Ulkomaat

Kuolemaantuomittu Gaddafin poika on uskottavin ehdokas Libyan presidentiksi – vaalit pitäisi järjestää vielä tänä vuonna, vaikka maa on sotatilassa

Konfliktinratkaisujärjestö CMI välitti Libyan puolueet sopuun demokratian ja vallanjaon periaatteista Martti Ahtisaaren 80-vuotislahjarahoilla. Harmi vain, että puolueet eivät päätä Libyassa vielä mistään.

Libyan johtoon pyrkii tapetun diktaattorin poika, joka on tuomittu kuolemaan ja etsintäkuulutettu rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kuulostaa uskomattomalta, mutta Saif al-Islam Gaddafi, 45, on toistaiseksi vakavimmin otettava presidenttiehdokas Libyan vaaleissa, jotka on määrä järjestää joulukuussa.

Pirstaloituneen valtion pääpelurit ilmoittivat aikataulusta toukokuun lopussa. Vaalit voivat kuitenkin jäädä pelkäksi aikomukseksi, koska neljä vuotta käyty sisällissota on jakanut maan hallinnan useiden aseryhmien kesken, rikollisuus rehottaa ja terrori-iskujen uhka on suuri. Salakuljettajat käyttävät kaaosta hyväkseen toimittamalla siirtolaisia Saharan takaa venematkalle Eurooppaan.

Isänsä Muammar Gaddafin 42-vuotisen valtakauden loppuvaiheissa Saif Gaddafia pidettiin Libyan kakkosmiehenä ja todennäköisenä vallanperijänä. Hän edustaisi paluuta vanhaan. Vaalivoiton mahdollisuutta ei voi täysin sulkea pois, arvioi Maruan El-Krekshi, joka johtaa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän- ja Pohjois-Afrikan-ryhmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aseelliset toimijat ovat luoneet Libyaan pessimismin ilmapiirin. Moni ajattelee, että vaikka aiemmin ei ollut vapautta, ehkä turvallisuus on tärkeämpää”, suomalais-libyalainen El-Krekshi sanoo.

Ihmisoikeusaktivisti Khaled Guel arvioi maaliskuussa arabiuutismedia al-Araby al-Jadeedille, että moni libyalainen uskoo ainoastaan Saif Gaddafin pystyvän pelastamaan maan.

Gaddafi ilmoitti ehdokkuusaikeistaan lakimiehensä välityksellä. Hän on välttänyt julkisia esiintymisiä, luultavasti ainakin turvallisuussyistä.

Libyaan perehtynyt tutkija Alice Alunni Durhamin yliopistosta Englannista arvioi al-Monitor-sivustolle, että Gaddafi voisi saada taakseen kannatusta vain astumalla julkisuuteen.

”Mutta hänen pitäisi osoittaa samaa karismaa ja persoonallisuutta kuin viime vuosikymmenellä. Vain siten hän voisi saada tukea muiltakin kuin perinteisiltä tukijaheimoiltaan.”

Niin sanotun arabikevään kansannousu kaatoi diktatuurin vuonna 2011, kun läntinen sotilasliitto Nato tuki kapinallisia YK:n turvallisuusneuvoston valtuuttamalla väliintulolla.


Saif Gaddafi päätyi oppaansa käräyttämäksi pakomatkalla aavikon halki Nigeriin. Kapinallisryhmä vangitsi hänet ja lennätti tukikohtaansa Zintanin vuoristokaupunkiin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC kaipaa Gaddafia Haagiin vastaamaan syytteisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan, koska valtion turvallisuusjoukot kiduttivat ja tappoivat mielenosoittajia kansannousun alkuvaiheissa. Libyan uusi hallinto halusi kuitenkin järjestää hänen oikeudenkäyntinsä kotimaassa. Kesällä 2015 tripolilainen oikeusistuin tuomitsi hänet kuolemaan ampumalla.


Gaddafin hengen säästi uusi sisällissota, joka jakoi maan kilpailevien hallintojen ja useiden aseryhmien kesken.

Zintanin aseryhmä ei suostunut luovuttamaan Gaddafia pääkaupunki Tripolissa istuvalle hallinnolle, joka perusti valtansa vuoden 2012 vaaleihin eikä suostunut väistymään vuoden 2014 vaalitappion jälkeen vaan miehitti pääkaupungin islamististen aseryhmien tuella.

