Ulkomaat

Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi

James Hansenin kolmekymmentä vuotta vanhan teorian mukaan Maa kuumenee tulevaisuudessa niin paljon, että lämpenemisestä koituu katastrofaalisia seurauksia. Ihmiskunta on hänen mukaansa epäonnistunut ”kurjasti” ilmastonmuutoksen yhä pahenevien vaarojen pysäyttämisessä.

Ilmakehä täyttyy vesihöyrystä, eikä lämpö karkaa enää avaruuteen. Maan lämpötila kohoaa satoihin aseisiin ja meret alkavat kiehua. Maapallo muuttuu saunaksi, ja kaikki elämä kiehuu veden mukana pois.

Kyse ei ole Netflixin dystopisen Black Mirror -sarjan jaksosta, vaan Nasan entisen ilmastotutkijan James Hansenin kolmekymmentä vuotta vanhasta teoriasta, jonka mukaan Maa kuumenee tulevaisuudessa niin paljon, että lämpenemisestä koituu katastrofaalisia seurauksia.

Hansen tunnetaan kenties parhaiten juuri tästä vuonna 1988 Yhdysvaltain kongressin kuulemistilaisuudessa antamastaan lausunnosta, jota pidetään maailman ensimmäisenä ilmastonmuutosta koskevana massavaroituksena. Hän kertoi silloin kongressille uskovansa ilmastonmuutoksen johtuvan ihmisen toimista

Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin hän kertoo brittilehti The Guardianin haastattelussa, että maailma on epäonnistunut ”kurjasti” ilmastonmuutoksen yhä pahenevien vaarojen pysäyttämisessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ainoa asia, mistä olemme päässeet yhteisymmärrykseen on se, että ongelma on olemassa. Emme ole tunnustaneet, mitä ongelman ratkaisu vaatii”, Hansen kertoo lehden tiistaina julkaisemassa haastattelussa.

Osa Hansenin maalaamista uhkakuvista on jo käynyt toteen. Maailman keskilämpötila on jo kohonnut noin yhden celsiusasteen verran, ja jatkaa tutkijoiden mukaan kohoamistaan noin 0,2 asteen vuotuisella vauhdilla.

Vuonna 2015 ilmastonmuutoksen pysäyttämistä tavoittelevassa Pariisin ilmastokokouksessa lähes 200 valtiota sitoutui tavoitteeseen hillitä maailman keskilämpötilan nouseminen puolellatoista tai korkeintaan kahdella asteella esiteolliseen aikaan nähden. Kukin maa antoi oman päästörajoitussitoumuksensa.

Suomi oli yksi sopimuksen allekirjoittaneista maista. Yhdysvallat jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle presidentti Donald Trumpin johdolla.

Pariisin ilmastosopimuksen Hansen näkee lähinnä toiveikkaana ajatteluna.

”Pariisin kaltaiset lupaukset eivät tarkoita juuri mitään. Sopimus on huijaus, jota valtionjohdot ovat ajaneet kustannuksellamme 90-luvulta lähtien”, hän sanoo.

YK:n tuoreen raportin mukaan päästöjen ollessa yhtä suuria kuin ne nyt ovat, keskilämpötila kohoaa yli puolellatoista asteella vuoteen 2040 mennessä.

Myös merenpinnat kohoavat alati kiihtyvään tahtiin. Tieteellisessä Nature Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan Etelämantereelta on sulanut 25 vuodessa kolme miljardia tonnia jäätä. Sulamisen vuoksi merenpinnat nousevat nyt vuosittain 0,6 millimetrillä, tutkimuksessa kerrotaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. Luku on kolminkertaistunut sitten vuoden 2012, jolloin vastaava tutkimus tehtiin.

Ilmastonmuutoksen suurimpina syntipukkeina on usein pidetty niitä poliitikkoja, kuten Trumpia, jotka eivät julkisesti tunnusta ilmastonmuutosta tai aja sitä estäviä lakiuudistuksia.

Hansenin kritiikki on jossain määrin poikkeuksellista, sillä se on osoitettu ilmastonmuutoksen tärkeyden puolesta puhuville poliitikoille ja johtajille. Ilmastotutkijan mukaan nämä poliitikot eivät ole tehneet käytännössä mitään ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi.

Hän kutsuukin huijareiksi johtajia, jotka väittävät käsittelevänsä ilmastonmuutosta, mutta eivät ole saaneet muutosta aikaan.

Hansenin pitkään listaan syyllisistä kuuluu ilmastonmuutoskeskusteluissa myönteisessä valossa esiintyneitä johtajia, kuten Saksan liittokansleri Angela Merkel ja edistykselliseksi luonnehdittu Yhdysvaltain Kalifornian kuvernööri Jerry Brown.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama saa hänkin pyyhkeen Hansenilta. The Guardianin mukaan Hansen kirjoittaa pian julkaistavassa kirjassaan presidentin ”epäonnistuneen totaalisesti” ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ajaessaan muutoksia, jotka ovat tutkijan mukaan paitsi myöhässä, myös tehottomia.

Obamaa Hansen syyttää erityisesti siitä, että tämä jätti käyttämättä mahdollisuuden estää Trumpia romuttamasta Yhdysvaltain energiatuotantoa koskenutta presidentin asetusta, joka tähtäsi hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseen.

Hansenin mukaan Obama kieltäytyi sopimasta kannetta, jonka Hansen on nostanut Yhdysvaltain valtionjohtoa vastaan yhdessä nuorten ilmastoaktivistien kanssa.

”Obaman hallintokauden lopulla Yhdysvallat oli sitoutunut vähentämään päästöjä 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä”, Hansen sanoo.

Hänen kanteensa vaatii kuuden prosentin vuotuista vähennystä.

”Ajattelin sen olevan tarpeeksi lähellä, ja että kanne voidaan sopia.”

Obama kuitenkin kieltäytyi sopimasta kannetta. Tämä tapahtui Trumpin valinnan jälkeen, ja Hansen uskoo, että mikäli asiasta olisi sovittu nopeasti, Yhdysvallat ei olisi laillisesti oikeutettu tekemään ”niitä absurdeja asioita, joita nyt Trump tekee avaamalla uusia lähteitä fossiilisille polttoaineille”.

Kun Trump valittiin presidentiksi, Valkoisen talon verkkosivuilta katosi maininta ilmastonmuutoksesta. Tilalle ilmestyi ”Amerikka ensin -energiaohjelma”. Trump onkin sanonut pitävänsä ilmastonmuutosta huijauksena ja julistanut lopettavansa sodan hiiltä vastaan.

Kivihiili on fossiilinen polttoaine ja uusiutumaton luonnonvara. Fossiiliset polttoaineet ovat huomattavia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia.

Onko maailma nyt tuhoon tuomittu?

Ei välttämättä.

Mutta Hansen uskoo, että ainoa ratkaisu ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen on fossiilisten polttoaineiden hintojen korottaminen verotuksella. Edes uusiutuvien energianlähteiden käytön lisääminen ei hänen mukaansa auta.

”Vielä ei ole liian myöhäistä”, hän painotti.

”On mahdollista pysyä alle kahden asteen [keskilämpötilan] nousussa. On vain korotettava hiilivoiman hintoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  3. 3

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  6. 6

   Hallitus esittää: Jehovan todistajille ei enää vapautusta armeijasta

  7. 7

   Pääkaupunkiseudun lähijunat taas myöhässä – Syynä henkilövahinko

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää