Ulkomaat    |   HS-analyysi

Surkeana pidetyn Venäjän MM-menestys on yllättänyt kaikki – miksi isäntämaan yleisö on juhlinut niin vaimeasti?

Venäläisyleisön hillityille voitonjuhlille löytyy selityksiä myös Neuvostoliiton jalkapalloilun ällistyttävästä historiasta, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Moskova.

Jalkapallon MM-kisojen kaikkien aikojen alhaisimmin sijoitetuksi järjestäjäjoukkueeksi (70.) tilastoitu Venäjä on yllättänyt yleisön voittamalla kaksi ensimmäistä otteluaan Saudi-Arabiaa ja Egyptiä vastaan ja tekemällä kahdessa ottelussa kahdeksan maalia.

Venäjä kohtaa maanantai-iltana Uruguayn Samaran Kosmos-areenalla, ja jos sieltä vielä voitto tulee, alkaa venäläinen jalkapalloyleisö varmaan vähitellen lämmetä.

Nimenomaan vähitellen. Ulkomaiset kisavieraat ovat jo ehtineet hämmästellä isäntämaan yleisön vaimeita voitonjuhlia. Mikseivät torvet soi eivätkä trikolorit liehu ympäri liittotasavaltaa, kun omat pojat yllättävät?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei niin, etteikö jalkapallo venäläisiä kiinnostaisi: yleisömäärien ja television katselulukujen perusteella laji on kuningas myös Venäjällä –siis suositumpi kuin Venäjän menestyslaji jääkiekko. Ehkäpä kisavierailta on vain jäänyt huomaamatta, että venäläinen juhlintatyyli on lähempänä suomalaista kuin italialaista riemunpitoa.

Toinen syy on, että odotukset olivat ennen kisoja nollassa eivätkä ole vieläkään kovin korkealla. Kaikki järjestäjien virallinen ylpeily on keskittynyt siihen, että kisat viedään kunnialla läpi, maailmapolitiikan kriiseistä huolimatta. Omat urheilusuoritukset ovat jääneet vähälle huomiolle.

Yleinen asenne on ollut, ettei pelistä mitään tule ja jos tulee, niin eivätköhän ne siellä lännessä jonkin dopingskandaalin keksi.

Kolmas ja kenties perimmäisin syy varovaiseen juhlintaan on jalkapallon historiallinen rooli Venäjällä ja Neuvostoliitossa. Valtakunnan suuruuden todistaminen annettiin jo neuvostoaikana jääkiekkomaajoukkueelle, tuhoisalle Punakoneelle. Jalkapallomaajoukkueelle ei ole sälytetty samaa patriotismin taakkaa.

Päinvastoin, venäläinen jalkapallon ystävä puolustaa henkeen ja vereen juuri omaa joukkuettaan. Eikä siinä kaikki: myös maan eliitti on perinteisesti jakautunut omien seurojensa kannattajiksi.

Moskovan neljästä suurseurasta Spartak on alun perin ammattiliittojen ja kommunistipuolueen nuorisojärjestön Komsomolin joukkue, Dynamo turvallisuuspalvelun ja TsSKA armeijan joukkue. Alun perin rautatieläisten seura Lokomotiv on ajautunut viime aikoina hieman sivuraiteille.

Urheilupomojen keskinäisen kähinän ällistyttävimmät vaiheet nähtiin 1940-luvulla. Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun pahamaineinen johtaja Lavrenti Berija ei voinut sietää Spartakin perustajaa Nikolai Starostinia, joka uhkasi Dynamon menestystä.

Maaliskuussa 1942 Starostin ja tämän kolme jalkapalloilevaa velipoikaa paiskattiin Lubjankan tutkintavankilaan epäiltynä diktaattori Josif Stalinin murhasuunnitelmasta. Berijalla siis riitti aikaa jalkapallolle samaan aikaan, kun Saksan armeija lähestyi Stalingradia ja hyökkääjä oli juuri pysäytetty kahdeksan kilometrin päähän Moskovan kaupungin rajasta.

