Ulkomaat    |   HS-analyysi

Riita turvapaikanhakijoista repii Saksan hallitusta – Merkelin ja sisäministeri Seehoferin kiista voi sysätä liikkeelle kohtalokkaan dominoefektin

Merkel ja Seehofer näkevät hyvin eri tavalla sen seuraukset, jos Saksa käännyttäisi rajaltaan sellaiset turvapaikanhakijat, jotka on rekisteröity jo jossain muussa EU-maassa. Äärimmillään riita voi horjuttaa Saksan hallitusta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja sisäministeri Horst Seehofer riitelevät siitä, voiko Saksa käännyttää jo rajalla sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi jossain muussa EU-maassa.

Seehofer tätä haluaa ja Merkel vastustaa – ja molemmat perustelevat kantojaan olemassa olevalla lainsäädännöllä.

Seehofer perustelee kantaansa Dublin-säännöillä eli sillä, että sillä Schengen-maalla, johon turvapaikanhakijat ensimmäisenä saapuvat, on velvollisuus vastata turvapaikkaprosessista. Näin ollen Saksa voisi käännyttää kaikki jo Eurodac-järjestelmään jossakin maassa rekisteröityneet tulijat.

Merkelin kanta perustuu siihen, ettei Dublin-järjestelmä todellisuudessa toimi, ja siksi turvapaikkajärjestelmän uusiminen vaatii yhteisen eurooppalaisen ratkaisun. Ratkaisu ei löydy Saksan rajoilta vaan EU:n ulkorajavalvonnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käännyttämällä tulijat omalta rajalta Saksa voisi käynnistää dominoefektin, jossa vaarana on todellinen kaaos. Esimerkiksi Italia ja Kreikka saattaisivat jättää tyystin rekisteröimättä tulijoita, jos Saksa aloittaisi rekisteröityjen palauttamisen ensimmäisiin tulomaihin. Merkel haluaa myös pitää kiinni siitä lainsäädännön perusperiaatteesta, että kunkin turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan yksilöllisesti.

Jo nyt Italia toimii hyvin arvaamattomasti, kun uusi äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini on kieltänyt Välimereltä pelastettuja satoja siirtolaisia kuljettavan aluksen pääsyn satamiinsa. Merkel on myös hyvin huolissaan siitä, miten itäisen Keski-Euroopan maat Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johdolla hakevat EU:n sisällä konfliktia nimenomaan turvapaikka- ja maahanmuuttoteemoissa.

Merkel ja Seehofer ovat yhtä mieltä siitä, että Euroopan turvapaikkajärjestelmä on uudistettava. Siirtolaisista osa käyttää järjestelmän heikkouksia hyväkseen, mikä on rapauttanut vakavalla tavalla kansalaisten luottamusta paitsi kansallisiin viranomaisiin, myös Euroopan unioniin.

Samaan aikaa osa Euroopan uusista oikeistopopulistisista ja nationalistista puolueista käyttää EU:n kriisiytynyttä pakolaispolitiikkaa omiin poliittisiin tarkoituksiinsa yrittämättä ratkoa turvapaikkajärjestelmän varsinaisia ongelmia.

Merkelin näkökulmasta Seehoferin esitykset tulevat erittäin huonoon aikaan, sillä Saksan tavoite saada koko EU:n turvapaikkapolitiikka uudistettua. Tämä on yksi pääaiheita myös kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Tavoite saada sopu yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta vaikeutuisi huomattavasti, jos Saksa provosoisi muita EU-maita alkamalla käännyttää rajoiltaan turvapaikanhakijoita.

Ratkaisuksi EU-maiden ongelmiin hallita muuttoliikettä Merkel haluaa muun muassa EU:n yhteisen turvapaikkaviraston, joka käsittelisi kaikkien EU-maiden turvapaikkahakemukset ja myös vastaisi siitä, että myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jaetaan tiettyjen kiintiöiden perusteella eri jäsenmaihin. Tätä taakanjakoa osa EU-maista kuitenkin tiukasti vastustaa.

Seehoferin oli tarkoitus esitellä 63-kohtainen maahanmuuttopoliittinen ohjelma tiistaina, mutta tätä lykättiin Merkelin ja Seehoferin riidan vuoksi. Mielipide-eroista suurin koskee jo muualla rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden asemaa Saksassa.

Keskiviikkona maahanmuutosta ja kotouttamisesta vastaava Seehofer jätti myös osallistumatta Merkelin koolle kutsumaan kokoukseen, jossa pohdittiin Saksan integraatiopolitiikkaa ja maahanmuuttajien kotouttamista.

Kokouksen sijaan Seehofer tapasi Berliinissä Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin, jonka Merkel tapasi tiistaina.

Itävalta on EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta alkaen, ja Kurz on nostanut puheenjohtajuuskauden keskiöön juuri turvapaikkapolitiikan ja erityisesti EU:n ulkorajavalvonnan. Kurz haastaa avoimesti Merkelin maahanmuuttolinjaa ja haluaa sulkea turvapaikanhakijat EU:n rajojen ulkopuolelle.


Kurz ajaa yhdessä Tanskan pääministerin Lars Løkke Rasmussen kanssa suunnitelmaa perustaa EU:n ulkopuolelle keskuksia, jonne unionin jäsenmaat voisivat palauttaa Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat. Keskusteluissa on mukana myös Saksa, ja saksalaisviestimissä mahdollisena keskusten sijaintimaana mainitaan Albania.

Kurzin ja myös monen muun huomio on entistä tiiviimmin Albaniassa, sillä Välimeren yli tulevista siirtolaisten veneistä yhä useampi rantautuu sinne. Albania-reitti vie EU-rajalle Kroatiaan Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan kautta.

Seehofer sanoi Saksan auttavan Albania-reitin sulkemisessa muun muassa tuella poliisivoimille.

Berliinissä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Seehofer ja Kurz puhuivat ”halukkaiden akselista” eli maista, joista yhdistää tiukka linja siirtolaisiin. Erikseen kaksikko puhui myös Itävallan, Italian ja Saksan yhteistyöstä. Seehofer sanoi Salvinin pyytäneen yhteistyötä turvallisuuteen, terrorismiin ja maahanmuuttoon liittyvissä teemoissa.

Kurz kutsui Seehoferia vahvaksi kumppanikseen – ja antoi näin ymmärtää, ettei Merkel sitä olisi. Seehofer puolestaan sanoi luvanneensa Kurzille täyden tukensa EU:n ulkorajojen turvaamisessa.

Myös Merkel pitää Frontexin ja ulkorajavalvonnan tehostamista avainkysymyksenä EU:n muuttoliikepolitiikassa. Merkel haluaa myös jakaa Eurooppaan pitkälti Italian, Kreikan ja Espanjan kautta tulevat turvapaikanhakijat eri jäsenmaihin, mitä esimerkiksi Unkari, Puola ja Tšekki tiukasti vastustavat.

Oman lisänsä Merkelin ja Seehoferin konfliktiin tuo se, että molemmat edustavat konservatiiveja – tosin eri laidoilta. Seehofer on Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU-puolueen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n entinen johtaja ja poliittisella kartalla huomattavasti Merkelistä oikealla.

Baijerissa on lokakuussa osavaltiovaalit. Vaalikamppailussa keskiössä on juuri maahanmuuttopolitiikka, jossa CSU:n haastaa nationalistinen ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD. Kannatusmittaukset ennakoivat CSU:n menettävän kannatusta niin, ettei se enää voisi yksin hallita Baijeria vaan tarvitsisi hallituskumppanin.

Merkelin puolueessa CDU:ssa moni arvostelee nyt Seehoferia siitä, että tämä käyttää Saksan turvapaikkapolitiikkaa välineenä käydä Baijerin vaaleja – vaikeuttaen samalla jo entisestään kireitä EU-maiden neuvotteluja yhteisestä turvapaikkapolitiikasta, jossa niin sanotun Dublin-järjestelmän uudistus on isossa osassa.

Jos Merkel ja Seehofer eivät löydä yhteistä linjaa siitä, voiko turvapaikanhakijoita käännyttää rajalta, edessä on vaikea tilanne. Kuka joustaa? Jos Seehofer ei sitä tee, voi edessä olla lähtö hallituksesta.

Se taas voisi tarkoittaa CDU:n ja CSU:n pitkän liiton kaatumista – se mullistaisi Saksan poliittisen kartan. Edessä olisi hallituskriisi ja mahdollisesti uudet vaalit. Ilman CSU:n kansanedustajia hallitukselta puuttuu kaksi kansanedustajaa enemmistöstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  5. 5

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  6. 6

   Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?

  7. 7

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  8. 8

   Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä

   Tilaajille
  9. 9

   Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä

  10. 10

   Siniset on vielä vuoden jälkeen puolue, jolla on alle tuhat jäsentä ja joka etsii arvojaan – HS seurasi olemassa­olostaan kamppailevan puolueen ministeri­kokousta Turussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  3. 3

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  4. 4

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  5. 5

   Tapio Pesola näyttäisi lapsilleen mielellään maailmaa, mutta hän ei lennä vapaa-ajalla: ”Vaikka söisi koko vuoden vegaaniruokaa, ei pysty kompensoimaan kaukomatkojen päästöjä”

  6. 6

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  7. 7

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  8. 8

   Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  10. 10

   Kehitysmaiden lapset saatiin kouluun, mutta he eivät välttämättä opi edes lukemaan – tutkijan mielestä koulutuksen kärkimaa Suomi voisi auttaa, jos uskaltaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita
  3. Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan Tilaajille
  4. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  5. Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana Tilaajille
  6. Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?
  7. Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä Tilaajille
  8. Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä
  9. Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen
  10. Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho
  11. Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden Tilaajille
  12. Näytä lisää