Ulkomaat

Supersuosittu piirros­hahmo Pipsa Possu edustaa ”gangsteri­asennetta”, Kiinan valtio huolestui – ”Emme voi antaa tällaisen tuhota lapsiemme lapsuutta”

Pipsa Possu joutui Kiinassa epäsuosioon ajauduttuaan niin sanotusti huonoon seuraan. Myös Nalle Puh on ollut sensuurin hampaissa Kiinassa.

Peking

Punakalla nelivuotiaalla on hellyttävä hiustenkuivaajan muotoinen pää ja lempeä luonne, mutta niin vain Pipsa Possusta silti tuli jonkinlainen valtion vihollinen Kiinassa.

Toukokuussa Douyin-verkkopalvelu kielsi Pipsa Possu -videot. Yli 30 000 videoklippiä katosi. Vuosi sitten keväällä Pipsa-kirjojen julkaisu kiellettiin, tosin silloin sama koski muitakin ulkomaalaisia lastenkirjoja.

Miten tässä näin kävi?

Brittiläislähtöinen Pipsa Possu on Kiinassa nimeltään Pèi Pèi Zhū ja maineeltaan moitteeton porsas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pipsa Possu joutui epäsuosioon ajauduttuaan niin sanotusti huonoon seuraan.

Kiinassa ei ole vapaata internetiä. Esimerkiksi Googlen hakukone, Gmail, Facebook, Twitter ja Instagram eivät toimi Kiinassa. Kiinalla on oma sosiaalinen media, jota valvotaan tarkasti. Joka päivä joku sana joutuu kieltolistalle.

Esimerkiksi kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vieraili Kiinassa, hänen nimellään ei voinut tehdä hakuja. Häntä koskevat vitsit poistettiin.

Nyt Pipsa Possu on saanut saman kohtelun.

Hän ei ole ainoa satueläin, jolla on ollut hankaluuksia Kiinan sosiaalisessa mediassa. Myös Nalle Puh joutui sensuurin kohteeksi, kun internetkansa ivaili presidentti Xi Jinpingin muistuttavan Puolen hehtaarin metsän pyöreävatsaista asukasta.

Pipsan kohdalla tilanne on valtaapitävien silmissä astetta vakavampi kuin Nalle Puhin.

Pipsassa itsessään ei ole vikaa, eikä sarjassakaan. Noin viiden minuutin jaksot kuvaavat pääosin perhe-elämää eikä niissä esiinny pahiksia.

Ongelma syntyy siitä, että Pipsa Possusta on puolivahingossa tullut Kiinan hallintoa kritisoivan vastaliikkeen symboli. Pipsa Possu edustaa gangsteriasennetta, puoluemedia kertoo.

Pipsa Possu vietiin Kiinaan vuonna 2015. Samoihin aikoihin Shehuiren-kulttuuri alkoi voimistua.

Shehuiren-kulttuurin edustajat ovat pääosin vuoden 1995 jälkeen syntyneitä netinkäyttäjiä, joilla on hallinnon vastaisia ajatuksia ja rikollisen asenne, Kiinan valtiollinen media sanoo. Heille tyypillistä on hiusten värjäys sekä paljastavien ja tiukkojen vaatteiden käyttö.

Moderneja punkkareita, arvioi puolestaan kansainvälinen lehdistö.

Niin tai näin – joka tapauksessa Shehuiren otti Pipsa Possun omakseen.

Kommunistisen puolueen iltapäivälehti Global Times uutisoi, että ihmiset, jotka jakavat vitsejä ja kuvia Pipsa Possu -tatuoinneista ja -tavaroista, uivat enemmistön arvomaailmaa vastaan. He ovat usein laiskoja, kouluttamattomia ja vailla vakinaista työtä, lehti kirjoittaa.

Whatsonweibo-sivusto selittää, että yksinkertainen piirrospossu on niin epä-cool, että siitä tuli cool. Siksi nettipunkkarit ottivat hahmon omakseen. He ikään kuin tekevät omasta alakulttuuristaan pilaa keskiluokkaisen Pipsan avulla, sosiaaliseen mediaan erikoistunut sivusto kirjoittaa.

Pipsan hahmon avulla nettiin on tehty meemejä, hupivideoita ja vitsejä. Viralliset sanomalehdet kuvailevat vitsien luonnetta vulgääriksi ja videoita huijaukseksi.

Suomalaissilmin ne ovat viattomia, ja osa ihan hauskojakin, joskin huumori on usein halpaa.

Pipsa-videoita tehtaillaan myös Kiinan ulkopuolella. Alla olevasta Youtube-videosta näet, minkä tyyppisiä hupivideot Kiinassakin ovat.Kiinalaiset rakastavat brittisikaa – eikä kyse ole pelkästään lapsista. Esimerkiksi Pipsa Possu -vaatteita näkee yhtä lailla aikuisilla.

Aikuisten keskuudessa leviää villitys myös Pipsa Possu -tatuoinneista. Niistä ladataan kuvia internettiin runomuotoisilla saatesanoilla, joissa todetaan tatuoinnin edustavan kapinaa. Osa tatuoinneista on aitoja, osa siirtokuvia.

Sixth Tonen mukaan Pipsa Possun viidennen tuotantokauden jaksoja on katsottu 14 miljardia kertaa. Se tuli katsottavaksi viime lokakuussa. Pekingiin ja Shanghaihin ollaan avaamassa Pipsa Possu -teemapuistoja, sillä vuosi 2019 tulee olemaan sian vuosi kiinalaisessa kalenterissa.

”Kiinassa tällaiset menevät ja tulevat. Nalle Puh on sensuroitu monta kertaa, ja se tulee aina takaisin. Ei edes Kiina onnistu poistamaan Pipsa Possua internetistä lopullisesti”, Kiinan nettimaailman asiantuntija Manya Koetse sanoi BBC Worldin haastattelussa.

Pipsa Possun viime vuosien sensuuritaistelun syissä on taloudellisia (myydään mieluummin kiinalaisia lastenkirjailijoita) ja ideologisia (vähennetään länsimaiden vaikutusta) syitä.

”Tässä kävi niin, että ennen kohua moni ei edes tiennyt Shehuiren-kulttuurin olemassaolosta, mutta kohun myötä moni oppi”, Koetse totesi BBC:lle.

Näyttää siltä, että internetsensuurista huolimatta Pipsa Possun voittokulkua nettimaailmassa on mahdotonta pysäyttää.

Eikä sensuuri näemmä edes kosketa kaikkia palveluita. Jutun kirjoitushetkellä esimerkiksi Youku- ja iQiyi-palveluissa voi yhä katsoa Pipsa Possua.

Kommunistinen puolue ottaa aiheen kuitenkin vakavasti.

Toukokuussa kommunistisen puolueen vallan alla oleva sanomalehti People’s Daily totesi pääkirjoituksessaan, että Pipsa Possu -tuotteilla voi olla haitallinen vaikutus lapsiin ja nuoriin.

”Nämä tuotteet eivät edusta tervettä kehitystä kulttuurin saralla, ja meidän on oltava valppaina”, pääkirjoitus sanoi.

”Lopulta sillä ei ole väliä, kuinka gangsteri Pipsa Possu on – emme voi antaa tällaisen tuhota lapsiemme lapsuutta ja kiertää sääntöjä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Lasten piirrossarja
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  5. 5

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  8. 8

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  9. 9

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  10. 10

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää