Ulkomaat

Yhdysvaltojen rajalla vallitsee kaaos: kukaan ei osaa saattaa erotettuja siirtolais­perheitä yhteen – ”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”

Arviolta 2 300 lasta on erotettu perheistään toukokuun alusta lähtien. Siirtolaisvanhempien oikeuksia ajavien asianajajien mukaan Yhdysvaltain valtiojohto ei ole tehnyt juuri mitään edesauttaakseen perheiden yhdistämistä.

Siirtolaislasten erottaminen perheistään Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla on syössyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon sekasorron tilaan.

On yhä epäselvää, mitä vanhemmistaan erotetuille lapsille ja heidän vanhemmilleen Yhdysvalloissa tapahtuu, ja miten perheenjäsenet tuodaan takaisin yhteen.

Viimeisimpien arvioiden mukaan noin 2 300 lasta on erotettu perheistään toukokuun alusta lähtien. Heidät on sijoitettu tilapäismajoituksiin jopa tuhansien kilometrien päähän vanhemmistaan, kertoo sanomalehti The New York Times. Lapsia varten on myös perustettu telttakyliä.

Joukossa on pikkulapsia. The New York Timesin mukaan vähintään sata alle nelivuotiasta lasta on erotettu vanhemmistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapset on viety äideiltään usein harhauttamalla. Äidit on käsketty tapaamaan tuomaria tai menemään valokuvattavaksi, ja sillä aikaa lapset on viety pois.


Syy lasten erotteluun on Yhdysvaltain niin sanotussa nollatoleranssin siirtolaispolitiikassa ja Trumpin hallinnon linjauksessa pidättää Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkivät suoraan rikoksesta epäiltynä.

Koska siirtolaisten lapsia ei voida Yhdysvaltain lain mukaan sulkea vankilaan pidätettyjen vanhempiensa kanssa yli 20 päiväksi, on lapset kerätty omiin keskuksiinsa.

Tiukkaan siirtolaispolitiikkaan kohdistunut voimakas kritiikki sai keskiviikkona Trumpin allekirjoittamaan määräyksen, jonka nojalla lasten erottaminen vanhemmistaan Yhdysvaltojen rajalla on tarkoitus lopettaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan määräyksessä vaaditaan, että laittomasti Yhdysvaltoihin pyrkivät perheet pidetään rajalla yhdessä.

Määräys aiheutti poliittista kuohuntaa Valkoisessa talossa, ja siitä on tarkoitus säätää myös laissa. Trump kuitenkin haluaa, että kiistelty esitys maahanmuuttoa koskevan lain muuttamisesta tuotaisiin kongressiin äänestettäväksi vasta ensi marraskuussa pidettävien vaalien jälkeen, jolloin Trump odottaa republikaanien kannatuksen nousseen ja republikaanien olevan enemmistössä äänestyksessä.

Vaikka Trump allekirjoitti määräyksen, jonka mukaan perheitä ei enää eroteta rajalla, suurin osa perheistään jo erotetuista lapsista on yhä erossa vanhemmistaan, kertovat useat kansainväliset viestimet.

Trumpin määräyksessä ei ole ohjeita erotettujen perheiden yhdistämistä varten.

The Washington Postin mukaan Yhdysvaltain hallinto suunnitteli kuukausia järjestelmää, jossa perheet erotellaan, mutta nyt viranomaisilla on vaikeuksia selvittää, miten pidätetyt vanhemmat ja heidän lapsensa tuodaan takaisin yhteen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain viranomaiset eivät osanneet kertoa, mitä telttakyliin ja muihin tilapäismajoituksiin lähetetyille lapsille tapahtuu seuraavaksi.

Vanhempien oikeustapauksia hoitavalla Yhdysvaltain Maahanmuutto- ja tullivirastolla ei ole The Washington Postin mukaan yhteistyöjärjestelmää lapsista vastuussa olevan tahon kanssa.


Siirtolaisvanhempien oikeuksia ajavat asianajajat kuvaavat tilannetta kaoottiseksi.

Heidän mukaansa Yhdysvaltain valtiojohto ei ole tehnyt juuri mitään edesauttaakseen perheiden yhdistämistä. He sanovat, että vastuu lasten etsimisestä on jäänyt järjestöille ja vapaaehtoisille, jotka ponnistelevat nyt epätoivoisesti löytääkseen perheistään erotetut lapset.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Texas Civil Rights Project -ihmisoikeusjärjestön asianajajan Efren Olivaresin mukaan perheiden yhdistäminen on hyvin vaikeaa.

”Valtion virastot eivät olleet valmistautuneita tähän, eikä niitä ole suunniteltu perheiden erotteluun”, Olivares sanoi.

The Washington Postin mukaan perheiden yhdistämistä ajavat asianajajat ovat kehittäneet tilapäisen järjestelmän, jolla heidän asiakkaidensa lapset voidaan jäljittää.

Ensin vanhemmilta pyydetään heidän lastensa nimet, minkä jälkeen nimet luovutetaan paperittomia lapsia edustaville järjestöille.

Perheiden yhdistäminen voi kuitenkin kestää viikkoja, sillä järjestelmän alkukantaisuuden lisäksi lasten asianajajat ovat ylityöllistettyjä.

Esimerkiksi yli 300 siirtolaisvanhempaa edustava Texas Civil Rights Project on onnistunut jäljittämään ainoastaan kaksi lasta, kertoo The Washington Post.

”Joko valtionjohto ei ollut ajatellut, miten perheet yhdistetään tai sitten he päättivät, ettei heitä kiinnosta”, järjestössä työskentelevä Natalia Cornelio kommentoi tilannetta lehdelle.

Niin ikään The Washington Postin haastattelema asianajaja Jodi Goodwin ei ole onnistunut paikantamaan yhdenkään asiakkaansa lasta.

Hän kuvaa tilannetta ”todelliseksi labyrintiksi”.

”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”, Goodwin kuvailee lasten vanhempien kanssa käytyjä keskusteluja.

Goodwin sanoo, että vanhemmille kerrotaan, että Yhdysvaltain valtio on vastuussa heidän lastensa turvallisuudesta.

”Yksikään vanhempi ei voi tyytyä tähän”, hän sanoo.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan töitä on tehty perheiden yhdistämisen eteen. Viranomaisten mukaan vanhemmille on esimerkiksi annettu lehtinen, josta löytyy numero maksuttomaan puhelinlinjaan, johon soittamalla voi tiedustella lapsensa sijaintia.

Goodwinin mukaan yksikään hänen asiakkaistaan ei ole saanut lehtistä. The Washington Postin mukaan muut puhelinnumeroon soittaneet asianajajat kertovat, ettei numerosta joko vastata tai suostuta kertomaan yksityiskohtia lapsen sijainnista.

Lisäksi viranomaiset ovat usein olleet vastahakoisia järjestämään puhelua vanhemman ja lapsen välille.

Jo entuudestaan sekavaa pakkaa sekoittavat myös byrokratiaan liittyvät virheet, jotka voivat pahimmillaan johtaa siihen, että viranomaiset luulevat lapsen pyrkineen maahan yksin.

Tällaisessa tilanteessa lapsia ei edes pyritä yhdistämään vanhempiinsa. Asianajajat ovat myös huolissaan siitä, etteivät kovin nuoret tai alkuperäiskieliä puhuvat lapset pysty kertomaan viranomaisille vanhempiensa nimiä.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat saaneet valmiiksi järjestelmän, joka mahdollistaa vanhempien tiedottamisen lastensa sijainnista ja luo säännöllisen viestiyhteyden perheenjäsenten välille. Viranomaisten mukaan karkotetut vanhemmat tuodaan yhteen lastensa kanssa ennen kuin heidät poistetaan maasta.

Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos kertoi perjantaina, että lähes 500 vanhemmistaan erotettua lasta tuodaan yhteen vanhempiensa kanssa sunnuntaihin mennessä. Nämä lapset eivät kuitenkaan New York Timesin mukaan koskaan päätyneet tilapäismajoituskeskuksiin, vaan olivat tulli- ja rajavartiolaitoksen huostassa.

Trumpin hallinto on tarjonnut useita selityksiä perheiden rikkomiselle. Washington Postin laskujen mukaan selityksiä oli peräti 14 erilaista.

Perheiden erottelun taustalla on sen ideologisen isän, neuvonantaja Stephen Millerin, sekä idean tukijan, Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö John Kellyn mukaan halu luoda pelotusvaikutus laittomien maahanmuuttajien keskuudessa.

Yhdysvaltain terveysministeriö on aiemmin kuluneella viikolla pyytänyt maan puolustusministeriötä valmistautumaan jopa 20 000 siirtolaislapsen majoittamiseen sotilastukikohtiin.

Mikään muu valtio ei Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan erota turvapaikanhakijoiden lapsia perheistään, ei edes äärimmäisen tiukasta turvapaikkapolitiikastaan tunnettu Australia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Maahanmuutto
 • Donald Trump
 • Ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  9. 9

   Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa
  3. Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella
  4. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  5. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  6. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  7. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  8. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  9. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  12. Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!
  13. Näytä lisää