Ulkomaat

Merkel joutuu jäähylle alfauroksen pienoisrautatiellä – Saksan sisäministeri Horst Seehofer haluaa johtaa, mutta hän otti suuren riskin uhitellessaan liittokanslerille

Alfauros. Saksan politiikan suuri peto. Vaistomainen taktikko. Peluri, jota liittokansleri Angela Merkel ei ole onnistunut pyyhkäisemään tieltään.

Saksan sisäministeri Horst Seehoferia on kuvailtu maskuliinisin, voimallisin sanoin.

Listaan voisi lisätä jääräpäisyyden. Kun Seehofer oli kellarissaan esitellyt tv-ryhmälle pienoisrautatietä, sanomalehti Handelsblattin politiikantoimituksen päällikkö Thomas Sigmund kirjoitti näin:

”Saksan liittovaltio on Horst Seehoferille miniatyyrimaisema, jota pienoismallijuna kiertää. Kun kansleri Angela Merkel ei ole hänelle mukava, pieni Merkel-hahmo asetetaan rangaistukseksi ikkunalaudalle.”


(Seehofer esittelee pienoisrautatietään ja Angela Merkel -figuuria videolla, joka on ladattu Youtubeen.)

Selvemmin sanottuna: jos asiat eivät suju Seehoferin haluamalla tavalla, se näkyy. Sen tietää myös Merkel, sillä Seehofer on toitottanut kovaan ääneen tyytymättömyyttään Saksan turvapaikkapolitiikkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina alkaa EU-johtajien huippukokous, jossa Merkel joutuu ponnistelemaan eripuraisten jäsenmaiden kanssa. Merkelin niskaan huohottaa Seehofer, joka antoi lehtitietojen mukaan liittokanslerille kaksi viikkoa aikaa ratkaista Saksassa kytevä hallituskriisi ja siinä sivussa unionin maahanmuuttopolitiikka.

”Siis asian, josta ei ei ole saatu yksimielisyyttä aikaiseksi kolmeen vuoteen”, toteaa dosentti Kimmo Elo Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitokselta.

Seehofer on aina ollut kärkäs, mutta Angela Merkeliä kohtaan hän kantaa erityistä kaunaa.

Baijerin osavaltiopääministerinä toiminut Seehofer on tottunut pitämään ohjakset tiukasti käsissään. Idylli rikkoutui 4. syyskuuta 2015, kun Merkel ei sulkenut Saksan rajoja turvapaikanhakijoilta.

”Se oli virhe, joka seuraa meitä pitkään”, Seehofer totesi tuolloin.

Seehoferin mielestä Merkelin olisi pitänyt – jos ei nyt aivan pyytää suostumusta – niin ainakin tiedottaa asiasta. Merkel tosin kertoi yrittäneensä tavoittaa Seehoferia tuloksetta.

Merkelin päätös oli Baijerille kriittinen, sillä kaakkoiseen osavaltioon saapui Itävallasta päivittäin tuhansia turvapaikanhakijoita. Seehofer vaikutti menettävän tilanteen hallinnan.

Merkel vakuutteli saksalaisille, että ”me pystymme tähän”, mutta Seehofer vastasi, että se ei onnistu millään kuviteltavissa olevalla tavalla.

Järkytyksestä selvittyään Seehofer on palannut raiteilleen, ja Merkel on kohdannut vertaisensa pelaajan – nimenomaan julkisesti eikä vain Seehoferin leikkihuoneen ratapihoilla.

Merkelin kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen sisarpuolueen, Seehoferin CSU:n, torailuun liittyy myös kumppanipuolueiden kiharainen historia.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksassa perustettiin useita kristillisiin arvoihin pohjautuvia poliittisia ryhmiä. Baijerissa syntyi CSU.

”Baijeri on aina mieltänyt olevansa erityisasemassa muuhun Saksaan nähden. Kun muiden osavaltioiden kristillisistä puolueista muodostui CDU, CSU halusi säilyttää asemansa osavaltiossaan. Sovittiin, että CSU ja CDU muodostavat yhteisen ryhmän liittopäivillä, mutta CDU ei kilpaile Baijerissa”, Elo kertoo.

Katolisuuteen nojaava CSU on profiloitunut esimerkiksi perhekäsityksissään konservatiivisemmaksi kuin sen protestanttinen isosisko CDU. Se on ollut tiukempi myös maahanmuutto- ja EU-kannoissaan.

CSU ja CDU menettivät kannatustaan syyskuun 2017 liittopäivävaaleissa nationalistiselle, radikaalioikeistolaiselle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle (AfD).

Keväällä Baijerin osavaltion pääministeriksi nousi CSU:n Markus Söder, eikä puolue selvästikään halua kärsiä tappiota AfD:lle Baijerin osavaltiovaaleissa syksyllä. Seehofer puolestaan vastaanotti sisäministerin salkun Merkelin hallituksessa, vaikka kansleri on näyttänyt olevan Seehoferille enemmän ärsyke kuin liittolainen.


Pitkästä hallitusyhteistyöstä huolimatta Seehofer on asemoinut itsensä kansan puolustajaksi ja piikitellyt ”Berliinin-poliitikkoja”. Seehofer on kasvanut konservatiivisessa, katolisessa alemman keskiluokan perheessä, ja hänet voi löytää kantaoluttupansa pöydän ääreltä.

Merkelin kovisteleminen on osa Seehoferin poliittista peliä.

”Saksalaiset käyttävät hänestä kuvausta Machtpolitiker, eli hänelle kaikessa on kyse valtakamppailusta”, Elo sanoo.

Nyt Seehofer on kuitenkin puskenut CDU:ta vastaan ennennäkemättömästi. Hän haluaa pysäyttää turvapaikanhakijat Saksan rajoille ja käännyttää heidät tulosuuntaansa, mikäli hakijat on rekisteröity toisissa EU-maissa.

”Ei se asia tai rajojen kiinni laittaminen ole vain ministerin päätäntävallassa. Asiantuntijat ovat myös kysyneet, onko rajaviranomaisilla valmiuksia tällaisiin tarkastuksiin ja käännytyksiin. Se pitäisi toteuttaa jollain tavalla oikeudellisesti kestävästi”, Elo toteaa.

Lisäksi siirtolaisten kauttakulkuvaltiot, kuten Italia, tuskin suostuvat mukisematta ottamaan turvapaikanhakijoita takaisin Saksan porteilta.

Seehoferin puheet ovat vedonneet Merkelin maahanmuutto- ja europolitiikkaan pettyneisiin saksalaisiin Baijerin ulkopuolellakin, jopa CDU:n riveissä. Kristillinen konservatiivisuus taisi olla Seehoferin mielessä myös silloin, kun hän julisti, että islam ei kuulu Saksaan.

”CSU:ssa ajatellaan laajemminkin niin, että Eurooppa ja kristinusko kuuluvat yhteen. Tämä on heidän mielestään eurooppalaisten arvojen puolustamisen retoriikkaa.”

Elon mielestä on kuitenkin ymmärrettävä, että kaikessa ei ole kyse äärioikeistolaisen ajattelun lisääntymisestä, jollaista vaikkapa Unkarissa on nähty, vaan pikemminkin konservatiivisista arvoista.

Seehofer on antanut Merkelille kovia ukaaseja, mutta hän pelaa itseään nurkkaan epärealistisilla kahden viikon aikatauluillaan. Mikäli Merkel tuskastuu Seehoferin uhkailuihin, hän saattaa erottaa tämän.

Potkujen jälkeen Seehofer saattaisi syyttää Merkeliä kansaa kuulemattomaksi johtajaksi, joka siivosi ”totuudenpuhujan” pois hallituksestaan. Toisaalta, jos Seehofer haluaa maksimoida valtansa, hän tuskin ajatteli keikauttaa ministerinpenkkiään kumoon.

”Hän on vienyt Saksan poliittisen tilanteen sellaiseen eskalaatioon, että kompromissin mahdollisuus kaventuu. Jos Seehofer perääntyy Merkelille esittämistään vaatimuksista, sen voi tulkita kasvojen menetykseksi. Toisaalta hallituksen kaataminen on suurempi paha kuin perääntyminen.”

Jos Seehoferin ja Merkelin välinen vääntö johtaisi sisarpuolueiden välirikkoon, on mahdollista, että CSU ja CDU voisivat alkaa asettaa ehdokkaita toistensa alueille. Samalla ne riskeeraisivat kannatuksensa.

Mikäli Seehofer erotettaisiin ja CSU lähtisi hallituksesta, ei uusia liittopäivävaaleja silti välttämättä tarvittaisi. Edessä kuitenkin saattaisi olla vaikea hallitusvääntö, jollaisen läpi Merkel tarpoi viime syksyn liittopäivävaalien jälkeen. Valmista tuli vasta alkuvuodesta.

Jos Merkel saa puristettua tämän viikon huippukokouksessa jonkinlaisia EU-linjauksia, Seehofer saattaa myöntyä lisäneuvotteluihin. Sisäministeri siis pyytää suuria, jotta tinkimisen jälkeen käteen voisi jäädä edes jotain omaa äänestäjäkuntaa miellyttävää.

Sisäministerin uhittelu pohjaa Merkeliin kohdistuvaan laajempaan arvosteluun.

”Merkel on kaudellaan eli vuoden 2005 jälkeen onnistunut liennyttämään EU-kriisejä, mutta esimerkiksi talous- ja maahanmuuttopolitiikkaan ei ole löydetty unioninlaajuisia ratkaisuja. Valuviat ovat edelleen olemassa”, Elo arvioi.

Viikonlopun huippukokouksen taustalla piirtyvät Saksan sisäpolitiikkaa suuremmat kysymykset: EU:n ulkorajojen valvonta, maahanmuuttopolitiikka, euroalueen talous, Venäjä ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Eloa huolestuttaa, miten eripurainen EU pääsee eteenpäin.

”Tässä punnitaan, halutaanko yhdessä ratkaisu ja parannuksia vai ajautuvatko maat erilleen. Jos ei ole halua toimia yhdessä, voi kysyä, mihin unionia ylipäätään tarvitaan.”

Kuka?

Horst Seehofer


 Syntynyt 4. heinäkuuta 1949 Ingolstadtissa. Naimisissa, neljä lasta.

 Saksan sisäministeri, vastaa myös rakentamisesta ja yhteiskuntakysymyksistä. Aloitti virassa maaliskuussa 2018.

 Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:n puheenjohtaja vuodesta 2008.

 Terveysministeri 1992­–1998, ruoka-, maatalous- ja kuluttajansuojaministeri 2005–2008, Baijerin osavaltion pääministeri 2008–2018.

 Saksan liittopäivien eli parlamentin jäsen 1980–2008.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Yle: Pääministeri Sipilä suuttui kokoomuksen syytöksistä Soini-äänestyksessä – ”Eilen rajani ylitettiin”

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Tiedustelujohtaja sai potkut, mutta hänet siirrettiinkin parempaan pestiin – Saksan demarit suuttuivat johtajalleen niin, että uhkaavat nyt kaataa hallituksen

  6. 6

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Paavi tulee vierailulle Baltiaan, jossa häntä odottavat kymmenet­tuhannet ihmiset – Vierailua himmentää paljastus, jollaista Latvian katolinen kirkko ei ole koskaan kokenut

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tiedustelujohtaja sai potkut, mutta hänet siirrettiinkin parempaan pestiin – Saksan demarit suuttuivat johtajalleen niin, että uhkaavat nyt kaataa hallituksen
  3. Tua Forsströmin viidestoista runokokoelma on täynnä lapsen poissaoloa
  4. Mauri-myrsky puhaltaa Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja – Kaatuvat puut tuottavat maalla palokunnille töitä
  5. Aki Ollikainen kerää HS:n kriitikolta ylistyksiä: ”Hän kykenee kirjoittamaan ihan mitä tahansa”
  6. Paavi tulee vierailulle Baltiaan, jossa häntä odottavat kymmenet­tuhannet ihmiset – Vierailua himmentää paljastus, jollaista Latvian katolinen kirkko ei ole koskaan kokenut
  7. Tiger Woodsilla on taas paikka katkaista viiden vuoden voitoton jakso – kovin haastaja on golfin olympiavoittaja ja maailmanrankingin ykkönen
  8. Ruotsinlaivat kulkevat Mauri-myrskystä huolimatta – ”Kannattaa ottaa matkapahoin­vointilääke”
  9. ”Täydellisyyttä hiponut esitys” – Suomalaisen barokkiorkesterin ja keskieurooppalaisten laulusolistien esittämä Händelin oratorio soi upeasti
  10. Kuinka monta euroa helsinkiläisten verotettavat vuositulot olivat keskimäärin vuonna 2016? Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  11. Yle: Pääministeri Sipilä suuttui kokoomuksen syytöksistä Soini-äänestyksessä – ”Eilen rajani ylitettiin”
  12. Näytä lisää