Ulkomaat

Hakan Şükür oli Turkin juhlituin jalka­pallo­tähti, joka paistatteli Erdoğanin suosiossa – ”Nyt myyn kahvia”, hän kertoo maanpaosta Piilaaksosta

Şükür on tukenut niin kutsuttuja gülenisteja, joita Turkki syyttää vallankaappausyrityksestä. Entistä tähtihyökkääjää on syytetty presidentin loukkaamisesta sosiaalisessa mediassa ja epäilty terroristijärjestöön kuulumisesta. Şükürin paluu kotimaahan näyttää mahdottomalta.

Keskellä häähumua otettu kuva taltioi toveruuden, joka ei tällä hetkellä tulisi Turkissa kysymykseenkään.

Vuonna 1995 otetutussa kuvassa hymyilevä sulhanen on turkkilainen tähtijalkapalloilija Hakan Şükür. Pöydän ääressä istuvat myös vihkijänä toiminut Istanbulin silloinen pormestari Recep Tayyip Erdoğan sekä todistajana ollut uskonoppinut Fethullah Gülen.
Reilussa kahdessa vuosikymmenessä kolmikon suhde on muuttunut täysin. Şükür ja Gülen elävät molemmat maanpaossa Yhdysvalloissa. Erdoğan on puolestaan kohonnut presidentiksi, joka haluaisi nähdä molemmat oikeuden edessä vastaamassa vinoon pinoon syytteitä.

Entisten liittolaisten Erdoğanin ja Gülenin välirikko on hyvin tunnettu. Presidentti on syyttänyt uskonoppinutta esimerkiksi vuoden 2016 sotilasvallankaappausyrityksen järjestämisestä. Gülen on kiistänyt väitteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vallankaappausyrityksessä kuoli 249 ihmistä. Tapahtuneen jälkeen noin 50 000 ihmistä pidätettiin ja 150 000 menetti työpaikkansa.

Ennen vallankaappausyritystä Erdoğanin ja Gülenin välejä hiersi pitkä keskinäinen kamppailu vaikutusvallasta. Gülen muutti Yhdysvaltoihin jo 1990-luvun lopulla, vain joitain vuosia kuuluisan hääkuvan ottamisen jälkeen.

Tähtihyökkääjä Şükürin, 46, tie Turkin mustalle listalle on ollut vähintään yhtä vivahteikas. Jalkapallourallaan vuosina 1987–2008 Şükür kohosi koko kansan suosikiksi ja oli ylivoimaisesti yksi Turkin juhlituimpia jalkapalloilijoita.

Şükür tunnetaan etenkin Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen kaikkien aikojen nopeimman maalin tekijänä. Vuonna 2002 Etelä-Koreaa vastaan pelatussa pronssiottelussa Şükür sai pallon verkkoon, kun ottelua oli pelattu vajaat 11 sekuntia.

Turkin nykyinen maajoukkue ei ole pärjännyt yhtä hyvin kuin Şükürin aikana. Joukkue ei päässyt parhaillaan pelattavien maailmanmestaruuskisojen lopputurnaukseen.Turkin maajoukkueen paidassa Şükür teki yhteensä 51 maalia. Mies saatteli palloa maaliin lukuisia kertoja myös esimerkiksi Mestarien liigassa, Eurooppa-liigassa ja Turkin Superliigassa.


Vuonna 1995 näyttävin menoin solmittu avioliitto Esra Elbirlikin kanssa sen sijaan oli varsin surullinen.

Liitto kesti vain joitain kuukausia, ja sanomalehti Hürriyet kuvasi sitä yksipuoliseksi rakkaudeksi. Lehden mukaan Elbirlik ei ollut valmis menemään naimisiin Şükürin kanssa, mutta niin tavallisten turkkilaisten kuin poliitikkojenkin odotukset saivat naisen kihlautumaan ja lopulta sanomaan ”tahdon”.

Eron jälkeen Elbirlik palasi vanhempiensa luokse. Hän kuoli Izmitin tuhoisassa maanjäristyksessä vuonna 1999. Şükür puolestaan solmi uuden avioliiton ja sai puolisonsa kanssa kolme lasta.

Menestyksekkään jalkapallouran päätyttyä Şükür työskenteli kommentaattorina ja siirtyi lopulta politiikkaan. Hänet valittiin Turkin parlamenttiin vuonna 2011 AKP-puolueen riveissä. AKP on presidentti Erdoğanin puolue.

Tuolloin kaksikon välit vielä toimivat.

Pari vuotta myöhemmin tilanne oli toinen. Güleniin myönteisesti suhtautunut Şükür erosi AKP:sta ja siirtyi itsenäiseksi edustajaksi, kun Erdoğanin hallinto sulki lukuisia uskonoppineeseen yhdistettyjä kouluja. Erdoğan oli jo aiemmin aloittanut toimet, jotka näyttäytyivät ensisijaisesti yrityksinä hiljentää vastustajia ja kasvattaa miehen omaa valtaa.

Şükür kohautti myöhemmin pitämällä yliopistolla puheen, jossa hän toi esille sukujuuriaan ja ilmoitti olevansa ”albaani eikä siten turkkilainen”. Lausunto sopi huonosti valtapuolue AKP:n ajamaan konservatiiviseen ja nationalistiseen linjaan.

Şükür haki liikkumatilaa ulkomailta ja matkusti vuonna 2015 Palo Altoon Yhdysvaltoihin. Samaan aikaan Turkin poliittinen tilanne kiristyi kiristymistään.

Şükür kertoi The New York Timesin haastattelussa päätyneensä ostamaan osuuden paloaltolaisesta leipomo-kahvilasta, hankkineensa sijoittajaviisumin ja pyytäneensä vaimoaan ja lapsiaan tulemaan Yhdysvaltoihin.

Alkuvuodesta 2016 media uutisoi, että Şüküria vastaan on nostettu Turkissa syytteet presidentti Erdoğanin ja tämän pojan loukkaamisesta sosiaalisessa mediassa. Şükür kiisti syytökset.

Samana vuonna armeija yritti kaapata vallan Turkissa, ja Şükürin yhteydet Güleniin toivat entiselle jalkapallotähdelle lisää ongelmia: hänen arveltiin kuuluneen terroristijärjestöön. Tämänkin syytöksen Şükür kiisti.

”Olisin elänyt oikein hyvän elämän ja noussut ministeriksi, jos olisin pelannut peliä oikein, tehnyt niin kuin sanotaan. Mutta nyt myyn kahvia”, Şükür sanoi The New York Timesille toukokuussa.

Näillä näkymin hän ei pysty palaamaan kotimaahansa ilman pitkää, mahdollisesti elinkautista, vankeustuomiota. Myös Gülen pysyttelee kaukana Turkista.

Presidentti Erdoğan sen sijaan valmistautuu sunnuntaisiin vaaleihin, joissa valitaan sekä presidentti että parlamentti. Erdoğanin uskotaan vievän presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen.

HS seuraa sunnuntaina vaaleja verkossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Jalkapallo
 • Vaalit
 • Recep Tayyip Erdogan
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Presidenttien turva-autot antoivat matkapuhelimien toimia Helsingissä – ”Väitteet kaikkialla mykistyvistä verkoista tuli todettua vääriksi”

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  9. 9

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää