Ulkomaat    |   HS-analyysi

Saksa on lähellä hallituskriisiä – Sisäministeri haastaa Merkeliä turvapaikanhakijoista kovemmin kuin kukaan aiemmin

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin konflikti Saksan kansallisesta turvapaikkapolitiikasta on vakava ja se voi mahdollisesti hajottaa Saksan hallituksen, kirjoittaa Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin riita turvapaikanhakijoiden mahdollisesta käännyttämisestä suoraan Saksan rajalta kerää kierroksia täysmittaiseksi hallituskriisiksi.

Merkel ei ole koskaan aiemmin kohdannut Saksan sisäpolitiikassa vastaavaa painetta – eikä tämä kriisi voi olla horjuttamatta Merkelin asemaa, vaikka hallitus nyt kriisin kestäisi.

Baijerin kristillissosiaalisen unioni eli CSU sanoi torstaina olevansa valmis siihen, että Seehofer vie esityksensä liittopäiville ilman Merkelin tukea. Käytännössä CSU on riidan vuoksi siis valmis jopa irtaantumaan vuosikymmenien yhteistyöstään Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n kanssa.

Edessä voisi olla se, että Merkel laittaa Seehoferin vaihtoon. Tällöin ollaan hyvin lähellä hallituksen hajoamista ja uusia vaaleja. Ilman CSU:ta Merkelin hallituksella ei ole liittopäivillä enemmistöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maahanmuuton suhteen emme tee enää mitään puolikasta”, CSU:n johtaja Markus Söder sanoi uutistoimisto Dpa:lle.

Merkelin ja Seehoferin riita turvapaikanhakijoista on monella tavalla erikoinen vyyhti.

Käsillä on kriisi, joka vaikuttaa koko Eurooppaan. Kyse on myös Schengen-alueen kohtalosta, sillä Seehofer on ehdotuksellaan valmis sulkemaan Saksan rajat. Koko Merkelin Eurooppa-politiikan ja maahanmuuttopolitiikan ydintä on puolustaa nimenomaan vapaata liikkuvuutta.

Varsinaisessa riidassa on kyse Seehoferin ehdotuksesta alkaa käännyttää Saksan rajalta ne turvapaikanhakijat, joilla ei ole matkustusasiakirjoja ja jotka jokin toinen EU-maa on jo rekisteröinyt turvapaikanhakijoiksi Eurodac-järjestelmään. Merkel vastustaa rajalta käännyttämistä monista eri syistä. Kannalleen Merkelillä on myös kannalleen omiensa enemmistön tuki.

Tosin raskaan sarjan vastustajiakin on, kuten Merkelin haastaja, terveysministeri Jens Spahn.

Seehofer ja Merkel ovat etsineet kompromissia useissa tapaamisissa. CSU ei hyväksy Merkelin vastatarjousta käännyttää ne, joille Saksa on jo kertaalleen antanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Merkel pääviesti on kuitenkin se, että Saksan olisi ensin yritettävä saada kaikki EU-maat sitoutumaan turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen. Tämä on keskeisin aihe kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Riitaa voi tarkkailla monesta suunnasta.

Osin se kertoo Saksan sisäpolitiikasta ja Merkelin horjuvasta asemasta. Riita on ensimmäinen näin näyttävä ja julkinen isku omilta liittolaisilta Merkeliä vastaan.

Merkelin ja Seehoferin linjaerot eivät ole tosin uusia. Seehofer on ennenkin haastanut Merkelin, ja nimenomaan maahanmuutosta. Uutta on se, että Merkelin oman puolueen CDU:n tyytymättömyys on myös nyt hyvin julkista.

Saksan konservatiivien, niin CDU:n kuin CSU:n poliitikkojen turhautuminen EU-maiden riitelyyn turvapaikkapolitiikassa on todellista. Solidaarisuuteen on matkaa, ja houkutus kerätä kannatusta kovilla maahanmuuttopuheilla suuri. Nyt tilanteesta hyötyvät vain oikeistopopulistit ja äärioikeisto.

Lisäksi on muistettava Baijerin lokakuiset osavaltiovaalit. Seehofer ja CSU käyvät eloonjäämistaistelua Baijerin yksinvallasta. Sitä Seehofer puolustaa nyt lujaa – jopa uhraamalla Merkelin ja Saksan hallituksen.

Periaatteessa Seehofer on vaatimuksineen oikeassa, ja siksi myös moni CDU:ssa tukee hänen vaatimuksiaan. Dublin-järjestelmä ei toimiessaan edellytä, että Saksa ottaisi turvapaikkakäsittelyyn muita kuin Saksassa ensimmäistä kertaa Eurodac-järjestelmään rekisteröityviä.

Toinen asia on se, onko ehdotus poliittisesti viisas juuri nyt, kun turvapaikkajärjestelmän uudistuksia koskevaan EU-huippukokoukseen on kaksi viikkoa ja kun Italiassa on uusi hallitus, joka kipeästi kaipaisi muilta EU-mailta solidaarisuutta turvapaikkatilanteen hoitoon?

Merkel vastustaa Seehoferin vaatimaa turvapaikanhakijoiden käännyttämistä rajalta siksi, että Saksan kansallinen ratkaisu hankaloittaisi EU-maiden yhteistä päätöstä koko turvapaikkaprosessin uudistamiseksi. Saman huolen jakaa hallituskumppani, sosiaalidemokraatit. Se ei tue Seehoferia.

Seehoferin ehdotus kärjistää turvapaikkapolitiikan koko Euroopassa ja tarkoittaisi EU:n sisärajojen sulkemista, sanoo SPD:n parlamenttiryhmän johtaja Carsten Schneider Der Spiegel -lehdelle.

”Minun näkökulmastani tämä olisi Euroopan unionin loppu.”

Merkelin ja Seehoferin konfliktin ajoitus on monin tavoin hankala Saksan tavoitteille saada turvapaikkajärjestelmään eurooppalainen ratkaisu. Saksan aikeet tehdä omia kansallisia ratkaisuja tuskin auttavat neuvotteluissa esimerkiksi Italian uuden johdon kanssa. Italia vaatii muilta solidaarisuutta, ja tämän vaatimuksen Merkel ymmärtää.

Jos Saksa nyt alkaa palauttaa turvapaikanhakijoita ensimmäisiin tulomaihin, riski siitä, että ensimmäiset siirtolaisten tulomaat kuten Italia, Kreikka tai Espanja jättäisivät osan tulijoista rekisteröimättä siksi, ettei näitä palautettaisi ensimmäiseen tulomaahan, kasvaisi.

Saksan kansallinen ratkaisu antaisi myös muille maille perustelun tehdä omia kansallisia ratkaisujaan välittämättä tavoitteesta saada EU:n yhteinen turvapaikkajärjestelmä toimimaan. Turvapaikkajärjestelmän uudistaminen on yksi tärkeimpiä aiheita kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Merkelille ja Seehoferille on kuitenkin jo täytynyt käydä selväksi, että kokous ajaa lujaa päin seinää. Saksalaiskeskustelu heijasteleekin huolta siitä, että Eurooppaa kohtaa seuraavan pakolaiskriisin ilman, että parantanut kriisivalmiuttaan. EU-maat eivät ole valmiita kriisimekanismiin, joka jakaisi Italian ja Kreikan taakkaa – ja jos kriisimekanismia ei ole, miksi ne aikoisivat ottaa muista maista palautettavia turvapaikanhakijoita vastaan?

Merkelin puheet siitä, että Saksa voisi tehdä lisää kahdenvälisiä sopimuksia, saattaa kertoa Dublin-järjestelmän alasajosta.

Riidassa on vastakkain kaksi hyvin erilaista tavoitetta.

Seehoferin ensisijainen tavoite vaikuttaisi olevan Baijerin vaalien voittaminen. Merkelin ensisijainen tavoite on se, että kaikki EU-maat pääsisivät yhdessä sopimukseen EU:n turvapaikkaprosessien uudistamisesta ja Dublin-järjestelmän päivittämisestä. Tässä avainsanoja ovat solidaarisuus ja taakanjako kaikkien EU-maiden kesken. Se ei toimi, mistä yksi esimerkki on Välimerellä kohti Espanjaa seilaava Aquarius-alus.

Seehoferin vaatimus itsessään herättää myös todella paljon kysymyksiä. Jos Saksa alkaisi käännyttää heti rajalta ne, joita jokin muu EU-maa on rekisteröinyt turvapaikanhakijoiksi, miten tämä käytännössä tehtäisiin?

Periaatteessa Seehoferin ehdotus tarkoittaisi vapaan liikkuvuuden ja Schengen-sopimuksen loppua Euroopassa. Ilman rajatarkastuksia Saksan olisi mahdotonta käännyttää ketään rajalta. Jos Seehofer tarkoittaa jonkinlaisia pistotarkastuksia, sitä hän ei ole ilmaissut.

Saksa ei myöskään ole rajanaapuri Italian, Espanjan tai Kreikan kanssa, ja juuri niissä maissa valtaosa tulijoista olisi ainakin pitänyt rekisteröidä. Vaikka Dublin-sopimus mahdollistaa palautukset ensimmäisiin maihin, sekin vaatii kommunikointia ja selvittelyä rekisteröijämaan kanssa. Raja-asemillako se tehtäisiin?

Kaikkien tulijoiden tarkastaminen keskellä Schengen-aluetta kävisi kalliiksi jo itsessään, mutta erityisesti vientimaa Saksan teollisuudelle. Rekat seisoisivat rajoilla. Monilla raja-alueilla sadattuhannet ihmiset käyvät töissä toisessa maassa kuin asuvat.

Jos Seehofer ei tarkoita rajavalvonnan aloittamista, mitä sitten? Ehkä Seehofer on todella kaatamassa Merkeliä.

Ainakin uho on nyt suurta ja liittolaiset muita. Keskiviikkona Seehofer ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz vakuuttelivat kumppanuutta. Kurz kerää Itävallan ympärille ”halukkaiden akselia” taistelemaan laitonta maahanmuuttoa vastaan.

Riidassa on vaikea nähdä voittajaa. Hallitusyhteistyön kyseenalaistamalla CSU pistää nyt peliin koko uskottavuutensa. Toinen asia on se, kannattaako?

Jo se, että hallituskumppanien ja liittolaisten linjaeron on annettu paisua julkiseksi riitelyksi, on perin erikoista. Seehoferin ehdotus ei edes ole hallitusohjelmassa. Seehoferin esitys ei silti ole voinut olla Merkelille yllätys.

Merkelin tyyliin kuuluu hakea kompromissi kiistoihin. Seehoferin ei. Uho on nyt kovaa, eikä Merkel ole kokenut aiemmin omiltaan vastaavaa painetta.

CDU:n ja CSU:n suhde on vaikea, mutta jos unioni hajoaisi, molemmat häviäisivät. CSU typistyisi yhden osavaltion paikallispuolueeksi vailla valtakunnallista vaikutusvaltaa. CDU ja CSU ovat vuosikymmenien saatossa nivoneet puolueiden organisaatiot ja toiminnan liittopäivillä tiiviisti yhteen.

Toisaalta uudet vaalit eivät CDU:ta kovin hetkauttaisi. Kilpailijan, sosiaalidemokraattien, kannatus on laskussa ja nyt 16–18 prosenttia. CSU:n haastajan AfD:n kannatus kasvaa, mutta sekin on vain 13–16 prosenttia.

Merkel tosin taitaisi sanoa, että tämä oli tässä. Hetken moni ehkä juhlisi, myös CDU:ssa. Kunnes kysyisi, kuka tilalle tulisi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  4. 4

   Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin

  5. 5

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  6. 6

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  7. 7

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

  8. 8

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  9. 9

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  4. 4

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  5. 5

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  10. 10

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun
  3. Entinen NBA-tähti väittää saaneensa 12 aivohalvausta ja kuusi sydänkohtausta – kertoo palaavansa ammattilaiskentille Kiinaan
  4. Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisista?
  5. Mitä jos Suomen tietoliikenneyhteydet menisivät poikki? Pankeille ehdotetaan varajärjestelmää, mutta finanssialan mielestä ehdotus on ajastaan jäljessä ja järjettömän kallis
  6. Maailman kallein hotelli aikoo veloittaa kahden viikon lomasta kymmenen miljoonaa euroa, ja syy siihen on sijainti Tilaajille
  7. Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”
  8. Uudet elokuva­teatterit syntyvät hyvien kulku­yhteyksien päähän
  9. Tenniksen kattojärjestö ATP haluaa puuhastelijat ulos turnauksista, samalla suomalaisten asema vaikeutuu: ”Näkyykö valoa edes missään”
  10. 14 miljoonaa maksava kana ja muita ongelmia – Venezuela poisti valuutasta viisi nollaa, mutta talouskaaos tuskin ratkeaa
  11. Tunti sitten
  12. Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin
  13. Näytä lisää