Ulkomaat

EU:n ”mini­huippu­kokous” maahan­muutosta sisälsi italialaisten radikaalin yllätys­numeron – Sipilän mukaan ”merestä pelastettujen” käsittely­keskukset myötä­tuulessa

Sunnuntain huippukokous pidettiin paljolti Saksan sisäpoliittisen kriisin vuoksi. Välimerellä on hukkunut tai kadonnut ainakin 1 063 ihmistä tänä vuonna.

Bryssel

Hieman yli puolet EU-maiden johtajista tapasi sunnuntaina Brysselissä ”hätäkokouksessa”, jonka aiheena oli jäsenmaita vuosikausia repinyt maahanmuuttokysymys. Pikaisesti ja sekavasti järjestetyn ”minihuippukokouksen” odotukset olivat poikkeuksellisen matalalla: päätöksiä ei odotettu, eikä edes yhteistä julistusta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan tapaamisen tavoitteena oli valmistella ensi viikon torstaina pidettävää huippukokousta. Näin ollen yli puolet EU-maiden johtajista oli Brysselissä puhumassa siitä, mistä Brysselissä puhutaan neljän päivän päästä.

”Tämä on epävirallinen kokous, ei tässä päätöksiä tule. Valmistellaan seuraavan viikon tapaamisia”, Sipilä sanoi kokouksen alla.

Kokouksen jälkeen Sipilä sanoi, että johtajat olivat osoittaneet tukeaan alueellisille käsittelykeskuksille, jotka saattaisivat sijaita Afrikassa. Niissä lajiteltaisiin mereltä pelastettuja ihmisiä niihin, jotka ovat pyrkineet Eurooppaan taloudellisista syistä ja niihin, jotka tarvitsevat kansainvälistä suojelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yllätysnumerosta vastasi Italian uuden populistihallituksen pääministeri Giuseppe Conte, joka toi kokoukseen radikaalin ehdotuksen koko turvapaikkajärjestelmän uuteen uskoon räjäyttämisestä.

Monikohtaisessa suunnitelmassa on esimerkiksi ajatus siitä, että vaikkapa Italiaan tai Kreikkaan saapuvat ihmiset ”saapuvat Eurooppaan”. Italian hallituksen mielestä tällaisten ihmisten hakemukset turvapaikasta käsiteltäisiin eri EU-maissa, ei vain siellä, minne ihmiset ovat saapuneet.

Tämä romuttaisi vanhan Dublin-järjestelmän ja toisi EU:hun uutta solidaarisuutta, mitä ei viime vuosina ole liiemmin nähty, kertoivat Italian suunnitelman nähneet toimittajat.

Sipilä totesi, ettei Italian ehdotus aiheuttanut ainakaan heti innostusta. Kokousta isännöineen komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan suuri osa Italian suunnitelmista on jo tavalla tai toisella tehty, Sipilä sanoi.

Ja mitä tulee turvapaikanhakijoiden jakamiseen eri puolin Eurooppaa palaa vanhaan ongelmaan siitä, että monet jäsenmaat eivät halua kyseisiä ihmisiä maaperälleen.

Muutenkin huippukokouksessa kierrätettiin sitä samaa ideoiden ja aloitteiden sekametelikeittoa, jota EU-lainsäätäjät ovat pyörittäneet pöydillään vuoden 2015 pakolaiskriisistä lähtien. Valmista ei ole tullut ja on täysin epäselvää, onko sellaiseen halua vieläkään, etenkin kun kokoonnutaan 28 jäsenmaan porukalla.

Kokouksen taustalla oli kolme suurta muuttujaa: Saksan akuutti hallituskriisi, Italian tiukkaa linjaa vetävä uusi hallitus sekä EU:n vuosikausien kyvyttömyys löytää yhteistä säveltä maahanmuuttoon. Turvapaikanhakijoiden hätä tai siirtolaisten haaveet eivät juuri keskusteluissa pyörineet.

Sunnuntain huippukokous pidettiin paljolti Saksan sisäpoliittisen kriisin vuoksi. Saksan hallituskumppanit ovat riidoissa maahanmuuttopolitiikan vuoksi, mikä on uhannut romahduttaa liittokansleri Angela Merkelin hallituksen.

Merkel totesi kokouksen alla omassa tiedotustilaisuudessaan komission täyteen ahdetussa mediakulmauksessa, että hänen tavoitteenaan on löytää keino ”kohdella toisiamme kohtuullisesti”, mitä tulee EU-maiden sisäisiin ihmisvirtoihin.

Merkelin mukaan ei ole odotettavissa, että ensi viikon huippukokous löytäisi kaikille EU-maille kelpaavaa mallia turvapaikanhakijoiden, siirtolaisten ja muiden ihmisten käsittelyyn.

”Tämän takia tulee olemaan kahden- tai kolmenvälisiä sopimuksia siitä, miten voimme auttaa toisiamme. Eikä aina tarvitse odottaa 28 jäsenmaata, vaan ajatellaan sitä, mikä on kenellekin tärkeää”, Merkel totesi.

Merkelille olisi nyt tärkeää se, että hänen hallituksensa jyrkän linjan sisäministeri Horst Seehofer ei ryhtyisi kapinaan ja alkaisi uhkauksensa mukaisesti käännyttää Saksan rajalta ihmisiä, jotka on rekisteröity aiemmin jossain muussa EU-maassa.

Merkel johtaa kristillisdemokraattien CDU-puoluetta, kun taas Seehofer kuuluu baijerilaiseen sisarpuolueeseen CSU:hun. CSU valmistautuu lokakuussa pidettäviin osavaltiovaaleihin, mikä on kasvattanut painetta esiintyä jyrkkänä monia saksalaisia kuohuttavissa maahanmuuttokysymyksissä.

”Liittokansleri, onko tämä viimeinen mahdollisuutesi?” huusi toimittaja Merkelille saamatta vastausta.

Kokoukseen saapui kuudentoista jäsenmaan johtajat, kun EU:ssa on 28 jäsentä. Näkyvimmin kokousta boikotoivat itäisen Euroopan Visegrad-maat – kuten Unkari ja Puola – jotka eivät tue EU:ssa tehtyjä aiempiakaan päätöksiä yhteisistä toimista.

Kokouksen isäntänä toimi komission puheenjohtaja Juncker, kun taas huippukokouksia tavallisesti isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ei tullut paikalle. Tämä kertoi siitä, että maahanmuutto ajaa riitoihin jäsenmaiden ohella tärkeimpien EU-instituutioiden johtajat.

Huippukokous järjestettiin komission päämajassa, ja johtajat marssivat kokouspaikalle ahtaiden VIP-tilojen kautta. Turvajärjestelyt olivat tiukat, mediajärjestelyt kaoottiset ja kullekin johtajalle jäi vain pari minuuttia aikaa purkaa tuntojaan medialle.

Moni puhui omalla kielellään omille yleisöilleen, mikä alleviivasi, että kysymys on kuuma peruna monissa jäsenmaissa.

Jo sunnuntain edellä Merkel ilmoitti, ettei hän odottanut mitään läpimurtoa kokoukselta. ”Sunnuntain kokous on konsultoiva työtapaaminen, josta ei seuraa mitään päätelmäjulistuksia”, Merkel sanoi perjantaina uutistoimistojen mukaan.

Tällainen julistus oli jo hahmoteltu komissiossa, mutta se sai Italian populistihallituksen suutuksiin ja uhkaamaan kokouksen boikotoimista. Italian sisäministerin mukaan komission paperi oli suunniteltu liiaksi Saksan ongelmia silmälläpitäen.

Alun perin kokous piti järjestää kahdeksan maahanmuuttoon keskeisesti liittyvän maan kesken, mutta sitten kokoukseen alkoi ilmoittautua johtajia Belgiasta Tanskan kautta Suomeen.

Moni päämies tuli todennäköisesti kokoukseen lähinnä varmistamaan, että on jyvällä siitä, miten pahasti kysymys tulehduttaa EU-maiden välejä. Mitään suurta turvapaikanhakijoiden painetta ei EU:hun tällä hetkellä kohdistu.

Juhannukseen mennessä esimerkiksi Italiaan oli tänä vuonna saapunut Välimeren ylitse runsaat 16 000 ihmistä, mikä on pieni osuus viime vuosien määristä. Kreikkaan on saapunut noin 13 000 ihmistä ja Espanjaan 15 000.

Inhimillisiä tragedioita on kuitenkin todistettu toistuvasti. YK:n pakolaisjärjestön mukaan ainakin 1 063 ihmistä on hukkunut tai kadonnut Välimerta ylittäessään tänä vuonna. Se on hurja määrä, sillä vuonna 2015 hukkuneita oli noin 3 800:a, mutta silloin meren ylitti yli miljoona ihmistä.

Italia ja Saksa ovat kantaneet suuren taakan ulkopuolelta tulleista ihmisistä. Italiaan he tulevat suoraan Välimeren ylitse, Saksaan heitä saapuu monista muista EU-maista – ja tästä syystä maiden huolet ovat erilaiset.

EU:n uudistamista kovasti toivova Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi sunnuntaina, että EU:ta uhkaa poliittinen kriisi maahanmuuton vuoksi. Macronin mukaan on mahdollista, että kysymykseen on löydettävä ratkaisuja, joihin kaikki EU-maat eivät osallistu.

Sipilän mukaan Suomen peruslähtökohta on ”kokonaisvaltainen lähestymistapa”, jossa yritetään esimerkiksi puuttua maahanmuuton ”juurisyihin” lähtömaissa. Hänen mukaansa tarvitaan monen toimen yhdistelmää, kuten kiintiöpakolaisten järjestelmää, ulkoisten rajojen valvontaa ja EU:n sisäisten ihmisvirtojen hallintaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Angela Merkel
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  10. 10

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää