Ulkomaat

EU-johtajat suunnittelevat turvapaikanhakijoiden käsittelykeskusten perustamista unionin ulkopuolelle – taloudelliset siirtolaiset eroteltaisiin muista

Macron ja Merkel haluavat, että EU-maat voivat käännyttää ennestään rekisteröityjä turvapaikanhakijoita jo rajoillaan. Samaan aikaan Euroopassa suunnitellaan unionin ulkopuolelle perustettavia käsittelykeskuksia, joissa todellista turvaa tarvitsevat seulottaisiin siirtolaisten joukosta.

EU-maat suunnittelevat perustavansa unionin ulkopuolelle käsittelykeskuksia, joissa turvapaikanhakijat seulottaisiin jo ennen Euroopan rajoille saapumista.

Suunnitelma käy ilmi EU-johtajien ensiviikkoisen huippukokouksen päätöslauselmaluonnoksesta, jonka Politico ja uutistoimisto Reuters saivat käsiinsä tiistaina.

Suunnitelman mukaan käsittelykeskuksissa eroteltaisiin nopeasti toisistaan taloudelliset siirtolaiset ja ne, jotka oikeasti tarvitsevat kansainvälistä suojelua. Näin hillittäisiin painetta Euroopan ulkorajoilla ja samalla vähennettäisiin ihmisten tarvetta ja halua lähteä vaarallisille merimatkoille yli Välimeren.

Keskuksia pyöritettäisiin yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:in kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusten sijoituspaikka on avoin. Aiemmin on suunniteltu, että keskuksia voitaisiin perustaa esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan tai Albaniaan.

Tosiasiassa esimerkiksi Marokko, Egypti ja Tunisia eivät ole olleet kovin innostuneita ajatuksesta. Siirtolaisten suurimpaan lähtösatamaan Libyaan käsittelykeskuksen perustaminen on mahdotonta puhtaasti turvallisuussyistä.

Ajatus Euroopan ulkopuolelle perustettavista käsittelykeskuksista ei ole uusi. Uutta on se, että asiasta aiotaan nyt tosissaan keskustella EU-johtajien huippukokouksessa.

Erityisesti Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ovat viime aikoina markkinoineet ajatusta Euroopan ulkopuolelle perustettavista käsittelykeskuksista ja palautusleireistä, jonne lähetettäisiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet siirtolaiset.

Kurz ja Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani vaativat Politicon mukaan tiistaina tiukempaa valvontaa Euroopan ulkorajoille.

”Jos emme pysty suojelemaan ulkorajojamme, se tarkoittaa Euroopan loppua”, Kurz sanoi kaksikon yhteisessä tiedotustilaisuudessa Wienissä.

Tajani puolestaan sanoi, että EU:n täytyy pystyä erottelemaan toisistaan taloudelliset siirtolaiset ja suojelua kaipaavat turvapaikanhakijat, kuten esimerkiksi kristityt, jotka pakenevat terroristijärjestö Isisiä.

”Me emme halua keskitysleirejä”, Tajani sanoi viitaten arvosteluun, jota EU:n ulkopuolelle suunniteltuihin käsittelykeskuksiin on kohdistunut.

”Haluamme keskuksia, joissa ihmiset saavat suojaa ja lääkkeitä, ja joissa naisiin ei kohdistu väkivaltaa.”

EU-johtajien on tarkoitus käsitellä turvapaikkapolitiikan uudistusta laajemminkin ensi viikolla 28.–29. kesäkuuta järjestettävässä huippukokouksessa Brysselissä. Epäselvää on, kuinka paljon kokous kuitenkaan loppujen lopuksi kykenee sopimaan.

Myös päätöslauselman muotoilu käsittelykeskuksista voi vielä muuttua.

EU:n voimakaksikko, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel valmistautuivat tiistaina kokoukseen muotoilemalla yhteisiä kantojaan turvapaikkapolitiikkaan ja muihin Euroopan polttaviin kysymyksiin Mesebergin linnassa Berliinin liepeillä.

He peräänkuuluttivat odotetusti yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja ja toivoivat esimerkiksi lisää resursseja EU:n rajavalvontavirasto Frontexille Euroopan ulkorajojen valvomiseen.

Macron ja Merkel myös ilmoittivat kannattavansa ajatusta, että Euroopan maat voisivat käännyttää toistensa rekisteröimiä turvapaikanhakijoita jo rajoillaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Saksan rajalle saapuvat turvapaikanhakijat voitaisiin passittaa suoraan takaisin vaikkapa Italiaan, jos heidät olisi jo rekisteröity siellä turvapaikanhakijoiksi. Nykyään EU-mailla on tapana päättää turvapaikanhakijoiden käännytyksistä vasta siinä vaiheessa, kun he ovat jo maan sisällä, ja tällöin prosessit ovat hitaita ja tehottomia.

”Ranska ja Saksa varmistavat, että ne jotka on jo rekisteröity Schengen-alueella voidaan palauttaa niin pian kuin mahdollista maahan, jossa heidät rekisteröitiin”, Macron sanoi Merkelin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Macronin ja Merkelin suunnitelma ei välttämättä uppoa kovin helposti esimerkiksi Italian uudelle populistihallitukselle.

Italia on kantanut suuren vastuun Eurooppaan pyrkineistä siirtolaisista. Nykyinen sisäministeri, äärioikeistolaista La Lega -puoluetta johtava Matteo Salvini, on luvannut lopettaa siirtolaisten veneiden liukumisen Libyasta Välimeren yli Italiaan ja sanonut karkottavansa jopa puoli miljoonaa paperitonta siirtolaista.

Merkel puhuikin tiistaina jälleen solidaarisuudesta jäsenmaiden kesken ja lupasi apua siirtolaiskriisin etulinjassa oleville maille.

”Etenkin Italia kärsii Libyan takia”, Merkel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Macronin tuki rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden käännyttämisasiassa on Merkelille erityisen tärkeä.

Merkel on kotimaassaan keskellä poliittista kriisiä, joka liittyy nimenomaan turvapaikanhakijoihin ja voi pahimmillaan päättää hänen poliittisen uransa.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on antanut Merkelille kaksi viikkoa aikaa löytää yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi. Jos tätä ei löydy, Seehofer ryhtyy - Merkelin tahdon vastaisesti - yksipuolisiin toimiin Saksan turvapaikkapolitiikan kiristämiseksi. Edessä voisi olla hallitusyhteistyön loppuminen.

Merkel ja Macron pääsivät sopimukseen euroalueen yhteisestä budjetista

Merkel ja Macron keskustelivat tiistaisessa tapaamisessaan myös muista Euroopan haasteista. Keskeinen ja vaikein asia oli euroalueen uudistaminen.

Merkel ja Macron sopivat, että euroalueelle perustetaan oma yhteinen budjetti. Budjetin tehtävä olisi edistää investointeja ja kaventaa euromaiden välisiä taloudellisia eroja.

”Olemme yhdessä liittokanslerin kanssa päättäneet avata uuden lehden euroalueella”, Macron sanoi.

Macron on esittänyt euroalueen uudistamisesta monia korkealentoisia ajatuksia. Merkel on suhtautunut ajatuksiin pidättyväisesti.

Kaksikko kuitenkin onnistui löytämään molemmille sopivan keskitien tiistaina.

”Meillä on hahmotelma uudesta euroalueesta, ja se on erittäin hyvä asia”, Merkel sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ajatuksena on, että euroalueen budjetti otettaisiin käyttöön jo vuonna 2021. Macronin mukaan kyseessä olisi ”oikea budjetti vuosittaisine tuloineen ja menoineen”. Budjetin koosta ja siitä, miten se rahoitetaan, kaksikko aikoo neuvotella muiden euromaiden kanssa. Merkel antoi ymmärtää, että budjetti voitaisiin rahoittaa jäsenmaiden vuosittaisilla maksuosuuksilla tai veroilla.

Nykyinen koko Euroopan unionin budjetti rahoitetaan pääosin jäsenmaiden maksuosuuksilla.

Macron on aiemmin haaveillut euromaiden budjetista, joka olisi kooltaan satojatuhansia miljardeja euroja. Merkelin näkemyksen mukaan budjetti pysyisi kymmenissä miljardeissa euroissa.

Uudistusten tarkoituksena on ehkäistä mahdollisia tulevia kriisejä ja lisätä euroalueen vakautta. Vaikka Macron nyt onnistui taivuttelemaan Merkelin puolelleen budjettiasiassa, on hänellä vielä edessään kova työ muiden euromaiden suostuttelussa.

Kaikki maat eivät ole ihastuneita yhteisestä budjetista, joka voisi lisätä yhteisvastuuta euromaiden kesken.

Euroalueen budjetin lisäksi kaksikko hahmotteli myös sitä, miten kriisiin ajautuneita euromaita auttavasta Euroopan vakausmekanismista EVM:tä luodaan Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää vastaava Euroopan valuuttarahasto.

Oikaisu 20.6. kello 11.5: Uutisen kuvassa ei ole Aquarius-pelastusalus vaan Orione, toisin kuin kuvatekstissä ensin kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Ranska
 • Euroopan unioni
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  5. 5

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  6. 6

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  7. 7

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  8. 8

   Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä

  9. 9

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  10. 10

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  3. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  4. Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä
  5. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  6. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  7. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  8. Anniskeluaikojen pidentyminen on lisännyt poliisin hälytystehtäviä – hälytyksiä aiempaa enemmän erityisesti aamuviiden jälkeen
  9. Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset
  10. Tunti sitten
  11. ”Venäjän uhka” on Trumpille vain pelinappula
  12. Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi Tilaajille
  13. Näytä lisää