Ulkomaat

Lontoossa yli 70 kuolon­uhria vaatineesta tuli­palosta on jo vuosi, mutta ketään ei ole pantu vastuuseen – ”En ikinä unohda sitä hajua ja huutoa”, sanoo kohtalokkaan palon ikkunastaan nähnyt naapuri

Karrelle palanut Grenfell-tornitalo on saanut viimeinkin pressun peitokseen. Paikalliset kertovat yhä peloistaan ja vihastaan. Tutkinta on yhä kesken, eikä kaikille tornitalon asukkaille ole löytynyt edes pysyvää asuntoa.

Lontoo

Torstaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun länsilontoolainen Grenfell-tornitalo paloi soihtuna.

Osa tornitalon asukkaista jäi koteihinsa loukkuun. Palossa kuoli yli 70 ihmistä. Surmansa saaneiden jäännöksiä etsittiin kuukausikaupalla. Tulipalo järkytti koko Britanniaa.

Yli 200 ihmistä menetti palossa kotinsa, eikä kaikille ole löytynyt pysyvää uutta kotia vieläkään.


Tulipalon viime syyskuussa alkanut riippumaton tutkinta on yhä pahasti kesken. Selvitys voi kestää vielä jopa vuosia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tornitalon paloturvallisuudesta on jo löydetty pahoja puutteita. Talon verhoilumateriaali oli hyvin tulenarkaa, ja palo-ovet sekä ilmanvaihtolaitteet olivat puutteelliset.

Ketään ei ole kuitenkaan asetettu vielä vastuuseen. Myös rikostutkinta on kesken.

Yksi asia on kuitenkin muuttunut: tornitalon karrelle palanutta luurankoa on peittänyt jo runsaan viikon ajan valkoinen pressu. Sen huipulla lukee ”Grenfell forever in our hearts” [Grenfell ikuisesti sydämissämme].


Mustat rauniot ehtivät varjostaa alueen asukkaiden arkea jo lähes vuoden ajan.

”Joudun katsomaan palanutta tornitaloa päivästä toiseen oman keittiöni ja olohuoneeni ikkunasta”, kertoo naapuristossa asuva Anna Moreira.


Palotalo näkyy myös hänen teini-ikäisen tyttärensä huoneen ikkunasta.

”Tyttäreni itki kaksi viikkoa tulipalon jälkeen, hän oli niin järkyttynyt.”

Nuorempaa tytärtään Grenfellin vieressä rattaissa kärräävä Moreira sanoo, että hän ei pääse vieläkään eroon tulipaloyön muistoista.

Helikopterin äänet herättivät Moreiran aamuyöllä 14. kesäkuuta 2017. Sitten hän näki lieskoja ja savua. Ihmiset yrittivät pakoon palavasta tornitalosta.

”En ikinä unohda sitä hajua ja huutoa.”

Hän toivoo, että Grenfellin rauniot purettaisiin nopeasti.

Grenfellin lähikortteleissa jokaisella on oma tarinansa tulipaloyöltä. Moni ei halua kuitenkaan puhua näkemästään julkisesti. Sky-kanavan tietojen mukaan mielenterveyspalveluja on tarvinnut yli 500 lasta ja parituhatta aikuista.

Vuosipäivän alla tienoo on täynnä kukkia, kynttilöitä, piirustuksia ja kudottuja sydämiä menehtyneiden muistoksi. Siellä täällä näkyy myös uhrien valokuvia.


Myös pääministeri Theresa May kävi äskettäin laskemassa läheiselle kirkolle valkokukkaisen sydämenmuotoisen muistoseppeleen.

”Grenfell-tornitalossa menehtyneiden muistolle. He eivät unohdu koskaan”, Mayn allekirjoittamassa kortissa lukee.


Tornitalon vieressä asuvalla Lloyd Samirilla ei ole kuitenkaan mairittelevaa sanottavaa siitä, kuinka tulipalon uhrien asiaa on hoidettu:

”En luota sen enempää hallitukseen kuin poliisiinkaan.”

Hän uskoo, että uhrien määrä on ilmoitettu alakanttiin.

”Tuskin kaikkia on edes voitu löytää. Kuumuus on ollut niin kova. Omaiset eivät ole saaneet haudata rakkaitaan.”


Grenfellin rauniot olisi hänen mielestään pitänyt peittää jo ajat sitten. Ne ovat muistuttaneet tulipalosta joka ainoa päivä.

Grenfellistä on tullut vuoden aikana myös symboli sille, kuinka huonosti yhteisiä asioita voidaan hoitaa, kun ahneus ja välinpitämättömyys saavat vallan.

Tornitalo on Kensingtonin ja Chelsean kaupunginosassa, joka on Lontoon rikkainta aluetta. Kaupunginosan pohjoisosa – jossa Grenfell sijaitsee – on kuitenkin suhteellisen köyhää.

Asukkaat valittivat talon turvallisuudesta jo ennen paloa, mutta mitään ei tapahtunut. Toisaalta taas Englannin löyhät paloturvallisuussäännökset mahdollistivat sen, että korkea kerrostalo päällystettiin tulenaralla materiaalilla.

Vastaavantyylistä vaarallista rakennusmateriaalia on löydetty noin 300 muustakin asuinrakennuksesta. FT:n tietojen mukaan niissä asuu yhä tuhansia ihmisiä. Rahoittajan löytäminen korjaustöille on ollut hidasta.

Lontoon etiopialaisväestön yhteyshenkilönä toimiva Alemu Tebeje menetti Grenfellin palossa seitsemän Etiopiasta kotoisin olevaa tuttavaansa.

”Heistä viisi oli samasta perheestä.”

Myös Tebeje asuu aivan palaneen tornitalon naapurustossa.

”Paloyönä olin syvässä unessa, kun ystäväni soitti tarkastaakseen, että olen hengissä. Ryntäsin ulos ja näin tulipalon. Sitä paloa kesti vuorokausi.”


Myös Tebejen on ollut vaikea paeta paloyön muistoja. Terapiaa hän ei ole kuitenkaan tarvinnut: ”Saan apua kirjoittamisesta. Kirjoitan runoja.”

Tebejen runoja tulee pian Grenfell-antologiaan, johon osallistuu kymmeniä kirjoittajia. Sen on määrä valaa uutta toivoa.

Fakta

Tornitalosta tuli surmanloukku


 Länsi-Lontoossa sijaitseva Grenfell Tower syttyi palamaan heti puolenyön jälkeen paikallista aikaa kesäkuun 14. päivä 2017.

 Palo vaati 72 kuolonuhria, joista yksi oli kuolleena syntynyt vauva.

 Palo syttyi todennäköisesti 4. kerroksen asunnon jääkaapista ja levisi hetkessä kohti 24-kerroksisen tornitalon huippua.

 Palon etenemistä edisti talon tulenarka verhoilumateriaali. Tutkinta palon syistä on edelleen kesken.

 Grenfell Tower oli kunnallinen vuokratalo, jota hallinnoi sitä tarkoitusta varten perustettu yhtiö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Lontoo
 • Tulipalot
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää