Ulkomaat

Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo olleensa pettynyt yhtiön tuottamaan jätemäärään, sen kestämättömiin käytäntöihin ja siihen, kuinka Elon Musk ”valehteli sijoittajille autojen todellisesta valmistusmäärästä”.

Yhdysvaltalainen sähköautovalmistaja Tesla on jälleen kohun silmässä.

Aiemmin tällä viikolla BBC kertoi Teslan pääjohtaja Elon Muskin työntekijöille lähettämästä sähköpostiviestistä, jossa hän kertoi yhden työntekijän peukaloineen koodeja, jotka ohjailevat tuotteiden valmistusta. Lisäksi työntekijä oli Muskin mukaan lähettänyt arkaluontoisia tietoja yhtiöstä ”kolmansille osapuolille”.

Muskin mukaan työntekijän motiivi vuotaa tietoja oli se, ettei työntekijä saanut haluamaansa ylennystä.

Työntekijän nimi ei ollut vielä tässä vaiheessa julkisuudessa, eikä häntä voitu kuulla asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina yhdysvaltalaislehti The Washington Post tavoitti sabotaasista syytetyn työntekijän, Martin Trippin, joka kielsi lehdelle olevansa sabotoija ja kertoi olevansa pikemminkin ilmiantaja.

Tripp vahvisti Washington Postille tarjonneensa Business Insider -lehdelle tietoja siitä, kuinka paljon Teslan tuotantoprosessissa menee hukkaan raaka-aineita.

Hän kiisti kajonneensa Teslan ohjelmistokoodiin ja kertoi halunneensa paljastaa Teslan toimet nähtyään ”todella pelottavia asioita” yhtiössä työskennellessään. Trippin mukaan Teslan Model 3 sedan -mallin autoihin on asennettu viallisia akkuja.

Tripp toimi teknikkona Teslan akkutehtaalla Nevadassa. Hänet irtisanottiin tiistaina, ja Tesla haastoi Trippin oikeuteen keskiviikkona.


Tripp kertoi Washington Postille myös olleensa pettynyt yhtiön tuottamaan jätemäärään, sen kestämättömiin käytäntöihin ja siihen, kuinka Musk ”valehteli sijoittajille autojen todellisesta valmistusmäärästä”.

”Halusin tehdä maailmasta paremman paikan pojalleni. Ja minusta tuntui, että tein kaikkea muuta paitsi sitä”, hän perusteli lehdelle tietovuotoon johtaneita syitä.

Hän kertoo halunneensa tuoda julkisuuteen Teslan toimien vaarallisuuden. Tripp myös kielsi, että hänen motiivinsa tietovuotoon olisi ollut saamatta jäänyt ylennys.

”Se on heidän tavallinen tekosyynsä. Minua ei voisi vähempää kiinnostaa”, hän sanoi The Washington Postille.

Yhtiön asianajajien mukaan Tripp oli vuotanut toimittajille väärää tietoa Teslasta. Yhtiö kiistää käyttäneensä autoissaan rikkinäisiä akkuja.

Teslan edustajat ovat kommentoineet
tapausta toteamalla, ettei autoja, joissa on turvallisuus­puutteita, toimiteta asiakkaille.

Tesla on tähdännyt 5 000:n Model 3 -auton viikkotuotantoon. Musk on aiemmin arvioinut, että tavoitteeseen päästään kesäkuun lopussa. Mallin tuotannossa on kuitenkin esiintynyt merkittäviä ongelmia.

Tuotanto-ongelmat ovat saaneet monet autosta ennakkovarauksen tehneet perumaan tilauksensa.

Elon Musk totesi Teslan työntekijöille lähettämässään sähköpostissa, että ”on olemassa pitkä lista organisaatioita, jotka haluavat Teslan kuolevan”. Tällä hän viittasi siihen, että ala, jolla Tesla toimii, on hyvin kilpailtu. Arkaluontoisten tietojen vuotaminen ja huhujen levittäminen heikentää yhtiön asemaa markkinoilla.

Musk kuitenkin kirjoitti myöhemmin viestipalvelu Twitterissä, että ”muutaman mädän omenan toimet eivät estä Teslaa saavuttamasta tavoitteitaan”.
Tapaus on vain uusin lisä pitkään listaan Teslaa koskevista kohuista.

Viime viikolla Tesla kertoi aikovansa vähentää yhdeksän prosenttia työvoimastaan. Tuhansien työpaikkojen leikkauksen taustalla on Muskin mukaan yhtiön hallintorakenteen yksinkertaistaminen.

Maaliskuussa Teslan Model X -auto aiheutti kuolonkolarin Yhdysvaltojen Kaliforniassa, kun automaattiohjautuva auto ajoi kaidetta päin.

Aiemmin samalla viikolla kuljetuspalveluyhtiö Uberin niin ikään itsenäisesti ajanut auto ajoi kuolettavasti jalankulkijan yli Arizonassa. Kuolonkolareista seurasi paitsi mainehaittaa autovalmistajille, myös kriittistä keskustelua itseohjautuvien autojen turvallisuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tesla
 • Elon Musk
 • Autoteollisuus
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää