Ulkomaat

Trump itse väläytti Helsinkiä Putinin ja Trumpin tapaamispaikaksi ensi kertaa – neuvotteluja valmistelee Trumpin neuvonantaja, joka tunnetaan Yhdysvaltain sotaisimpana haukkana

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin mahdollista tapaamista pohjustaa Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton, joka on parhaillaan Moskovassa. Hänet tunnetaan sotaisan ulkopolitiikan aggressiivisena kannattajana.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump väläytti keskiviikkona, että Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit saattavat tavata mahdollisesti Helsingissä Naton 11.–12. heinäkuuta Brysselissä pidettävän kokouksen jälkeen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ulkopoliittinen avustaja Juri Ušakov kertoi keskiviikkona Reutersin mukaan, että Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittavat presidenttiensä huipputapaamisen paikan huomenna torstaina.

Ušakov puhui sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton oli vieraillut Moskovassa tapaamassa Putinia ja Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia.

Trumpin ja Putinin kokousta on odotettu Atlantin molemmin puolin sekä innolla että huolestuneesti. Reuters kertoi tiistaina, että pitopaikkana kokoukselle voi olla Helsinki. Tietoa kokouspaikasta odotettiin alun perin keskiviikoksi, mutta Putinin avustajan mukaan julkistus siis siirtyi torstaiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaamisen ajankohta ja paikka on kuitenkin jo sovittu, hän sanoi Reutersin mukaan. Paikka on ”molemmille osapuolille sopiva kolmas maa”, hän kertoi.

Huippukokouksen ajankohdasta voinee päätellä jotain sen perusteella, että Putinin avustajan mukaan sen valmisteluun tarvitaan vielä useita viikkoja. Tämä voi merkitä sitä, ettei kokous ole vielä heinäkuun puolenvälin tienoilla kuten aiemmin on ounasteltu.

Bolton arveli tiedotustilaisuudessa ulkoministerien Moskovan-tapaamisen jälkeen, että tapaamisessa ei ole mitään erikoista, eikä sen aikana luultavasti tehdä varsinaisia päätöksiä.

”En sulje pois, että kokouksessa tehtäisiin konkreettisia päätöksiä, mutta edellisestä tapaamisesta on aikaa ja käsiteltäviä asioita on kerääntynyt paljon.”

Tapaamisessa saattavat nousta esiin Boltonin mukaan ainakin Syyrian tilanne, Ukrainan sota ja Trumpin julkisesti tukema Venäjän palaaminen G-7-maiden joukkoon.

Presidenttien tapaaminen on saanut osakseen kritiikkiä Yhdysvalloissa muun muassa Venäjään liittyvien vaalivilppiepäilyjen ja pakotteisiin johtaneen Krimin valloituksen takia.

Boltonin mukaan presidentti Trump on tietoinen kritiikistä, mutta pitää suoraa tapaamista silti Yhdysvaltojen edun mukaisena.

”Trump ja Putin uskovat, että henkilökohtainen tapaaminen parantaa maiden välejä.”

Mutta millainen mies Trumpin ja Putinin tapaamista järjestelee? Kuka on John Bolton?

Bolton on erittäin tiukan linjan kannattaja Venäjän suhteen. Vielä maaliskuussa vain hiukan ennen nimitystään Trumpin hallintoon Bolton esitti, että Trumpilla olisi nyt sopiva hetki vetää tiukka linja ja tehdä Venäjälle selväksi, ettei Yhdysvaltain vaaleihin tulevaisuudessa tule sekaantua.

Jos Venäjä yrittäisi sekaantua vaaleihin tulevaisuudessa, USA:n pitäisi Boltonin mielestä iskeä takaisin aivan ”suhteettoman laajalla kyberhyökkäyksellä – ja muuten”. On epäselvää mihin muihin keinoihin Bolton viittasi, mutta miehen aiemman historian tuntien on mahdollista tai jopa todennäköistä, että hän haluaisi sotilaallisia toimia.

Yhdysvaltain poliittisessa slangissa sotaisan ulkopolitiikan kannattajia kutsutaan usein haukoiksi. Näiden haukkojen joukossa Bolton on yksi aggressiivisimmista.

John Bolton työskenteli 80- ja 90-luvuilla republikaanisten presidentti Ronald Reaganin ja presidentti George H. W. Bushin hallinnoissa, mutta todella tärkeään rooliin hän päätyi vasta George W. Bushin kaudella 2001.

Lähestulkoon ensimmäisenä tekonaan Bushin alivaltiosihteerinä hän mitätöi USA:n osallisuuden Haagin Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, jottei Yhdysvaltoja voitaisi syyttää sotarikoksista. Bolton kuvaili muistelmissaan hetkeä onnellisimmaksi koko uransa aikana.

Seuraavaksi Bolton järjesteli vuonna 2002 USA:n eron antiballististen ohjusten sopimuksesta. 1972 Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä solmittu sopimus rajoitti ballististen ydinohjusten torjuntajärjestelmiä. Putin luonnehti ratkaisua virheeksi aikanaan.

Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen Bolton ryhtyi ajamaan Irakin invaasiota, vaikka virallisesti hän ei ollut siitä päättämässä. Uusi Persianlahden sota oli jo pitkään ollut hänen agendallaan. Jo 1998 hän varoitteli, ettei YK voi estää Irakia kehittämästä joukkotuhoaseita. 2003 Irakin sodan ollessa ovella hän oli sitä mieltä, että jos Irakissa vain olisi tarpeeksi tarkkailijoita, piilotetut joukkotuhoaseet kyllä löytyisivät.

Kun lopulta invaasion jälkeen tuli selväksi, että USA oli valehdellut ja Irakilla ei ollut joukkotuhoaseita laisinkaan, hän muutti hiukan narratiiviaan ja totesi, että pelkästään Irakin potentiaali valmistaa joukkotuhoaseita oli riittävä syy sotaan ja Saddam Hussein olisi kyllä valmistanut kemiallisia- ja ydinaseita.

”Ainoa virhe Irakin sodassa oli, että emme hankkiutuneet Saddam Husseinista aiemmin eroon”, Bolton julisti vielä 2016 Telegraph-lehdessä.

Bolton onkin niitä harvoja, joiden mielestä Irakin sota ei ollut kolossaalinen virhe Yhdysvalloilta. Presidentti Trumpkin kutsui kampanjansa aikana Irakin sotaa ”Isoksi, lihavaksi virheeksi”.

Bolton pyrki USA:n varaulkoministeriksi Bushin toisella kaudella, mutta päätyi lopulta Yhdysvaltain YK-lähettilääksi. Nimeämisprosessi oli kuitenkin varsinainen farssi: Vaikka republikaanit hallitsivat senaattia, joka virallisesti nimitti lähettilään, Boltonia ei saatu nimitetyksi, koska senaattorit olivat huolissaan hänen ultra-aggressiivisesta politiikastaan sekä pitivät mahdollisena Boltonin johtaneen senaattia harhaan kuulemisessa.

CIA:n ja ulkoministeriön analysoijat kertoivat Time-lehdelle Boltonin yrittäneen järjestää heille potkut, koska heidän tiedustelutietonsa eivät vastanneet Boltonin mielipiteitä. Myös 60 eläköitynyttä diplomaattia lähetti senaatille kirjeen jossa nimitystä vastustettiin.

Lopulta Bush joutui nimittämään Boltonin senaatin ollessa lomalla, näin kiertäen senaatin normaalit oikeudet.

Uuden lähettilään suhde YK:hon oli kyseenalaistava ja riitaisa. Hän sanoi muun muuassa, että YK:n päämaja voisi menettää kymmenen kerrosta, eikä mitään merkittävää menetettäisi. Boltonilla oli myös tapana haukkua toisia neuvottelijoita.

”Ihmettelin usein, miten britit olivat saaneet imperiuminsa, mutta hän todistaa miksi he menettivät Amerikan”, Bolton totesi Britannian lähettiläästä aikanaan.

”YK:n yleiskokous on paperin ja hapen haaskausta”, Bolton totesi muistelmissaan.

Lopulta Bolton erosi loppuvuodesta 2006 lähettilään pestistä ennen kuin senaatissa enemmistön saaneet demokraatit ehtivät kieltäytyä nimittämästä häntä uudestaan.

Bolton oli yli kymmenen vuotta pois valtion palkkalistoilta, mutta osallistui aktiivisesti politiikkaan perustamalla säätiöitä, kirjoittamalla aktiivisesti sekä esiintymällä televisiossa.

Yksi hänen tärkeimmistä agendoistaan tänä aikana on ollut hyökkäys Iraniin, jottei maa valmistaisi ydinasetta. Boltonin kirjoittelu ja esiintymiset Iranista ovat muistuttaneet erittäin paljon hänen Irakin sotaa edeltäviä kirjoituksiaan Irakista.

Boltonin mukaan mikään sopimus ei ole tarpeeksi vedenpitävä, etteikö Iran sitä voisi huijata ja vaikkei Iran kehittäisi itse ydinasetta, se voi aina ostaa sellaisen Pohjois-Korealta. Hänen mukaansa Iran myös kiersi ja huijasi presidentti Barack Obaman neuvottelemaa ja Trumpin purkamaa vuoden 2015 ydinsopimusta Iranin kanssa. Millekään näistä väitteistä Boltonilla ei kuitenkaan ollut esittää todisteita.

Sillä ei kuitenkaan ole Boltonin mukaan väliä, sillä vaikka Iran noudattaisikin sopimusta, Boltonin mielestä se jossain vaiheessa lopettaa sopimuksen noudattamisen. Kyseessä on siis täsmälleen samat perusteet kuin Irakin sodan oikeutuksessa.

Boltonin mielestä ainoa ratkaisu on pommittaa Irania.

Nykyinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja ajoi kuitenkin samaa linjaa myös Pohjois-Korean suhteen. Vielä helmikuussa hän argumentoi vahvasti sen puolesta, että USA:n olisi laillista ja myös tulisi iskeä ensin Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Korean kanssa on saavutettu ainakin toistaiseksi jonkinasteinen rauha Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-Unin tavattua Singaporessa. Bolton onkin ollut epätavallisen hiljaa neuvottelujen lopputuloksesta, joka ei vastannut hänen linjaansa, jonka mukaan Pohjois-Korealle ei tule tehdä yhtään myönnytystä kunnes se on purkanut koko ydinaseohjelmansa.

Tätä linjaa kutsuttiin Libya-malliksi, sillä maalle tarjottiin aikoinaan sama sopimus. Libya ajautui kuitenkin lopulta kaaokseen ja sen johtaja Muammar Gaddafi ammutuksi katuojaan. Pohjois-Korea suhtautuikin Libya-malliin niin vihamielisesti, että monet asiantuntijat spekuloivat julkisuudessa Boltonin Libya-mallia vaativien kommenttien olleen tarkoituksellinen yritys kaataa neuvottelut Kimin kanssa.

Trump ohittikin Boltonin linjan jo kuukausi ennen kokousta.

Bolton onkin monessa mielessä erikoinen valinta neuvottelemaan kokouksesta Venäjän kanssa. Trump on osoittanut kävelevänsä Boltonin näkemysten yli, mikä saattaa syödä Boltonin uskottavuutta neuvottelijana. Venäjä tuskin on myöskään unohtanut kuinka aggressiivinen Bolton on ollut vuosien ajan Venäjää kohtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Suurvallat
 • John Bolton
 • Irak
 • Iran
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla

  10. 10

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  3. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  4. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  5. Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt
  6. Tunti sitten
  7. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  8. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  9. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  10. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  11. 2 tuntia sitten
  12. Suomesta tulee kohta pankkimaa, kun Nordean tulo muuttaa tilastot aivan toisenlaisiksi Tilaajille
  13. Baltian-kiertueella oleva paavi saapui Liettuaan ja varoitti vastakkainasettelusta – vierailu on juhla, joka peittoaa katolisen kirkon skandaalit
  14. Näytä lisää