Ulkomaat

Trump ja Putin kohtaavat Helsingissä 16. heinäkuuta, Trump tahtoo tavata Sauli Niinistön kahden kesken – Tämä kaikki huippukokouksesta tiedetään

Helsinki varmistui torstaina iltapäivällä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamispaikaksi. HS kokosi keskeiset kysymykset siitä, mitä tulevasta tapaamisesta tiedetään.

Torstaina se varmistui: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat heinäkuussa Helsingissä.

Kreml ja Valkoinen talo ilmoittivat iltapäivällä Suomen aikaa, että tapaaminen järjestetään maanantaina 16. heinäkuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi myöhään iltapäivällä omassa tiedotustilaisuudessaan, että hän tapaa huippukokouksen yhteydessä Trumpin ja todennäköisesti myös Putinin kahden kesken.

Niinistö sanoi ottavansa esille Itämeren turvallisuuskysymykset ja arktista aluetta koskevat teemat, kuten hiilipäästöt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi keskeiset kysymykset siitä, mitä tapaamisesta tiedetään ja mikä ei ole vielä varmaa.

Miksi juuri Helsinki?

”Eräänä tekijänä on varmaan hyvä maineemme järjestää niitä tapaamisia ja se, että meillä on luontevat suhteet sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään”, presidentti Niinistö pohti torstaina syitä tapaamispaikan valintaan.

Niinistön mukaan kokous on myös luontevaa jatkumoa muille korkean tason tapaamisille: Aiemmin kesäkuussa Suomessa kohtasivat Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat. Viime vuoden syyskuussa taas maiden varaulkoministerit Thomas Shannon ja Sergei Rjabkov tapasivat Helsingissä.

Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi HS:lle, että yksi taustalla oleva syy on Suomen historia vastaavanlaisten huipputason tapaamisten järjestäjänä.

Vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak nostaa esiin lisäksi maantieteellisen sijainnin ja poliittiset syyt: Suomessa kummallekaan presidentille ei tule tunnetta, että tapaamispaikassa olisi annettu jostain periksi.

Täältä voit lukea lisää asiantuntijoiden kommentteja.

Tapaaminen Euroopassa sopii myös Trumpin muuhun aikatauluun. Heinäkuun 11.–12. päivinä hän osallistuu Naton kokoukseen Brysselissä, ja 13. päivänä hän tapaa Britanniassa pääministeri Theresa Mayn.

Putinin taas odotetaan olevan 15. heinäkuuta läsnä jalkapallon MM-finaalissa Moskovassa. Helsinki lienee siis hänelle Wieniä kätevämpi vaihtoehto. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Wien olisi tosin ollut nimenomaan venäläisten toivoma tapaamispaikka.

Missä kokous pidetään?

Sitä ei vielä tiedetä. Myöskään presidentti Niinistö ei tiedotustilaisuudessaan ottanut kantaa kokouspaikkoihin: ”Niistä varmasti syntyy nopeasti keskustelua”, hän kommentoi.

Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona pidetään Königstedtin kartanoa, joka tarkkaan ottaen sijaitsee Vantaalla eikä Helsingissä. Se on valtioneuvoston edustuskartano, jossa on aiemminkin pidetty korkean tason poliittisia tapaamisia. Täältä voit lukea paikasta lisää.

Muita julkisuudessa esillä olleita arveluja ovat olleet esimerkiksi presidentin virka-asunto Mäntyniemi, Finlandia-talo ja Kalastajatorppa.

Missä vaiheessa Helsinki nousi vaihtoehdoksi?

Presidentti Niinistön mukaan aloitteen tekivät Yhdysvaltojen ja Venäjän korkeat virkamiehet yhdessä. Alustava tiedustelu asiasta tuli viime viikolla.

Julkisuuteen Helsinki todennäköisenä kokouspaikkana nousi tiistaina, kun muun muassa Politico ja uutistoimisto Reuters kertoivat asiasta lähteidensä perusteella. Torstaina asialle saatiin vahvistus.

Toinen mahdollinen tapaamispaikka olisi tiettävästi ollut Wien. Kun presidenttien uutisoitiin aiemmin kesäkuussa suunnittelevan tapaamista, uutistiedoissa puhuttiin Wienistä.

Millaisia käytännön järjestelyt ovat?

Putinin avustaja Juri Ušakov kommentoi keskiviikkona venäläisen Tass-uutistoimiston mukaan, että todennäköisesti kokous ajoittuu päiväaikaan ja kestää muutamia tunteja.

Ušakovin mukaan kahdenvälisen tapaamisen lisäksi järjestetään ”jonkinlainen protokollatilaisuus, mahdollisesti työaamiainen” ja lopuksi lehdistötilaisuus.

Helsingin kaupungilta tapaaminen vaatii mittavia järjestelyjä. Helsingin poliisi tiedotti iltapäivällä, että turvallisuusjärjestelyjen suunnittelu on aloitettu.

”Hieman haasteita aiheuttavat nopea aikataulu ja kesäloma-aika, mutta resurssisuunnittelu on aloitettu”, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kertoi tiedotteessa.

”Selvää on, että turvallisuusjärjestelyt tulevat olemaan suuret, mutta tämän tasoiselle tapaamiselle normaalit.”

Ovatko Trump ja Putin tavanneet aiemmin Trumpin presidenttikaudella?

Kyllä. Viime vuonna presidentit tapasivat kesällä G20-kokouksessa Hampurissa ja epävirallisesti myös marraskuussa Apec-järjestön kokouksessa Vietnamissa.

Helsingin tapaamisesta tulee kuitenkin Trumpin ja Putinin ensimmäinen virallinen huippukokous.


Millainen merkitys tapaamisella on Suomelle?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että se vahvistaa Suomen kansainvälistä uskottavuutta ja perinnettä kansainvälisten tapaamisten isännöijänä. Helsingin valinta tapaamispaikaksi kertoo luottamuksesta sekä Yhdysvaltojen että Venäjän suunnalta.

”Tapaaminen on äärimmäisen merkittävä, koska maailmanpoliittinen tilanne elää suurta murrosvaihetta. Vanha kylmän sodan jälkeinen valtajärjestelmä on rapautumassa, ja nyt luodaan uutta”, Tiilikainen kertoo HS:lle.

Huippukokous on myös Helsingille hyvä tilaisuus nostaa profiiliaan. Se tuonee kaupunkiin tuhansia toimittajia ja rutkasti kansainvälistä näkyvyyttä.

Sinänsä ei ole uusi asia, että Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajat kohtaavat Suomessa. Vuonna 1975 Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford tapasi Helsingissä neuvostojohtaja Leonid Brežnevin.

Vuonna 1990 kaupungissa tapasivat George H. W. Bush ja Mihail Gorbatšov, vuonna 1997 puolestaan Bill Clinton ja Boris Jeltsin.Täältä voit katsoa kuvakoosteen idän ja lännen johtajien tapaamisista, joita Suomessa on aiemmin järjestetty.

Mistä tapaamisessa puhutaan?

Kremlin tiedotteen mukaan asialistalla ovat Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet, niiden tuleva kehitys ja ajankohtaiset kansainväliset asiat. Valkoisen talon tiedotteessa mainitaan myös kansallisen turvallisuuden kysymykset.

Putinin avustaja Ušakov kommentoi aiemmin torstaina Reutersin mukaan, että keskeisiä teemoja tulevat olemaan muun muassa terrorismin vastainen taistelu, ydinaseet sekä Ukrainan ja Syyrian konfliktien tapaiset alueelliset asiat.

Trump puolestaan kertoi AFP:n mukaan, että hän odottaa keskustelujen käsittelevän monia erilaisia aiheita. Pöydällä ovat hänen mukaansa muun muassa Syyrian ja Ukrainan tapahtumat, jotka ovat viime vuosina huonontaneet Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä.

Tapaamista järjestelevä Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on uutistoimistojen mukaan sanonut, että Yhdysvaltain Venäjä-pakotteiden poistaminen tai minkäänlainen Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää ei tule olemaan asialistalla.

Hän kertoi uskovansa, että esiin nousevat myös syytökset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen politiikkaan.

”En sulje pois sitä, etteivätkö [Trump ja Putin] saavuttaisi konkreettisia sopimuksia, mutta puhuttavana on paljon asioita”, Bolton kommentoi tapaamisen mahdollista lopputulosta Reutersin mukaan.

Millaisia asioita Suomi voi tuoda esiin?

Vaikka kyse on Trumpin ja Putinin tapaamisesta, myös isäntämaalla on mahdollisuus tuoda esiin sille tärkeitä asioita. Presidentti Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänelle on välitetty Trumpin toive kahdenkeskisestä tapaamisesta.

”Sen otin tietysti mielelläni vastaan”, hän sanoi ja lisäsi uskovansa, että myös Putinin kanssa järjestyy kahdenkeskinen tapaaminen.

Niinistö kertoi puhuneensa Trumpin neuvonantajan John Boltonin kanssa ”joistakin sellaisista asioista, jotka eivät ehkä muutoin suurvaltapolitiikan pöytään päädy”. Nämä asiat noussevat esiin myös kahdenvälisissä keskusteluissa.

Niinistö mainitsi arktista aluetta koskevat huolet, kuten mustan hiilen päästöjen torjunnan. Lisäksi hän nosti esiin huolen Itämeren alueella viime vuosina kasvaneista jännitteistä.

”Onko sitä jännitettä jollain tavalla mahdollisuus lieventää – se olisi meidän huolemme poistamista tai ainakin lieventämistä”, Niinistö pohti.

Hän otti esiin Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilasjohdon tapaamisen Suomessa aiemmin kesäkuussa. Kenraalit Joseph F. Dunford Jr. ja Valeri Gerasimov keskustelivat muun muassa tavoista, joilla Syyrian sodassa eri osapuolia tukevat maat välttävät joutumasta suoraan konfliktiin keskenään.

”Sellaiset hyvät tavat auttaisivat varmasti Itämerelläkin. Jotain tällaista aion ottaa esille.”


Aiemmin torstaina Niinistö arvioi, että Trumpin ja Putinin keskustelujen aiheena tulee olemaan ainakin kansainvälinen tilanne kokonaisuudessaan ”ja toivottavasti myös asevalvonta- ja aseriisuntakysymykset”.

Kuinka uutiseen on Suomessa reagoitu?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi ”odotettua uutista” torstaina Twitterissä.

”Tapaamispaikka on myös osoitus Suomen politiikan johdonmukaisuudesta sekä kyvystä järjestää korkean tason tapaamisia. Dialogi erittäin tärkeää myös Suomen ja Euroopan turvallisuudelle”, Sipilä kirjoitti.
Ulkoministeri Timo Soini (sin) kommentoi uutistoimisto STT:n mukaan, että uutinen on tunnustus Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle.

”Kun Suomi valikoitui tapaamispaikaksi, niin tiedetään että meiltä homma hoituu, me osaamme näitä järjestää ja olemme luotettava ja pitkäaikainen kumppani”, Soini sanoi STT:lle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  4. 4

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  5. 5

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  9. 9

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat