Ulkomaat

Erdoğan nousi voittajaksi Turkin vaaleissa – presidentti on saamassa entistä enemmän valtaa

Vaalilautakunnan mukaan Erdoğan sai 52,5 prosenttia äänistä. Vaaleissa valittiin sekä presidentti että 600-jäseninen parlamentti.

Turkin istuva presidentti Recep Tayyip Erdoğan on voittanut Turkissa sunnuntaina pidetyt presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella, ilmoitti maan vaalilautakunta varhain maanantaiaamuna.

Turkkilaisen uutistoimisto Anadolun mukaan Erdoğan sai äänistä 52,5 prosenttia ja Muharrem İnce sai 31,5 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, kertoo uutistoimisto AFP. İnce edustaa tasavaltalaista kansanpuoluetta CHP:tä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaalitulos sai presidentin kannattajat juhlimaan voittoa Erdoğanin asunnolla Istanbulissa sekä hänen puolueensa AKP:n päämajalla Ankarassa.

Voiton jälkeen Erdoğan ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän aikoo taistella entistä päättäväisemmin terrorijärjestöjä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sanoi myös aikovansa vapauttaa enemmän Syyrian maaperää, jotta ”heidän vieraansa” voisivat palata turvallisesti kotiin. Vierailla presidentti tarkoitti Syyriasta Turkkiin tulleita pakolaisia.

Erdoğan on ollut vallankahvassa Turkissa jo 15 vuotta. Hän oli pääministerinä vuosina vuodesta 2003 vuoteen 2014, jolloin hänet valittiin ensimmäistä kertaa presidentiksi.

Erdoğan julistautui vaalien voittajaksi sunnuntai-iltana, kun lähes kaikki äänet oli alustavasti laskettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän totesi tuolloin Turkin kansan valtuuttaneen hänet presidentiksi epävirallisten tulosten mukaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Turkki on antanut maailmalle oppitunnin demokratiasta”, Erdoğan sanoi viitaten äänestysprosenttiin, joka arvioitiin olevan 88.

Hän katsoi myös, että hänen AKP-puolueensa johtama koalitio sai enemmistön parlamenttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sunnuntaina pidetyissä vaaleissa Turkille valittiin presidentti ja 600-jäseninen parlamentti. Presidentinvaalien voittajalla tulee olemaan enemmän valtaa kuin presidentillä tähän asti, sillä vaalien jälkeen tulevat voimaan aiemmin päätetyt perustuslain muutokset. Uusi perustuslaki tekee presidentistä hallituksen johtajan ja antaa hänelle entistä enemmän valtaa. Samalla pääministerin toimi lakkautetaan.

Presidentinvaalissa olisi järjestetty toinen kierros, jos kukaan ehdokkaista ei olisi saanut yli puolta äänistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erdoğan ei suostunut kohtaamaan İnceä ennen ensimmäistäkään kierrosta.

”Hän yritti kutsua Erdoğanin suoriin tv-debatteihin moneen kertaan, mutta presidentti ei suostunut”, Upin vanhempi tutkija Toni Alaranta huomauttaa.

İnce kampanjoi luvaten palauttaa Turkkiin oikeusvaltion. Autoritäärisistä otteistaan, pidätyksistä ja oikeuksien rajoittamisista arvosteltu Erdoğan on puolestaan pitänyt suosiostaan kiinni suurilla rakennushankkeilla, talouskasvulla ja muslimikonservatiiveihin vetoamalla.

İnce lupaili yhdistävänsä Turkin, mikäli hän voittaisi presidenttikisan. Jakautuneessa Turkissa yhdistäminen voisi tapahtua Alarannan mielestä poliittisen retoriikan muutoksella.

Erdoğanin retoriikka nojaa eripuran ja ristiriitojen kylvämiseen. Poliittinen tyyli tuskin tulee muuttumaan.

”Erdoğan on perustanut politiikkansa kannattajakuntansa, eli toisen kansanpuoliskon, antamalle tuelle. Hän ei ole oikeastaan välittänyt siitä, mitä toinen puolisko hänestä ajattelee.”

Parlamenttivaaleissa Erdoğanin AKP oli turkkilaisten televisiokanavien mukaan saanut noin 43 prosentin kannatuksen, kun noin 90 prosenttia parlamenttivaalien äänistä oli laskettu. AKP:n liittolaisen MHP:n kannatus oli runsaat 11 prosenttia.

Samaan aikaan pääoppositiopuolue CHP:n kannatus oli noin 22 prosenttia ja kurdien HDP-puolueen kannatus runsaat kymmenen prosenttia.

Kurdipuolueen tuloksella on paljon merkitystä, sillä asiantuntijoiden mukaan Erdoğanin AKP:n johtamalla koalitiolla tulee olemaan vaikeuksia pitää parlamenttienemmistö, jos HDP:n kannatus parlamenttivaaleissa ylittää kymmenen prosentin äänikynnyksen.

Sunnuntai-iltana vaikutti Alarannan mukaan siltä, että Erdoğanin AKP:n ja sen kanssa vaaliliittoon lähteneen nationalistisen MHP:n saama äänimäärä riittäisi enemmistöön parlamentissa. Enemmistöön vaaditaan yli 50 prosentin kannatus.

Oppositio tuskin tulee hyväksymään tulosta sellaisenaan. Kitkaa on odotettavissa myös, mikäli oppositio näyttäisi saavan parlamenttienemmistön, vaikka Erdoğan voittaisikin presidentinvaalit.

”Suuri kysymys on se, onko Turkki siinä pisteessä, että muutoksen vaihtoehto on todella olemassa. Pidän todennäköisenä, että Erdoğan ja AKP:n kannattajat tuskin tulevat hyväksymään sitä, etteivät he olisi vallassa niin presidenttinä kuin parlamentissakin”, Alaranta analysoi.

Vaikka presidentin valtaoikeudet kasvavat perustuslakiuudistuksen myötä, parlamenttia tarvitaan edelleen lainsäädäntötyöhön. Erdoğanin mielessä AKP-vetoinen parlamentti tukisi hänen presidenttipäätöksiään.

”Erdoğan kaavaili yhteistyöstä sulavaa. Sitä se ei tietenkään ei ole, mikäli parlamentissa presidentti Erdoğania olisi vastassa entinen oppositio, tai mikäli oppositiosta noussut presidentti kohtaisi AKP-liiton muodostaman enemmistöparlamentin”, Alaranta huomauttaa.

Turkin parlamentti- ja presidentinvaalien rehellisyyttä on Alarannan mukaan vaikea arvioida.

”Sunnuntaina tuli raportteja epämääräisyyksistä äänestyspaikoilla. Toisaalta Turkissa on äänestäjäkuntaa kuutisenkymmentä miljoonaa. On siis vaikea suhteuttaa, ovatko raportoidut väärinkäytökset niin mittavia, että ne vaikuttaisivat vaalien lopputulokseen.”

Turkin oppositio arvosteli sunnuntaina valtiollista mediaa manipuloinnista, jolla pyrittäisiin vaikuttamaan äänestäjien mielipiteeseen vaalituloksista. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Sekä presidentin- että parlamenttivaalien äänestysprosentti on alustavien tulosten mukaan noin 87.

Äänestyspaikat sulkeutuivat iltapäivällä viideltä Suomen aikaa. Virallinen vaalitulos varmistunee muutaman päivän päästä.

Oppositio ja kansalaisjärjestöt kertoivat varautuneensa vaalivilppiin lähettämällä puoli miljoonaa vaalitarkkailijaa äänestyspaikoille.

Ranskalaisen kommunistipuolueen vaalitarkkailijadelegaatio, mukaan lukien senaattori Christine Prunaud, pidätettiin sunnuntaina, kertoo uutistoimisto AFP. Puolue kritisoi Turkin hallintoa kritiikin tukahduttamisesta ja vilpistä. Myös Turkin pääoppositiopuolue CHP ilmaisi huolensa saatuaan samaiselta alueelta valituksia vaalivilpistä.

Valtiollinen uutistoimisto Anadolu uutisoi eurooppalaisista, jotka päätynevät oikeuden eteen: viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina kolmen ranskalaisen, kolmen saksalaisen ja neljän italialaisen toimineen rekisteröitymättöminä vaalitarkkailijoina Kaakkois-Turkin kurdialueella.

Parlamentti- ja presidentinvaalit oli alkuperäisen aikataulun mukaan määrä järjestää vasta syksyllä 2019, mutta viime huhtikuussa Erdoğan ilmoitti, että vaalit pidetään nyt.

Yksi syy aikataulun sorvaamiseen voi olla se, että Erdoğan pelkää kannatuksensa sulavan, jos turkkilaiset tuskastuvat uudistuksiin, joita maassa on tehtävä talouskriisin selättämiseksi. Talouskasvusta huolimatta Turkin talous kriisiytyy muun muassa kiihtyvän inflaation ja liiran kurssin laskukierteen vuoksi. Ulkomaisilla lainoittajilla ei ole halua tukea Turkkia, jonka talouspolitiikka seisoo savijaloilla.

Siksi tiedossa lienee rakenneuudistuksia, eli todennäköisesti veronkorotuksia, yrityslainojen hillitsemistä ja valtion menojen leikkauksia.

Oletettavasti turkkilaiset eivät innostu uudistuksista, joten Erdoğanin vallassa pysyminen on helpompaa, mikäli hän varmistaa pysyvän otteen ensin ja tekee uudistukset vasta sitten. Erdoğan luottaa myös sotimisen Syyriassa kasvattaneen kansan luottoa vahvaan johtajaansa.

Länsivaltojen silmissä Iranin ja Venäjän kanssa lähentynyt, Syyriassa kurdeja vastaan hyökännyt Nato-maa on muuttunut epävarmaksi kumppaniksi. Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja on vatkattu Erdoğanin kaudella edestakaisin, ja nyt EU-tie näyttää nousseen pystyyn. EU:lle on kuitenkin tärkeää säilyttää Turkin kanssa solmittu pakolaissopimus.

Oikaisu 24.6. kello 13:58. Muharrem İnce edustaa tasavaltalaista kansanpuoluetta, ei republikaanista kansanpuoluetta kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Oikaisu 24.6. kello 15:36. Jutussa sanottiin virheellisesti, ettei Erdoğan voisi enää näiden vaalien jälkeen asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Tämä ei pidä paikkaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Vaalit
 • Recep Tayyip Erdogan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  6. 6

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  7. 7

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää