Ulkomaat

Italia uhkaa torpedoida EU-huippukokouksen käyttämällä veto-oikeuttaan – Pääministeri Sipilä: En ole koskaan kuullut vastaavasta

Suomi ja kymmenkunta muuta maata ovat valmiita auttamaan hätään joutunutta Angela Merkeliä kahdenvälisillä sopimuksilla. Maahanmuuttokiistat uhkaavat jyrätä Macronin haaveet euroalueen kehittämisestä.

Bryssel

EU-maiden johtajien huippukokous vääntyi torstai-iltana pahaan solmuun ennen kuin johtajat pääsivät edes aloittamaan keskustelua vaikeimmasta aiheesta eli maahanmuutosta. Italian uuden populistihallituksen pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti, että hän ei voi hyväksyä huippukokouksen päätöslauselmatekstejä muidenkaan aihepiirien osalta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi ennen maahanmuutosta käytävää ja perjantain puolelle venynyttä illalliskeskustelua odottavansa ”ehkä vaikeinta iltaa, mitä täällä on minun aikana ollut maahanmuutosta”.

”Ennustan vaikeaa iltaa, yötä, aamua”, hän sanoi suomalaistoimittajille.

Sipilä sanoi, ettei hän ollut ennen kuullut EU-huippukokouksessa, että valtionpäämies uhkaisi veto-oikeuden käytöllä. Hän kehotti toimittajia ja virkamiehiä varaamaan Red Bull -energiajuomaa ja valmistautumaan hyvin pitkään kokoukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italia kokee jääneensä yksin, mitä tulee EU:n yhteisiin toimiin muuttoliikkeen hillitsemisessä. Viime päivinä on keskitytty erityisesti Saksan huoliin ja ilmeisesti huippukokouksen päätelmäluonnoksen sanamuodot keskittyvät Italian mielestä aivan vääriin kysymyksiin.

Italia uhkaa nyt torpata johtajien lausumiset myös muissa asioissa kuten kauppapolitiikassa ja puolustusyhteistyössä.

”Tämä on poliittista teatteria”, arvioi yksi kokousta seurannut EU-virkamies tietämättä kuitenkaan, mitä show’sta oli seuraamassa.

Italian tai jonkin muun jäsenmaan kiukuttelu ei ole kuitenkaan täysin ennenkuulumatonta. Esimerkiksi maaliskuussa 2017 pidetyssä huippukokouksessa Puola yritti kaataa kokouksen päätelmät kokonaan, koska vastusti puolalaisen Donald Tuskin uudelleenvalintaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi.

Tuolloin kokouksen lausumat hyväksyttiin niin sanottuina puheenjohtajan päätelminä.


Huippukokouksen lähtökohta oli pitkälti se, että Saksan liittokansleri Angela Merkel yrittää pelastaa horjuvaa hallitustaan ja perintöään peräämällä myönnytyksiä muuttoliikkeen hillinnässä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan pyrkii puhaltamaan eloa talous- ja rahaliitto Emun uudistamiseen.

EU-virkamiehet ja diplomaatit valmistautuivat huippukokoukseen maltillisin odotuksin, ja joidenkin mielestä edessä saattoi olla masentava floppi.

”Asialistalla olevissa asioissa on edistytty hyvin vähän. Odotukset tämän kokouksen konkreettisista edistysaskelista ovat heikot”, kertoi eräs korkea-arvoinen EU-virkamies ennen kokousta.

Italian pääministeri Conte otti jo kokouspaikalle saavuttuaan kovan kannan maahanmuuttokysymyksiin. Conte ilmoitti uhkauksestaan kaataa kokouksen päätöslauselman veto-oikeudellaan, mikäli Italian vaatimuksiin ei suostuta, Le Figaro -lehti kertoo.

”Odotamme tekoja. En toivo, että joudumme turvautumaan tähän mahdollisuuteen [veto-oikeuteen], mutta näin voi tapahtua, jos emme saa yhteisesti jaettua lopputulosta.”

Kokouksen aihepiiri on laaja, mikä sai kaksikin EU-asioihin keskittyvää julkaisua – Politicon ja Financial Timesin – kutsumaan tapaamista ”kaikkien huippukokouksien äidiksi”. Suuria odotuksia kokoukseen latasi myös Sipilä kolumnissaan kokouksen alla.

”Tänään alkaa pääministerikauteni yksi merkittävimmistä EU:n huippukokouksista. Nyt jos koskaan Euroopalta vaaditaan yhtenäisyyttä. Kokouksen asialista on keskeinen unionin tulevaisuuden ja yhtenäisyyden kannalta. Kokous on tärkeä Suomelle”, Sipilä totesi.

Pääaiheeksi on noussut muuttoliikkeen hillintä, sillä kysymys uhkaa jopa kaataa Euroopan vaikutusvaltaisimman valtionpäämiehen Merkelin.

Vaikka kokouksen odotettiin antavan melko yleviäkin lupauksia muuttoliikkeen hallinnasta, oli epäselvää, riittävätkö sanamuodot, lupaukset ja mahdolliset päätökset Merkeliä vastaan kapinoiville kotimaisille hallitustahoille.


Koska yhteisiä päätöksiä ei ole odotettavissa, Merkel yrittää saada aikaan kahdenvälisiä sopimuksia eri jäsenmaiden kanssa. Sipilä totesi suomalaistoimittajille, että Suomi on valmis auttamaan Merkeliä, ja yhteensä noin kymmenen maata olisi suostuvaisia tällaisiin sopimuksiin.

Sopimuksissa tehostettaisiin yhteistyötä siinä, miten esimerkiksi Suomessa rekisteröityneet mutta Saksaan siirtyneet turvapaikanhakijat palautettaisiin takaisin Suomeen ja päinvastoin.

Pitääkö suomalaisten nyt varautua siihen, että Saksasta palautetaan suuri joukko turvapaikanhakijoita Suomeen?

”Lähdemme siitä, että se on tästä hetkestä eteenpäin. Se mitä on tapahtunut ennen sitä, se on sitten ennen tätä kahdenvälistä sopimusta”, Sipilä sanoi.

Sipilän mielestä kyse ei ole siitä, että Merkel saisi jotain mukavaa kotiin viemistä huippukokouksesta. Vaan siitä, että nykysysteemi ei toimi ja kahdenvälisillä sopimuksilla saataisiin oppia siitä, mihin suuntaan koko EU:ta koskevaa lainsäädäntöä voitaisiin kehittää.

Muuttoliikkeen hallinnassa on edistytty EU-tasolla monessakin asiassa, mutta keskeisin ongelma – turvapaikanhakijoiden kohteluun liittyvä Dublin-reformi – on yhä täysin vailla ratkaisua. Muuttoliikeongelmasta voi lukea lisää tästä artikkelista.

”Meillä ei ole mitään syytä uskoa, että löytäisimme nopeaa ratkaisua Dubliniin”, totesi korkea-arvoinen EU-lähde, joka tuntee riitaisten jäsenmaiden kannat hyvin.

Samalla kun Merkel on muuttoliiketeeman panttivankina, Ranskan Macronin lemmikkihanke talous- ja rahaliitto Emun kehittämisestä saattaa jäädä sivuosaan.

Tämä olisi Macronille kipeä takaisku, sillä vain runsas viikko sitten hän sai Merkeliltä ensi kerran selväsanaista tukea haluilleen luoda euroalueelle oman budjetin.

Nyt Merkelin vaikeudet antavat lisävoimaa niille maille – kuten Suomelle – jotka pitävät Macronin budjettihanketta huonona. Suomen lisäksi ainakin yksitoista muutakin maata vastustaa Macronin tapaa kehittää rahaliittoa.

Sipilän mielestä muuttoliike ja Emu ovat kuitenkin kaksi aivan eri asiaa, jotka käsitellään omina kokonaisuuksinaan.

Suomi ei näe tarvetta euroalueen budjetille, Sipilä sanoo. Hänen mukaansa Suomen toive on, että rahamäärä pysyisi mahdollisimman pienenä.

Eurobudjetti ei saisi olla mikään pahanpäivän rahasto, vaan tukisi uudistuksia, kuten kilpailukyvyn parantamista ja sitä, ettei kriiseihin jouduttaisi, Sipilä sanoo.

Huippukokouksia isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lähetti kokouksen alla kutsukirjeen, jossa hän maalasi synkän näkymän sekä maailman että Euroopan tilanteesta.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vapaakaupan vastaiset toimet ovat suuri uhka läntisen maailman yhtenäisyydelle ja hänen mukaansa EU:n tulee varautua ”pahimpaan mahdolliseen skenaarioon” yhteistyössä.

Muuttoliikkeen osalta Tusk varoitti jäsenmaita siitä, että riitely johtaa entisestään epädemokraattisten ja populististen voimien vahvistumiseen EU:ssa. Äärioikeisto on muuttoliikkeen vuoksi voimistunut esimerkiksi Saksassa ja Italiassa.

”Olemme nähneet uusien poliittisten liikkeiden synnyn. Ne tarjoavat yksinkertaisia vastauksia kaikkein monimutkaisimpiin kysymyksiin. Yksinkertaisia, radikaaleja ja kiehtovia.– – Panokset ovat korkeat ja aika on vähissä”, Tusk sanoi vaatien päätöksiä johtajilta.

Huippukokouksessa juostaan läpi myös monenlaisia muita asioita puolustusyhteistyöstä Britannian EU-eron kautta Länsi-Balkanin EU-haaveisiin sekä Venäjän aggressioon. Näissä asioissa ei odoteta suuria uusia avauksia tai päätöksiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU-huippukokous
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa – ”Raunioita tässä jo sammutetaan”

  7. 7

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  8. 8

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  9. 9

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  10. 10

   Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp:n etsinnät Turun seudulla jatkuvat, lentokielto yhä voimassa – tämä mittavasta operaatiosta tiedetään nyt

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp:n etsinnät Turun seudulla jatkuvat, lentokielto yhä voimassa – tämä mittavasta operaatiosta tiedetään nyt

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää