Ulkomaat

Trump lupasi Pohjois-Korean Kimille, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa – Ilmoitus oli monille järkytys, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean vuosittaisilla sotaharjoituksilla ja amerikkalaisjoukkojen läsnäololla on tärkeä rooli Itä-Aasian turvallisuuskuviossa. Asiantuntijan mukaan muutos aiheuttaisi perustavanlaatuisia vaikutuksia alueen turvallisuustasapainoon.

Itä-Aasian turvallisuustilanne on palapeli, jolla on monta rakentajaa. Asiantuntijoiden mukaan on erittäin vaikea arvioida, millaisia toimia esimerkiksi Kiinalta, Japanilta tai Etelä-Korealta on tulossa, jos Yhdysvaltojen läsnäolo alueella heikentyy.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset liittolaismaansa Etelä-Korean kanssa ja harkitsee myös joukkojen vetämistä Korean niemimaalta ”jossain vaiheessa”. Kyseessä oli kädenojennus Pohjois-Korean diktaattorille Kim Jong-unille, jonka Trump tapasi tiistaina Singaporessa.

”En vielä lähtisi spekuloimaan seurauksilla, sillä kuulimme Trumpilta yksipuolisen ilmoituksen. Siitä [sotaharjoitusten lopettamisesta] ei ole sovittu mitään Trumpin ja Kimin allekirjoittamassa paperissa”, sanoo ulkoministeriön Itä-Aasian tiiminvetäjä Arto Haapea.

Hän uskoo, että Yhdysvallat ei lopeta sotaharjoituksia tai vedä joukkojaan pois Etelä-Koreasta ennen kuin Pohjois-Korea on tehnyt jonkinlaisia myönnytyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen puolestaan ei pidä mahdottomana, että Trump vielä peruisi puheensa. Hän myös muistuttaa, että voi kestää vuosia ennen kuin ajatus joukkojen vetämisestä johtaa konkreettisiin toimenpiteisiin.

Jos Yhdysvallat kuitenkin päätyy vetämään joukkojaan pois, sillä olisi ulkoministeriön Haapean mukaan perustavanlaatuisia vaikutuksia koko alueen turvallisuustasapainoon – on kuitenkin vaikea arvioida, mitä nämä vaikutukset tarkalleen olisivat.

Ilmoitus sotaharjoitusten lopettamisesta tuli yllätyksenä ja järkytyksenä paitsi eteläkorealaisille myös monille Yhdysvaltain puolustusviranomaisille.

Yhdysvalloilla on Etelä-Koreassa 25 000–30 000 sotilasta ja toisessa liittolaismaassa Japanissa noin 50 000. Molemmat maat ovat luottaneet Yhdysvaltojen joukkojen ja ydinaseiden luomaan turvaan.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean vuosittaisilla sotaharjoituksilla ja amerikkalaisjoukkojen läsnäololla on tärkeä rooli Itä-Aasian turvallisuuskuviossa.

Yhdysvaltojen läsnäolo alueella tuo suojaa Pohjois-Korean uhkaa vastaan ja toimii vastavoimana Kiinan vahvistuvalle sotilasmahdille.

”Harjoituksilla ja Yhdysvaltain Etelä-Koreaan sijoitetuilla joukoilla on elintärkeä rooli Itä-Aasian turvallisuudessa”, sanoi Japanin puolustusministeri Itsunori Onodera uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Haluamme saada tästä yhteisymmärryksen Japanin, Yhdysvaltain ja Etelä-Korean välillä.”

Entä voisiko Yhdysvaltojen joukkojen mahdollinen vetäytyminen Etelä-Koreasta saada Japanin hankkimaan ydinaseita turvallisuustakuiksi Pohjois-Koreaa vastaan?

Ulkoministeriön Haapea ja ulkopoliittisen instituutin Sinkkonen eivät usko, että Japani menisi turvallisuuden tavoittelussa niin pitkälle, että se alkaisi tavoitella omaa ydinasetta.

Tällä hetkellä Japani ei voi omistaa, valmistaa tai hyväksyä toisten valtioiden ydinaseita alueelleen. Ydinaseen hankkiminen ei olisi mahdollista ilman lainmuutosta.

Teknisesti ydinaseen hankkiminen näyttäisi olevan Japanille mahdollista.

”Tokiolla on siviilikäyttöön tarkoitettu ydinohjelma, fissiilimateriaaleja ja tarvittavaa aseteknologiaa. Se voisi todennäköisesti valmistaa pienen ydinarsenaalin vuoden sisällä, jos siihen olisi motivaatiota, sanoi ydinaseisiin erikoistunut Emily Chorley IHS Janes -yhtiöstä viime syksynä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Japanin puolustusministerin Onoderan mukaan Japanin politiikkaan ei ole tiedossa muutoksia Trumpin yllätysilmoituksen seurauksena.

Kimille sotaharjoitusten loppuminen on suuri imagovoitto kotikentällä.

Kim on kokenut, että Etelä-Korean ja Yhdysvaltain harjoitukset ovat tähdänneet hänen hallintonsa syrjäyttämiseen.

Ulkopoliittisen instituutin Sinkkosen mukaan Trumpin lupausta sotaharjoitusten lopettamisesta voidaan näillä näkymin pitää liian anteliaana.

”Nurinkurinen tapa lähteä aseistariisumisprosessiin. Pohjois-Korealle annettiin myönnytys ja suuri näyttämö, jossa he saivat esiintyä Yhdysvaltojen rinnalla melkein tasaveroisena toimijana”, Sinkkonen sanoo.

Kim ei luvannut tiistaisessa tapaamisessa Trumpin kanssa mitään konkreettista Pohjois-Korean ydinaseiden riisumisesta. Kim antoi johtajien allekirjoittamassa sopimuksessa ylimalkaisen lupauksen siitä, että hän tekee töitä ydinaseettoman Korean niemimaan eteen. Vastaavia lupauksia Pohjois-Korea on tehnyt aiemminkin - tuloksetta.

Sinkkonen muistuttaa, että Pohjois-Korea perustuslaissa lukee, että maa on ydinasevalta.

”Pohjois-Koreassa eliitti pitää tärkeänä turvatakuuna koko regiimin säilymiselle sitä, että maalla on ydinasepelote”, Sinkkonen sanoo.

Fakta

Mitä Trumpin ja Kim allekirjoittamassa paperissa luki?


  Maat sopivat uusien, rauhaan ja vaurauteen tähtäävien välien synnystä.

  Maat tähtäävät yhteisillä toimillaan kestävään rauhaan Korean niemimaalla.

  Maat vahvistavat 27. huhtikuuta solmitun Panmunjomin sopimuksen, jossa Pohjois-Korea sitoutuu työhön ydinaseettoman Korean niemimaan puolesta.

  Maat sopivat Korean sodassa kadonneiden sotilaiden jäämistöjen kotiuttamisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  2. 2

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  3. 3

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  4. 4

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee reiteistä jokaisen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Trumpin kultti” joutuu puntariin

   Tilaajille
  6. 6

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  7. 7

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti

  9. 9

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  10. 10

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  2. 2

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  5. 5

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  6. 6

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  7. 7

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  9. 9

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  10. 10

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Trumpin kultti” joutuu puntariin Tilaajille
  3. Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee reiteistä jokaisen Tilaajille
  4. Kyllä, kansanedustajien poissaoloilla on väliä – mutta kuinka paljon?
  5. Erdoğan voittajaksi Turkin vaaleissa – presidentti saamassa entistä enemmän valtaa
  6. HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön
  7. Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin
  8. 4 tuntia sitten
  9. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  10. Keinoäly ymmärtää jo suomea ja jopa murteita – puhetta tunnistava moottori muuttaa lääkärien sanelut pian suoraan tekstiksi
  11. Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”
  12. Suomen kuningas­hanke meni 1918 aina vain hullummaksi: lopulta monarkiksi kutsuttiin vammautunut saksalais­prinssi Väinö I, joka ei edes halunnut tehtäväänsä ja jonka ulkonäköä suomalaiset kritisoivat Tilaajille
  13. Näytä lisää