Ulkomaat

Makedonian presidentti ei suostu allekirjoittamaan kiisteltyä sopimusta maan nimen vaihtamisesta

Kreikan ja Makedonian pääministerit ilmoittivat tiistaina maiden päässeen yhteisymmärrykseen Makedonian uudesta nimestä. Nimiriita on ollut käynnissä lähes 30 vuotta, ja se on tukkinut Makedonian jäsenyyspolut EU:hun ja Natoon.

Makedonian presidentti G’orge Ivanov ilmoitti keskiviikkona, ettei hän aio allekirjoittaa Kreikan kanssa tehtyä sopimusta, jonka mukaan Makedonian nimi muutetaan Pohjois-Makedoniaksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ivanovin mukaan nimenvaihdos on perustuslain vastainen.

”Päätökseni on lopullinen, enkä taivu minkäänlaisen painostuksen, kiristyksen tai uhkailun takia. En kannata tai allekirjoita niin vahingollista sopimusta”, Ivanov sanoi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Presidentillä on tukenaan oppositiossa oleva nationalistinen VMRO-DPMNE -puolue.
Ivanovin mukaan mahdollinen EU- tai Nato-jäsenyys ei ole riittävä syy allekirjoittaa ”huonoa sopimusta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Makedonian pääministeri Zoran Zaev kertoivat tiistaina maiden päässeen yhteisymmärrykseen Makedonian uudesta nimestä. Ministerien mukaan Makedonian on tarkoitus muuttaa nimensä Pohjois-Makedonian tasavallaksi.

Tiistaina ilmoitettu sopimus on alustava, ja se vaatii hyväksynnän molempien maiden parlamenteilta. Makedoniassa nimenvaihdoksesta on järjestettävä myös kansanäänestys.

Jos Makedonian parlamentti hyväksyy nimimuutoksen, presidentti Ivanov voi käyttää veto-oikeuttaan päätöstä vastaan. Kansanäänestyksen tulokseen hän sen sijaan ei voi käyttää veto-oikeutta.

Tällä hetkellä Makedonian perustuslaissa lukee, että maan nimi on Makedonian tasavalta. Maasta käytetään myös lyhennettä FYROM, joka tulee sanoista Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

FYROM-nimitystä käytetään esimerkiksi YK:ssa ja EU:ssa, koska vain osa maailman valtioista on tunnustanut Makedonian sen perustuslaillisella nimellä. Suomi on tunnustanut Makedonian FYROM-nimellä.


Kreikassa oppositiopuolue Uusi demokratia suunnittelee jättävänsä aloitteen pääministeri Tsiprasin haastamisesta parlamentin epäluottamusäänestykseen Makedonian nimisovun takia. Asiasta kertoo Reuters nimettömien puoluelähteiden perusteella.

Kreikka ja Makedonia ovat kiistelleet jälkimmäisen nimestä siitä lähtien, kun Makedonia itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991.

Kreikan mielestä Makedonia-nimellä saisi viitata vain Pohjois-Kreikassa sijaitsevaan samannimiseen alueeseen tai Aleksanteri Suuren ja hänen isänsä Filippos II:n hallitsemaan antiikin ajan Makedonian valtakuntaan.

Nimikiista on estänyt Makedonian pääsyn Natoon ja EU:hun.

Kreikan makedonialaiset kokevat, että naapurimaa yrittää varastaa heidän historiansa ja kulttuuriperintönsä.

HS vieraili Makedoniassa ja Pohjois-Kreikassa keväällä ja kysyi paikallisten mietteitä nimikiistasta. Jutun löydät täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Makedonia
 • Kreikka
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää