Ulkomaat

Rauhan kakadu matkasi kaukaa liennytystehtäviin – loisteliaat eläinlahjat avittivat veretöntä vallanvaihtoa kuudennella ristiretkellä Jerusalemissa 1229

Suomalaiset eläintieteilijät tunnistivat 1200-luvun käsikirjoituksen valkoisen linnun ja selvittivät sen reitin Eurooppaan.

Kaikki alkoi siitä, kun eläintieteilijät Jukka Salo ja Pekka Niemelä näkivät valkoisen kakadun. Piirros töyhtöpäisestä papukaijasta koristi kuuluisaa haukkametsästyksen käsikirjaa. Sen oli kirjoittanut 1200-luvun alkupuolella aikansa yleisnero, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Fredrik II.

Taidehistorioitsijatkin olivat kiinnittäneet huomiota valkoiseen papukaijaan. He eivät kuitenkaan ymmärtäneet linnun todistusvoimaa. Eri lähteissä se on huolimattomasti nimetty erilaisiksi papukaijoiksi.

”Tajusimme heti, että linnun on pitänyt tulla todella kaukaa. Se on biologinen todiste siitä, että Eurooppa oli 1200-luvulla arabien kauppareittien välityksellä yhteydessä liki Australiaan saakka”, Salo sanoo.

Mutta mikä laji oli kyseessä, ja kuinka lintu oli päätynyt kirjaan?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käsikirjassaan keisari Fredrik kertoo saaneensa kakadun Babylonian sulttaanilta al-Kamililta. Tutkijoiden löytämä vastaus osoittautui monin verroin monipolvisemmaksi ja värikkäämmäksi. Tarinassa yhdistyvät Vatikaanin arkistot, kaksi keskiajan sivistyttä hallitsijaa, veretön ristiretki ja maailman luonnonhistoria.

Eläintieteilijät tietävät, että kaikki kakadut elävät hyvin kaukana idässä, niin sanotun Wallacen linjan itäpuolella. Brittiläisen luonnontieteilijän ja tutkimusmatkailijan Alfred Russel Wallacen havaitsema linja jakaa Indonesian saariston kahtia.

”Lajisto muuttuu siellä täysin. Sulawesi ja saaret siitä itään kuuluvat Australian mannerlaattaan ja ovat liikkuneet yhdessä vuosimiljoonia. Niiden lajit ovat outoja australialaisia lajeja”, Salo sanoo.

Oli vuosi 1990, kun Salo ja Niemelä ensimmäisen kerran lukivat pokkariversiota haukkametsästyksen käsikirjasta. Kuvat olivat niin pieniä, että niiden perusteella oli mahdotonta tehdä tarkkaa lajimääritystä.

Fredrikin teoksen De arte venandi cum avibus toista säilynyttä aikalaiskopiota noin vuodelta 1255 säilytetään Vatikaanin kirjaston kellarissa. Samaisissa holveissa pengotaan historiaa Dan Brownin romaaneissa.

Suomalaistutkijat hakivat apurahoja Italian opetusministeriöltä ja lähestyivät kohteliaasti Vatikaania. Vuonna 1998 he pääsivät katsomaan kopiota; he olivat ilmeisesti ensimmäiset eläintieteilijät, joille suotiin tämä kunnia.

Kirja oli iso ja painava, pinta-alaltaan hieman paperi-Hesaria suurempi ja munkkien pergamentille eli käsitellylle nahalle kopioima.


”Ylikirjastonhoitaja valvoi, kun kirjaston amanuenssi säämiskähanskoin varovasti käänteli sivuja. Siitä saimme osoittaa, että mistä kuvista haluamme suuriresoluutioiset valokuvat”, Salo kertoo.

Nykyisin teos on siirretty kokonaan digitaaliseen muotoon. Kulumisen ehkäisemiseksi sitä ei enää tutkijoille noin helposti avattaisi.

Tarkoista kuvista tutkijat näkivät, että lintu oli kiistatta valkoinen kakadu. Arvaus oli osunut oikeaan.

Lintu oli peräisin Itä-Intian saaristosta, mutta tämä tarkkuus ei tutkijoita tyydyttänyt. Valkoisia kakaduja on nimittäin parikymmentä lajia tai alalajia.

Kuvassa linnulla oli myös päässä keltainen töyhtö ja silmien ympärillä tumma rengas. Näiden ja muiden hienovaraisten tuntomerkkien perusteella tutkijat alkoivat sulkea lajeja pois.

Parinkymmenen viime vuoden aikana he ovat vierailleet useasti Indonesiassa ja Australiassa katsomassa eläviä lintuja luonnossa ja eläintarhoissa sekä kuolleiden lintujen nahkoja eläinmuseoissa.

Lopulta he päättelivät, että kyseessä on jokin kultatöyhtökakadun (Cacatua galerita) tai celebesinkakadun eli keltatöyhtökakadun (Cacatua sulphurea) alalaji. Niinpä kuvan linnun mahdollinen kotiseutu kattaa Australian pohjoiskärjen sekä Uuden Guinean ja Sulawesin eli Celebesin saaret lähisaarineen.”Lajia ei pysty kukaan tarkemmin määrittämään, kun lähteenä kuitenkin on vain keskiaikainen piirros”, Salo sanoo.

Kun kakadun alkuperä varmistui, ryhmään liittyivät historioitsijat ­Heather Dalton ja Simo Örmä. Neljä tutkijaa julkaisivat tällä viikolla yhdessä tieteellisen artikkelin, jossa todistetaan varhaisin tunnettu kulttuuriyhteys Euroopan ja Wallacen linjan itäpuolisten alueiden kanssa.

Kakadut ovat sosiaalisia lintuja ja osaavat matkia ihmisen ääntä. Suomessa niitä on lemmikkeinä muutamia kymmeniä. Kiinan hovi ja ylimystö ovat seurustelleet niiden kanssa jo 600-luvulta lähtien.

Indomalaijilaiset kauppiaat kuljettivat lintuja Kiinaan ja toisaalta myös kiinalaisten kauppalaivasto liikkui Uudessa Guineassa ja Singaporessa asti. Arabien kauppalaivat puolestaan matkasivat suvereenisti pitkin Intian valtamerta ja aina Kiinan Kantoniin saakka.

Näitä reittejä valkoinen kakadu jotenkin matkasi al-Kamilille, luultavasti bambusta tehdyssä kuljetushäkissä.

Animoitu kartta näyttää sen reitin Eurooppaan asti.Kakadun kuljetus on vaativa työ. Jos lintu ei saa oikeanlaisia pähkinöitä, siemeniä ja hedelmiä tai on liian kylmä tai kuuma tai muuten vain stressaavaa, se nyppii itsensä kaljuksi.

Vatikaanin kuvissa ei näy merkkejä stressikäyttäytymisestä, vaan papukaija näyttää onnelliselta.

”Saattoihan se olla merimatkan jälkeen voipunut mutta toipui sitten pikkuhiljaa. Joka tapauksessa linnun selviäminen hengissä on merkki siitä, että kauppareitti oli tasoltaan hyvin ammattimainen. Arabit olivat fakiireita lintujen pidossa, koska metsästyshaukat olivat keskeinen osa eliitin kulttuuria”, Salo sanoo.

Al-Kamil lahjoitti valkoisen kakadun Fredrikille osana kuudennen ristiretken diplomaattisia operaatioita. Fredrik vei sotajoukkonsa Jerusalemiin 1228–1229.

Varmaa ei ole, lahjoittiko al-Kamil linnun henkilökohtaisesti vai toiko hänen lähettiläänsä sen Fredrikin palatsiin Italiassa. Joka tapauksessa outoa valkoista lintua voi hyvällä syyllä kutsua rauhan kakaduksi. Kuudes ristiretki nimittäin oli poikkeuksellinen suvanto ristiretkien verisessä historiassa.

Ensimmäistä kertaa liikkeelle ei lähdetty paavin kehotuksesta, vaan Fredrik suuntasi kristittyjen pyhälle maalle eli Palestiinaan omasta aloitteestaan. Tavoite toki oli sama kuin paavi Gregorius IX:llä: valloittaa Jerusalem ja Palestiina muslimeilta ja turvata näin kristittyjen pyhiinvaeltajien matkat Jeesuksen synnyin- ja kuolinsijoille.

Perillä pyhässä maassa Fredrik vältti konfliktia aluetta hallitsevan al-Kamilin kanssa.

Hän marssitti joukkonsa ristiretkeläisten laivastotukikohdasta Akkosta etelään, Jerusalemin satamakaupunkiin Jaffaan. Näin hän ilmaisi tahtonsa ja voimansa valloittaa Jerusalem – mutta hyökkäyskäskyn sijasta hän aloittikin neuvottelut al-Kamilin kanssa.


Niissä aikansa suurmiehet sopivat, että Fredrik sai hallintaansa Jerusalemin, Beetlehemin, Nasaretin ja muita paikkakuntia sekä pyhiinvaeltajien tien Jaffaan.

Jerusalemia ei kuitenkaan linnoitettu, ja muslimit saivat pitää hallussaan omat pyhät paikkansa eli Temppelivuoren ja sen moskeijat. Lisäksi sovittiin kymmenen vuoden aselevosta.

Näin Fredrik ratsasti voittajana Jerusalemiin ja päätti 88 vuotta kestäneen muslimivallan. Paavia tämä suututti, sillä hänen mielestään muslimien kanssa piti taistella eikä neuvotella.

Yleisesti epäillään, että Fredrik ja al-Kamil olivat sopineet tapahtumien kulusta etukäteen. Jo ennen ristiretkeä he olivat vaihdelleet eläinlahjoja meriteitse.

Fredrik lähetti al-Kamilille muun muassa jääkarhun. Al-Kamil laittoi paluupostissa muuleja ja elefantteja. Keskiajalla suurmiehillä oli yleisesti tapana näyttää valtaansa laajoilla eläintarhoilla, ja Fredrikin kiertävä eläintarha oli ainakin Euroopan suurin.

Eläinvaihdon sivussa älykköhallitsijat kävivät kirjeenvaihtoa luonnontieteellisistä kysymyksistä.

Fredrikiä kutsuttiin aikalaiskirjoituksissa Stupor mundiksi eli maailman ihmeeksi. Hän oli noin kaksi metriä pitkä ja puhui äidinkielensä italian lisäksi latinaa, silloista saksaa, ranskaa, kreikkaa ja arabiaa. Kriittisen älynsä turvin hän osasi yhdistellä parhaita tietoja joka kulttuuripiiristä.

”Jo yhdeksänvuotiaana Fredrik luki Aristoteleen luonnontieteellisiä tekstejä ja piti niitä myöhemmin soopana. Hän totesi, että jos luonnosta kirjoitetaan, niin pitää kirjoittaa siitä, mitä havaitaan”, Salo kertoo.

Haukkametsästyksen käsikirjaa pidetäänkin kokeellisten luonnontieteiden lähtölaukauksena. Se ammuttiin noin puoli vuosituhatta ennen varsinaista valistuksen aikaa.

Fredrikillä oli tiettävästi myös aikansa suurin haaremi. Fredrikin monet tärkeät palatsit sijaitsivat etelässä: Sisilian Palermossa sekä Etelä-Italian Napolissa ja Brindisissä. 1200-luvulla Sisiliassa islaminusko oli yleistä, ja Fredrik poimi kulttuureista itselleen mieluisimpia asioita.

Myös al-Kamil tunnettiin erittäin sivistyneenä ja diplomaattisiin ratkaisuihin pyrkivänä hallitsijana. Islamin lisäksi hän oli saanut perusteellisen koulutuksen luonnontieteissä, jotka 1200-luvulla olivat islamilaisessa kulttuurissa kovasti muodissa.

Vaikka miehet olivat monessa mielessä samasta puusta veistettyjä, historioitsijat eivät pidä heitä ystävinä, vaan lahjat ja kirjeenvaihto olivat pohjimmiltaan diplomatiaa. Kummallakin oli poliittiset motiivit tukea toista.

Fredrik oli jatkuvassa kilpailuasetelmassa ja välillä avoimessa sodassa paavin kanssa kristityn Länsi-Euroopan johtajuudesta.

Al-Kamil puolestaan saattoi ajatella, että jos ristiretkeläiset ovat ottaakseen Jerusalemin, niin olkoon valloittaja mieluummin arabiaa taitava älykäs keisari kuin uskossaan kiihkoileva paavi.

Kun mongolivaltakunta vielä vahvistui pelottavasti pohjoisessa, al-Kamil saattoi antaa Palestiinan kristityille puskurivyöhykkeeksi, ottamaan vastaan pahimmat iskut.

Jaffan sopimus, joka nykyaikana olisi helposti poikinut Nobelin rauhanpalkinnon, ei tuonut solmijoilleen suosiota.

Kristittyjen mielestä Jerusalem olisi pitänyt valloittaa verellä, ja muslimien mielestä sitä olisi pitänyt puolustaa verellä. Sovittelevuutensa vuoksi Fredrikiä herjattiin kääntymisestä muslimiksi ja al-Kamilia kääntymisestä kristityksi.

Seitsemäs ristiretki käynnistyikin jo vuonna 1248. Ranskan kuningas Ludvig IX hyökkäsi Egyptiin ja sai köniinsä.

Kakadut voivat elää yli satavuotiaiksi. Ehkä historiallisen pitkän merimatkan tehnyt valkea rauhankakadu hauskuutti tuolloin yhä ihmisiä jossain Fredrikin Etelä-Italian palatseista.

Lähde: Dalton, Salo, Niemelä & Örmä 2018: Frederick II of Hohenstaufen's Australasian Cockatoo: Symbol of Detente between East and West and Evidence of the Ayyubids' Global Reach. Parergon 35(1): 35-60. Korjaus 21.6. klo 17.05: Fredrik kirjoitti kirjansa puoli vuosituhatta ennen varsinaista valistuksen aikaa, ei puoli vuosisataa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Historia
 • Eläintiede
 • Antti Kivimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  2. 2

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  3. 3

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  4. 4

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  5. 5

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Kaikkien aikojen lämpöennätystä Lapissa hehkutettiin tällä viikolla – ikivanhoista vuosikirjoista löytyikin merkintä vielä hikisemmästä päivästä

  9. 9

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  10. 10

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti
  3. Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta
  4. Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta
  5. Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia
  6. Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan
  7. Suomalaisvauhti jäi vielä paitsioon Saksan GP:n harjoituksissa – Räikkönen ja Bottas eivät onnistuneet ajamaan kunnon kierrosta pehmeimmillä renkailla
  8. Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä
  9. Vapaaottelija Minna Grusander haluaa tehdä lauantaina historiaa tittelitaistossa
  10. Tunti sitten
  11. Pori Jazzin esiintyjät laidasta laitaan arvostelivat Donald Trumpin esiintymistä Helsingissä – ja soittivat oikeudenmukaisuuden puolesta
  12. ”Tyhjän tien syndrooma otti vallan”, perusteli poliisin kiinniottama kaahari toimintaansa – Vantaalaismies ajoi satasta 40 kilometrin rajoitusalueella
  13. Näytä lisää