Ulkomaat

Metalli­yrittäjä Thodoros Tektonidis saapuu joka arkiaamu tyhjään tehtaaseensa – Kreikan tehtaat alkavat hiljalleen hurista, mutta pian eläköityvälle yrittäjälle se on jo liian myöhäistä

Tektonidis joutui irtisanomaan kaikki työntekijänsä Kreikan velkakriisin pahimpina vuosina. Thessalonikin teollisuusalueella suuri osa rakennuksista seisoo tätä nykyä hylättyinä.

Thessaloniki

Kyyneleet ilmestyvät metalliyrittäjä Thodoros Tektonidisin, 60, silmiin yllättäen.

Sitten alkaa itkettää myös vaimo Anastasiaa.

Tektonidisin pariskunta istuu pienen tehtaansa toimistossa Thessalonikin teollisuusalueella. Ennen Kreikan velkakriisin puhkeamista vuonna 2009 tämä tehdas valmisti maatalouskoneiden varaosia ja teollisuuden komponentteja, joita vietiin Kreikan lisäksi ulkomaille.

Tehdas työllisti pariskunnan lisäksi noin kaksikymmentä ihmistä. Hallin jokaisella työkoneella oli yksi tai kaksi työntekijää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt halli kumisee tyhjyyttään. Jäljellä on vain yrittäjäpariskunta, joka saapuu tyhjään tehtaaseen täsmällisesti joka arkiaamu. Viimeisille työntekijöille piti antaa lopputili vuonna 2013.

Anastasia Tektonidis on vihainen, Thodoros Tektonidis surullinen.

”On hyvä, että lapset päättivät lähteä eri polulle. Meillä ei ole heille mitään perintöä jätettäväksi”, Thodoros Tektonidis sanoo.

Tektonidisin 1980-luvun alussa perustama tehdas on yksi niistä pienistä ja keskisuurista yrityksistä, joihin Kreikan yhdeksän vuotta jatkunut kriisi iski kipeästi.

Tuhansia, jopa kymmeniätuhansia yrityksiä ja tehtaita meni nurin kriisin alkuvuosina. Se näkyy Thessalonikin teollisuusalueella, joka Tektonidisin mukaan ennen kriisiä työllisti 30 000–35 000 ihmistä.

Nyt useat tehtaat ja varastorakennukset seisovat hylättyinä. Ikkunat on rikottu, pihoilla lojuu rojua ja auringon polttama ruoho puskee pihamailla valtoimenaan. Varkaat ovat käyneet hakemassa rakennuksiin jääneet metallit.


”Suuri osa täällä olevista yrityksistä ei tuota mitään”, Thodoros Tektonidis sanoo.

Tektonidis valmistaa edelleen varaosia ja metallikomponentteja tilauksesta, mutta tekee sen yksin. Kun ennen tilaukset olivat satojen ja jopa tuhansien komponenttien luokkaa, nyt tilaus voi olla vaikka vain yksi varaosa naapurissa sijaitsevan yrityksen hajonneeseen koneeseen.

”Se sattuu sieluun.”


Kreikan tilanne ei ole tilastojen valossa aivan niin toivoton kuin se Tektonidisin pariskunnan näkökulmasta näyttää.

Yhdeksän lamavuoden jälkeen Kreikan tehtaat ovat alkaneet jälleen pikkuhiljaa hurista. Tuotanto on kasvanut jo monta kuukautta peräjälkeen, mikä on seurausta ulkomailta ja kotimaasta saatujen tilausten lisääntymisestä. Yritykset palkkaavat lisää väkeä vastatakseen kysyntään. Vienti on piristynyt.

Elpyminen vie toki pitkään ja matka on arvaamaton. Kreikan talous kutistui kriisivuosien aikana neljänneksen. Työttömyys on edelleen EU:n korkein, lähes 21 prosenttia. Nuorisotyöttömyys on yli 45 prosenttia.

Elokuun 20. päivä päättyy Kreikan kahdeksan vuotta jatkunut hätärahoitus, jonka jälkeen maan on kyettävä rahoittamaan itseään markkinoilla. Parhaillaan Kreikka, euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF neuvottelevat velkajärjestelyistä, joilla helpotetaan velkojen takaisinmaksua.

Kreikalla on julkista velkaa lähes 180 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Voit lukea lisää Kreikan nuorten ja eläkeläisten tilanteesta artikkelista, johon HS haastatteli vanhoja ja uusia tuttuja Ateenassa. Kreikan kriisin taustoista voit lukea myös Suomen Pankin tulevan pääjohtajan, entisen EU:n talouskomissaarin Olli Rehnin haastattelusta.

Jos Thodoros Tektonidis olisi nuorempi, hän veisi yrityksensä naapurimaahan Bulgariaan.


Niin ovat tehneet tuhannet kreikkalaisyritykset, koska Bulgariassa yritysverotus on alhaisempaa ja byrokratia siedettävämpää. Iso osa Bulgariaan siirtyneistä kreikkalaisyrityksistä tosin on postilaatikkoyrityksiä, joilla ei ole naapurimaassa mitään toimintoja. Muuton motiivi on ollut puhdas veronkierto.

Thodoros Tektonidis on samanlaisessa pattitilanteessa kuin useat kreikkalaiset yrittäjät: ei ole mahdollisuutta kasvattaa toimintaa, koska pankit eivät anna lainaa investointeihin ja verot syövät kaikki mahdolliset tuotot.

Tektonidis sanoo ansaitsevansa tätä nykyä juuri sen verran, että pariskunta sillä selviää. Tehtaan myyntiä ei kannata vielä yrittää, koska sen jälkeen itsellä ei olisi mitään.

Eläkkeeseen on vielä pari vuotta.

”En voi kehittää yritystä, en voi jäädä eläkkeelle. Tuntuu kuin olisi juoksuhiekassa. Mitä enemmän liikut, sitä syvemmälle uppoat”, Tektonidis sanoo.


Tektonidisin pariskunta on sillä tavoin raikas poikkeus useisiin kreikkalaisiin, etteivät he syytä euroa ja Euroopan unionia maansa ongelmista.

Kreikka saa Tektonidisin mukaan moittia itseään siitä, ettei laittanut talouttaan ja yhteiskunnan rakenteita kuntoon ennen euroon liittymistä.

”Minulla oli esimerkiksi ongelmia löytää tehtaalleni koulutettua ja osaavaa työvoimaa, että olisin voinut kilpailla tuotteillamme EU:n yhteismarkkinoilla”, Tektonidis sanoo.


Thodoros Tektonidisilla on keinoja selvitä tyhjän tehtaan aiheuttamasta masennuksesta. Yksi niistä on maalaaminen: tehtaan toimiston seinille on ripustettu paljon miehen omia töitä. Osa on iloisen kirkkaita maisemakuvia, osa synkempiä.

Viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana tauluja on kuulemma syntynyt tiuhaan.

Tehtaan aidatulle takapihalle pariskunta puolestaan on istuttanut kesäkurpitsaa, mansikkaa ja muita yrttejä. Ihan vain siksi, että jotain on tarpeen tuottaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää