Ulkomaat

Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi

James Hansenin kolmekymmentä vuotta vanhan teorian mukaan Maa kuumenee tulevaisuudessa niin paljon, että lämpenemisestä koituu katastrofaalisia seurauksia. Ihmiskunta on hänen mukaansa epäonnistunut ”kurjasti” ilmastonmuutoksen yhä pahenevien vaarojen pysäyttämisessä.

Ilmakehä täyttyy vesihöyrystä, eikä lämpö karkaa enää avaruuteen. Maan lämpötila kohoaa satoihin aseisiin ja meret alkavat kiehua. Maapallo muuttuu saunaksi, ja kaikki elämä kiehuu veden mukana pois.

Kyse ei ole Netflixin dystopisen Black Mirror -sarjan jaksosta, vaan Nasan entisen ilmastotutkijan James Hansenin kolmekymmentä vuotta vanhasta teoriasta, jonka mukaan Maa kuumenee tulevaisuudessa niin paljon, että lämpenemisestä koituu katastrofaalisia seurauksia.

Hansen tunnetaan kenties parhaiten juuri tästä vuonna 1988 Yhdysvaltain kongressin kuulemistilaisuudessa antamastaan lausunnosta, jota pidetään maailman ensimmäisenä ilmastonmuutosta koskevana massavaroituksena. Hän kertoi silloin kongressille uskovansa ilmastonmuutoksen johtuvan ihmisen toimista

Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin hän kertoo brittilehti The Guardianin haastattelussa, että maailma on epäonnistunut ”kurjasti” ilmastonmuutoksen yhä pahenevien vaarojen pysäyttämisessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ainoa asia, mistä olemme päässeet yhteisymmärrykseen on se, että ongelma on olemassa. Emme ole tunnustaneet, mitä ongelman ratkaisu vaatii”, Hansen kertoo lehden tiistaina julkaisemassa haastattelussa.

Osa Hansenin maalaamista uhkakuvista on jo käynyt toteen. Maailman keskilämpötila on jo kohonnut noin yhden celsiusasteen verran, ja jatkaa tutkijoiden mukaan kohoamistaan noin 0,2 asteen vuotuisella vauhdilla.

Vuonna 2015 ilmastonmuutoksen pysäyttämistä tavoittelevassa Pariisin ilmastokokouksessa lähes 200 valtiota sitoutui tavoitteeseen hillitä maailman keskilämpötilan nouseminen puolellatoista tai korkeintaan kahdella asteella esiteolliseen aikaan nähden. Kukin maa antoi oman päästörajoitussitoumuksensa.

Suomi oli yksi sopimuksen allekirjoittaneista maista. Yhdysvallat jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle presidentti Donald Trumpin johdolla.

Pariisin ilmastosopimuksen Hansen näkee lähinnä toiveikkaana ajatteluna.

”Pariisin kaltaiset lupaukset eivät tarkoita juuri mitään. Sopimus on huijaus, jota valtionjohdot ovat ajaneet kustannuksellamme 90-luvulta lähtien”, hän sanoo.

YK:n tuoreen raportin mukaan päästöjen ollessa yhtä suuria kuin ne nyt ovat, keskilämpötila kohoaa yli puolellatoista asteella vuoteen 2040 mennessä.

Myös merenpinnat kohoavat alati kiihtyvään tahtiin. Tieteellisessä Nature Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan Etelämantereelta on sulanut 25 vuodessa kolme miljardia tonnia jäätä. Sulamisen vuoksi merenpinnat nousevat nyt vuosittain 0,6 millimetrillä, tutkimuksessa kerrotaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. Luku on kolminkertaistunut sitten vuoden 2012, jolloin vastaava tutkimus tehtiin.

Ilmastonmuutoksen suurimpina syntipukkeina on usein pidetty niitä poliitikkoja, kuten Trumpia, jotka eivät julkisesti tunnusta ilmastonmuutosta tai aja sitä estäviä lakiuudistuksia.

Hansenin kritiikki on jossain määrin poikkeuksellista, sillä se on osoitettu ilmastonmuutoksen tärkeyden puolesta puhuville poliitikoille ja johtajille. Ilmastotutkijan mukaan nämä poliitikot eivät ole tehneet käytännössä mitään ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi.

Hän kutsuukin huijareiksi johtajia, jotka väittävät käsittelevänsä ilmastonmuutosta, mutta eivät ole saaneet muutosta aikaan.

Hansenin pitkään listaan syyllisistä kuuluu ilmastonmuutoskeskusteluissa myönteisessä valossa esiintyneitä johtajia, kuten Saksan liittokansleri Angela Merkel ja edistykselliseksi luonnehdittu Yhdysvaltain Kalifornian kuvernööri Jerry Brown.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama saa hänkin pyyhkeen Hansenilta. The Guardianin mukaan Hansen kirjoittaa pian julkaistavassa kirjassaan presidentin ”epäonnistuneen totaalisesti” ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ajaessaan muutoksia, jotka ovat tutkijan mukaan paitsi myöhässä, myös tehottomia.

Obamaa Hansen syyttää erityisesti siitä, että tämä jätti käyttämättä mahdollisuuden estää Trumpia romuttamasta Yhdysvaltain energiatuotantoa koskenutta presidentin asetusta, joka tähtäsi hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseen.

Hansenin mukaan Obama kieltäytyi sopimasta kannetta, jonka Hansen on nostanut Yhdysvaltain valtionjohtoa vastaan yhdessä nuorten ilmastoaktivistien kanssa.

”Obaman hallintokauden lopulla Yhdysvallat oli sitoutunut vähentämään päästöjä 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä”, Hansen sanoo.

Hänen kanteensa vaatii kuuden prosentin vuotuista vähennystä.

”Ajattelin sen olevan tarpeeksi lähellä, ja että kanne voidaan sopia.”

Obama kuitenkin kieltäytyi sopimasta kannetta. Tämä tapahtui Trumpin valinnan jälkeen, ja Hansen uskoo, että mikäli asiasta olisi sovittu nopeasti, Yhdysvallat ei olisi laillisesti oikeutettu tekemään ”niitä absurdeja asioita, joita nyt Trump tekee avaamalla uusia lähteitä fossiilisille polttoaineille”.

Kun Trump valittiin presidentiksi, Valkoisen talon verkkosivuilta katosi maininta ilmastonmuutoksesta. Tilalle ilmestyi ”Amerikka ensin -energiaohjelma”. Trump onkin sanonut pitävänsä ilmastonmuutosta huijauksena ja julistanut lopettavansa sodan hiiltä vastaan.

Kivihiili on fossiilinen polttoaine ja uusiutumaton luonnonvara. Fossiiliset polttoaineet ovat huomattavia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia.

Onko maailma nyt tuhoon tuomittu?

Ei välttämättä.

Mutta Hansen uskoo, että ainoa ratkaisu ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen on fossiilisten polttoaineiden hintojen korottaminen verotuksella. Edes uusiutuvien energianlähteiden käytön lisääminen ei hänen mukaansa auta.

”Vielä ei ole liian myöhäistä”, hän painotti.

”On mahdollista pysyä alle kahden asteen [keskilämpötilan] nousussa. On vain korotettava hiilivoiman hintoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

  5. 5

   Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

  6. 6

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  7. 7

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  8. 8

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  9. 9

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  10. 10

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää