Ulkomaat

Rauhantyöstään tunnettu intialaisguru meditoi Kolumbian sissien kanssa – Helsingissä hän jakoi parisuhdeneuvoja hurraaville kuulijoille, joita saapui varta vasten Pietarista asti

”Me rakastamme häntä”, kertoi Pietarista gurua katsomaan saapunut Alisa Zarubina. HS tapasi viiden tähden hotellissa guru Sri Sri Ravi Shankarin, joka kertoi haluavansa levittää onnellisuutta.

Valkoiset lakanat peittävät valtavan sviitin lattiaa ja ympärillä sihahtelevat kuiskaten käydyt keskustelut. Hetkeä aiemmin kymmenet ihmiset parveilivat viiden tähden hotellin aulassa tervehtiäkseen yhtä miestä.

”Otattehan kengät pois”, sanoo intialainen Sri Sri Ravi Shankar, 62, ja astuu lakanoille.

Hän on syy parveiluun ja kuiskailuun. Alkuviikosta Helsingissä vieraillut Shankar on meditaatioguru, hengellinen johtaja ja rauhanedistäjä, jonka perustama The Art of Living -järjestö toimii ympäri maailmaa – myös Suomessa.

Järjestöön kuuluvat tavoittelevat onnellisuutta meditaation, joogan ja hengitysharjoitusten avulla. Vapaasti suomennettuna järjestön nimi kääntyy muotoon ”elämisen taito”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gurun nimen edessä olevat Sri-sanat ovat kunnioittavia ilmaisuja, jotka Shankar otti käyttöön erottuakseen nyt jo edesmenneestä kaimastaan Ravi Shankarista, joka oli kuuluisa muusikko.

Mutta miksi saman tittelin on oltava nimessä kahdesti?

”Miksi ei?” Shankar vastaa.

Hän on asettunut valkealle sohvalle risti-istuntaan.

”Yleensä pyhillä ihmisillä on Intiassa yli kolme titteliä. Mielestäni kaksi on tarpeeksi”, Shankar sanoo.

Hän hymyilee paljon puhuessaan ja kertoo haluavansa levittää onnellisuutta.

Shankarilla on miljoonia seuraajia ympäri maailmaa, ja häntä kuvataan toistuvasti yhdeksi Intian maineikkaimmista guruista. Miehen nettisivuilla listataan 16 tohtorin arvoa, joista suurin osa on kunniatohtorin arvonimiä. Lisäksi guru on saanut kymmeniä palkintoja ja tunnustusta esimerkiksi Perun, Intian ja Kolumbian hallinnoilta.

Monet tunnustuksista ja palkinnoista liittyvät Shankarin humanitaariseen työhön ja rauhan edistämiseen. Yksi Shankarin tunnetuimmista rauhatyöhankkeista on tapaaminen kolumbialaisten Farc-sissien kanssa Kuubassa vuonna 2015.

Väkivallattomuutta kannattava Shankar kertoo meditoineensa sissien kanssa, mutta kieltäytyy näyttämästä kameralle, millaisia harjoituksia hän ohjasi.

”Se olisi ilveilyä”, Shankar sanoo.

Alla olevalla videolla Shankar kertoo tapaamisesta tarkemmin.


Gurun toimintaa on myös paheksuttu. Shankaria on kritisoitu esimerkiksi vuonna 2016 Intian Yamuna-joen rannalla järjestetystä kulttuurifestivaalista, jonka kerrotaan tuhonneen jokiluontoa. Festivaalilla vieraili miljoonia ihmisiä.
Shankarin mukaan kriitikot ovat kateellisia. Hän muistuttaa tapahtuman saaneen tarvittavat luvat.

”Me emme ole saastuttaneet mitään. Ei ollut mitään saastutettavaa, joki oli niin saastunut jo valmiiksi”, Shankar sanoo.

Hänen järjestölleen määrättiin joen tulva-alueen tuhoista satojentuhansien eurojen sakot. Niiden maksamisesta on kiistelty oikeudessa.

Entä miten Shankarin ja hänen perustamiensa järjestöjen toiminta rahoitetaan?

Shankarin mukaan varat tulevat lahjoituksista ja puhujatilaisuuksien pääsymaksuista. Näillä rahoilla katetaan esimerkiksi Shankarin matkustaminen.

”Se, mitä jää yli, menee hyväntekeväisyystyöhön. Pyöritämme Intiassa 475:tä ilmaista koulua köyhille lapsille. Se, mitä jää jäljellä, menee näihin”, Shankar kertoo.

Haastattelun jälkeen Shankar kävelee lakanoiden päällä ja puhuu pitkään puhelimessa. Äänensävy on muuttunut aurinkoisesta vakavammaksi ja hymy kadonnut. Huoneessa olevat kymmenkunta ihmistä antavat vuorotellen kohteliaasti tilaa, kun guru pyyhältää ohi. Lattialla olevia lakanoita selitetään pölyllä.

Eräs huoneessa olevista naisista kertoo kuiskaten The Art of Living -järjestön vapaaehtoistoiminnasta Suomessa.

”Teimme jooga- ja hengitysharjoituksia pakolais- ja turvapaikanhakijanaisten kanssa. Monet heistä kertoivat, että sen jälkeen he pystyivät nukkumaan ensimmäistä kertaa kuukausiin”, sanoo Maria Facal, 35.

Hän kertoo vapaaehtoisten käyneen esimerkiksi Espoon Siikajärven vastaanottokeskuksessa. Huoneessa olevat järjestön edustajat arvioivat yhdessä, että Suomessa on joitakin satoja järjestöön kuuluvia henkilöitä.

Muutama heistä seisoo käytävällä sviitin oven takana.

Päivän kääntyessä iltaan noin 350 Shankarista kiinnostunutta ihmistä kerääntyy Helsingin keskustassa sijaitsevalle Ritarihuoneelle. Gurun on tarkoitus esiintyä The Science of Happiness -tapahtumassa, jonka ”aikainen lintu” -kategorian pääsylippu maksaa 30 euroa.

Vaakunoita täynnä oleva täysistuntosali huokuu parinsadan vuoden takaista tunnelmaa. Sadoille suoraselkäisille tuoleille on jaettu seminaari- ja kurssiesitteitä, ja salin etuosan lavalle on tuotu muhkea nojatuoli ja kukka-asetelmia.

Paikalla on kaikenikäistä ja kaikennäköistä väkeä.

Pienten teknisten ongelmien jälkeen tilaisuus alkaa videolla Shankarista. Kaikkia paikallaolijoita video ei jaksa kiinnostaa, vaan katseet kääntyvät puhelimiin. Lähellä istuva nainen selaa sähköpostiaan.

Seuraavaksi on vuorossa musiikkiesitys, ja kuulijoita pyydetään laulamaan mukana. Innokkaimmat laulajat vaikuttaisivat löytyvän eturivistä, mutta taaempana hymistään tai ollaan hiljaa.

Tunnelma muuttuu, kun yleisö huomaa Shankarin saapuvan huoneeseen laulun säestämänä. Ihmiset ponkaisevat seisaalleen, ja monet ottavat kuvia ja videoita.
Illan aikana Shankar puhuu meditoinnista ja hengittämisestä. Ohjelmaan kuuluu myös meditaatiohetki.

”Meditaatio tuo selkeyttä, kuka ei haluaisi selkeyttä, kaikki haluavat selkeyttä”, Shankar sanoo.

Hänen rinnallaan istuu järjestön suomenkielinen edustaja, joka kääntää gurun puheita.

Shankar ohjeistaa meditaatioon osallistuvia sulkemaan silmänsä ja karistamaan mahdolliset työ-, perhe- ja yhteiskunnalliset roolinsa.

”En ole mitään, en tee mitään, en halua mitään”, Shankar ohjeistaa ennen meditaatiota.

Hetken kuluttua salissa on täysin hiljaista lukuun ottamatta satunnaisia yskähdyksiä ja pikkulasten parkaisuja. Taustalla kuuluu salin takaosaan tuodun tuulettimen tasainen humina.

Seuraavaksi Shankar kehottaa osallistujia hymyilemään hengittämisen lomassa, ja suurin osa ympärillä olevista loihtii hymyn kasvoilleen.

Meditaation jälkeen yleisö saa kysyä kysymyksiä. Gurulta tiedustellaan muun muassa oikeaa tapaa meditoida, sopivia unimääriä ja neuvoja parisuhdeongelmiin. Illan aikana Shankar saa useammat väliaplodit ja muutamat hurraukset.

Guru lopettaa tapahtuman sanoihin: ”Selvä, kaikkea hyvää teille”. Yleisö nousee nopeasti jaloilleen. Osa lähestyy Shankaria, ja osa lähtee kohti ovea.

”Tämä oli minulle pettymys”, sanoo Kotkassa asuva Eija Rasinmäki, 73.

Hänen pettymyksensä kohdistui tulkkaukseen, josta oli vaikea saada selvää.

”Ihan hyviä asioitakin kyllä oli. Meditaatio oli hyvä ja vaikuttava, koska siinä ei tarvita sanoja”, sanoo syntymäpäiväänsä juhlistava Rasinmäki.

Ritarihuoneen ala-aulassa lastenvaunujen ympärillä seisova kuuden hengen ryhmä sen sijaan on tyytyväinen tapahtumaan.

”Me rakastamme häntä [Shankaria]. Sen takia tulimme tänne. Hän levittää meditoinnin viisautta, vähentää vihamielisyyttä, masentuneisuutta ja negatiivisia tunteita. Minusta se on hyödyllistä nyky-yhteiskunnassa”, kertoo Alisa Zarubina, 30.

Koko joukko on tullut Pietarista päiväksi Helsinkiin varta vasten tätä tapahtumaa varten. Zarubinan vieressä tämän aviomies Michael Zarubin, 30, nyökkäilee. Pariskunnan Ivan-vauva on pysynyt rauhallisena tapahtuman ajan ja katsoo ihmisjoukkoa vaunuistaan.

Turussa asuva Anna Maria Myllymäki, 37, summaa muutaman metrin päässä omaa kokemustaan.

”Olen sellaisessa sisäisessä rauhassa, minulla ei ole mitään sanoja.”

Kuka

Sri Sri Ravi Shankar


  Syntyi vuonna 1956 Etelä-Intiassa.

  Kiinnostui meditoinnista ja rauhanaatteesta jo lapsena.

  On kehittänyt muun muassa Sudarshan Kriya -hengitystekniikan ja perustanut useita rauhaa ja hyvinvointia edistäviä yhdistyksiä.

  Puhuu muun muassa gandhilaisten väkivallattomuuden ajatusten ja ympäristöarvojen puolesta.

  Ohjannut meditaatiota esimerkiksi YK:ssa ja Euroopan parlamentissa.

  Saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia ympäri maailmaa.

  Ollut viidesti Nobel-ehdokkaana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hengellisyys
 • Intia
 • Suomi
 • Meditaatio
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  6. 6

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  7. 7

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  8. 8

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää