Ulkomaat    |   HS-analyysi

Riita turvapaikanhakijoista repii Saksan hallitusta – Merkelin ja sisäministeri Seehoferin kiista voi sysätä liikkeelle kohtalokkaan dominoefektin

Merkel ja Seehofer näkevät hyvin eri tavalla sen seuraukset, jos Saksa käännyttäisi rajaltaan sellaiset turvapaikanhakijat, jotka on rekisteröity jo jossain muussa EU-maassa. Äärimmillään riita voi horjuttaa Saksan hallitusta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja sisäministeri Horst Seehofer riitelevät siitä, voiko Saksa käännyttää jo rajalla sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi jossain muussa EU-maassa.

Seehofer tätä haluaa ja Merkel vastustaa – ja molemmat perustelevat kantojaan olemassa olevalla lainsäädännöllä.

Seehofer perustelee kantaansa Dublin-säännöillä eli sillä, että sillä Schengen-maalla, johon turvapaikanhakijat ensimmäisenä saapuvat, on velvollisuus vastata turvapaikkaprosessista. Näin ollen Saksa voisi käännyttää kaikki jo Eurodac-järjestelmään jossakin maassa rekisteröityneet tulijat.

Merkelin kanta perustuu siihen, ettei Dublin-järjestelmä todellisuudessa toimi, ja siksi turvapaikkajärjestelmän uusiminen vaatii yhteisen eurooppalaisen ratkaisun. Ratkaisu ei löydy Saksan rajoilta vaan EU:n ulkorajavalvonnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käännyttämällä tulijat omalta rajalta Saksa voisi käynnistää dominoefektin, jossa vaarana on todellinen kaaos. Esimerkiksi Italia ja Kreikka saattaisivat jättää tyystin rekisteröimättä tulijoita, jos Saksa aloittaisi rekisteröityjen palauttamisen ensimmäisiin tulomaihin. Merkel haluaa myös pitää kiinni siitä lainsäädännön perusperiaatteesta, että kunkin turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan yksilöllisesti.

Jo nyt Italia toimii hyvin arvaamattomasti, kun uusi äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini on kieltänyt Välimereltä pelastettuja satoja siirtolaisia kuljettavan aluksen pääsyn satamiinsa. Merkel on myös hyvin huolissaan siitä, miten itäisen Keski-Euroopan maat Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johdolla hakevat EU:n sisällä konfliktia nimenomaan turvapaikka- ja maahanmuuttoteemoissa.

Merkel ja Seehofer ovat yhtä mieltä siitä, että Euroopan turvapaikkajärjestelmä on uudistettava. Siirtolaisista osa käyttää järjestelmän heikkouksia hyväkseen, mikä on rapauttanut vakavalla tavalla kansalaisten luottamusta paitsi kansallisiin viranomaisiin, myös Euroopan unioniin.

Samaan aikaa osa Euroopan uusista oikeistopopulistisista ja nationalistista puolueista käyttää EU:n kriisiytynyttä pakolaispolitiikkaa omiin poliittisiin tarkoituksiinsa yrittämättä ratkoa turvapaikkajärjestelmän varsinaisia ongelmia.

Merkelin näkökulmasta Seehoferin esitykset tulevat erittäin huonoon aikaan, sillä Saksan tavoite saada koko EU:n turvapaikkapolitiikka uudistettua. Tämä on yksi pääaiheita myös kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Tavoite saada sopu yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta vaikeutuisi huomattavasti, jos Saksa provosoisi muita EU-maita alkamalla käännyttää rajoiltaan turvapaikanhakijoita.

Ratkaisuksi EU-maiden ongelmiin hallita muuttoliikettä Merkel haluaa muun muassa EU:n yhteisen turvapaikkaviraston, joka käsittelisi kaikkien EU-maiden turvapaikkahakemukset ja myös vastaisi siitä, että myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jaetaan tiettyjen kiintiöiden perusteella eri jäsenmaihin. Tätä taakanjakoa osa EU-maista kuitenkin tiukasti vastustaa.

Seehoferin oli tarkoitus esitellä 63-kohtainen maahanmuuttopoliittinen ohjelma tiistaina, mutta tätä lykättiin Merkelin ja Seehoferin riidan vuoksi. Mielipide-eroista suurin koskee jo muualla rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden asemaa Saksassa.

Keskiviikkona maahanmuutosta ja kotouttamisesta vastaava Seehofer jätti myös osallistumatta Merkelin koolle kutsumaan kokoukseen, jossa pohdittiin Saksan integraatiopolitiikkaa ja maahanmuuttajien kotouttamista.

Kokouksen sijaan Seehofer tapasi Berliinissä Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin, jonka Merkel tapasi tiistaina.

Itävalta on EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta alkaen, ja Kurz on nostanut puheenjohtajuuskauden keskiöön juuri turvapaikkapolitiikan ja erityisesti EU:n ulkorajavalvonnan. Kurz haastaa avoimesti Merkelin maahanmuuttolinjaa ja haluaa sulkea turvapaikanhakijat EU:n rajojen ulkopuolelle.


Kurz ajaa yhdessä Tanskan pääministerin Lars Løkke Rasmussen kanssa suunnitelmaa perustaa EU:n ulkopuolelle keskuksia, jonne unionin jäsenmaat voisivat palauttaa Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat. Keskusteluissa on mukana myös Saksa, ja saksalaisviestimissä mahdollisena keskusten sijaintimaana mainitaan Albania.

Kurzin ja myös monen muun huomio on entistä tiiviimmin Albaniassa, sillä Välimeren yli tulevista siirtolaisten veneistä yhä useampi rantautuu sinne. Albania-reitti vie EU-rajalle Kroatiaan Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan kautta.

Seehofer sanoi Saksan auttavan Albania-reitin sulkemisessa muun muassa tuella poliisivoimille.

Berliinissä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Seehofer ja Kurz puhuivat ”halukkaiden akselista” eli maista, joista yhdistää tiukka linja siirtolaisiin. Erikseen kaksikko puhui myös Itävallan, Italian ja Saksan yhteistyöstä. Seehofer sanoi Salvinin pyytäneen yhteistyötä turvallisuuteen, terrorismiin ja maahanmuuttoon liittyvissä teemoissa.

Kurz kutsui Seehoferia vahvaksi kumppanikseen – ja antoi näin ymmärtää, ettei Merkel sitä olisi. Seehofer puolestaan sanoi luvanneensa Kurzille täyden tukensa EU:n ulkorajojen turvaamisessa.

Myös Merkel pitää Frontexin ja ulkorajavalvonnan tehostamista avainkysymyksenä EU:n muuttoliikepolitiikassa. Merkel haluaa myös jakaa Eurooppaan pitkälti Italian, Kreikan ja Espanjan kautta tulevat turvapaikanhakijat eri jäsenmaihin, mitä esimerkiksi Unkari, Puola ja Tšekki tiukasti vastustavat.

Oman lisänsä Merkelin ja Seehoferin konfliktiin tuo se, että molemmat edustavat konservatiiveja – tosin eri laidoilta. Seehofer on Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU-puolueen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n entinen johtaja ja poliittisella kartalla huomattavasti Merkelistä oikealla.

Baijerissa on lokakuussa osavaltiovaalit. Vaalikamppailussa keskiössä on juuri maahanmuuttopolitiikka, jossa CSU:n haastaa nationalistinen ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD. Kannatusmittaukset ennakoivat CSU:n menettävän kannatusta niin, ettei se enää voisi yksin hallita Baijeria vaan tarvitsisi hallituskumppanin.

Merkelin puolueessa CDU:ssa moni arvostelee nyt Seehoferia siitä, että tämä käyttää Saksan turvapaikkapolitiikkaa välineenä käydä Baijerin vaaleja – vaikeuttaen samalla jo entisestään kireitä EU-maiden neuvotteluja yhteisestä turvapaikkapolitiikasta, jossa niin sanotun Dublin-järjestelmän uudistus on isossa osassa.

Jos Merkel ja Seehofer eivät löydä yhteistä linjaa siitä, voiko turvapaikanhakijoita käännyttää rajalta, edessä on vaikea tilanne. Kuka joustaa? Jos Seehofer ei sitä tee, voi edessä olla lähtö hallituksesta.

Se taas voisi tarkoittaa CDU:n ja CSU:n pitkän liiton kaatumista – se mullistaisi Saksan poliittisen kartan. Edessä olisi hallituskriisi ja mahdollisesti uudet vaalit. Ilman CSU:n kansanedustajia hallitukselta puuttuu kaksi kansanedustajaa enemmistöstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta

  2. 2

   Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa

  3. 3

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen

  6. 6

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  7. 7

   Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi

  8. 8

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  9. 9

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  10. 10

   Kulttiteoksen varoitus on vuosi vuodelta ajankohtaisempi – nykymaailma on orwellilaisempi kuin edes George Orwell osasi kuvitella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  6. 6

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksen juhannuksessa myrskysi kuin viimeistä päivää, ja hävityksen keskellä raikasi paluun tehnyt Tiktak – reportaasi rankkasateen pieksemiltä festareilta

  8. 8

   Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

  9. 9

   Yhdysvaltojen rajalla vallitsee kaaos: kukaan ei osaa saattaa erotettuja siirtolais­perheitä yhteen – ”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”

  10. 10

   Trump ilmoitti Pohjois-Korean aiheuttavan ”poikkeuksellisen uhan” Yhdysvalloille – vain viikko aiemmin presidentti vakuutti ydinaseuhan olevan ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  6. 6

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  7. 7

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  8. 8

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa
  3. FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen
  4. Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi
  5. Tunti sitten
  6. Etiopian pääministerin puhe­tilaisuudessa räjähti, kaksi kuoli ja yli 150 loukkaantui – Poliisipäällikkö pidätettiin turvallisuus­puutteiden takia
  7. Yksi laukaus lisäajalla muutti lähes kaiken – Saksan täpärä pelastuminen pani F-lohkon asetelmat uusiksi
  8. Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta
  9. Juhannusfestivaalit ylsivät kävijätavoitteisiinsa epävakaasta säästä huolimatta – Tahkon juhannusfestarilla tehtiin jopa ennätys
  10. Riita siirtolaisista ajoi Saksan ja Italian törmäys­kurssille – vaadittiin huolestunut puhelu Merkeliltä, jotta Italian pää­ministeri suostui sunnuntain hätä­kokoukseen
  11. Kortiton huumekuski kaahasi ja ohitteli moottoripyörällä juhannuksena Jämsässä – Nopeus 175 kilometriä tunnissa
  12. Video näyttää millaista on yli 100-vuotiaan ”kummitushuvilan” sisällä – keskellä Helsinkiä sijaitseva huvila on ärsyttänyt kaupunkia jo 20 vuotta
  13. Näytä lisää