Starostin mätäni Ljubjankan kellarissa kaksi vuotta, kunnes murhasyyte kaatui. Tuomio tuli kuitenkin korruptiosta. Starostin oli vuonna 2003 paljastuneiden oikeuden pöytäkirjojen mukaan hommannut Spartakille voita ja muuta hyvää suhteilla ja mustasta pörssistä. Lisäksi Spartak kuten aikalaisten mukaan kaikki muutkin joukkueet kieroilivat pitääkseen parhaat pelaajansa poissa rintamalta.

Starostin lähetettiin 1944 kymmenen vuoden karkotukseen Amurin Komsomolskiin Venäjän Kaukoitään. Ei siellä niin kurjaa ollut, Starostin valmensi paikallista jalkapalloseuraa vuoteen 1948 saakka.

Tuolloin piskuinen, sodan jälkeen perustettu Moskovan ilmavoimien urheiluseura VVS MVO Moskva sai jalkapallosta innostuneen isännän: lentäjäkenraali ja diktaattorin poika Vasili Stalin päätti näyttää Berijalle ja Dynamolle seuran avulla närhen munat. Starostin sai vankileirin komendantin toimistossa eteensä Vasili Stalinin sähkeen ja pian kenraali Stalinin lähettämä lentokone nouti Starostinin Moskovaan pikkuseuran valmentajaksi.

Dynamon päällikkö, turvallisuusministeri Viktor Abakumov sai kuulla Starostinin paluusta saman tien. Salaisen palvelun miehet väijyivät tilaisuutta, ja sieppasivat Starostinin uudelleen vankilaan tämän käydessä perheensä luona. Jalkapallotähti työnnettiin vankivaunuun, joka suuntasi kohti Kaukasian Maikopia.

Starostinin junamatka keskeytyi kuitenkin jo 360 kilometrin jälkeen Orjolissa, kun Vasili Stalinin kätyrit sieppasivat hänet omaan autoonsa ja kuljettivat Moskovaan, tarkemmin sanoen suoraan kentälle VVS MVO:n ja Dynamon väliseen otteluun. Vasili Stalin istui turvallisuusministerin kanssa hallituksen aitiossa tuolloisella Dynamon stadionilla.

Nikolai Starostin antautui lopulta itse pelleilyyn kyllästyttyään ja vietti muutaman vuoden Kazakstanissa. VVS MVO -seura lakkautettiin heti Josif Stalinin kuoleman jälkeen 1953 ja koko Starostinin veljessarja armahdettiin 1955. Vasili Stalin joi itsensä hengiltä 1962. Nikolai Starostin eli vuoteen 1996 saakka ja julkaisi sitä ennen muistelmansa.

MM-kisojen moskovalaiset pelipaikat ovat Lužniki- ja Spartak-stadioneilla. Dynamon uusi areena Leningradin valtatien varressa Moskovassa on yhä rakennustyömaa.

Tästä on lupa päätellä, ettei jalkapallo ole KGB-mies Vladimir Putinille se maailman tärkein asia. Kisat anottiin ja saatiin sijaishallitsija Dmitri Medvedevin presidenttikaudella. Hän on Pietarin Zenitin miehiä, mutta nykyisin huomattavasti vähemmän suosittu kuin kannattamansa jalkapallojoukkue.

Jos venäläisyleisö vielä repeää MM-riemuun, on yksi asia varma: kukaan ei ole yllyttänyt heitä siihen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Jalkapallon MM-kisat
 • Josif Stalin
 • Pekka Hakala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Yle: Pääministeri Sipilä suuttui kokoomuksen syytöksistä Soini-äänestyksessä – ”Eilen rajani ylitettiin”

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  6. 6

   Paavi tulee vierailulle Baltiaan, jossa häntä odottavat kymmenet­tuhannet ihmiset – Vierailua himmentää paljastus, jollaista Latvian katolinen kirkko ei ole koskaan kokenut

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Mauri-myrsky puhaltaa Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja – Kaatuvat puut tuottavat maalla palokunnille töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää