Ulkomaat

Isä kertoi ostaneensa poikansa kirkon edustajalta, lääkäri lahjoitti naiselle tyttären – Espanjassa alkoi ensimmäinen oikeudenkäynti Francon diktatuurin vauvavarkauksista

Vauvavarkauksien taustalla uskotaan olleen laaja lääkärien, hoitajien, nunnien ja pappien verkosto. Espanjassa on ilmoitettu tuhansista lapsivarkaustapausta, joiden epäillään tapahtuneen Francon diktatuurin aikana ja vielä sen jälkeen.

Espanjassa alkoi tiistaina oikeudenkäynti, jossa lääkärinä toiminutta 85-vuotiasta Eduardo Velaa syytetään tyttövauvan varastamisesta vuonna 1969.

Espanjassa arvellaan, että lukuisia vauvoja varastettiin vanhemmiltaan Francisco Francon diktatuurin aikana vuosina 1939–75.

Nyt Inés Madrigal, 49, haluaa vastauksia. Hän ei ole koskaan saanut selville, keitä hänen biologiset vanhempansa ovat ja miksi hänen syntymätodistuksensa on väärennetty. Alkava oikeudenkäynti on merkittävä, sillä aiemmin vastaavanlaisissa tapauksissa epäiltyjä ei ole saatu oikeuteen.

Kymmenet mielenosoittajat kerääntyivät paikalle, kun Vela saapui oikeuteen.

Yksi heistä, Sevillasta saapunut Carmen Lorente, kertoi uutistoimisto AFP:lle, kuinka hänelle oli vuonna 1979 kerrottu hänen poikavauvansa tukehtuneen kohdussa, vaikka hän kuuli vauvan itkun synnytyksen jälkeen.

”Tämä on tärkeä päivä kaikille, joita tämä on koskettanut, ja kaikille äideille. Se, että tämä mies istuu syytetyn penkillä, luo ennakkotapauksen”, Lorente sanoi.

Syyttäjä vaatii Velalle 11 vuoden vankeutta muun muassa laittomasta adoptiosta, dokumenttien väärentämisestä ja tekaistun syntymän vahvistamisesta.

Vela kiisti oikeudessa kaikki syytteet. Hän sanoi, ettei allekirjoitus Madrigalin syntymätodistuksessa ole hänen, ja kielsi antaneensa vauvan uusille vanhemmille, kertoo uutistoimisto AFP.

”En koskaan antanut yhtään vauvaa kenellekään”, Vela sanoi.

Vela vaikutti oikeudessa fyysisesti heikolta. Kuulustelussa hän ei kuullut kunnolla hänelle esitettyjä kysymyksiä eikä kertomansa mukaan muistanut klinikan toiminnasta edes perusasioita.

Vauvojen varastamisen uskotaan jatkuneen Espanjassa aina 80-luvun lopulle asti, siis myös Francon kuoleman jälkeen. Laajaan verkostoon kerrotaan kuuluneen lääkäreitä, hoitajia, nunnia ja pappeja.

Tarkkaa tietoa varastettujen lasten määrästä ei ole. Arviot liikkuvat kymmenien ja satojen tuhansien välillä. Osa vauvoina varastetuista ei todennäköisesti tänäkään päivänä tiedä, että heidät on riistetty biologisilta vanhemmiltaan.

Aluksi lapsia vietiin etenkin Francon hallinnon vastustajilta, mutta 50-luvulla käytännön kerrotaan laajentuneen myös köyhien perheiden ja aviottomien naisten vauvoihin.

Vauvojen varastaminen on mitä todennäköisemmin ollut systemaattista, ja vastasyntyneitä on myyty ja lahjoitettu eteenpäin hallinnolle mieluisille perheille. Lasten syntymätodistuksia on tiettävästi väärennetty siten, että niissä lukee, että kasvattiäiti on synnyttänyt lapsen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan toimintaa ohjanneena ajatuksena näyttää olleen, että lasten on parempi kasvaa vauraissa ja konservatiivisissa perheissä, jotka ovat vankasti katolilaisia.

Biologisille vanhemmille on kerrottu sairaalassa, että vauva on kuollut, ja sairaala on järjestänyt lapsen hautaamisen. Ruumista ei ole yleensä näytetty.

BBC kertoi tapauksesta, jossa kuolleeksi väitetyn lapsen isä oli vaatinut nähdä poikansa ruumiin. Lapsen nähtyään isä oli todennut, ettei kyseessä ollut hänen poikansa, mutta turhaan.

Myöhemmin pariskunta sai selville, ettei heidän poikansa syntymästä ollut olemassa ainuttakaan asiakirjaa. Isän mukaan poika syntyi vuonna 1981.

Vauvoja on todennäköisesti varastettu eri puolilla Espanjaa, mutta monissa kertomuksissa on toistunut sama Madridissa toiminut San Ramón -klinikka.

Klinikalla työskenteli tiistaina oikeuden eteen astunut lääkäri Vela.

Poliisi jututti Velaa jo 1980-luvun alussa, kun espanjalainen Interviú-lehti julkaisi artikkelin, jossa useat naiset kertoivat Velan huijanneen heiltä heidän vauvansa. Tutkinta ei kuitenkaan edennyt mihinkään.

Velan oikeuteen vienyt Madrigal alkoi epäillä tulleensa vauvana varastetuksi, kun hän luki lehdestä artikkelin, jossa kerrottiin, että vauvoja varastettiin aikoinaan etenkin San Ramón -klinikalla – samassa paikassa, jossa hän itsekin oli syntynyt.

Lopulta kävi ilmi, ettei hänen syntymätodistuksensa pitänyt paikkaansa.

Vela on aiemmin myöntänyt allekirjoittaneensa syntymätodistuksen, jossa Madrigalin adoptiovanhempien väitetään olevan tämän biologiset vanhemmat. Dna-testit ovat kuitenkin todistaneet, että Madrigal ei ole sukua hänet kasvattaneelle, nyt jo edesmenneelle, pariskunnalle.

Vela on puolustautunut sanomalla, että hän allekirjoitti papereita lukematta niiden sisältöä toimiessaan klinikan johtajana.

Madrigalin adoptioäiti kertoi tuomarille ennen kuolemaansa, että jesuiittapappi oli esitellyt hänet Velalle, joka oli antanut hänelle ”lahjaksi” tyttövauvan, kertoi BBC. Madrigalin adoptiovanhemmat eivät olleet saaneet omia lapsia.

”He [Madrigalin luovuttaneet henkilöt] kertoivat äidilleni, että biologinen äitini oli naimisissa oleva nainen, joka ei voinut pitää minua. Hänellä oli ollut suhde sillä aikaa, kun aviomies oli muualla”, Madrigal kertoi BBC:lle.

Madrigal uskoo, että todellisuudessa asiat menivät toisin, ja hänen biologinen äitinsä huijattiin tai kiusattiin luopumaan hänestä.

Madrigal toivoo kaksipäiväisen oikeudenkäynnin saavan viranomaiset avaamaan uudelleen jo kertaalleen lopetettuja lapsivarkaustutkimuksia.

”Se olisi suurin saavutukseni. Se että toivon ovi avautuu”, Madrigal sanoi AFP:lle.

Vauvavarkauksien laajuus alkoi selvitä Espanjassa vasta vuonna 2011, kun Antonio Barroso ja Juan Luis Moreno kertoivat, että heidän vanhempansa ostivat heidät kirkon edustajalta Zaragozan kaupungista.

Lapsuudesta asti ystäviä olleet miehet saivat tietää totuuden, kun Morenon isä paljasti asian kuolinvuoteellaan.

Miehet kääntyivät adoptioihin erikoistuneen lakimiehen puoleen, joka kertoi kuulevansa vastaavia tarinoita vähän väliä.

Miesten tarina levisi nopeasti, ja julkisuuteen astui lukuisia naisia, jotka kertoivat, etteivät koskaan olleet uskoneet vauvansa kuolleen. Yksi heistä oli BBC:n vuonna 2011 haastattelema Manoli Pagador, joka oli pitkään ajatellut olevansa hullu moisten ajatusten takia.

Lääkärit olivat kertoneet hänen terveenä syntyneen esikoispoikansa kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli viety rutiinitarkastukseen syntymän jälkeen.

Kun Pagadorilta kysyttiin, eikö hän ollut kyseenalaistanut sairaalan henkilökunnan kertomusta, nainen vastasi lähes kauhuissaan.

”Lääkäreitä, nunnia? En voinut syyttää heitä valehtelusta. Tämä oli Francon Espanja, diktatuuri. Jopa nykyään me espanjalaiset tapaamme olla kyseenalaistamatta auktoriteetteja.”

BBC:n tietojen mukaan Espanjassa on viimeisen vuosikymmenen aikana ilmoitettu noin 3 000 lapsivarkaustapausta, joiden epäillään tapahtuneen Francon diktatuurin aikana tai sen jälkeisinä vuosina, jolloin järjestelmällisiä vauvavarkauksia vielä tiettävästi tehtiin.

Toistaiseksi vain harva ilmoitus on johtanut kattavaan tutkintaan.

Oikaisu klo 18.43: Jutun otsikossa luki aiemmin, että isä kertoi ostaneensa poikansa kirkon edustalta. Kyse on kuitenkin kirkon edustajasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  6. 6

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  7. 7

   Facebook varoittaa sijoittajia: Panemme miljardeja syrjään, koska datankäytöstä on tulossa jättisakot

  8. 8

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  9. 9

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  10. 10

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää