Ulkomaat

EU natisee taas liitoksissaan maahanmuuton takia – Päätetäänkö huippukokouksessa nyt ”maihinnousukeskuksista” mereltä pelastetuille, ja mitä tehdään rajoilla?

Vaikka Eurooppaan tulleiden siirtolaisten määrä on enää vain murto-osa vuoden 2015 muuttoliikkeestä, kysymys on yhä EU-maita jyrkästi jakava. Tänään torstaina Brysselissä alkavassa huippukokouksessa jäsenmaiden johtajat yrittävät jälleen kerran löytää yhteisiä ratkaisuja turvapaikanhakijoiden kohteluun.

Bryssel

Tänään torstaina Brysselissä alkaa muutaman päivän kuluessa jo toinen huippukokous, jonka pääaihe on Eurooppaan suuntautuva muuttoliike. EU-maiden johtajat yrittävät viimein löytää yhteiset keinot hillitä muuttoliikettä ja ratkaista, miten EU-maihin saapuneita turvapaikanhakijoita tulisi käsitellä.

Huippukokouksen lähtökohdat eivät ole hyvät, sillä EU:ssa riitelevät asioiden lisäksi jäsenmaat toistensa kanssa, maiden hallitukset sisäisesti ja tärkeimpien EU-instituutioiden johtajat keskenään. Eripuran määrän toi esiin sunnuntaina pidetty ”hätäkokous”, jossa ei päätetty mitään ja jossa ei kahdentoista jäsenmaan johtajia näkynyt.

Eurooppaan saapuneiden siirtolaisten ja turvapaikkahakijoiden määrä on enää murto-osa vuoden 2015 suuresta muuttoliikkeestä. Tuolloin enimmäkseen Turkin kautta Kreikkaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa, joista puolet oli Syyrian sodan pakolaisia.

Tänä vuonna Välimeren ylittäneitä on ollut vain joitakin kymmeniätuhansia, mutta siitä huolimatta Euroopan unioni on taas ”kriisin” kourissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska erityisesti Saksassa ja Italiassa on painetta saada aikaan edes jotakin, nyt alkavassa huippukokouksessa yritetään edistää niin sanottuja alueellisia maihinnousukeskuksia. Ne sijaitsisivat ehkä Pohjois-Afrikassa, ja niihin vietäisiin mereltä pelastettuja ihmisiä, joilta tiedusteltaisiin, että millä asialla he ovat EU-alueelle pyrkineet.

Suunnitelman yksityiskohdat ovat kuitenkin avoinna alkaen siitä, missä maassa ne sijaitsisivat, ovatko ne edes keskuksia, miten ne toimisivat ja kuka ne rahoittaisi. Pakolaiskomissaari Dimitris Avramopoulos on luvannut sen verran, että EU ei ole perustamassa mitään ”siirtolaisten Guantanamo Baytä”, millä hän viittasi Yhdysvaltain pahamaineiseen terroristiepäiltyjen vankilaan Kuubassa.

Saksan toiveena on, että se saisi aiempaa vapaammin järjestellä kahdenvälisesti tai pienemmällä maajoukolla sitä, miten EU-maiden sisäiseen turvapaikanhakijoiden liikenteeseen suhtaudutaan. Saksan sisäministeri Horst Seehofer on uhannut alkaa käännyttää muissa maissa rekisteröityjä ihmisiä takaisin Saksan rajoilta, mikä voisi kaataa hänen puuhiaan vastustavan Angela Merkelin hallituksen.

Angela Merkel taistelee koko poliittisen perintönsä puolesta. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja hänen tiiminsä taas pelkäävät, etteivät he saa ennen kautensa loppua syksyllä 2019 valmiiksi sen paremmin muuttoliikeasiaa kuin euroalueen syventämistäkään. Nämä ovat Britannian arvaamattoman EU-eron ohella Junckerin viisivuotisen kauden suurimmat kohtalonkysymykset.

”Kokemus on opettanut minulle, että Eurooppa tarvitsee enemmän solidaarisuutta valmistautuakseen tulevaisuuteen”, Juncker totesi pyrkiessään komission puheenjohtajaksi keväällä 2014, eikä hänen ole tarvinnut muuttaa mielipidettään.

Vielä kolme vuotta sitten miljoonien eurooppalaisten silmät kostuivat, kun kolmevuotias syyrialaispoika Alan Kurdi löytyi hukkuneena turkkilaiselta rannalta. Jäsenmaiden läpi kävi satojentuhansien ihmisten epätoivoinen ja sekasortoinen kansainvaellus.

Monet eurooppalaiset riensivät auttamaan sotaa paenneita. Toisaalla kuitenkin marssittiin soihtujen kanssa ”maahantunkeutujia” vastaan.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán pystytti aitansa Serbian rajalle. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan avasi maansa ovet turvapaikanhakijoille. Suomen pääministeri Juha Sipilä lupasi, että hänen kotinsa Kempeleessä joutaa pakolaisten majapaikaksi.

Vaikka siirtolaisten tulo on tyrehtynyt ja suurin raivo laantunut, vuoden 2015 haamu on palannut kummittelemaan ja ravistelemaan erityisesti Saksan ja Italian sisäpolitiikkaa. Syynä on miljoonien EU-kansalaisten tunne ja vaaliuurnilla ilmaisema suuttumus siitä, että muuttoliikeongelma on todellinen ja ratkaisematta.

Italia esimerkiksi käytti viime vuonna muuttoliikekuluihin 4,3 miljardia euroa, mutta sai EU:sta tukea vain 77 miljoonaa euroa. Äärioikeiston Lega-puolueeseen kuuluvan sisäministeri Matteo Salvinin mukaan maahan ei mahdu enää yhtäkään uutta tulijaa ja muun EU:n on kannettava vastuunsa italialaisten rinnalla.

Riitelyn ja meuhkaamisen lomassa voi unohtua se, että viime vuosina EU:ssa on myös pantu asioita liikkeelle. Kukaan ei väitä, että unioni olisi valmis mahdolliseen seuraavaan suureen muuttoliikkeeseen, mutta yritystä on ollut, ja tuloksia on luetteloksi asti.

EU-komissio muistutteleekin monissa tiedonannoissaan, että työ muuttoliikkeen hallitsemisessa on edennyt pitkälle, eikä nyt tarvitse aloittaa nollasta.

Kolme vuotta sitten pantiin alulle seitsemän turvapaikkajärjestelmään liittyvää lakialoitetta. Niistä viisi on valmiina tai miltei maalissa. Karkeasti ottaen kaikkea tätä on saatu aikaan:

Maahantulijoiden vastaanotto-oloja ollaan yhdenmukaistamassa, turvapaikkakriteerit harmonisoidaan, yhteinen uusi turvapaikkavirasto on syntymässä, saapujien sormenjälkien tietokannoista ja viranomaisyhteistyöstä ollaan lähellä sopua ja pakolaisten vastaanottamisestakin saadaan pian yhteinen paketti.

Riitaisissa jäsenmaissa on ollut erityisesti valmiutta lujittaa EU:n yhteistä rajavalvontaa. Kun yhteisiä rajajoukkoja oli vuosikymmenen alkupuolella alle kolmesataa, nyt näyttää olevan haluja kasvattaa niiden määrä kymmeneentuhanteen 2020-luvun loppuun mennessä.Jos otetaan komission puheet sellaisinaan, EU:ssa vuonna 2015 päätetty pakolaisten uudelleensijoitteluohjelmakin oli huikea menestystarina. Kreikasta ja Italiasta siirrettiin lähes 35 000 ihmistä muihin jäsenmaihin – 96 prosenttia kaikista niistä, jotka täyttivät ohjelman kelpoisuusvaatimukset.

Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että komissiossa osataan numeroilla sumuttaminen. Alun perin uudelleensijoitteluohjelman piti kattaa 160 000 ihmistä, mikä sekin oli vain pieni osa kaikista turvapaikanhakijoista. Moni maa irtisanoutui ohjelmasta, jota Suomikin aluksi vastusti. Slovakia ja Unkari yrittivät kaataa hankkeen EU-tuomioistuimessa mutta hävisivät juttunsa.

Mutta mitäpä pienistä.

Rajavalvonnan ohella Afrikan tukemiseen on pumpattu miljardeja, ja sillä rahalla saadaan hillittyä muuttoliikettä suoraan sekä vähennettyä ihmisten halua lähteä liikkeelle. Turkin kanssa tehty sopimus keväällä 2016 on enimmäkseen toiminut: ihmissalakuljetus Egeanmerellä on tyrehtynyt murto-osaan aiemmasta.

Tämähän sujuu kuin tanssi, saattaisi komission saavutuksia kuunteleva huudahtaa.

Kyllä, jos tanssilla tarkoitetaan sellaista monitulkintaista postmodernia vääntelehtimistä narisevien äänten tahdissa. Ei, jos puhutaan perinteisen iloisesta piiritanssista.

Tänään alkavan kaksipäiväisen huippukokouksen alla on saatu jälleen huokailla sitä, että kaksi keskeistä lakialoitetta – niin sanotun Dublin-järjestelmän uudistaminen ja turvapaikkamenetelmien yhdenmukaistaminen – ovat täysin jumissa. Niitä on yritetty punnertaa kokoon viiden eri puheenjohtajamaan voimin, ja pian pallo siirtyy Bulgarialta Itävallalle.

Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijat on rekisteröitävä ja heidän hakemuksensa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonne he saapuvat. Järjestely on kohdistanut kohtuuttoman paineen Kreikan ja Italian kaltaisiin ”etulinjan maihin”.

Komissio ja eri jäsenmaat ovat tehneet esityksiä, joilla turvapaikanhakijat jaettaisiin ”solidaarisuuden ja vastuullisuuden” periaatteilla tasaisemmin eri jäsenmaiden kesken. Tämä ei kuitenkaan kiinnosta itäisiä jäsenmaita, jotka eivät halua ottaa lainkaan turvapaikanhakijoita.

Komissio vaatii nyt, että Dublin-reformi ja turvapaikkamenettelyjen harmonisointi valmistuisivat ensi jouluun mennessä. Jos niin käy, sitä voi pitää joulun ihmeenä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

  5. 5

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  6. 6

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  9. 9

   Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  7. 7

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä
  3. Tunti sitten
  4. Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin
  5. 2 tuntia sitten
  6. Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti
  7. Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia
  8. Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä
  9. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  10. Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille
  11. Kaksi mielenterveyspotilasta hukkui tulvaveden temmattua poliisiauton Yhdysvalloissa
  12. Narripaidat jatkaa yhä voittamattomina kotikaukalossaan – Savosta tuli parisataa katsojaa kannustamaan Metallurgin pelaajaa
  13. Arvi Savolainen teki suomalaista painihistoriaa voittamalla alle 20-vuotiaiden MM-kultaa
  14. Näytä lisää