Uusissa vaaleissa valittu, ulkovaltojen tunnustama ja keskimäärin maallisempi hallinto muutti Tobrukin kaupunkiin Itä-Libyaan.

Tripolissa valta on sittemmin siirtynyt YK:n tuella luodulle väliaikaishallitukselle. Sitä johtaa poliittisesti kokematon arkkitehti ja liikemies Fayez al-Sarraj, 58, jonka isä työskenteli Libyan kuninkaan Idris I:n hallinnossa ennen Muammar Gaddafin vallankaappausta.

Tripolin kapinahallitus on menettänyt jalansijansa. Tobrukin hallitus on kuitenkin yhä vahva eikä tunnusta al-Sarrajin hallitusta, jolle se menetti kansainvälisen tunnustuksen Libyan valtionhallintona.


Tämän sotkun keskellä zintanilaiset vapauttivat kuuluisan vankinsa viime kesänä. Tobrukin hallituksen mukaan Saif Gaddafi on vapaa mies, mutta al-Sarrajin hallitus pitää häntä yhä sotarikollisena.

Ennen arabikevättä Saif Gaddafia pidettiin isäänsä länsimielisempänä. Poika opiskeli Britanniassa ja Itävallassa, jonne otti mukaan valkoiset lemmikkitiikerinsä, puhui Maailman talousfoorumissa Davosissa, otti kantaa demokratisoitumisen puolesta ja oli avainroolissa Libyan luopuessa joukkotuhoaseistaan ja ydinaseohjelmastaan vuonna 2003.

Lisäksi hän maksoi lunnaat kahdesta suomalaisesta ja muista länsimaalaisista, jotka islamistiterroristit sieppasivat Jolon saarelle Filippiineille vuonna 2000.

Toisaalta Saif Gaddafi oli myös edesmenneen itävaltalaisen äärioikeistojohtajan Jörg Haiderin metsästyskaveri ja kytkeytyi miljoonien eurojen lahjuksiin, jotka Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy syytteiden mukaan sai Libyalta vuoden 2007 presidentinvaalikampanjaansa. Ranskan päätettyä tukea Libyan kapinallisia Gaddafi pyysi, että Sarkozy palauttaisi rahat.


Vaaleihin saattaa lähteä ehdolle Gaddafiakin vaikutusvaltaisempi mies: Tobrukin hallituksen asevoimia komentava kenraali Khalifa Haftar, 75.

”Hän on se todellinen voimatekijä Itä-Libyassa, jonka hän on aika pitkälti onnistunut rauhoittamaan”, El-Krekshi sanoo.

Haftar oli jo vuonna 1969 nostamassa Muammar Gaddafia valtaan mutta alkoi myöhemmin juonia hänen syrjäyttämistään. Haftar teki yhteistyötä Yhdysvaltain ulkomaantiedustelun CIA:n kanssa ja muutti Yhdysvaltain Virginiaan, kunnes palasi johtamaan arabikevään kapinajoukkoja. Gaddafin kuoltua Haftar on moukaroinut islamisteja ulos Itä-Libyan kaupungeista.

Moni uskoo, että Haftar on vaihdellut puolia lähinnä oman vallanhimonsa ajamana. Hänelle on tiettävästi tarjottu asemaa Libyan tulevien puolustusvoimien johdossa, jos hän tunnustaa al-Sarrajin väliaikaishallituksen Tobrukin hallituksen sijaan. Haftar tukee vaaleja, mutta tämä saattaa jatkua vain jos tulos miellyttää häntä.

El-Krekshi kertoo, että merkittävä osa aseryhmistä vastustaa ajatusta Haftarista puolustusvoimien johtajana ja sotilaiden vallan kasvattamista valtionjohdossa.


Presidentin ohella libyalaisten on määrä äänestää uudesta parlamentista.

El-Krekshi pitää vaaleja kiireellisempänä asiana perustuslakia. Hän korostaa, että johtajien valitsemisen pohjana pitäisi olla sovittu visio Libyan suunnasta. Perustuslain hyväksyminen kansanäänestyksessä ennen vaaleja vaikuttaa epätodennäköiseltä.

El-Krekshi sanoo, että vaalien tehtävä on oikeuttaa ja laillistaa valittujen johtajien valta mutta Libyassa viime vaalit ovat päinvastoin lisänneet vastakkainasettelua.

”Ihmisten usko edustukselliseen demokratiaan on heikentynyt, kun turvallisuustilanne ja elintaso ovat huonontuneet merkittävästi. Voi kysyä, onko ihan hyvä idea järjestää nämä vaalit nyt.”

Libyan poliittiset puolueet julistivat huhtikuussa päässeensä CMI:n välittämissä keskusteluissa sopuun demokratian ja vallanjaon periaatteista. Osallistujia lennätettiin ulkomaille, koska osa joukosta on entisiä Gaddafin hallinnon edustajia, jotka eivät uskalla matkustaa Libyaan.

Keskusteluja rahoitettiin CMI:n perustajan, presidentti Martti Ahtisaaren 80-vuotislahjaksi järjestetyllä Älä kerro Martille -varainhankintakampanjalla.

Harmi vain, että puolueet eivät päätä Libyassa vielä mistään. Enemmän valtaa on aseryhmillä. Viime vaaleissa oli vain virallisesti sitoutumattomia ehdokkaita, ja samoin taitaa käydä seuraavissakin. El-Krekshin mukaan se vain jatkaisi siirtymäkautta.

”Gaddafin ideologia perustui siihen, että edustuksellinen demokratia ei ole oikeaa demokratiaa vaan kansan tulee hallita itseään suoraan. Siitä juontuu mielikuva, että puolueisiin liittyvä on maanpetturi”, hän kertoo.

”Mutta demokratiaa ei synny ilman puolueita. Niiden pitää osoittaa pystyvänsä tekemään yhteistyötä ja asettamaan kansallisen edun puoluepoliittisen edun edelle.”

El-Krekshi löytää Libyasta toivoakin. Hän huomauttaa, että taisteluja on selvästi vähemmän kuin arabimaailman muilla sotatantereilla Syyriassa ja Jemenissä.

”Elämä on suhteellisen normaalia, ainakin päiväsaikaan. Tripolissa aseellisia ryhmiä alkaa olla vähemmän.”

Eri ryhmien valta vahvistuu ja vakiintuu, eikä toimijoita ole enää niin monia, El-Krekshi sanoo.

”Vaikka Libya on pirstaloitunut ja monessa paikassa vallitsee vahva heimokulttuuri, libyalaisilla on yhteinen kansallinen identiteetti eli usko siihen, että he ovat osa valtiota tai projektia nimeltä Libya.”

Juttua korjattu 29. 6. kello 8.58: Tekstissä luki ensin virheellisesti, että tutkija Maruan El-Krekshi pitää vaaleja kiireellisempänä asiana kuin perustuslakia. Todellisuudessa hän pitää kiireellisempänä perustuslakia.

Fakta

Diktaattorin perhe pakeni maailmalle


 Vuonna 2011 tapetulla Libyan johtajalla Muammar Gaddafilla on tytär ja seitsemän poikaa. Pojista kolme on kuollut taisteluissa.

 Leski Safia, 66, tytär Ayesha, 42, sekä pojat Hannibal, 42, ja Muhammed, 48, saivat turvapaikan Omanista.

 Hannibal Gaddafi aiheutti taannoin diplomaattisia selkkauksia pahoinpitelyillä Euroopassa. Vuonna 2015 hänet pidätettiin Libanonissa liitettynä shiiajohtajan katoamiseen Libyassa 1978.

 Ex-jalkapalloilija Saadi Gaddafi, 45, edusti Perugiaa ja Udinesea kahdessa Italian liigan ottelussa. Niger luovutti hänet tuomittavaksi Libyaan vuonna 2014. Vankeudessa häntä on väitetty kidutetun.

 Saif al-Islam Gaddafi, 45, pyrkii Libyan presidentiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afrikka
 • Libya

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  6. 6

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa
  3. Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella
  4. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  5. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  6. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  7. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  8. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  9. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  10. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  11. Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!
  12. Näytä lisää