Ulkomaat

Riita siirtolaisista ajoi Saksan ja Italian törmäys­kurssille – vaadittiin huolestunut puhelu Merkeliltä, jotta Italian pää­ministeri suostui sunnuntain hätä­kokoukseen

Kymmenisen EU-maata kokoontuu sunnuntaina hätätapaamiseen Brysseliin. Lähtöasetelmat ovat tulehtuneet.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kutsunut joukon jäsenmaiden johtajia Brysseliin hätäkokoukseen, jossa on tarkoitus etsiä yhteistä linjaa Euroopan siirtolaiskriisin ratkaisuun.

Sunnuntaiseen minihuippukokoukseen on osallistumassa kymmenisen maata, mukaan lukien Saksa, Ranska, Itävalta ja Kreikka.

Kokous yrittää muokata maaperää ensi viikon lopulla pidettävälle, turvapaikkapolitiikan uudistamista käsittelevälle huippukokoukselle, johon osallistuvat kaikkien EU-maiden johtajat.

Tarkoituksena on myös paikkailla jäsenmaiden välejä, jotka ovat kuluneella viikolla tulehtuneet pahanpäiväisesti turvapaikanhakijoihin liittyvien erimielisyyksien takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italian uusi populistihallitus uhkasi boikotoida sunnuntain hätäkokousta. Sisäministeri Matteo Salvini ilmoitti, että he mieluummin ”säästäisivät matkarahat” kuin matkaisivat Brysseliin allekirjoittamaan Saksan ja Ranskan ennalta laatimaa sopimusta.

Italiaa ärsytti, koska kokouksen julkisuuteen vuotanut päätöslauselmaluonnos näytti palvelevan vain Saksan liittokanslerin Angela Merkelin huolia ja sisäpoliittisia tarpeita eikä keskittynyt tarpeeksi EU:n ulkorajojen suojelemiseen ja siirtolaisvirran tyrehdyttämiseen.

Lauantaina Italiaa näytti ärsyttävän myös Ranska. Varapääministeri Luigi Di Maio kommentoi kitkerään sävyyn Ranskan presidentin Emmanuel Macronin lausuntoa, jonka mukaan Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä on vähentynyt verrattuna muutaman vuoden takaiseen.

”Italia on todellakin hädässä siirtolaisten kanssa ja se johtuu osittain siitä, että Ranska jatkuvasti työntää ihmisiä takaisin rajoiltaan. Macron uhkaa tehdä maastaan Italian vihollisen numero yksi tässä hätätilassa”, ilmoitti Di Maio Facebookissa.
Italia on pitkään vaatinut muita EU-maita jakamaan sen kanssa enemmän vastuuta Välimeren yli pyrkivistä siirtolaisista.

Vaadittiin huolestunut puhelinsoitto liittokansleri Angela Merkeliltä, ennen kuin Italian pääministeri Giuseppe Conte suostui tulemaan kokoukseen.

”Vahvistin hänelle, että en voisi mitenkään osallistua tähän huippukokoukseen, jos teksti on ennalta kirjoitettu”, Conte kirjoitti Facebookissa.

”Kansleri teki selväksi, että kyse oli ’väärinkäsityksestä’: eilen julkaistu tekstiluonnos hyllytetään”, Conte jatkoi.

Italian pääministerin mukaan sunnuntain kokoukselta ei ole luvassa mitään kirjallista päätöslauselmaa, ainoastaan yhteenveto käsitellyistä asioista, joista jatketaan keskustelua 28.–29. kesäkuuta järjestettävässä huippukokouksessa.

Italian mielenpahoitus ei ollut täysin vailla perustaa. Vaikka sunnuntain hätäkokous on Junckerin koollekutsuma ja isännöimä, se järjestetään ensisijaisesti Merkelin toiveesta.

Merkel on kotimaassa keskellä sisäpoliittista kriisiä, joka liittyy turvapaikanhakijoihin ja voi pahimmillaan päättää hänen poliittisen uransa.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on antanut Merkelille huippukokoukseen saakka aikaa löytää eurooppalaisia ratkaisuja EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi. Jos tätä ei löydy, Seehofer ryhtyy – Merkelin tahdon vastaisesti – yksipuolisiin toimiin Saksan turvapaikkapolitiikan kiristämiseksi.

Siksi Merkelillä on kiire saada toisilta jäsenmailta myönnytyksiä turvapaikka-asioissa.

Suomen pääministeri Juha Sipilä kävi Merkelin kanssa lauantaina puhelinkeskustelun sunnuntain tapaamisen tavoitteista.

Seehoferin suunnitelmissa on, että Saksa alkaisi käännyttää jo rajoillaan sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka on aiemmin rekisteröity toisissa jäsenmaissa.

Käytännössä se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että Välimeren yli Italiaan saapunut ja siellä turvapaikanhakijaksi rekisteröity siirtolainen passitettaisiin Saksan rajalta oikotietä takaisin Italiaan. Nykyään EU-maat päättävät turvapaikanhakijoiden käännytyksistä vasta siinä vaiheessa, kun he ovat jo maan sisällä, ja tällöin prosessit ovat hitaita ja tehottomia.

Oman poliittisen nahkansa puolesta pelkäävä Merkel toivoo, että EU-maat voisivat sopia turvapaikanhakijoiden tasapuolisemmasta jakamisesta ja pikaisista käännytyksistä jäsenmaiden kesken.

Italiaa ärsytti, että sunnuntain hätäkokouksen alustava päätöslauselmaluonnos oli keskittynyt nimenomaan EU-maiden keskinäisiin käännytyksiin. Käännytykset kun usein kohdistuisivat Italiaan. Siksi se aikoi alun perin boikotoida kokousta.

Myös neljän Keski-Euroopan maan Visegrád-ryhmä ilmoitti torstaina, että ne jättävät sunnuntain kokouksen väliin.

”Ymmärrämme, että joissakin maissa on sisäpoliittisia ongelmia, mutta se ei voi johtaa Euroopan laajuiseen hätiköintiin”, sanoi Reutersin mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka isännöi torstaina Budapestissa Visegrád-maiden ja Itävallan tapaamista.

Unkari, Puola, Slovakia ja Tšekki ovat ottaneet kovan linjan turvapaikka-asioihin. Maat kieltäytyivät ottamasta turvapaikanhakijoita EU:n yhteisen taakanjakomekanismin kautta, ja Unkari on käytännössä sulkenut Serbian-vastaisen rajansa kokonaan tulijoilta.

Keskiviikkona Unkarin parlamentti hyväksyi kiistanalaisen, Stop Soros -paketiksi nimetyn lain, joka kurittaa maahanmuuttajia auttavia kansalaisjärjestöjä.

Visegrád-maat puhuivat torstaisessa tapaamisessaan lähinnä Euroopan ulkorajojen tukkimisesta ja niillä partioivan rajavalvontaviraston Frontexin vahvistamisesta.

Nämä asiat ovat myös sunnuntain hätäkokouksen ja tulevan huippukokouksen asialistalla.

Suunnitelmissa on esimerkiksi muuttaa Euroopan raja- ja rannikkovartiosto aidoksi EU:n rajapoliisiksi, joka kykenisi valvomaan unionin ulkorajoja. Tämä tarkoittaisi vartioston toimintaoikeuksien lisäämistä ja sen henkilöstön kasvattamista 10 000:een vuoden 2020 loppuun mennessä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan suunnitelmissa on hahmoteltu myös henkilöllisyystarkastusten lisäämistä esimerkiksi lentokentillä ja rautatieasemillä. Turvapaikanhakijat voisivat myös saada sakkoja, jos he eivät pysyisi siinä EU-maassa, jossa heidät on rekisteröity.

Eniten viime päivinä on puhuttanut EU:n suunnitelma perustaa turvapaikanhakijoiden käsittelykeskuksia Pohjois-Afrikkaan ja mahdollisesti Balkanille. Näissä keskuksissa todellista suojelua tarvitsevat seulottaisiin taloudellisista siirtolaisista.

Maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos sanoi AFP:n mukaan torstaina, että EU neuvottelee parhaillaan keskusten perustamisesta YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:in kanssa.

Avramopoulos kuitenkin myönsi, ettei yksikään maa ole vielä osoittanut halukkuutta keskuksen sijoituspaikaksi. Neuvottelut keskusten toimintaperiaatteista ovat vasta aluillaan, eikä EU ole tehnyt mitään virallisia ehdotuksia mahdollisille isäntämaille.

Sunnuntain hätäkokoukselta ei kannata odottaa käänteentekeviä ratkaisuja EU:n turvapaikkapolitiikkaan.

Osapuolet menevät kokoukseen erimielisinä ja hyvin erilaisin tavoittein.

Italian uusi populistihallitus jatkoi torstaina tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaansa kieltäytymällä jälleen ottamasta vastaan Välimerellä seilaavan, siirtolaisia merestä pelastaneen aluksen. Saksalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Mission Lifelinen alus oli noukkinut kansainvälisiltä vesiltä 226 siirtolaista kahdesta kumiveneestä.

Italian viranomaiset olivat ilmoittaneet järjestölle, että Libyan rannikkovartiosto oli tulossa hakemaan siirtolaisia, mutta järjestön mukaan siirtolaiset eivät olisi olleet turvassa libyalaisten käsissä.

Italian sisäministeri, äärioikeistolaista La Lega -puoluetta johtava Matteo Salvini kehotti järjestöä viemään laivan Hollantiin.

”Olette tarkoituksella jättäneet kuuntelematta Italian ja Libyan viranomaisia. Hyvä on. Viekää tämä ihmislasti sitten Hollantiin”, Salvini sanoi Reutersin mukaan Facebook-videolla.

Aiemmin tässä kuussa Italia sulki satamansa Aquarius-alukselta, jonka kyydissä oli 630 siirtolaista. Tapaus johti sanaharkkaan Maltan ja Ranskan kanssa.

Espanja lopulta suostui ottamaan aluksen vastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  8. 8

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. Tunti sitten
  7. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää