Ulkomaat

Millaista on elämä ilman internetiä? Se tiedetään pienessä saksalaiskylässä, jonka elämä mullistui viime vuonna, kun kylään tuli nettiyhteys

Pieni saksalaiskylä Eisenschmitt ylpeili vuonna 1896 sillä, että se sai ensimmäisenä seutukunnalla sähköt. Nyt kylä on viimeinen, joka sai internetin ja kännykkäverkon. Ne mullistivat vuosi sitten kyläläisten arjen.

Eisenschmitt

Täältähän näkyy koko 310 asukkaan Eisenschmittin kylä. Vihreys ympärillä huumaa. Ollaan Eifelin vuorijonon kumpuilevilla rinteillä, sopivasti sivussa kaikkein teollisimmista Saksasta.

Maisemaa katselee kiinnostuneena. Ei tapahdu yhtään mitään. Silti moni klikkaa kylään juuri tälle terassille.

”Meillä on ollut yli 24 000 katsojaa”, Brunhilde Bros kehaisee. Ja nauraa railakkaasti päälle.

”Voi vaikka tarkistaa, sataisiko.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eläkeläispariskunta Brunhilde ja Peter Brosilla on terassillaan web-kamera. Ihan siitä ilosta, että voi olla.

”Poikamme asensi tämän”, Brunhilde Bros sanoo ja osoittaa kameraa suojaavaa pömpeliä katon rajassa.

Eisenschmittiin tuli vuosi sitten internet. Se mullisti koko kylän.

Internetiä odotettiin hartaasti. Lopulta teleyhtiö veti osavaltion avustamana kuusi kilometriä valokuitua niin, että kuidun pää on pienessä harmaassa pömpelissä kylänraitilla, risteyksessä.

Se onkin aikamoinen risteyskohta. Jakamo on kuin kylän kaivo, josta voi nyt ammentaa internetin ihmeitä.

Ohi oli aika, jolloin yhden valokuvan avaamiseen verkossa meni tunti. Verkkopankista aukeaa muutakin kuin etusivu. Ja mikä ihmeellisintä, internetin lisäksi viime vuonna kylään saatiin vihdoin tukiasema kännyköille.

Vastaan astelevat Brigitte Schmitz ja Christina Schmitz, äiti ja tytär. Rattaissa on istuu tyttärenpoika, puolitoistavuotias Tyler.


Eisenschmitt on perustettu vuonna 1372. Väliin on mahtunut jos jonkinlaista murrosta, mutta Eisenschmitt jämähti keskiaikaan, Christina Schmitz sanoo.

Kylän elämänrytmin näkee nyt siitä, milloin netti tökkii. Wifissä on alkuillasta ruuhkaa. ”Näkee, koska koululaiset tulevat kotiin, ja illalla yhdentoista jälkeen taas rullaa.”

Brigitte Schmitzilläkin on kännykkä. Tosin hän ei sitä niin käytä. Pitäisi kivuta aina korkeammalle, jotta löytyy varmasti verkko. ”Mutta netti on suuri parannus aiempaan.”

Vuosien varrella verkottomuudesta tuli koko kylän olemassaoloa uhkaava ongelma.

Eisenschmittissa ei voinut asua, jos piti töiden vuoksi olla hälytysvalmiudessa. ”Se koskee sairaanhoitajia, pelastustehtävissä olevia. Ja tosi moni haluaisi tehdä etätöitä. Se on hyvin ymmärrettävää”, Eisenschmittin kylän pormestarina 30 vuotta toiminut Georg Fritzsche sanoo ja johdattelee kylän uudelle nähtävyydelle, kännykkämastolle.

Muitakin nähtävyyksiä on, Fritzsche esittelee. Kuten kirjailija Clara Viebigille omistettu museo.

Viebig kirjoitti vuonna 1900 Eisenschmittiin sijoittuvan avainromaanin, jossa riitti sutinaa. Kyläläiset raivostuivat.

”Kaikki eivät ole antaneet vieläkään anteeksi.”

Eisenschmittissa aikakaudet vaihtuvat verkkaan.

Vuonna 1896 se oli Eifelin ensimmäinen kylä, joka sai sähköt. Internetiin tarvittiinkin sitten vuosien lobbausta, poliitikkojen maanittelua ja julkisuuspeliäkin.

Fritzsche on tehnyt sen eteen hartiavoimin töitä, kun alkoi vaikuttaa siltä, ettei mitään muutoin tapahtuisi.

”Eihän siihen sitten mennyt kuin 15 vuotta.”

Michael Molitorille internetistä tuli vakava ongelma.

Molitorilla on pieni maalaishotelli, ja vaikka asiakkaat tulevat sinne irrottautumaan arjesta, he eivät halua irrottautua verkosta. Osa vieraista lähti avaamatta matkalaukkujaan, kun kävi ilmi, että he ovat internetin ulottumattomissa.

Voimattomuus siitä, ettei ongelmaa voinut mitenkään itse ratkaista, pänni.

”Omilla pojillakaan ei ihan riittänyt ymmärrystä sille, että ainoa, mitä netissä pystyi lähettämään, oli tekstiä. Kaikki muu jymähti.”

Asiakkaiden sietokyky vain väheni vuosien varrella. Kymmenisen vuotta sitten ihmiset vielä suostuivat siihen, että hotellilta laakson pohjalta oli ajeltava ylemmäs rinteille, jos aikoi käyttää kännykkää. Ei enää.

Se, miten suuresti internetin todellinen tulo, ja varsinkin kännykän kuuluminen, mullistivat elämän, oli iso yllätys, Molitor sanoo.

”Oikeasti elämä mullistuisi.”


Ennen muinoin – viime kesään asti – Molitor istui päivät pitkät toimistossa tekemässä töitään. Lankapuhelimen luota ei voinut lähteä kauas, sillä se oli linkki asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin. Kännykkä oli mukana vain, kun Molitor lähti laaksosta.

”Kännykän paras puoli on sen tuoma joustavuus ja vapaus. Kun nyt tulen toimistoon, on työt pääosin tehty, kun minulta on voitu kysyä, mitä tehdään. Ennen joku työntekijöistä etsi minua koko ajan puhelimeen.”

Nyt kännykkä on aina taskussa. Mutta Molitor osaa sen vielä myös sulkea, kun haluaa olla tavoittamattomissa.

”Pakko sanoa, etten osannut odottaa, että kännykkä toisi tällaisen mullistuksen.”

Internetin kanssa tosin on yhä ongelmia. Tehot eivät riitä siihen, että kymmenet kokousvieraat käyttäisivät samaan aikaan wifiä. Ja työelämä on sellaista, että moni haluaisi tehdä töitä myös lomalla, Molitor sanoo.

”Vaikkei kaikki ole vielä täydellistä, tärkeintä on kuitenkin se, että nyt voin tarjota asiakkaille vihdoin sitä, mitä he ovat pitäneet jo pitkään itsestäänselvyytenä.”

Saksalle digitalisaatio on todellinen haaste. Se on jatkuvasti esillä poliitikkojen puheissa.

Digipuheen pääpaino on yhä infrastruktuurissa, siis, minne vedettäisiin millaisiakin kuituja. Todellinen haaste on kuitenkin se, millainen on tulevaisuuden digitaalinen yhteiskunta. Mitä digitaalinen vallankumous todella tarkoittaa ihmisille, palveluille, teollisuudelle ja työpaikoille.

Saksassa on suuri digihuoli, ja syystä, Fritzsche juttelee.

Kyse on kilpailukyvystä. Vahva teollisuus tekee rajua siirtymää digiaikaan. Siihen tarvitaan uudenlaista työvoimaa, ja ehkä myös entistä vähemmän.

Digitaalisissa palveluissa Saksa on takamatkalla. Saksalaiset suhtautuvat huomattavan epäluuloisesti digitalisaation tuomille uusille jakamistalouden palveluille. Kaikilla ei ole edes pankkikorttia.

Julkisen sektorin digitalisoiminen on alkutekijöissä. Saksalaiset jonottavat yhä virastoissa hoitamassa sellaisia asioita, joita suomalaiset klikkailevat kotona.

Fritszche johdattelee omalle mattotehtaalleen – ja aikamatkalle.

Tehdas on isoisän vuonna 1929 perustama. Kutomossa mekaaniset kutomakoneet paukkaavat tasaisella ryskeellä kookosmattoja.

Modernisoitu tämä on kuutisenkymmentä vuotta sitten, Fritzsche kertoo.

Kookoskuitu Eisenschmittiin seilaa Sri Lankasta ja Intiasta. Kilpailijoita ei tarvitse pelätä. Niitä ei enää ole.

Täällä valmistetaan myös ainoana Euroopassa punaisia mattoja.

Punainen matto on kestänyt aikaa. Toimiston seinälle ripustetuissa valokuvissa kuninkaalliset, presidentit ja elokuvatähdet astelevat punaisilla matoilla. Merkittävimpiä asiakkaita on paavi.

Aikamoinen globalisaation ja digitalisaation risteyskohta tämä Eisenschimitt, Fritzsche myöntää. Ja vastahan tässä siirryttiin tilikirjoista atk:hon ja asenneltiin faksia.

”Internetin tulo kesti liian kauan. Se on elinehto, ihan kaikille.”

Fakta

Neljä miljardia netinkäyttäjää


 Maailmassa on tänä vuonna 4,021 miljardia internetin käyttäjää, mikä on 7 prosenttia edellisvuotta enemmän, käy ilmi Global Digital Report 2018 -raportista.

 Erilaisilla sosiaalisen median palveluilla on 3,196 miljardia käyttäjää. Kasvua edellisvuoteen on 13 prosenttia.

 Kännykkä tai muu kannettava päätelaite on käytössä 5,135 miljardilla ihmisellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Digitalisaatio
 • Internet
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  10. 10

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää