Ulkomaat    |   HS Jeddassa

”Olen nyt näyttänyt vilkkua enemmän kuin miehet kautta aikojen” – Saudi-Arabian naiset pääsivät vihdoin rattiin, eikä heillä ole muuta pelättävää kuin miesautoilijat

Naiset pääsivät Saudi-Arabiassa rattiin ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Hala Jameelia, 42, jännitti vain Jeddan sekopäinen liikenne.

Jedda

Hala Jameel ottaa auton avaimet ja kietoo silkkisen abayansa kiinni. Ulkona odottaa Saudi-Arabian rannikkokaupungin Jeddan 40 asteen paahde.

”Musta on itse asiassa viileämpi kuin värilliset kankaat”, Jameel sanoo.

”Mennään sitten.”

Autonkuljettaja seuraa kuuliaisesti Jameelin perässä, mutta ensimmäistä kertaa koskaan kuljettaja ei astukaan autoon vaan avaa talon portin ja jää portille odottamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jameel kiipeää kuljettajan paikalle ja käynnistää moottorin. Kuljettaja jää seisomaan asennossa, kun Jameel kääntyy portista.

”Olen nyt näyttänyt vilkkua enemmän kuin Saudi-Arabian mieskuljettajat kautta aikojen”, Jameel sanoo ja kääntyy kehätielle.

Ja siinä sitä nyt ollaan: naisena ratissa Saudi-Arabiassa. Askel on suuri Saudi-Arabialle, sillä ennen tätä päivää Jameel olisi pidätetty. Naiset ovat saaneet ajaa autoa 11 tunnin ajan, sillä kielto on kumottu keskiyöllä.

”Pakko myöntää, että vähän jännittää”, Jameel sanoo, mutta tarkoittaa vain Jeddan hurjaa liikennettä.
Jameel on ajanut autoa melkein 30 vuotta mutta ei koskaan kotimaassaan. Monen varakkaan saudinaisen tavoin hän on asunut Yhdysvalloissa, Sveitsissä, Britanniassa ja muissa maissa.

Saudi-Arabiassa autoilijat – toisin sanoen miesautoilijat – ajavat kuin liikennesääntöjä ei olisi olemassakaan.

”Aloitin ajamisen moottoripyörällä, koska ei nuorena pelännyt mitään. Nyt nelikymppisenä vähän pelottaa”, Jameel sanoo.

Jameel ja etupenkissä istuva ystävä Modia Batterjee tuhahtelevat miehille rateissa.

”Katso nyt tuotakin!”

”Eikä tietenkään vilkkua!”

”Wooohoou! Mistäs se tuli?”

Muita naisautoilijoita ei Jeddan liikenteessä nyt näy. Varsin vähän heitä vielä onkin: Saudi-Arabiassa naisilla on vasta joitakin tuhansia ajokortteja. Siirtymävaiheessa saa ajaa, jos on Arabiemiraattien ajokortti, kuten Batterjeella.

”Ajattelin eilen, että en lähde vielä ajamaan. Mutta illalla, kun kello lähestyi puoltayötä, mieheni sanoi, että lähde vain. Ja vuorokauden vaihduttua lähdin ajamaan pitkin rantabulevardia. Se tuntui mahtavalta”, Batterjee sanoo.Jameel ajaa autonsa ostoskeskus Red Sea Mallin pysäköintialueelle.

”Ensimmäinen pysäköintisi!” Batterjee hihkaisee. Samassa miesautoilija on kaahata kylkeen.

”Ei katsonut taas yhtään!” Batterjee sanoo.

Ostoskeskuksen portilla on metallinpaljastin. Sitä vartioi niqabiin pukeutunut nainen, joka pyytää jättämään metalliesineet tiskille.

Tämäkin on yksi Saudi-Arabian viime vuosien mullistuksista. Vielä viitisen vuotta sitten tällaista ei olisi voinut kuvitellakaan. Olemattoman harva nainen kävi töissä, eikä yksikään nainen työskennellyt näin näkyvässä paikassa.

 

”Nyt voin soittaa autossa räppiä täysillä.”

Ostoskeskuksessa näkee muitakin merkkejä Saudi-Arabian muutoksesta. Äärimmäisen konservatiivinen islamilainen kuningaskunta on muuttunut huomattavasti vähemmän jyrkäksi.

Miehiä ja naisia istuu samoissa pöydissä. Paljaspäisiä naisia liikkuu siellä täällä. Koko kasvot silmiä lukuun ottamatta peittävä niqab-huntu saattaa yhä olla enemmistössä, mutta yhä useammalla naisella hiuksia peittää vain huivi. Eikä kukaan enää pakota käyttämään huiviakaan, vaan paljain päin saa liikkua, jos haluaa.

Nyt ostoskeskuksessa näyttää suunnilleen siltä kuin missä tahansa ostoskeskuksessa maailmassa.

Sosiaalinen muutos on ollut valtava, ja se on tapahtunut kahden vuoden kuluessa. Ratkaiseva päätös tehtiin, kun siveyspoliiseilta riisuttiin kaksi vuotta sitten lähes rajaton valta. Aiemmin siveyspoliisi vartioi ankarasti kaikkia yrityksiä löysätä pukeutumiskoodeja tai sukupuolten erottelua.

 

”Konservatiiviset naiset kirjoittavat, kuinka autolla ajaminen ajaa naisia prostituutioon.”

Jameel ja Batterjee riemuitsevat ajokiellon kumoamisesta. Heitä kuitenkin ärsyttää länsimedian tapa kehystää se kamppailuksi vapaudesta. Siitä ei ole kyse, vaan naiset sanovat tunteneensa itsensä aivan vapaiksi aikaisemminkin. Saudinaiset kuvataan lännessä liikaa uhreina, he sanovat.

”Toimittajat kirjoittavat juttujaan New Yorkissa ja Lontoossa. Tulisivat tänne kysymään meiltä”, Jameel sanoo.

Jameel ja Batterjee ovat koulutettuja ja hyväosaisia naisia. He eivät väitä, että kaikki ajattelisivat samalla tavalla kuin he.

”Chat-palstoilla naiset haukkuvat nyt toisiaan”, Batterjee sanoo. ”Konservatiiviset naiset kirjoittavat, kuinka autolla ajaminen ajaa naisia prostituutioon.”

Autolla ajo ei ole vain symbolinen eikä vain käytännöllinen asia. Se on vapauttanut tunnelmaa koko maassa yllättävillä tavoilla: Jameel ja Batterjee sanovat heräävänsäkin aikaisemmin, koska mahdollisuus päättää omista menoistaan saa tuntemaan itsensä aktiivisemmaksi.

Perhesuhteet muuttuvat läheisemmiksi, kun äidin ja lasten välissä ei ole kuljettajaa.

Ajaminen muuttaa yksin olemistakin. Ajaminen on intiimi tila, Batterjee sanoo. Yhdysvalloissa asuessaan hän rakasti sitä, kun sai lähteä ajamaan ja laittaa mielimusiikkiaan soimaan.

Samaa sanoo Jameel. ”Nyt voin soittaa autossa räppiä täysillä, eikä tarvitse ajatella, häiriintyykö kuljettaja siitä”, Jameel sanoo.


On vaikea kuvitella elämää, jossa sama ihminen seuraisi mukana joka ikinen kerta, kun lähtee ulos kotiovestaan.

Siksi saudinaisten ja heidän autonkuljettajiensa välille syntyy hyvin erikoinen suhde. Kirjaimellisesti kukaan ei tunne naista niin perinpohjaisesti kuin hänen autonkuljettajansa.

”Kuljettaja tuntee kuukautiskiertoni ja tietää, mitä lääkkeitä käytän”, Batterjee sanoo.

Kuljettaja on mukana kaikissa elämän käännekohdissa.

”Hän oli mukana, kun lapseni menivät ensimmäistä kertaa kouluun, ja hän oli mukana, kun lapset valmistuivat. Hän kuunteli, kun riitelin mieheni kanssa puhelimessa, ja hän ajoi minut terapeutilleni. Kun erosin miehestäni, kuljettajani oli mukana ja lohdutti minua”, Jameel sanoo.

Tätä kuljettajaansa hän kertoo kutsuvansa veljekseen. Muuten Jameel ja Batterjee eivät puhu kuljettajistaan kovin kauniisti. Siirtotyöläiset tulevat Pakistanista, Intiasta ja Bangladeshista. Kulttuurierot ovat suuret, ja naisten ja kuljettajien valtasuhde on monimutkainen.

 

Kukaan ei tunne naista niin perinpohjaisesti kuin hänen autonkuljettajansa.

Kuljettajat ovat pienipalkkaisia siirtotyöläisiä, joilla on Saudi-Arabiassa oikeuksia hyvin vähän, jos lainkaan. Samalla naiset ovat olleet riippuvaisia kuljettajistaan. ”Kuljettajat ovat ainoita, jotka suhtautuvat meihin alentuvasti pelkästään sukupuolemme vuoksi”, Batterjee sanoo.

Hänen mukaansa kuljettajat ja muut vierastyöläiset ovat ainoita miehiä, jotka ovat Saudi-Arabiassa häirinneet heitä seksuaalisesti.

”Kun olin 16 tai 17, silloinen kuljettajamme puhui aina ulkonäöstäni ja nipisteli minua takapuolesta. Mutta en ymmärtänyt sitä silloin”, Batterjee sanoo.

Tästä päivästä lähtien suhde on muuttunut. Kuljettajat tulevat töihin vain silloin kuin heitä tarvitaan.

”Emme me heistä kokonaan luovu”, Batterjee sanoo.

Jameel ja Batterjee päättävät jäädä ostoskeskukselle pyörimään. Saa nähdä, kuinka pitkäksi aikaa.


Saudi-Arabian ajokielto kesti lähes 40 vuotta

Saudi-Arabia oli eiliseen asti ainoa valtio maailmassa, jossa naiset eivät saaneet ajaa autoa.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman ilmoitti viime syyskuussa kiellon purkamisesta. Naiset pääsivät autokouluihin maaliskuussa, ja kielto kumottiin kesäkuun 24. päivästä lähtien.

Vielä 1970-luvulle asti naiset saattoivat Saudi-Arabiassakin ajaa autoa. Vuonna 1979 Mekan Suuren moskeijan valtauksen jälkeen Saudi-Arabia muuttui äärimmäisen vanhoilliseksi islamilaiseksi kuningaskunnaksi, ja naisten ajamista alettiin valvoa.

1990-luvun alussa aktivistit yrittivät kumota ajokieltoa, ja se kiristi valtion suhtautumista kieltoon entisestään. Autolla ajamisesta saattoi joutua vankilaan.

Kysymys ajamisen sallimisesta on ollut pinnalla jatkuvasti, mutta vasta arabikevään 2011 myötä aktivistit ryhtyivät ajamaan kiellon purkamista ajotempauksillaan. Aktivisteja pidätettiin, mutta kuningas Abdullah ilmoitti pyrkivänsä ajokiellon purkamiseen.

Hänen seuraajansa, kuningas Salman, on luovuttanut pojalleen Mohammad bin Salmanille lähes rajoittamattoman vallan modernisoida kuningaskuntaa. Mohammadin ilmoitus kiellon purkamisesta syyskuussa tuli silti suurena yllätyksenä lähes kaikille.

Ajokiellon symbolinen merkitys on Saudi-Arabiassa valtava. Sen purkamisen jälkeen naisia rajoittaa vielä huoltajajärjestelmä, jonka perusteella naiset tarvitsevat jonkun miespuolisen sukulaisensa luvan moniin it­seään koskeviin päätöksiin.

Kruununprinssi Mohammadin uudistuspolitiikasta huolimatta Saudi-Arabia suhtautuu kansalaisaktivismiin yhä kovin ottein. Toukokuussa pidätettiin useita naisten ajokieltoa vastustaneita aktivisteja, vaikka ajamisen sallimisesta oli päätetty jo kuukausia aiemmin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Tasa-arvo
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Mies löydettiin elossa yli vuorokauden jälkeen upoksissa olevan lautan sisältä – Victoriajärvellä tapahtuneessa lauttaturmassa kuolleita on jo yli 200

  9. 9

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää