Ulkomaat

Erdoğan nousi voittajaksi Turkin vaaleissa – presidentti on saamassa entistä enemmän valtaa

Vaalilautakunnan mukaan Erdoğan sai 52,5 prosenttia äänistä. Vaaleissa valittiin sekä presidentti että 600-jäseninen parlamentti.

Turkin istuva presidentti Recep Tayyip Erdoğan on voittanut Turkissa sunnuntaina pidetyt presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella, ilmoitti maan vaalilautakunta varhain maanantaiaamuna.

Turkkilaisen uutistoimisto Anadolun mukaan Erdoğan sai äänistä 52,5 prosenttia ja Muharrem İnce sai 31,5 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, kertoo uutistoimisto AFP. İnce edustaa tasavaltalaista kansanpuoluetta CHP:tä.

Vaalitulos sai presidentin kannattajat juhlimaan voittoa Erdoğanin asunnolla Istanbulissa sekä hänen puolueensa AKP:n päämajalla Ankarassa.

Voiton jälkeen Erdoğan ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän aikoo taistella entistä päättäväisemmin terrorijärjestöjä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sanoi myös aikovansa vapauttaa enemmän Syyrian maaperää, jotta ”heidän vieraansa” voisivat palata turvallisesti kotiin. Vierailla presidentti tarkoitti Syyriasta Turkkiin tulleita pakolaisia.

Erdoğan on ollut vallankahvassa Turkissa jo 15 vuotta. Hän oli pääministerinä vuosina vuodesta 2003 vuoteen 2014, jolloin hänet valittiin ensimmäistä kertaa presidentiksi.

Erdoğan julistautui vaalien voittajaksi sunnuntai-iltana, kun lähes kaikki äänet oli alustavasti laskettu.

Hän totesi tuolloin Turkin kansan valtuuttaneen hänet presidentiksi epävirallisten tulosten mukaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Turkki on antanut maailmalle oppitunnin demokratiasta”, Erdoğan sanoi viitaten äänestysprosenttiin, joka arvioitiin olevan 88.

Hän katsoi myös, että hänen AKP-puolueensa johtama koalitio sai enemmistön parlamenttiin.

Sunnuntaina pidetyissä vaaleissa Turkille valittiin presidentti ja 600-jäseninen parlamentti. Presidentinvaalien voittajalla tulee olemaan enemmän valtaa kuin presidentillä tähän asti, sillä vaalien jälkeen tulevat voimaan aiemmin päätetyt perustuslain muutokset. Uusi perustuslaki tekee presidentistä hallituksen johtajan ja antaa hänelle entistä enemmän valtaa. Samalla pääministerin toimi lakkautetaan.

Presidentinvaalissa olisi järjestetty toinen kierros, jos kukaan ehdokkaista ei olisi saanut yli puolta äänistä.

Erdoğan ei suostunut kohtaamaan İnceä ennen ensimmäistäkään kierrosta.

”Hän yritti kutsua Erdoğanin suoriin tv-debatteihin moneen kertaan, mutta presidentti ei suostunut”, Upin vanhempi tutkija Toni Alaranta huomauttaa.

İnce kampanjoi luvaten palauttaa Turkkiin oikeusvaltion. Autoritäärisistä otteistaan, pidätyksistä ja oikeuksien rajoittamisista arvosteltu Erdoğan on puolestaan pitänyt suosiostaan kiinni suurilla rakennushankkeilla, talouskasvulla ja muslimikonservatiiveihin vetoamalla.

İnce lupaili yhdistävänsä Turkin, mikäli hän voittaisi presidenttikisan. Jakautuneessa Turkissa yhdistäminen voisi tapahtua Alarannan mielestä poliittisen retoriikan muutoksella.

Erdoğanin retoriikka nojaa eripuran ja ristiriitojen kylvämiseen. Poliittinen tyyli tuskin tulee muuttumaan.

”Erdoğan on perustanut politiikkansa kannattajakuntansa, eli toisen kansanpuoliskon, antamalle tuelle. Hän ei ole oikeastaan välittänyt siitä, mitä toinen puolisko hänestä ajattelee.”

Parlamenttivaaleissa Erdoğanin AKP oli turkkilaisten televisiokanavien mukaan saanut noin 43 prosentin kannatuksen, kun noin 90 prosenttia parlamenttivaalien äänistä oli laskettu. AKP:n liittolaisen MHP:n kannatus oli runsaat 11 prosenttia.

Samaan aikaan pääoppositiopuolue CHP:n kannatus oli noin 22 prosenttia ja kurdien HDP-puolueen kannatus runsaat kymmenen prosenttia.

Kurdipuolueen tuloksella on paljon merkitystä, sillä asiantuntijoiden mukaan Erdoğanin AKP:n johtamalla koalitiolla tulee olemaan vaikeuksia pitää parlamenttienemmistö, jos HDP:n kannatus parlamenttivaaleissa ylittää kymmenen prosentin äänikynnyksen.

Sunnuntai-iltana vaikutti Alarannan mukaan siltä, että Erdoğanin AKP:n ja sen kanssa vaaliliittoon lähteneen nationalistisen MHP:n saama äänimäärä riittäisi enemmistöön parlamentissa. Enemmistöön vaaditaan yli 50 prosentin kannatus.

Oppositio tuskin tulee hyväksymään tulosta sellaisenaan. Kitkaa on odotettavissa myös, mikäli oppositio näyttäisi saavan parlamenttienemmistön, vaikka Erdoğan voittaisikin presidentinvaalit.

”Suuri kysymys on se, onko Turkki siinä pisteessä, että muutoksen vaihtoehto on todella olemassa. Pidän todennäköisenä, että Erdoğan ja AKP:n kannattajat tuskin tulevat hyväksymään sitä, etteivät he olisi vallassa niin presidenttinä kuin parlamentissakin”, Alaranta analysoi.

Vaikka presidentin valtaoikeudet kasvavat perustuslakiuudistuksen myötä, parlamenttia tarvitaan edelleen lainsäädäntötyöhön. Erdoğanin mielessä AKP-vetoinen parlamentti tukisi hänen presidenttipäätöksiään.

”Erdoğan kaavaili yhteistyöstä sulavaa. Sitä se ei tietenkään ei ole, mikäli parlamentissa presidentti Erdoğania olisi vastassa entinen oppositio, tai mikäli oppositiosta noussut presidentti kohtaisi AKP-liiton muodostaman enemmistöparlamentin”, Alaranta huomauttaa.

Turkin parlamentti- ja presidentinvaalien rehellisyyttä on Alarannan mukaan vaikea arvioida.

”Sunnuntaina tuli raportteja epämääräisyyksistä äänestyspaikoilla. Toisaalta Turkissa on äänestäjäkuntaa kuutisenkymmentä miljoonaa. On siis vaikea suhteuttaa, ovatko raportoidut väärinkäytökset niin mittavia, että ne vaikuttaisivat vaalien lopputulokseen.”

Turkin oppositio arvosteli sunnuntaina valtiollista mediaa manipuloinnista, jolla pyrittäisiin vaikuttamaan äänestäjien mielipiteeseen vaalituloksista. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Sekä presidentin- että parlamenttivaalien äänestysprosentti on alustavien tulosten mukaan noin 87.

Äänestyspaikat sulkeutuivat iltapäivällä viideltä Suomen aikaa. Virallinen vaalitulos varmistunee muutaman päivän päästä.

Oppositio ja kansalaisjärjestöt kertoivat varautuneensa vaalivilppiin lähettämällä puoli miljoonaa vaalitarkkailijaa äänestyspaikoille.

Ranskalaisen kommunistipuolueen vaalitarkkailijadelegaatio, mukaan lukien senaattori Christine Prunaud, pidätettiin sunnuntaina, kertoo uutistoimisto AFP. Puolue kritisoi Turkin hallintoa kritiikin tukahduttamisesta ja vilpistä. Myös Turkin pääoppositiopuolue CHP ilmaisi huolensa saatuaan samaiselta alueelta valituksia vaalivilpistä.

Valtiollinen uutistoimisto Anadolu uutisoi eurooppalaisista, jotka päätynevät oikeuden eteen: viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina kolmen ranskalaisen, kolmen saksalaisen ja neljän italialaisen toimineen rekisteröitymättöminä vaalitarkkailijoina Kaakkois-Turkin kurdialueella.

Parlamentti- ja presidentinvaalit oli alkuperäisen aikataulun mukaan määrä järjestää vasta syksyllä 2019, mutta viime huhtikuussa Erdoğan ilmoitti, että vaalit pidetään nyt.

Yksi syy aikataulun sorvaamiseen voi olla se, että Erdoğan pelkää kannatuksensa sulavan, jos turkkilaiset tuskastuvat uudistuksiin, joita maassa on tehtävä talouskriisin selättämiseksi. Talouskasvusta huolimatta Turkin talous kriisiytyy muun muassa kiihtyvän inflaation ja liiran kurssin laskukierteen vuoksi. Ulkomaisilla lainoittajilla ei ole halua tukea Turkkia, jonka talouspolitiikka seisoo savijaloilla.

Siksi tiedossa lienee rakenneuudistuksia, eli todennäköisesti veronkorotuksia, yrityslainojen hillitsemistä ja valtion menojen leikkauksia.

Oletettavasti turkkilaiset eivät innostu uudistuksista, joten Erdoğanin vallassa pysyminen on helpompaa, mikäli hän varmistaa pysyvän otteen ensin ja tekee uudistukset vasta sitten. Erdoğan luottaa myös sotimisen Syyriassa kasvattaneen kansan luottoa vahvaan johtajaansa.

Länsivaltojen silmissä Iranin ja Venäjän kanssa lähentynyt, Syyriassa kurdeja vastaan hyökännyt Nato-maa on muuttunut epävarmaksi kumppaniksi. Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja on vatkattu Erdoğanin kaudella edestakaisin, ja nyt EU-tie näyttää nousseen pystyyn. EU:lle on kuitenkin tärkeää säilyttää Turkin kanssa solmittu pakolaissopimus.

Oikaisu 24.6. kello 13:58. Muharrem İnce edustaa tasavaltalaista kansanpuoluetta, ei republikaanista kansanpuoluetta kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Oikaisu 24.6. kello 15:36. Jutussa sanottiin virheellisesti, ettei Erdoğan voisi enää näiden vaalien jälkeen asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Tämä ei pidä paikkaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Vaalit
 • Recep Tayyip Erdogan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  2. 2

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  3. 3

   ”Koita nyt saada ne lapset muualle, ei tämä mikään päiväkoti ole” – HS:n lukijat kertovat, millaista on ottaa lapsi mukaan töihin

  4. 4

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?

  6. 6

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  7. 7

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  8. 8

   Muusikko-toimittaja Perttu Häkkisen muistopaikka tyhjennettiin Hakaniemen­rannasta

  9. 9

   Pörssiyhtiö Metson johtajalle tuomio työsyrjinnästä – antoi työntekijälle potkut perhevapaan käytön vuoksi, käräjäoikeus katsoo

  10. 10

   Elinajanodote laskee useissa länsimaissa ensi kertaa vuosikymmeniin – Yhdysvalloissa huumekuolemat laskevat myös nuorten odotettavissa olevaa elinaikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  4. 4

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  5. 5

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  6. 6

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  7. 7

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  8. 8

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  9. 9

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  10. 10

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää