Ulkomaat

Rauhantyöstään tunnettu intialaisguru meditoi Kolumbian sissien kanssa – Helsingissä hän jakoi parisuhdeneuvoja hurraaville kuulijoille, joita saapui varta vasten Pietarista asti

”Me rakastamme häntä”, kertoi Pietarista gurua katsomaan saapunut Alisa Zarubina. HS tapasi viiden tähden hotellissa guru Sri Sri Ravi Shankarin, joka kertoi haluavansa levittää onnellisuutta.

Valkoiset lakanat peittävät valtavan sviitin lattiaa ja ympärillä sihahtelevat kuiskaten käydyt keskustelut. Hetkeä aiemmin kymmenet ihmiset parveilivat viiden tähden hotellin aulassa tervehtiäkseen yhtä miestä.

”Otattehan kengät pois”, sanoo intialainen Sri Sri Ravi Shankar, 62, ja astuu lakanoille.

Hän on syy parveiluun ja kuiskailuun. Alkuviikosta Helsingissä vieraillut Shankar on meditaatioguru, hengellinen johtaja ja rauhanedistäjä, jonka perustama The Art of Living -järjestö toimii ympäri maailmaa – myös Suomessa.

Järjestöön kuuluvat tavoittelevat onnellisuutta meditaation, joogan ja hengitysharjoitusten avulla. Vapaasti suomennettuna järjestön nimi kääntyy muotoon ”elämisen taito”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gurun nimen edessä olevat Sri-sanat ovat kunnioittavia ilmaisuja, jotka Shankar otti käyttöön erottuakseen nyt jo edesmenneestä kaimastaan Ravi Shankarista, joka oli kuuluisa muusikko.

Mutta miksi saman tittelin on oltava nimessä kahdesti?

”Miksi ei?” Shankar vastaa.

Hän on asettunut valkealle sohvalle risti-istuntaan.

”Yleensä pyhillä ihmisillä on Intiassa yli kolme titteliä. Mielestäni kaksi on tarpeeksi”, Shankar sanoo.

Hän hymyilee paljon puhuessaan ja kertoo haluavansa levittää onnellisuutta.

Shankarilla on miljoonia seuraajia ympäri maailmaa, ja häntä kuvataan toistuvasti yhdeksi Intian maineikkaimmista guruista. Miehen nettisivuilla listataan 16 tohtorin arvoa, joista suurin osa on kunniatohtorin arvonimiä. Lisäksi guru on saanut kymmeniä palkintoja ja tunnustusta esimerkiksi Perun, Intian ja Kolumbian hallinnoilta.

Monet tunnustuksista ja palkinnoista liittyvät Shankarin humanitaariseen työhön ja rauhan edistämiseen. Yksi Shankarin tunnetuimmista rauhatyöhankkeista on tapaaminen kolumbialaisten Farc-sissien kanssa Kuubassa vuonna 2015.

Väkivallattomuutta kannattava Shankar kertoo meditoineensa sissien kanssa, mutta kieltäytyy näyttämästä kameralle, millaisia harjoituksia hän ohjasi.

”Se olisi ilveilyä”, Shankar sanoo.

Alla olevalla videolla Shankar kertoo tapaamisesta tarkemmin.


Gurun toimintaa on myös paheksuttu. Shankaria on kritisoitu esimerkiksi vuonna 2016 Intian Yamuna-joen rannalla järjestetystä kulttuurifestivaalista, jonka kerrotaan tuhonneen jokiluontoa. Festivaalilla vieraili miljoonia ihmisiä.
Shankarin mukaan kriitikot ovat kateellisia. Hän muistuttaa tapahtuman saaneen tarvittavat luvat.

”Me emme ole saastuttaneet mitään. Ei ollut mitään saastutettavaa, joki oli niin saastunut jo valmiiksi”, Shankar sanoo.

Hänen järjestölleen määrättiin joen tulva-alueen tuhoista satojentuhansien eurojen sakot. Niiden maksamisesta on kiistelty oikeudessa.

Entä miten Shankarin ja hänen perustamiensa järjestöjen toiminta rahoitetaan?

Shankarin mukaan varat tulevat lahjoituksista ja puhujatilaisuuksien pääsymaksuista. Näillä rahoilla katetaan esimerkiksi Shankarin matkustaminen.

”Se, mitä jää yli, menee hyväntekeväisyystyöhön. Pyöritämme Intiassa 475:tä ilmaista koulua köyhille lapsille. Se, mitä jää jäljellä, menee näihin”, Shankar kertoo.

Haastattelun jälkeen Shankar kävelee lakanoiden päällä ja puhuu pitkään puhelimessa. Äänensävy on muuttunut aurinkoisesta vakavammaksi ja hymy kadonnut. Huoneessa olevat kymmenkunta ihmistä antavat vuorotellen kohteliaasti tilaa, kun guru pyyhältää ohi. Lattialla olevia lakanoita selitetään pölyllä.

Eräs huoneessa olevista naisista kertoo kuiskaten The Art of Living -järjestön vapaaehtoistoiminnasta Suomessa.

”Teimme jooga- ja hengitysharjoituksia pakolais- ja turvapaikanhakijanaisten kanssa. Monet heistä kertoivat, että sen jälkeen he pystyivät nukkumaan ensimmäistä kertaa kuukausiin”, sanoo Maria Facal, 35.

Hän kertoo vapaaehtoisten käyneen esimerkiksi Espoon Siikajärven vastaanottokeskuksessa. Huoneessa olevat järjestön edustajat arvioivat yhdessä, että Suomessa on joitakin satoja järjestöön kuuluvia henkilöitä.

Muutama heistä seisoo käytävällä sviitin oven takana.

Päivän kääntyessä iltaan noin 350 Shankarista kiinnostunutta ihmistä kerääntyy Helsingin keskustassa sijaitsevalle Ritarihuoneelle. Gurun on tarkoitus esiintyä The Science of Happiness -tapahtumassa, jonka ”aikainen lintu” -kategorian pääsylippu maksaa 30 euroa.

Vaakunoita täynnä oleva täysistuntosali huokuu parinsadan vuoden takaista tunnelmaa. Sadoille suoraselkäisille tuoleille on jaettu seminaari- ja kurssiesitteitä, ja salin etuosan lavalle on tuotu muhkea nojatuoli ja kukka-asetelmia.

Paikalla on kaikenikäistä ja kaikennäköistä väkeä.

Pienten teknisten ongelmien jälkeen tilaisuus alkaa videolla Shankarista. Kaikkia paikallaolijoita video ei jaksa kiinnostaa, vaan katseet kääntyvät puhelimiin. Lähellä istuva nainen selaa sähköpostiaan.

Seuraavaksi on vuorossa musiikkiesitys, ja kuulijoita pyydetään laulamaan mukana. Innokkaimmat laulajat vaikuttaisivat löytyvän eturivistä, mutta taaempana hymistään tai ollaan hiljaa.

Tunnelma muuttuu, kun yleisö huomaa Shankarin saapuvan huoneeseen laulun säestämänä. Ihmiset ponkaisevat seisaalleen, ja monet ottavat kuvia ja videoita.
Illan aikana Shankar puhuu meditoinnista ja hengittämisestä. Ohjelmaan kuuluu myös meditaatiohetki.

”Meditaatio tuo selkeyttä, kuka ei haluaisi selkeyttä, kaikki haluavat selkeyttä”, Shankar sanoo.

Hänen rinnallaan istuu järjestön suomenkielinen edustaja, joka kääntää gurun puheita.

Shankar ohjeistaa meditaatioon osallistuvia sulkemaan silmänsä ja karistamaan mahdolliset työ-, perhe- ja yhteiskunnalliset roolinsa.

”En ole mitään, en tee mitään, en halua mitään”, Shankar ohjeistaa ennen meditaatiota.

Hetken kuluttua salissa on täysin hiljaista lukuun ottamatta satunnaisia yskähdyksiä ja pikkulasten parkaisuja. Taustalla kuuluu salin takaosaan tuodun tuulettimen tasainen humina.

Seuraavaksi Shankar kehottaa osallistujia hymyilemään hengittämisen lomassa, ja suurin osa ympärillä olevista loihtii hymyn kasvoilleen.

Meditaation jälkeen yleisö saa kysyä kysymyksiä. Gurulta tiedustellaan muun muassa oikeaa tapaa meditoida, sopivia unimääriä ja neuvoja parisuhdeongelmiin. Illan aikana Shankar saa useammat väliaplodit ja muutamat hurraukset.

Guru lopettaa tapahtuman sanoihin: ”Selvä, kaikkea hyvää teille”. Yleisö nousee nopeasti jaloilleen. Osa lähestyy Shankaria, ja osa lähtee kohti ovea.

”Tämä oli minulle pettymys”, sanoo Kotkassa asuva Eija Rasinmäki, 73.

Hänen pettymyksensä kohdistui tulkkaukseen, josta oli vaikea saada selvää.

”Ihan hyviä asioitakin kyllä oli. Meditaatio oli hyvä ja vaikuttava, koska siinä ei tarvita sanoja”, sanoo syntymäpäiväänsä juhlistava Rasinmäki.

Ritarihuoneen ala-aulassa lastenvaunujen ympärillä seisova kuuden hengen ryhmä sen sijaan on tyytyväinen tapahtumaan.

”Me rakastamme häntä [Shankaria]. Sen takia tulimme tänne. Hän levittää meditoinnin viisautta, vähentää vihamielisyyttä, masentuneisuutta ja negatiivisia tunteita. Minusta se on hyödyllistä nyky-yhteiskunnassa”, kertoo Alisa Zarubina, 30.

Koko joukko on tullut Pietarista päiväksi Helsinkiin varta vasten tätä tapahtumaa varten. Zarubinan vieressä tämän aviomies Michael Zarubin, 30, nyökkäilee. Pariskunnan Ivan-vauva on pysynyt rauhallisena tapahtuman ajan ja katsoo ihmisjoukkoa vaunuistaan.

Turussa asuva Anna Maria Myllymäki, 37, summaa muutaman metrin päässä omaa kokemustaan.

”Olen sellaisessa sisäisessä rauhassa, minulla ei ole mitään sanoja.”

Kuka

Sri Sri Ravi Shankar


  Syntyi vuonna 1956 Etelä-Intiassa.

  Kiinnostui meditoinnista ja rauhanaatteesta jo lapsena.

  On kehittänyt muun muassa Sudarshan Kriya -hengitystekniikan ja perustanut useita rauhaa ja hyvinvointia edistäviä yhdistyksiä.

  Puhuu muun muassa gandhilaisten väkivallattomuuden ajatusten ja ympäristöarvojen puolesta.

  Ohjannut meditaatiota esimerkiksi YK:ssa ja Euroopan parlamentissa.

  Saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia ympäri maailmaa.

  Ollut viidesti Nobel-ehdokkaana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hengellisyys
 • Intia
 • Suomi
 • Meditaatio
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  6. 6

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  9. 9

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  10. 10

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää