Ulkomaat

Suomalainen ydinasiantuntija Olli Heinonen uskoo joutuneensa Saksan tiedustelupalvelun vakoilemaksi – Itävalta vaatii saksalaisilta selvitystä laajasta vakoiluskandaalista

Kansainvälisen atomienergiajärjestön entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen oli lehtitietojen mukaan niiden 2000 ihmisen ja instituution joukossa, joita Saksa vakoili Itävallassa vuosina 1999–2006. ”Varmaan Saksan tiedustelupalvelu ei ollut ainoa”, Heinonen sanoi HS:lle.

Suomalainen ydinasiantuntija Olli Heinonen uskoo joutuneensa Saksan ulkomaantiedustelun vakoilemaksi, kun hän työskenteli Kansainvälisessä atomienergiajärjestössä IAEA:ssa.

Tapaus liittyy Itävallassa viime viikolla ilmi tulleeseen laajaan vakoiluskandaaliin. Paikalliset lehdet Standard ja Profil paljastivat, että Saksan tiedustelupalvelu BND vakoili jopa kahtatuhatta ihmistä ja instituutiota Itävallassa vuosina 1999–2006. Lehdet kertoivat, että vakoiltujen joukossa oli myös IAEA:ssa työskennellyt suomalainen.

Heinonen on varma siitä, että kyse on nimenomaan hänestä.

”Se on ihan selvä”, Heinonen sanoi HS:lle puhelimitse maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiesin, että tällaista tiedustelua on. En kuitenkaan uskonut, että se olisi näin järjestelmällistä”, Heinonen sanoo viitaten urkinnan laajuuteen.

Lehtitietojen mukaan saksalaiset vakoilivat IAEA:ssa työskennellyttä suomalaista, japanilaista ja brittiä, jotka tutkivat noihin aikoihin Pakistanin ydinaseohjelman perustajan Abdul Qadeer Khanin tapausta. Khan kävi mustanpörssin kauppaa ydintekniikalla, ja Heinonen ja kumppanit yrittivät selvittää, minne kaikkialle tekniikkaa päätyi.

Heinonen uskoo, että Saksan tiedustelupalvelu vakoili heidän puhelimiaan selvittääkseen, ketä he tapasivat ja kenen kanssa he puhuivat Khanin tapaukseen liittyen. Kaiken lisäksi pöydällä oli tuolloin monia muitakin asioita, jotka saattoivat kiinnostaa saksalaisia.

Heinosen mukaan tällainen tiedon kerääminen ja sen analysoiminen on itse asiassa tiedustelupalveluiden ”perustehtävä”.

”Jos ajattelen puhtaasti tiedustelupalvelun kannalta, niin tämä on hyvä lähde. Näet kenen kanssa Olli keskustelee”, Heinonen sanoo.

”Varmaan Saksan tiedustelupalvelu ei ollut ainoa. Kyllä siellä varmaan muutkin (maat) ovat seuranneet.”

Itävallassa vakoilupaljastukseen ei ole suhtauduttu yhtä tyynesti. Itävallan hallitus on vaatinut Saksalta selvitystä siitä, ketä on vakoiltu, miten pitkään ja millaista tietoa ylipäätään on kerätty.

”Haluamme varmuuden siitä, että tiedustelu on päättynyt. Jos tietoja on säilytetty, pyydämme tietenkin niiden tuhoamista”, liittokansleri Sebastian Kurz sanoi viikonloppuna.

Lehtitietojen mukaan saksalaiset seurasivat kohteidensa puhelin-, faksi- ja sähkö­posti­liikennettä. Vakoiltujen listalla oli useiden maiden, kuten Yhdysvaltain, Iranin, Irakin, Pakistanin ja Israelin lähetystöjä ja niissä työskenteleviä diplomaatteja. IAEA:n lisäksi vakoiltiin muitakin kansainvälisiä organisaatioita, kuten öljyviejämaiden järjestöä Opecia ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä. Myös Itävallan ministeriöt, useat pankit ja esimerkiksi aseteollisuuden yritykset kiinnostivat saksalaisia.

”Ystävällismielisten valtioiden vakoilu ei ole ainoastaan epätavallista, vaan myös epätoivottua ja mahdotonta hyväksyä”, Itävallan presidentti Alexander Van der Bellen moitti viikonloppuna.

Saksa on ollut vakoiluskandaaleissa aiemmin sekä syyttäjän että syytetyn roolissa.

Vuonna 2013 Saksa moitti Yhdysvaltain kansallista turvallisuusvirastoa NSA:ta liittokansleri Angela Merkelin puhelimen seuraamisesta. Jo seuraavana vuonna Saksa jäi kiinni siitä, että se oli itse auttanut NSA:ta keräämään tietoja eurooppalaisista viranomaisista ja yrityksistä Itävallassa.

Itävaltalaislehtien paljastamat uudet tiedot perustuvat Saksan tiedustelupalvelun asiakirjoihin, jotka ovat peräisin saksalaiselta lähteeltä.

Olli Heinonen haluaisi kuulla, millaista tietoa häneltä on kerätty ja millaista käyttöä kyseisellä tiedolla mahdollisesti on ollut. Varmaa tietoa ei ole siitä, urkkivatko saksalaiset viestien ja puheluiden sisältöjä vai keräsivätkö he vain esimerkiksi paikannustietoja ja tietoja siitä, keihin kohteet olivat yhteyksissä.

”He väittivät aiemmin, että ovat keränneet vain metadataa ja identifioineet partnereita, mutta katsotaan nyt, että onko kerätty jotain enemmänkin”, Heinonen sanoo.

Heinosella oli IAEA:ssa käytössään Nokian kommunikaattori, jota hän käytti viestien ja puheluiden lisäksi faksien lähettämiseen. Jossain vaiheessa hän hankki salausohjelmiston, jolla hän koodasi kaikkein arkaluontoisimmat faksit ennen lähettämistä.

”En käyttänyt sitä aina, koska se oli todella hidasta”, Heinonen kertoo.

Lehtitietojen mukaan Saksan tiedustelupalvelu lopetti vakoilun vuonna 2006.

Heinonen ei tätä välttämättä usko. Hän arvelee, että kyse voi olla vain siitä, että toimittajien käsiinsä saama data ulottuu ainoastaan kyseiseen vuoteen saakka eivätkä he pysty sanomaan, jatkuiko toiminta vielä sen jälkeen.

”Mietin, että miksi se olisi loppunut vuonna 2006. En todellakaan keksi syytä.”

Heinosta askarruttaa, kuinka pitkään häntä itseään on seurattu. Hän jätti tehtävät IAEA:n apulaispääjohtajana vuonna 2010, jonka jälkeen hänen puhelinnumeronsa vaihtui.

Nykyisin Heinonen työskentelee Washingtonissa Foundation for the Defense of Democracies -tutkimuslaitoksessa. Hän odottaa mielenkiinnolla jatkoselvityksiä siitä, mitä kaikkea tapaukseen liittyy.

Vakoilun kohteeksi joutuminen ei häntä erityisemmin huolestuta tai järkytä.

”Ei minulla ole mitään salattavaa henkilökohtaisesti. Kun ei tee mitään typerää, niin ei tule huolia tällaisesta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakoilu
 • Itävalta
 • Saksa
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  2. 2

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  3. 3

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  4. 4

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  7. 7

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  7. 7

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”
  3. Yksi kuoppa Kurvissa halvaannutti tuhansien ihmisten työmatkan maanantaiaamuna Helsingissä – Sähköverkkotyöt keskeytettiin ruuhkien takia ja urakkaa päätettiin jatkaa yöllä
  4. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  5. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  6. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  7. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  8. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  9. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  10. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  11. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  12. Näytä lisää