Ulkomaat

Riita siirtolaisista ajoi Saksan ja Italian törmäys­kurssille – vaadittiin huolestunut puhelu Merkeliltä, jotta Italian pää­ministeri suostui sunnuntain hätä­kokoukseen

Kymmenisen EU-maata kokoontuu sunnuntaina hätätapaamiseen Brysseliin. Lähtöasetelmat ovat tulehtuneet.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kutsunut joukon jäsenmaiden johtajia Brysseliin hätäkokoukseen, jossa on tarkoitus etsiä yhteistä linjaa Euroopan siirtolaiskriisin ratkaisuun.

Sunnuntaiseen minihuippukokoukseen on osallistumassa kymmenisen maata, mukaan lukien Saksa, Ranska, Itävalta ja Kreikka.

Kokous yrittää muokata maaperää ensi viikon lopulla pidettävälle, turvapaikkapolitiikan uudistamista käsittelevälle huippukokoukselle, johon osallistuvat kaikkien EU-maiden johtajat.

Tarkoituksena on myös paikkailla jäsenmaiden välejä, jotka ovat kuluneella viikolla tulehtuneet pahanpäiväisesti turvapaikanhakijoihin liittyvien erimielisyyksien takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italian uusi populistihallitus uhkasi boikotoida sunnuntain hätäkokousta. Sisäministeri Matteo Salvini ilmoitti, että he mieluummin ”säästäisivät matkarahat” kuin matkaisivat Brysseliin allekirjoittamaan Saksan ja Ranskan ennalta laatimaa sopimusta.

Italiaa ärsytti, koska kokouksen julkisuuteen vuotanut päätöslauselmaluonnos näytti palvelevan vain Saksan liittokanslerin Angela Merkelin huolia ja sisäpoliittisia tarpeita eikä keskittynyt tarpeeksi EU:n ulkorajojen suojelemiseen ja siirtolaisvirran tyrehdyttämiseen.

Lauantaina Italiaa näytti ärsyttävän myös Ranska. Varapääministeri Luigi Di Maio kommentoi kitkerään sävyyn Ranskan presidentin Emmanuel Macronin lausuntoa, jonka mukaan Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä on vähentynyt verrattuna muutaman vuoden takaiseen.

”Italia on todellakin hädässä siirtolaisten kanssa ja se johtuu osittain siitä, että Ranska jatkuvasti työntää ihmisiä takaisin rajoiltaan. Macron uhkaa tehdä maastaan Italian vihollisen numero yksi tässä hätätilassa”, ilmoitti Di Maio Facebookissa.
Italia on pitkään vaatinut muita EU-maita jakamaan sen kanssa enemmän vastuuta Välimeren yli pyrkivistä siirtolaisista.

Vaadittiin huolestunut puhelinsoitto liittokansleri Angela Merkeliltä, ennen kuin Italian pääministeri Giuseppe Conte suostui tulemaan kokoukseen.

”Vahvistin hänelle, että en voisi mitenkään osallistua tähän huippukokoukseen, jos teksti on ennalta kirjoitettu”, Conte kirjoitti Facebookissa.

”Kansleri teki selväksi, että kyse oli ’väärinkäsityksestä’: eilen julkaistu tekstiluonnos hyllytetään”, Conte jatkoi.

Italian pääministerin mukaan sunnuntain kokoukselta ei ole luvassa mitään kirjallista päätöslauselmaa, ainoastaan yhteenveto käsitellyistä asioista, joista jatketaan keskustelua 28.–29. kesäkuuta järjestettävässä huippukokouksessa.

Italian mielenpahoitus ei ollut täysin vailla perustaa. Vaikka sunnuntain hätäkokous on Junckerin koollekutsuma ja isännöimä, se järjestetään ensisijaisesti Merkelin toiveesta.

Merkel on kotimaassa keskellä sisäpoliittista kriisiä, joka liittyy turvapaikanhakijoihin ja voi pahimmillaan päättää hänen poliittisen uransa.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on antanut Merkelille huippukokoukseen saakka aikaa löytää eurooppalaisia ratkaisuja EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi. Jos tätä ei löydy, Seehofer ryhtyy – Merkelin tahdon vastaisesti – yksipuolisiin toimiin Saksan turvapaikkapolitiikan kiristämiseksi.

Siksi Merkelillä on kiire saada toisilta jäsenmailta myönnytyksiä turvapaikka-asioissa.

Suomen pääministeri Juha Sipilä kävi Merkelin kanssa lauantaina puhelinkeskustelun sunnuntain tapaamisen tavoitteista.

Seehoferin suunnitelmissa on, että Saksa alkaisi käännyttää jo rajoillaan sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka on aiemmin rekisteröity toisissa jäsenmaissa.

Käytännössä se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että Välimeren yli Italiaan saapunut ja siellä turvapaikanhakijaksi rekisteröity siirtolainen passitettaisiin Saksan rajalta oikotietä takaisin Italiaan. Nykyään EU-maat päättävät turvapaikanhakijoiden käännytyksistä vasta siinä vaiheessa, kun he ovat jo maan sisällä, ja tällöin prosessit ovat hitaita ja tehottomia.

Oman poliittisen nahkansa puolesta pelkäävä Merkel toivoo, että EU-maat voisivat sopia turvapaikanhakijoiden tasapuolisemmasta jakamisesta ja pikaisista käännytyksistä jäsenmaiden kesken.

Italiaa ärsytti, että sunnuntain hätäkokouksen alustava päätöslauselmaluonnos oli keskittynyt nimenomaan EU-maiden keskinäisiin käännytyksiin. Käännytykset kun usein kohdistuisivat Italiaan. Siksi se aikoi alun perin boikotoida kokousta.

Myös neljän Keski-Euroopan maan Visegrád-ryhmä ilmoitti torstaina, että ne jättävät sunnuntain kokouksen väliin.

”Ymmärrämme, että joissakin maissa on sisäpoliittisia ongelmia, mutta se ei voi johtaa Euroopan laajuiseen hätiköintiin”, sanoi Reutersin mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka isännöi torstaina Budapestissa Visegrád-maiden ja Itävallan tapaamista.

Unkari, Puola, Slovakia ja Tšekki ovat ottaneet kovan linjan turvapaikka-asioihin. Maat kieltäytyivät ottamasta turvapaikanhakijoita EU:n yhteisen taakanjakomekanismin kautta, ja Unkari on käytännössä sulkenut Serbian-vastaisen rajansa kokonaan tulijoilta.

Keskiviikkona Unkarin parlamentti hyväksyi kiistanalaisen, Stop Soros -paketiksi nimetyn lain, joka kurittaa maahanmuuttajia auttavia kansalaisjärjestöjä.

Visegrád-maat puhuivat torstaisessa tapaamisessaan lähinnä Euroopan ulkorajojen tukkimisesta ja niillä partioivan rajavalvontaviraston Frontexin vahvistamisesta.

Nämä asiat ovat myös sunnuntain hätäkokouksen ja tulevan huippukokouksen asialistalla.

Suunnitelmissa on esimerkiksi muuttaa Euroopan raja- ja rannikkovartiosto aidoksi EU:n rajapoliisiksi, joka kykenisi valvomaan unionin ulkorajoja. Tämä tarkoittaisi vartioston toimintaoikeuksien lisäämistä ja sen henkilöstön kasvattamista 10 000:een vuoden 2020 loppuun mennessä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan suunnitelmissa on hahmoteltu myös henkilöllisyystarkastusten lisäämistä esimerkiksi lentokentillä ja rautatieasemillä. Turvapaikanhakijat voisivat myös saada sakkoja, jos he eivät pysyisi siinä EU-maassa, jossa heidät on rekisteröity.

Eniten viime päivinä on puhuttanut EU:n suunnitelma perustaa turvapaikanhakijoiden käsittelykeskuksia Pohjois-Afrikkaan ja mahdollisesti Balkanille. Näissä keskuksissa todellista suojelua tarvitsevat seulottaisiin taloudellisista siirtolaisista.

Maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos sanoi AFP:n mukaan torstaina, että EU neuvottelee parhaillaan keskusten perustamisesta YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:in kanssa.

Avramopoulos kuitenkin myönsi, ettei yksikään maa ole vielä osoittanut halukkuutta keskuksen sijoituspaikaksi. Neuvottelut keskusten toimintaperiaatteista ovat vasta aluillaan, eikä EU ole tehnyt mitään virallisia ehdotuksia mahdollisille isäntämaille.

Sunnuntain hätäkokoukselta ei kannata odottaa käänteentekeviä ratkaisuja EU:n turvapaikkapolitiikkaan.

Osapuolet menevät kokoukseen erimielisinä ja hyvin erilaisin tavoittein.

Italian uusi populistihallitus jatkoi torstaina tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaansa kieltäytymällä jälleen ottamasta vastaan Välimerellä seilaavan, siirtolaisia merestä pelastaneen aluksen. Saksalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Mission Lifelinen alus oli noukkinut kansainvälisiltä vesiltä 226 siirtolaista kahdesta kumiveneestä.

Italian viranomaiset olivat ilmoittaneet järjestölle, että Libyan rannikkovartiosto oli tulossa hakemaan siirtolaisia, mutta järjestön mukaan siirtolaiset eivät olisi olleet turvassa libyalaisten käsissä.

Italian sisäministeri, äärioikeistolaista La Lega -puoluetta johtava Matteo Salvini kehotti järjestöä viemään laivan Hollantiin.

”Olette tarkoituksella jättäneet kuuntelematta Italian ja Libyan viranomaisia. Hyvä on. Viekää tämä ihmislasti sitten Hollantiin”, Salvini sanoi Reutersin mukaan Facebook-videolla.

Aiemmin tässä kuussa Italia sulki satamansa Aquarius-alukselta, jonka kyydissä oli 630 siirtolaista. Tapaus johti sanaharkkaan Maltan ja Ranskan kanssa.

Espanja lopulta suostui ottamaan aluksen vastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  9. 9

   Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja puhaltanut Mauri-myrsky hellittää illalla – Kova tuuli on irrottanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää