Ulkomaat    |   HS-analyysi

Miten on mahdollista, että Yhdysvallat erottaa siirtolais­lapset vanhemmistaan ja säilöö heidät varastoihin? Idean arkkitehti on Trumpin ääri­oikeistolainen avustaja

Perheitä hajottamalla Donald Trump yrittää saada rahaa muuriinsa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Tuukka Tervonen.

Satoja perheitä on hajotettu, ja itkevät pikkulapset on säilötty varastorakennuksiin. Heidän kohtelustaan ovat tuohtuneet presidenttien puolisotkin. Sama aihe kuohuttaa Yhdysvalloissa toista viikkoa.

Noin 2 000 Meksikosta saapunutta väliamerikkalaista siirtolaislasta on erotettu vanhemmistaan kuuden viime viikon aikana. Presidentti Donald Trump perustelee kovia otteita muun muassa sillä, että Yhdysvallat tahtoo välttää Euroopassa nähdyn pakolaiskriisin.


Lasten kohtalon nostivat julkisuuteen kansalaisjärjestöt ja demokraattipoliitikot. Aluksi rajavartiosto kieltäytyi päästämästä toimittajia ja poliitikkoja säilöntäkeskuksiin, mutta lopulta se suostui tarjoamaan esittelykierroksia pienille joukoille.

Keskuksissa vierailleet demokraatit ovat moittineet menettelyä ankarasti. Senaattori Jeff Merkley arvosteli perheiden erottamiseen johtanutta niin sanottua nollatoleranssilinjausta näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nollatoleranssipolitiikka tarkoittaa nollainhimillisyyttä ja nollajärkeä.”

Myös osa republikaaneista ja kristillisen oikeiston edustajista on kritisoinut avoimesti republikaanihallituksen politiikkaa.

Lasten erottaminen perheistään johtuu oikeusministeri Jeff Sessionsin huhtikuun alussa tekemä nollatoleranssilinjaus, joka on sanomalehti The New York Timesin mukaan Trumpin poliittisen erityisavustajan Stephen Millerin ideoima. Se muutti tapaa, jolla maahantulolakeja oli pitkään sovellettu rajoilla.

Palataan vasta 32-vuotiaaseen Milleriin myöhemmin.

Perheiden hajottaminen rajalla on uutta, mutta siirtolaisperheillä politikointi on ollut Yhdysvalloissa pitkä ja katkera taistelu.

Aiemmin viranomaiset suhtautuivat laittomaan maahantuloon rikkeenä, mutta Sessions määräsi kohtelemaan sitä rikoksena. Enimmäisrangaistus on kuusi kuukautta vankilassa ensikertalaiselle – kaksi vuotta, mikäli takana on aiempia yrityksiä tulla maahan laittomasti.

Trump lopetti samalla käytännön, jonka mukaan laittomat maahantulijat vapautettiin siksi aikaa, kun he odottivat tapauksensa oikeuskäsittelyä.

Näiden muutosten myötä kiinni otetut aikuiset maahantulijat päätyvät liittovaltion vangitsemiksi, ja heidän mukanaan saapuneita lapsia tulee Trumpin hallinnon mukaan kohdella ilman saattajaa maahan tulleina lapsina. Perheen kanssa tulleet lapset siis muutetaan yksin tulleiksi.


Uusin päätös Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikassa ei itse asiassa ole aivan uusi. Jo viime maaliskuussa John Kelly, silloinen sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri ja nykyinen Valkoisen talon kansliapäällikkö, ehdotti perheiden hajottamista rajalla laittoman maahantulon hillitsemiseksi.

Sama idea oli esillä jo vuonna 2014, demokraattipresidentti Barack Obaman kaudella. Tuolloin Yhdysvalloissa oli hieman nykyistä vastaava nousu laittomien maahantulijoiden määrässä.

Obaman entinen neuvonantaja Cecilia Muñoz kertoi The New York Timesin haastattelussa, että eri virastojen yhteiskokouksessa tuotiin esiin idea lasten erottamisesta vanhemmistaan, mutta lyhyen keskustelun jälkeen osanottajat päättivät ajatuksen olevan moraaliton.

Kokouksessa päätettiin Obaman johdolla lisätä huomattavasti kohtalonsa ratkeamista odottavien maahantulijaperheiden pidättämisiä. Perheet pidettiin kuitenkin yhdessä.

Pew Research Center -tutkimuslaitoksen tilastojen mukaan laittomien maahantulijoiden määrä Yhdysvalloissa on kääntynyt hienoiseen laskuun. Silloin tällöin tapahtuvilla tulijoiden määrien nousuilla on tapana aiheuttaa levotonta liikehdintää kulloisessakin hallituksessa.

Myös Obama sai päätöksestään huonoa julkisuutta, eikä uusi linjaus ollut voimassa kauan. Liittovaltion tuomari määräsi hallinnon lopettamaan perheiden pidättämisen, ja myöhemmin tuomioistuin päätti, että niin sanottu Flores-päätös vuodelta 1997 koskee myös perheitä. Päätöksen mukaan laittomasti maahantulleita lapsia ei saa pitää pidätettynä pitkään, vaan heidät tulee vapauttaa vanhempien, sukulaisten tai valtion sosiaaliohjelmien hoivaan.

Voisi kuvitella, että Trumpin hallinnon uudet käytännöt olisivat ristiriidassa päätöksen kanssa. Trump hallintoineen kuitenkin tulkitsee päätöstä eri tavalla kuin Obama tai George W. Bush ja Bill Clinton ennen häntä. Kyse on poliittisesta pelistä, sen Trump myöntää itsekin.

Trump syyttää perheiden erottamisesta demokraatteja, vaikka heillä ei ole osaa eikä arpaa uusiin linjauksiin. Trump vihjasi viime perjantaina, että perheiden erotteluja jatketaan, kunnes hän saa vaatimansa rahoituksen Meksikon rajalle lupaamaansa muuriin sekä tiukennuksia olemassa olevaan lainsäädäntöön maahantulosta. Ohuet ja osin riitaisat republikaanienemmistöt senaatissa ja edustajainhuoneessa tarkoittavat, että budjettiesitykset vaativat ääniä myös demokraateilta.

Flores-päätöksen lisäksi Trumpin hallinto tulkitsee luovasti myös Bushin kauden loppupuolella vuonna 2008 säädettyä lakia ihmiskaupan uhrien suojelemiseksi. Sen mukaan lapset, jotka tuodaan maahan muualta kuin naapurimaista Kanadasta tai Meksikosta, saavat oikeuden kuulemiseen, jossa tutkitaan heidän hätänsä ja perusteet oleskeluluvalle. Heidät siis säilötään odottamaan kuulemista.


Perheiden hajottamisen ideoinut neuvonantaja Miller on tiukasti äärioikeistolainen ja intohimoinen maahanmuuton, monikulttuurisuuden ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastustaja. Hän oli pääarkkitehti myös Trumpin hallinnon yrityksessä estää kaikki maahantulo seitsemästä muslimimaasta alkuvuodesta 2017. Silloin republikaanisenaattori Lindsey Graham totesi, että neuvottelut maahanmuutosta eivät etene kongressissa, jos Miller vetää aiheen politiikkaa.

Miller on yhdistetty Valkoisen talon entiseen päästrategiin, äärinationalistiseen Steve Bannoniin, sekä Yhdysvaltojen ehkä kuuluisimpaan valkoisen ylivallan kannattajaan, uusnatsiksikin syytettyyn Richard Spenceriin.

Miller on hylännyt vanhat toverinsa. Hän kritisoi voimakkaasti Bannonia tämän ajauduttua välirikkoon Trumpin kanssa ja on kieltänyt edes tuntevansa Spenceriä.

Oregonin yliopiston journalistiikan professori Peter Laufer kuitenkin kertoo HS:lle, että Miller ja Spencer kutsuivat hänet vuonna 2007 väittelytilaisuuteen yliopistolle. Nämä järjestivät tilaisuutta yhdessä ja olivat ilmeisen läheisesti tekemisissä.

Miller nousi aikoinaan pinnalle nimenomaan voimakkaiden ja provosoivien mielipiteidensä vuoksi, joita hän esitti kolumnistina, radion puheohjelmissa ja televisiokanavilla. Tie vei hänet lopulta avustajaksi nykyiselle oikeusministerille Jeff Sessionsille, joka tunnetaan niin ikään hyvin oikeistolaisista mielipiteistään.

Taistelu lasten asemasta ja aiheeseen liittyvästä rajaturvallisuuden kiihtyy varmasti syksyn lähestyessä, sillä silloin odottaa jälleen vääntö budjetista.

Budjettineuvottelujen epäonnistuminen lamauttaisi koko valtion rahoituksen.

Sanottua:

”Voin kertoa, että lain täytäntöönpano on hyvin raamatullista. Niin sanotaan Raamatussa itse asiassa monessa kohtaa.”

Oikeusministeri Jeff Sessions perusteli lasten ja vanhempien erottamista Raamatulla.

”Heidät pakotettiin jättämään lapsensa yksin, ja kun he palasivat huoneeseen, lapset olivat tiessään, eikä kukaan heistä saanut jättää hyvästejä.”

Edustajainhuoneen demokraatti Pramila Jayapal, joka tapasi pidätettyjä siirtolaisäitejä.

”Arvostan tarvetta suojella kansainvälisiä rajojamme,

mutta tämä nollatoleranssipolitiikka on julma. Se on moraaliton. Ja se särkee sydämeni.”

Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin puoliso Laura Bush.”Etkö tunne yhtään sympatiaa siitä, mitä nämä ihmiset

[laittomasti rajan ylittävät siirtolaiset] joutuvat kokemaan? Heillä on vähemmän kuin mitä sinulla on.”

Playboy-lehden toimittaja Brian Karem tulistui Valkoisen talon tiedottajalle Sarah Sandersille tiedotustilaisuudessa.

”Tämä on sitä, mitä totalitaariset valtiot Lähi-idässä ja

muualla tekevät.”

Texasilainen demokraatti-poliitikko José Rodriguez.

”Ajatus siitä, että valtio estäisi vanhempia tulemasta [maahan] pahoinpitelemällä lapsia tällä tavoin, on kohtuuton.”

YK:n ihmisoikeusjohtaja

Zeid Ra'ad al-Hussein.

”Muutkin hallitukset ovat

erottaneet äidit lapsistaan.”

CIA:n ja NSA:n entinen johtaja Michael Hayden vertasi Twitterissä Yhdysvaltoja natsi-Saksaan.

”Tämä on suurta liioittelua, koska natsi-Saksassa he

pyrkivät estämään juutalaisten lähtemisen maasta.”

Oikeusministeri Jeff Sessions puolustautui natsisyytöksiltä Fox Newsin haastattelussa.

Tästä on kyse

Yhdysvallat erottaa siirtolaislapsia vanhemmistaan


 Yhdysvallat alkoi toukokuussa erottaa maahan pyrkiviä siirtolaislapsia vanhemmistaan rajalla.

 Menettely perustuu siihen, että laittomasta rajanylityksestä seuraa nyt rikossyyte ja käsittelyn odottaminen vankilassa, jonne alaikäisiä ei panna.

 Perheiden erottaminen on herättänyt voimakasta arvostelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • USA
 • Maahanmuutto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  8. 8

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. Tunti sitten
  7. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. 2 tuntia sitten
  13. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  14. Näytä lisää