Ulkomaat    |   HS Jeddassa

”Olen nyt näyttänyt vilkkua enemmän kuin miehet kautta aikojen” – Saudi-Arabian naiset pääsivät vihdoin rattiin, eikä heillä ole muuta pelättävää kuin miesautoilijat

Naiset pääsivät Saudi-Arabiassa rattiin ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Hala Jameelia, 42, jännitti vain Jeddan sekopäinen liikenne.

Jedda

Hala Jameel ottaa auton avaimet ja kietoo silkkisen abayansa kiinni. Ulkona odottaa Saudi-Arabian rannikkokaupungin Jeddan 40 asteen paahde.

”Musta on itse asiassa viileämpi kuin värilliset kankaat”, Jameel sanoo.

”Mennään sitten.”

Autonkuljettaja seuraa kuuliaisesti Jameelin perässä, mutta ensimmäistä kertaa koskaan kuljettaja ei astukaan autoon vaan avaa talon portin ja jää portille odottamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jameel kiipeää kuljettajan paikalle ja käynnistää moottorin. Kuljettaja jää seisomaan asennossa, kun Jameel kääntyy portista.

”Olen nyt näyttänyt vilkkua enemmän kuin Saudi-Arabian mieskuljettajat kautta aikojen”, Jameel sanoo ja kääntyy kehätielle.

Ja siinä sitä nyt ollaan: naisena ratissa Saudi-Arabiassa. Askel on suuri Saudi-Arabialle, sillä ennen tätä päivää Jameel olisi pidätetty. Naiset ovat saaneet ajaa autoa 11 tunnin ajan, sillä kielto on kumottu keskiyöllä.

”Pakko myöntää, että vähän jännittää”, Jameel sanoo, mutta tarkoittaa vain Jeddan hurjaa liikennettä.
Jameel on ajanut autoa melkein 30 vuotta mutta ei koskaan kotimaassaan. Monen varakkaan saudinaisen tavoin hän on asunut Yhdysvalloissa, Sveitsissä, Britanniassa ja muissa maissa.

Saudi-Arabiassa autoilijat – toisin sanoen miesautoilijat – ajavat kuin liikennesääntöjä ei olisi olemassakaan.

”Aloitin ajamisen moottoripyörällä, koska ei nuorena pelännyt mitään. Nyt nelikymppisenä vähän pelottaa”, Jameel sanoo.

Jameel ja etupenkissä istuva ystävä Modia Batterjee tuhahtelevat miehille rateissa.

”Katso nyt tuotakin!”

”Eikä tietenkään vilkkua!”

”Wooohoou! Mistäs se tuli?”

Muita naisautoilijoita ei Jeddan liikenteessä nyt näy. Varsin vähän heitä vielä onkin: Saudi-Arabiassa naisilla on vasta joitakin tuhansia ajokortteja. Siirtymävaiheessa saa ajaa, jos on Arabiemiraattien ajokortti, kuten Batterjeella.

”Ajattelin eilen, että en lähde vielä ajamaan. Mutta illalla, kun kello lähestyi puoltayötä, mieheni sanoi, että lähde vain. Ja vuorokauden vaihduttua lähdin ajamaan pitkin rantabulevardia. Se tuntui mahtavalta”, Batterjee sanoo.Jameel ajaa autonsa ostoskeskus Red Sea Mallin pysäköintialueelle.

”Ensimmäinen pysäköintisi!” Batterjee hihkaisee. Samassa miesautoilija on kaahata kylkeen.

”Ei katsonut taas yhtään!” Batterjee sanoo.

Ostoskeskuksen portilla on metallinpaljastin. Sitä vartioi niqabiin pukeutunut nainen, joka pyytää jättämään metalliesineet tiskille.

Tämäkin on yksi Saudi-Arabian viime vuosien mullistuksista. Vielä viitisen vuotta sitten tällaista ei olisi voinut kuvitellakaan. Olemattoman harva nainen kävi töissä, eikä yksikään nainen työskennellyt näin näkyvässä paikassa.

 

”Nyt voin soittaa autossa räppiä täysillä.”

Ostoskeskuksessa näkee muitakin merkkejä Saudi-Arabian muutoksesta. Äärimmäisen konservatiivinen islamilainen kuningaskunta on muuttunut huomattavasti vähemmän jyrkäksi.

Miehiä ja naisia istuu samoissa pöydissä. Paljaspäisiä naisia liikkuu siellä täällä. Koko kasvot silmiä lukuun ottamatta peittävä niqab-huntu saattaa yhä olla enemmistössä, mutta yhä useammalla naisella hiuksia peittää vain huivi. Eikä kukaan enää pakota käyttämään huiviakaan, vaan paljain päin saa liikkua, jos haluaa.

Nyt ostoskeskuksessa näyttää suunnilleen siltä kuin missä tahansa ostoskeskuksessa maailmassa.

Sosiaalinen muutos on ollut valtava, ja se on tapahtunut kahden vuoden kuluessa. Ratkaiseva päätös tehtiin, kun siveyspoliiseilta riisuttiin kaksi vuotta sitten lähes rajaton valta. Aiemmin siveyspoliisi vartioi ankarasti kaikkia yrityksiä löysätä pukeutumiskoodeja tai sukupuolten erottelua.

 

”Konservatiiviset naiset kirjoittavat, kuinka autolla ajaminen ajaa naisia prostituutioon.”

Jameel ja Batterjee riemuitsevat ajokiellon kumoamisesta. Heitä kuitenkin ärsyttää länsimedian tapa kehystää se kamppailuksi vapaudesta. Siitä ei ole kyse, vaan naiset sanovat tunteneensa itsensä aivan vapaiksi aikaisemminkin. Saudinaiset kuvataan lännessä liikaa uhreina, he sanovat.

”Toimittajat kirjoittavat juttujaan New Yorkissa ja Lontoossa. Tulisivat tänne kysymään meiltä”, Jameel sanoo.

Jameel ja Batterjee ovat koulutettuja ja hyväosaisia naisia. He eivät väitä, että kaikki ajattelisivat samalla tavalla kuin he.

”Chat-palstoilla naiset haukkuvat nyt toisiaan”, Batterjee sanoo. ”Konservatiiviset naiset kirjoittavat, kuinka autolla ajaminen ajaa naisia prostituutioon.”

Autolla ajo ei ole vain symbolinen eikä vain käytännöllinen asia. Se on vapauttanut tunnelmaa koko maassa yllättävillä tavoilla: Jameel ja Batterjee sanovat heräävänsäkin aikaisemmin, koska mahdollisuus päättää omista menoistaan saa tuntemaan itsensä aktiivisemmaksi.

Perhesuhteet muuttuvat läheisemmiksi, kun äidin ja lasten välissä ei ole kuljettajaa.

Ajaminen muuttaa yksin olemistakin. Ajaminen on intiimi tila, Batterjee sanoo. Yhdysvalloissa asuessaan hän rakasti sitä, kun sai lähteä ajamaan ja laittaa mielimusiikkiaan soimaan.

Samaa sanoo Jameel. ”Nyt voin soittaa autossa räppiä täysillä, eikä tarvitse ajatella, häiriintyykö kuljettaja siitä”, Jameel sanoo.


On vaikea kuvitella elämää, jossa sama ihminen seuraisi mukana joka ikinen kerta, kun lähtee ulos kotiovestaan.

Siksi saudinaisten ja heidän autonkuljettajiensa välille syntyy hyvin erikoinen suhde. Kirjaimellisesti kukaan ei tunne naista niin perinpohjaisesti kuin hänen autonkuljettajansa.

”Kuljettaja tuntee kuukautiskiertoni ja tietää, mitä lääkkeitä käytän”, Batterjee sanoo.

Kuljettaja on mukana kaikissa elämän käännekohdissa.

”Hän oli mukana, kun lapseni menivät ensimmäistä kertaa kouluun, ja hän oli mukana, kun lapset valmistuivat. Hän kuunteli, kun riitelin mieheni kanssa puhelimessa, ja hän ajoi minut terapeutilleni. Kun erosin miehestäni, kuljettajani oli mukana ja lohdutti minua”, Jameel sanoo.

Tätä kuljettajaansa hän kertoo kutsuvansa veljekseen. Muuten Jameel ja Batterjee eivät puhu kuljettajistaan kovin kauniisti. Siirtotyöläiset tulevat Pakistanista, Intiasta ja Bangladeshista. Kulttuurierot ovat suuret, ja naisten ja kuljettajien valtasuhde on monimutkainen.

 

Kukaan ei tunne naista niin perinpohjaisesti kuin hänen autonkuljettajansa.

Kuljettajat ovat pienipalkkaisia siirtotyöläisiä, joilla on Saudi-Arabiassa oikeuksia hyvin vähän, jos lainkaan. Samalla naiset ovat olleet riippuvaisia kuljettajistaan. ”Kuljettajat ovat ainoita, jotka suhtautuvat meihin alentuvasti pelkästään sukupuolemme vuoksi”, Batterjee sanoo.

Hänen mukaansa kuljettajat ja muut vierastyöläiset ovat ainoita miehiä, jotka ovat Saudi-Arabiassa häirinneet heitä seksuaalisesti.

”Kun olin 16 tai 17, silloinen kuljettajamme puhui aina ulkonäöstäni ja nipisteli minua takapuolesta. Mutta en ymmärtänyt sitä silloin”, Batterjee sanoo.

Tästä päivästä lähtien suhde on muuttunut. Kuljettajat tulevat töihin vain silloin kuin heitä tarvitaan.

”Emme me heistä kokonaan luovu”, Batterjee sanoo.

Jameel ja Batterjee päättävät jäädä ostoskeskukselle pyörimään. Saa nähdä, kuinka pitkäksi aikaa.


Saudi-Arabian ajokielto kesti lähes 40 vuotta

Saudi-Arabia oli eiliseen asti ainoa valtio maailmassa, jossa naiset eivät saaneet ajaa autoa.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman ilmoitti viime syyskuussa kiellon purkamisesta. Naiset pääsivät autokouluihin maaliskuussa, ja kielto kumottiin kesäkuun 24. päivästä lähtien.

Vielä 1970-luvulle asti naiset saattoivat Saudi-Arabiassakin ajaa autoa. Vuonna 1979 Mekan Suuren moskeijan valtauksen jälkeen Saudi-Arabia muuttui äärimmäisen vanhoilliseksi islamilaiseksi kuningaskunnaksi, ja naisten ajamista alettiin valvoa.

1990-luvun alussa aktivistit yrittivät kumota ajokieltoa, ja se kiristi valtion suhtautumista kieltoon entisestään. Autolla ajamisesta saattoi joutua vankilaan.

Kysymys ajamisen sallimisesta on ollut pinnalla jatkuvasti, mutta vasta arabikevään 2011 myötä aktivistit ryhtyivät ajamaan kiellon purkamista ajotempauksillaan. Aktivisteja pidätettiin, mutta kuningas Abdullah ilmoitti pyrkivänsä ajokiellon purkamiseen.

Hänen seuraajansa, kuningas Salman, on luovuttanut pojalleen Mohammad bin Salmanille lähes rajoittamattoman vallan modernisoida kuningaskuntaa. Mohammadin ilmoitus kiellon purkamisesta syyskuussa tuli silti suurena yllätyksenä lähes kaikille.

Ajokiellon symbolinen merkitys on Saudi-Arabiassa valtava. Sen purkamisen jälkeen naisia rajoittaa vielä huoltajajärjestelmä, jonka perusteella naiset tarvitsevat jonkun miespuolisen sukulaisensa luvan moniin it­seään koskeviin päätöksiin.

Kruununprinssi Mohammadin uudistuspolitiikasta huolimatta Saudi-Arabia suhtautuu kansalaisaktivismiin yhä kovin ottein. Toukokuussa pidätettiin useita naisten ajokieltoa vastustaneita aktivisteja, vaikka ajamisen sallimisesta oli päätetty jo kuukausia aiemmin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Tasa-arvo
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  8. 8

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. Tunti sitten
  7. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää