Ulkomaat

Yhdysvaltojen rajalla vallitsee kaaos: kukaan ei osaa saattaa erotettuja siirtolais­perheitä yhteen – ”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”

Arviolta 2 300 lasta on erotettu perheistään toukokuun alusta lähtien. Siirtolaisvanhempien oikeuksia ajavien asianajajien mukaan Yhdysvaltain valtiojohto ei ole tehnyt juuri mitään edesauttaakseen perheiden yhdistämistä.

Siirtolaislasten erottaminen perheistään Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla on syössyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon sekasorron tilaan.

On yhä epäselvää, mitä vanhemmistaan erotetuille lapsille ja heidän vanhemmilleen Yhdysvalloissa tapahtuu, ja miten perheenjäsenet tuodaan takaisin yhteen.

Viimeisimpien arvioiden mukaan noin 2 300 lasta on erotettu perheistään toukokuun alusta lähtien. Heidät on sijoitettu tilapäismajoituksiin jopa tuhansien kilometrien päähän vanhemmistaan, kertoo sanomalehti The New York Times. Lapsia varten on myös perustettu telttakyliä.

Joukossa on pikkulapsia. The New York Timesin mukaan vähintään sata alle nelivuotiasta lasta on erotettu vanhemmistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapset on viety äideiltään usein harhauttamalla. Äidit on käsketty tapaamaan tuomaria tai menemään valokuvattavaksi, ja sillä aikaa lapset on viety pois.


Syy lasten erotteluun on Yhdysvaltain niin sanotussa nollatoleranssin siirtolaispolitiikassa ja Trumpin hallinnon linjauksessa pidättää Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkivät suoraan rikoksesta epäiltynä.

Koska siirtolaisten lapsia ei voida Yhdysvaltain lain mukaan sulkea vankilaan pidätettyjen vanhempiensa kanssa yli 20 päiväksi, on lapset kerätty omiin keskuksiinsa.

Tiukkaan siirtolaispolitiikkaan kohdistunut voimakas kritiikki sai keskiviikkona Trumpin allekirjoittamaan määräyksen, jonka nojalla lasten erottaminen vanhemmistaan Yhdysvaltojen rajalla on tarkoitus lopettaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan määräyksessä vaaditaan, että laittomasti Yhdysvaltoihin pyrkivät perheet pidetään rajalla yhdessä.

Määräys aiheutti poliittista kuohuntaa Valkoisessa talossa, ja siitä on tarkoitus säätää myös laissa. Trump kuitenkin haluaa, että kiistelty esitys maahanmuuttoa koskevan lain muuttamisesta tuotaisiin kongressiin äänestettäväksi vasta ensi marraskuussa pidettävien vaalien jälkeen, jolloin Trump odottaa republikaanien kannatuksen nousseen ja republikaanien olevan enemmistössä äänestyksessä.

Vaikka Trump allekirjoitti määräyksen, jonka mukaan perheitä ei enää eroteta rajalla, suurin osa perheistään jo erotetuista lapsista on yhä erossa vanhemmistaan, kertovat useat kansainväliset viestimet.

Trumpin määräyksessä ei ole ohjeita erotettujen perheiden yhdistämistä varten.

The Washington Postin mukaan Yhdysvaltain hallinto suunnitteli kuukausia järjestelmää, jossa perheet erotellaan, mutta nyt viranomaisilla on vaikeuksia selvittää, miten pidätetyt vanhemmat ja heidän lapsensa tuodaan takaisin yhteen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain viranomaiset eivät osanneet kertoa, mitä telttakyliin ja muihin tilapäismajoituksiin lähetetyille lapsille tapahtuu seuraavaksi.

Vanhempien oikeustapauksia hoitavalla Yhdysvaltain Maahanmuutto- ja tullivirastolla ei ole The Washington Postin mukaan yhteistyöjärjestelmää lapsista vastuussa olevan tahon kanssa.


Siirtolaisvanhempien oikeuksia ajavat asianajajat kuvaavat tilannetta kaoottiseksi.

Heidän mukaansa Yhdysvaltain valtiojohto ei ole tehnyt juuri mitään edesauttaakseen perheiden yhdistämistä. He sanovat, että vastuu lasten etsimisestä on jäänyt järjestöille ja vapaaehtoisille, jotka ponnistelevat nyt epätoivoisesti löytääkseen perheistään erotetut lapset.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Texas Civil Rights Project -ihmisoikeusjärjestön asianajajan Efren Olivaresin mukaan perheiden yhdistäminen on hyvin vaikeaa.

”Valtion virastot eivät olleet valmistautuneita tähän, eikä niitä ole suunniteltu perheiden erotteluun”, Olivares sanoi.

The Washington Postin mukaan perheiden yhdistämistä ajavat asianajajat ovat kehittäneet tilapäisen järjestelmän, jolla heidän asiakkaidensa lapset voidaan jäljittää.

Ensin vanhemmilta pyydetään heidän lastensa nimet, minkä jälkeen nimet luovutetaan paperittomia lapsia edustaville järjestöille.

Perheiden yhdistäminen voi kuitenkin kestää viikkoja, sillä järjestelmän alkukantaisuuden lisäksi lasten asianajajat ovat ylityöllistettyjä.

Esimerkiksi yli 300 siirtolaisvanhempaa edustava Texas Civil Rights Project on onnistunut jäljittämään ainoastaan kaksi lasta, kertoo The Washington Post.

”Joko valtionjohto ei ollut ajatellut, miten perheet yhdistetään tai sitten he päättivät, ettei heitä kiinnosta”, järjestössä työskentelevä Natalia Cornelio kommentoi tilannetta lehdelle.

Niin ikään The Washington Postin haastattelema asianajaja Jodi Goodwin ei ole onnistunut paikantamaan yhdenkään asiakkaansa lasta.

Hän kuvaa tilannetta ”todelliseksi labyrintiksi”.

”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”, Goodwin kuvailee lasten vanhempien kanssa käytyjä keskusteluja.

Goodwin sanoo, että vanhemmille kerrotaan, että Yhdysvaltain valtio on vastuussa heidän lastensa turvallisuudesta.

”Yksikään vanhempi ei voi tyytyä tähän”, hän sanoo.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan töitä on tehty perheiden yhdistämisen eteen. Viranomaisten mukaan vanhemmille on esimerkiksi annettu lehtinen, josta löytyy numero maksuttomaan puhelinlinjaan, johon soittamalla voi tiedustella lapsensa sijaintia.

Goodwinin mukaan yksikään hänen asiakkaistaan ei ole saanut lehtistä. The Washington Postin mukaan muut puhelinnumeroon soittaneet asianajajat kertovat, ettei numerosta joko vastata tai suostuta kertomaan yksityiskohtia lapsen sijainnista.

Lisäksi viranomaiset ovat usein olleet vastahakoisia järjestämään puhelua vanhemman ja lapsen välille.

Jo entuudestaan sekavaa pakkaa sekoittavat myös byrokratiaan liittyvät virheet, jotka voivat pahimmillaan johtaa siihen, että viranomaiset luulevat lapsen pyrkineen maahan yksin.

Tällaisessa tilanteessa lapsia ei edes pyritä yhdistämään vanhempiinsa. Asianajajat ovat myös huolissaan siitä, etteivät kovin nuoret tai alkuperäiskieliä puhuvat lapset pysty kertomaan viranomaisille vanhempiensa nimiä.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat saaneet valmiiksi järjestelmän, joka mahdollistaa vanhempien tiedottamisen lastensa sijainnista ja luo säännöllisen viestiyhteyden perheenjäsenten välille. Viranomaisten mukaan karkotetut vanhemmat tuodaan yhteen lastensa kanssa ennen kuin heidät poistetaan maasta.

Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos kertoi perjantaina, että lähes 500 vanhemmistaan erotettua lasta tuodaan yhteen vanhempiensa kanssa sunnuntaihin mennessä. Nämä lapset eivät kuitenkaan New York Timesin mukaan koskaan päätyneet tilapäismajoituskeskuksiin, vaan olivat tulli- ja rajavartiolaitoksen huostassa.

Trumpin hallinto on tarjonnut useita selityksiä perheiden rikkomiselle. Washington Postin laskujen mukaan selityksiä oli peräti 14 erilaista.

Perheiden erottelun taustalla on sen ideologisen isän, neuvonantaja Stephen Millerin, sekä idean tukijan, Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö John Kellyn mukaan halu luoda pelotusvaikutus laittomien maahanmuuttajien keskuudessa.

Yhdysvaltain terveysministeriö on aiemmin kuluneella viikolla pyytänyt maan puolustusministeriötä valmistautumaan jopa 20 000 siirtolaislapsen majoittamiseen sotilastukikohtiin.

Mikään muu valtio ei Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan erota turvapaikanhakijoiden lapsia perheistään, ei edes äärimmäisen tiukasta turvapaikkapolitiikastaan tunnettu Australia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Maahanmuutto
 • Donald Trump
 • Ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  8. 8

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. Tunti sitten
  7. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. 2 tuntia sitten
  13. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  14. Näytä lisää