muuttoliikettä Merkel haluaa muun muassa EU:n yhteisen turvapaikkaviraston, joka käsittelisi kaikkien EU-maiden turvapaikkahakemukset ja myös vastaisi siitä, että myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jaetaan tiettyjen kiintiöiden perusteella eri jäsenmaihin. Tätä taakanjakoa osa EU-maista kuitenkin tiukasti vastustaa.

Seehoferin oli tarkoitus esitellä 63-kohtainen maahanmuuttopoliittinen ohjelma tiistaina, mutta tätä lykättiin Merkelin ja Seehoferin riidan vuoksi. Mielipide-eroista suurin koskee jo muualla rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden asemaa Saksassa.

Keskiviikkona maahanmuutosta ja kotouttamisesta vastaava Seehofer jätti myös osallistumatta Merkelin koolle kutsumaan kokoukseen, jossa pohdittiin Saksan integraatiopolitiikkaa ja maahanmuuttajien kotouttamista.

Kokouksen sijaan Seehofer tapasi Berliinissä Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin, jonka Merkel tapasi tiistaina.

Itävalta on EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta alkaen, ja Kurz on nostanut puheenjohtajuuskauden keskiöön juuri turvapaikkapolitiikan ja erityisesti EU:n ulkorajavalvonnan. Kurz haastaa avoimesti Merkelin maahanmuuttolinjaa ja haluaa sulkea turvapaikanhakijat EU:n rajojen ulkopuolelle.


Kurz ajaa yhdessä Tanskan pääministerin Lars Løkke Rasmussen kanssa suunnitelmaa perustaa EU:n ulkopuolelle keskuksia, jonne unionin jäsenmaat voisivat palauttaa Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat. Keskusteluissa on mukana myös Saksa, ja saksalaisviestimissä mahdollisena keskusten sijaintimaana mainitaan Albania.

Kurzin ja myös monen muun huomio on entistä tiiviimmin Albaniassa, sillä Välimeren yli tulevista siirtolaisten veneistä yhä useampi rantautuu sinne. Albania-reitti vie EU-rajalle Kroatiaan Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan kautta.

Seehofer sanoi Saksan auttavan Albania-reitin sulkemisessa muun muassa tuella poliisivoimille.

Berliinissä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Seehofer ja Kurz puhuivat ”halukkaiden akselista” eli maista, joista yhdistää tiukka linja siirtolaisiin. Erikseen kaksikko puhui myös Itävallan, Italian ja Saksan yhteistyöstä. Seehofer sanoi Salvinin pyytäneen yhteistyötä turvallisuuteen, terrorismiin ja maahanmuuttoon liittyvissä teemoissa.

Kurz kutsui Seehoferia vahvaksi kumppanikseen – ja antoi näin ymmärtää, ettei Merkel sitä olisi. Seehofer puolestaan sanoi luvanneensa Kurzille täyden tukensa EU:n ulkorajojen turvaamisessa.

Myös Merkel pitää Frontexin ja ulkorajavalvonnan tehostamista avainkysymyksenä EU:n muuttoliikepolitiikassa. Merkel haluaa myös jakaa Eurooppaan pitkälti Italian, Kreikan ja Espanjan kautta tulevat turvapaikanhakijat eri jäsenmaihin, mitä esimerkiksi Unkari, Puola ja Tšekki tiukasti vastustavat.

Oman lisänsä Merkelin ja Seehoferin konfliktiin tuo se, että molemmat edustavat konservatiiveja – tosin eri laidoilta. Seehofer on Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU-puolueen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n entinen johtaja ja poliittisella kartalla huomattavasti Merkelistä oikealla.

Baijerissa on lokakuussa osavaltiovaalit. Vaalikamppailussa keskiössä on juuri maahanmuuttopolitiikka, jossa CSU:n haastaa nationalistinen ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD. Kannatusmittaukset ennakoivat CSU:n menettävän kannatusta niin, ettei se enää voisi yksin hallita Baijeria vaan tarvitsisi hallituskumppanin.

Merkelin puolueessa CDU:ssa moni arvostelee nyt Seehoferia siitä, että tämä käyttää Saksan turvapaikkapolitiikkaa välineenä käydä Baijerin vaaleja – vaikeuttaen samalla jo entisestään kireitä EU-maiden neuvotteluja yhteisestä turvapaikkapolitiikasta, jossa niin sanotun Dublin-järjestelmän uudistus on isossa osassa.

Jos Merkel ja Seehofer eivät löydä yhteistä linjaa siitä, voiko turvapaikanhakijoita käännyttää rajalta, edessä on vaikea tilanne. Kuka joustaa? Jos Seehofer ei sitä tee, voi edessä olla lähtö hallituksesta.

Se taas voisi tarkoittaa CDU:n ja CSU:n pitkän liiton kaatumista – se mullistaisi Saksan poliittisen kartan. Edessä olisi hallituskriisi ja mahdollisesti uudet vaalit. Ilman CSU:n kansanedustajia hallitukselta puuttuu kaksi kansanedustajaa enemmistöstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää