Ulkomaat

”Sen naisen kanssa en voi enää tehdä töitä” – Saksan hallitus­kriisi on jumissa, ja Merkelin kohtalon­hetki lähestyy

Saksan hallituskriisissä haetaan kompromisseja, mutta valmistaudutaan myös välirikkoon. Sisäministeri Horst Seehoferin CSU-puolue pohtii, voiko Seehofer uhmata liittokansleri Angela Merkeliä ja aloittaa turvapaikanhakijoiden käännyttämiset Saksan rajalta.

Berliini

Saksan historialliseen hallituskriisiin ajaneessa liittokansleri Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin turvapaikkapolitiikan riidassa on käynnissä vaihe, jossa sekä haetaan kompromisseja että valmistaudutaan välirikkoon.

Saksalaislehti Bildin tietojen mukaan Seehofer tarjoaisi Merkelille kahta viikkoa aikaa saada turvapaikkajärjestelmään Merkelin haluama eurooppalainen ratkaisu.

Seehoferin puolueen, Baijerin kristillissosiaalisen unionin eli CSU:n, on maanantaina päätettävä, tukeeko se ministerinsä aikeita viedä läpi turvapaikanhakijoiden käännytykset suoraan rajalta vastoin Merkelin tahtoa, jos ratkaisua ei muutoin synny.

Hallitusta repivässä riidassa on kyse Seehoferin 63-kohtaisen turvapaikkapoliittisen ohjelman yhdestä kohdasta. Seehofer vaatii, että Saksa alkaa käännyttää suoraan Saksan rajalta sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka jo jossain muussa EU-maassa on rekisteröity turvapaikanhakijoiksi Eurodac-järjestelmään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä Merkel vastustaa. Hän haluaa koko EU:ta koskeviin turvapaikkajärjestelmän ja ulkorajavalvonnan ongelmiin eurooppalaisen ratkaisun.

Merkelin ja Seehoferin riidassa on kyse isoista periaatteista ja siitä, toimivatko EU-maat yksin vai yhdessä hakiessaan ratkaisua turvapaikkajärjestelmän uusimiseen ja EU:n ulkorajavalvontaan.

Asetelmaa on tarkasteltava monesta suunnasta. Merkel tekee Eurooppa-politiikkaa, Seehofer käy Baijerin vaaleja, joissa CSU:n yksinvalta on uhattuna. Kyse on myös siitä, kuinka kaksi sisarpuoluetta jättää hyvästejä toisilleen ja tekevät ideologista pesäeroa.

Seehofer ja CSU:n nykyinen johtaja Markus Söder asemoivat entistä Eurooppa-puoluetta Euroopan uusnationalististen puolueiden leiriin ja hakevat kumppanuutta esimerkiksi Itävallasta, Italiasta ja Unkarista.

”Järjestäytyneen monenkeskisyyden aika on ohi”, Baijerin pääministeri Söder sanoi torstaina tehden irtiottonsa Merkelin ja Saksan ulkopolitiikan keskeisimpään periaatteeseen hyvin selväksi.

Merkel ja Seehofer ottavat mittaa myös arvovallasta ja poliittisesta uskottavuudesta.

Kanslerin yli ei voi kävellä. Jos Seehofer pitää kiinni aikeistaan aloittaa turvapaikanhakijoiden rajalta käännyttäminen omin sisäministerin valtuuksin, Merkel todennäköisesti erottaa Seehoferin.

Seehoferin erottaminen johtaisi paitsi kahden hyvin tiivistä yhteistyötä tekevän sisarpuolueen välirikkoon, myös ketjureaktion päässä Merkelin poliittisen uran loppuun.

Seehoferin mukana lähtisi koko CSU. Ilman CSU:ta hallituksella ei ole liittopäivillä enemmistöä, ja uuden hallituskokoonpanon todennäköisyys on pieni. Taustalla käydään kuitenkin keskusteluja myös vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kiinnostuksesta tekohengittää vielä Merkelin poliittiselle uralle jatkoa.

Myös se on mahdollista, että Merkel itse eroaa. Kenet CDU hänen tilalleen toisi, se on iso kysymysmerkki. Samoin se, miten CSU voisi jäädä uskottavasti yhteistyökumppaniksi kaadettuaan juuri kanslerin.

Merkelin seuraajaspekulaatioissa saksalaiskeskustelussa on aina esillä muutama nimi, kuten CDU:n puoluesihteeri ja Merkelin tukija Annegret Kramp-Karrenbauer.

Toinen kestonimi on terveysministeri Jens Spahn. Spahn haastaa avoimesti Merkeliä, ja Spahn asettui myös hallituskriisissä Merkeliä vastaan.

Kramp-Karrenbauer sanoi sunnuntaina Bild-lehden haastattelussa uskovansa sopuun CSU:n kanssa. Silloin CSU:n täytyy kuitenkin liikahtaa kannastaan. ”Olen vakuuttunut siitä, ettei CSU irtisanoudu toimivista sopimuksista.”

Merkel etsii kompromisseja. Saksalaislehti Bildin mukaan Merkel yrittäisi saada kokoon erityistä EU-maiden pakolaiskriisikokousta, jossa haettaisiin ratkaisua EU:n yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan. Hallituslähteet kuitenkin kiistävät tämän muille viestimille.

Joka tapauksessa Merkel käy nyt keskusteluja muiden johtajien kanssa ratkaisuista. Maanantaina Berliinissä vierailee Italian pääministeri Giuseppe Conte. Tiistaina Saksan ja Ranskan hallitukset ovat koolla Saksassa valmistelemassa yhteisiä linjauksia kaikkiin tulevan EU-huippukokouksen teemoihin.

Saksan hallituskriisi lisää EU-huippukokouksen painetta löytää ratkaisuja nimenomaan turvapaikkajärjestelmään ja ulkorajavalvontaan. Seehofer ei eurooppalaiseen ratkaisuun enää usko.

Julkisesti Seehofer sanoo, ettei tavoitteena ole kaataa hallitusta tai rikkoa CDU:n ja CSU:n unionia, mutta kulisseissa ääni on ollut toinen.

”Sen naisen kanssa en voi enää tehdä töitä”, Seehofer sanoi Die Weltin mukaan CSU:n sisäisessä tapaamisessa.

Niin CDU:ssa kuin CSU:lla valmistaudutaan sekä kompromissiin että yhteentörmäykseen. Molemmista on joka tapauksessa seurauksia Saksan politiikan ja hallituksen dynamiikalle.

CSU:lle hallituksen kaatuminen olisi vakava tilanne. Vaikutusvalta valtakunnanpolitiikkaan katkeaisi ainakin toviksi. CDU valmistelee jo taustalla omaa listaa Baijerin vaaleihin, vaikka aina ennen osavaltio on ollut yksin CSU:n.

Vaikka CSU tavoittelee koko Saksan turvapaikka- ja rajapolitiikan kiristämisellä kannatuksen kasvua Baijerissa, hallituksen ja Merkelin kaataminen veisi uskottavuuden kumppanina. Saksalaiskommenteissa Seehofer ja Söder eivät vain sahaa omaa oksaansa vaan tekevät poliittista avohakkuuta, jossa jäljelle ei jää mitään, missä roikkua.

CSU:n haastaja Baijerissa, nationalistinen ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD tekee hallituskriisillä omaa politiikkaa. ”AfD on se alkuperäinen. Huonot kopiot eivät ole ratkaisuja”, Alice Weidel, toinen AfD:n puoluejohtajista, sanoi tällä viikolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  2. 2

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  3. 3

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  7. 7

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”
  3. Yksi kuoppa Kurvissa halvaannutti tuhansien ihmisten työmatkan maanantaiaamuna Helsingissä – Sähköverkkotyöt keskeytettiin ruuhkien takia ja urakkaa päätettiin jatkaa yöllä
  4. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  5. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  6. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  7. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  8. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  9. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  10. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  11. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  12. Näytä lisää