Ulkomaat

Näin EU-kansalaiset saavat jäädä Britanniaan brexitin jälkeen – Brittihallitus lupaa entistä helpompaa rekisteröintiä

Periaatteessa kaikki ennen 31. joulukuuta 2020 Britanniaan saapuneet saavat jäädä, kunhan asuvat maassa lopulta viisi vuotta. Hakuprosessista rakennetaan helppoa, ja jo loppuvuonna 2018 voi alkaa rekisteröityä. Määräaika umpeutuu kesällä 2021.

Lontoo

Britannian hallitus valotti torstaina ehtoja, joiden perusteella EU-kansalaiset saavat asua Britanniassa vielä maan EU-eron eli brexitin jälkeenkin. Uusi järjestelmä (settlement scheme) koskee myös suomalaisia.

Brexit huolestuttaa monia Britanniassa asuvia EU-kansalaisia, sillä heidän asemansa on ollut epävarma jo kaksi vuotta. Jotkut ovat saaneet jopa virheellisen käskyn poistua maasta. Joukossa on ollut myös suomalaistutkija.

Pääministeri Theresa Mayn kanta on, että Britanniassa asuvat runsaat kolme miljoonaa EU-kansalaista ovat tervetulleita jäämään maahan brexitin jälkeenkin. Britanniaan jääminen vaatii kuitenkin rekisteröitymistä määräaikaan mennessä. Brittihallitus lupasi torstaina rekisteröitymisestä helppoa: vain kolme askelta riittää.

HS kokosi tuoreen esityksen ydinkohdat ja käytännön ohjeet:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Kuka saa jäädä Britanniaan?

Kaikki ne EU-kansalaiset ja heidän läheiset perheenjäsenensä, jotka ovat asuneet Yhdistyeessä kuningaskunnassa yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta 31. päivä joulukuuta 2020 mennessä. He saavat hakemuksesta pysyvän oleskeluoikeuden (settled status) ja voivat jäädä maahan vaikka loppuelämäkseen.

Tämän lisäksi maahan saavat jäädä ne, jotka saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (myöhemmin lyhyyden vuoksi pelkkä Britannia) ennen 31. päivä joulukuuta 2020. He saavat hakemuksesta väliaikaisen oleskeluluvan (pre-settled status). Sitten kun he ovat asuneet Britanniassa yhtäjaksoisesti viisi vuotta, voivat he hakea pysyvää oleskeluoikeutta. Riittää, vaikka maahan muuttaisi vain joitakin päiviä ennen brexit-siirtymäkauden päättymistä eli vuoden 2020 loppua.

EU-kansalaisten oikeus eläkkeeseen, terveydenhuoltoon, sosiaalitukiin ja muihin etuuksiin säilyy entisellään.

Kaikesta tästä on sovittu alustavasti muun EU:n kanssa jo aiemmin.

2. Miten oleskeluoikeutta haetaan?

Britannian sisäministeriö rakentaa parhaillaan digitaalista järjestelmää, jossa oleskeluoikeutta on määrä pystyä hakemaan helposti ja nopeasti. Rekisteröityminen alkaa suunnitelmien mukaan loppuvuonna 2018, mutta määräaika menee umpeen vasta 30. kesäkuuta 2021. Täydessä käynnissä järjestelmä on ennakkotietojen mukaan maaliskuun lopussa 2019, eli juuri kun Britannia eroaa EU:sta.

Rekisteröityessä pitää todistaa henkilöllisyytensä passilla tai eurooppalaisella henkilökortilla. Tämän lisäksi pitää todistaa, että on asunut Britanniassa. Jos antaa brittiläisen henkilönumeronsa (NI-numero), haetaan todisteet maassa asumisesta suoraan verottajalta, työnantajan palkkatiedoista tai sosiaalitukitiedoista.

Oleskeluoikeuden saaminen ei kuitenkaan edellytä sitä, että on ollut töissä ja maksanut veroja. Britanniaan oikeutettuja jäämään ovat yhtä lailla esimerkiksi opiskelijat sekä kotiäidit ja -isät. Jos todisteita pysyvästä asumisesta ei löydy verottajan tai muiden viranomaistietojen kautta, voi aukkotiedot paikata itse esittämällä muita todisteita kuten kiinteistöverokuitteja, sähkölaskuja, tiliotteita tai muita dokumentteja.

Henkilöyden ja yhtäjaksoisen asumisen lisäksi edellytetään, että hakija ei ole tehnyt mitään vakavaa rikosta.

3 Onko edessä taas hirveä paperisota?

Ei näillä näkymin. Vanhanmallista pysyvää oleskeluoikeustodistusta hakeneet ovat joutuneet keräämään jopa pari kiloa paperia hakemuksensa tueksi. Nyt sisäministeriö rakentaa hakujärjestelmää, jossa lähtöolettama on, että EU-kansalainen saa jäädä maahan.

Koko hakuprosessi passin skannausta myöten voidaan hoitaa digitaalisesti, jos lataa sovelluksen ja käyttää Android-järjestelmää. On mahdollista, että myöhemmin hakuprosessisovellus toimii myös Applen tuotteilla, mutta alussa tämä ei ole vielä varmaa. Passin tai henkilökortin voi lähettää myös sisäministeriöön tarkistettavaksi, kun hakemus on tehty.

Jos ei osaa täyttää digitaalista hakemusta, tarjolla tulee olemaan tukihenkilöitä ja erityinen tukikeskus. He auttavat myös niitä EU-kansalaisia, joilla on ongelmia englannin kielen kanssa. Sisäministeriö kouluttaa noin 500 virkamiestä hoitamaan EU-kansalaisten hakemuksia. Järjestelmää rakennettaessa brittihallitus on tehnyt yhteistyötä suurlähetystöjen, työnantajien sekä EU-kansalaisten etujärjestöjen kanssa.

4. Paljonko oleskelulupa maksaa?

Hakemus maksaa hallituksen esityksen mukaan 65 puntaa eli noin 74 euroa. Alle 16-vuotiaan hakemus maksaa puolet tästä eli 32,50 puntaa.

Jos joutuu hakemaan ensin väliaikaista oleskelulupaa, pitää viiden vuoden oleskelun täyttyessä hakea uudestaan pysyvää oleskelulupaa. Toinen hakukierros on kuitenkin ilmainen.

Jos on jo aiemmin hakenut ja saanut vanhanmallisen todistuksen oleskeluoikeudestaan (permanent residence), uusi digitaalinen hakemus on maksuton. Kaikkien täytyy kuitenkin tehdä digi-hakemus.

Lapsille pitää hakea oma oleskelulupa, mutta perheen hakemukset voidaan niputtaa hakemuksessa kaikki yhteen erityisellä linkillä.

5. Keitä perheenjäseniä saa ottaa mukaan Britanniaan?

Perheenjäsenen saa tuoda Britanniaan brexitin siirtymäkauden jälkeenkin (eli 31. päivä joulukuuta 2020 jälkeen), jos perheenjäsen on tarpeeksi läheinen. Läheisiä perheenjäseniä ovat puoliso, hakijasta riippuvainen lapsi tai lapsenlapsi sekä hakijasta riippuvainen vanhempi tai isovanhempi. Lisäksi edellytetään, että suhde oli olemassa jo ennen 31. joulukuuta 2020 ja on jatkunut katkeamatta. Tulevien lasten etu on kuitenkin suojeltu erikseen.

Jos taas EU-kansalainen haluaa tuoda uuden puolisonsa Britanniaan brexitin siirtymäkauden jälkeen, pätevät tähän uudet maahanmuuttosäännöt. Niitä ei ole vielä julkistettu.

6. Pitääkö nyt tehdä heti jotain?

Jos on EU-kansalainen ja asuu Britanniassa – ja haluaa jäädä maahan brexitin jälkeenkin – ei tarvitse tehdä vielä yhtään mitään.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta 2019. Sitä seuraa kuitenkin vajaan kahden vuoden mittainen siirtymäkausi vuoden 2020 loppuun. Sen aikana mikään ei muutu EU-kansalaisten oikeuksien suhteen.

Britanniassa jo asuvien tulee pitää mielessään yksi tärkeä päivämäärä: Oleskeluluvan hakuaika menee umpeen näillä näkymin 30. kesäkuuta 2021. Sitä voitaneen erityisistä syistä pidentää, mutta riskiä ei kannata ottaa.

Jos taas haluaa muuttaa Suomesta Britanniaan, onnistuu se vapaasti vuoden 2020 loppuun mennessä. Sen jälkeen pätevät todennäköisesti toiset, entistä tiukemmat säännöt.

7. Voiko brittihallituksen esitykseen luottaa?

On totta, että brexit-neuvottelut ovat yhä kesken. Tärkeissä EU-neuvotteluissa mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu. Näin ollen mahdollista on myös se, että Britannia eroaa EU:sta ilman minkäänlaista erosopimusta. Siinä tapauksessa kaikki jo alustavasti sovittu valuisi hukkaan.

Pääministeri Mayn hallitus on kuitenkin sitoutunut poliittisesti siihen, että EU-kansalaiset saavat jäädä maahan. Olisi kova isku Britannian uskottavuudelle, jos se söisi sanansa.

Uuden rekisteröintijärjestelmän rakentaminen on kestänyt kauan. Brittihallitus halunnee käyttää sitä EU-kansalaisten rekisteröimiseen, tulipa itse brexit-sopimuksesta lopulta millainen tahansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Ulkosuomalaiset
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  2. 2

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  3. 3

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   ”Aamulehteä johdetaan Tampereelta”, sanoo Alma Median Kai Telanne – mutta hän itse asuu Tampereella, vaikka yhtiön pääkonttori on Helsingissä

  9. 9

   Maailmalla kärvistellään tukalassa kuumuudessa – ruumishuoneet täyttyivät Montrealissa, Kiinassa haetaan viilennystä pommisuojista

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää