Ulkomaat    |   HS-analyysi

Saksalaisriita voi sytyttää ketjureaktion, jonka päässä voi olla nyky-EU:n loppu – ”Merkelin metodi ei enää toimi”

EU-huippukokouksen ratkaisevin hetki on kokouksen päätyttyä. Silloin Saksan sisäministeri Horst Seehofer päättää, uhmaako Merkeliä. Päätös laukaisisi dominoefektin, joka ei päättyisi vain Merkelin ja Saksan hallituksen kaatumiseen.

Berliini

EU-maiden johtajien huippukokous Brysselissä on hyvin poikkeuksellinen. Tärkein päätös tehdään vasta kokouksen jälkeen Saksassa.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer päättää, uhmaako hän liittokansleri Angela Merkelin tahtoa ja määrää, että Saksa aloittaa turvapaikanhakijoiden käännyttämiset suoraan rajalta.

Jos Seehofer niin tekee, huippukokous jäänee Merkelin viimeiseksi.

Seurauksia on muitakin. Saksalaisriita on romuttaa koko EU:n peruselintoiminnon, vapaan liikkuvuuden. Samalla EU:n mahtimaa Saksa asemoituisi yhdeksi niistä maista, jotka Euroopan yhteisten ratkaisujen sijaan toimisi maahanmuuttopolitiikassa omin päin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se olisi nyky-EU:n lopun alku.

Seehofer on työntänyt kaksi viime viikkoa Merkeliä seinää vasten. Seehofer itse perääntyisi vain, jos EU-huippukokous saa aikaiseksi Merkelin tavoitteleman eurooppalaisen ratkaisun, jolla saadaan rajoitettua siirtolaisten tuloa Eurooppaan mutta erityisesti estettyä se, että turvapaikanhakijoita siirtyy EU-maasta toiseen.

Merkelin ja Seehoferin riita voi vaikuttaa pieneltä: käännyttääkö Saksa kolmelta rajatarkastuspisteeltä sellaisia Saksaan pyrkiviä, jotka jokin toinen EU-maa, esimerkiksi Italia, on rekisteröinyt Eurodac-järjestelmään turvapaikanhakijoiksi?

Päätös olisi suuri siksi, että laukaisisi dominoefektin.

Ketjureaktio ei päättyisi Merkelin ja Saksan hallituksen kaatumiseen. Turvapaikkapolitiikan keskeisin kiista solidaarisuudesta jäisi solmuun. Ilman solidaarisuutta turvapaikkapolitiikassa tuskin löytyisi solidaarisuutta euroalueen uudistamisessa. Sen muun muassa Italia on tehnyt selväksi.

”Euroopalla on paljon haasteita, mutta maahanmuutto voi olla Euroopan unionin kohtalonkysymys”, Merkel sanoi torstaina ennen EU-huippukokousta.

Seehofer on nostanut EU-huippukokouksen neuvottelupöytään ydinaseen, sanoo European Council of Foreign Relations -keskuksen Berliinin-toimiston johtaja Josef Janning.

Uhka on kova, mutta valmius aseen käyttöön epäselvä. Kaikki kuitenkin kavahtavat.

Uhkapeli voi lamauttaa – mutta myös sysätä liikkeelle sen, että EU-maat todella tarttuvat yhteisen turvapaikkapolitiikan uudistamiseen. Se vaatii kuitenkin kykyä kompromisseihin. Niitä ei ole tätä ennen juuri nähty.

Kello tikittää. Seehofer päättää sunnuntaina, mitä tekee. Jotta Seehofer perääntyisi, Brysselin huippukokouksesta olisi saatava tulokseksi jotakin, jonka Seehoferin johtaman Baijerin kristillissosiaalisen unionin eli CSU:n puoluejohto voi sunnuntain kokouksessaan tulkita edistymiseksi eurooppalaisessa turvapaikkapolitiikassa.

Kyse on nyt semantiikasta. ”Pian tulkitaan, voiko loppulauselman muotoilut kuvitella edistymiseksi”, Janning sanoo.

EU ei toimi niin, että Saksa määrää, mitä tehdään. Merkelillä on silti yhä valtaa.

Merkel on käyttänyt Seehoferin tuomaa painetta saadakseen EU-maat yhteisrintamaan. Merkeliltä on kahden viime viikon aikana kuultu sensaatiomaisia lausuntoja, Janning sanoo.

Yleensä Merkel varoo hahmottelemasta EU:n suuntaa, jottei loisi vaikutelmaa Saksasta jyräämässä muita. Nyt Merkel on kuitenkin avannut ajatuksiaan uudella tavalla.

Merkel haluaa eurooppalaisen turvapaikkaviraston, joka yhdenmukaistaisi jäsenmaiden turvapaikkamenettelyt ja vastaisi turvapaikkaprosessista EU:n ulkorajoilla. Toissa viikolla Saksan Mesebergissä laadittiin tärkeä paperi, Ranskan ja Saksan hallitusten yhteinen Mesebergin julistus.

”Tahto eurooppalaistaa EU:n ulkorajavalvonta on selvä. Saksa ja Ranska haluavat EU:lle yhteisen rajapoliisin ja rannikkovartioston.”

Mutta vaikka kaikki olisivat yhtä mieltä siitä, että ulkorajavalvontaa on parannettava, eri mieltä ollaan siitä, miten.

B-suunnitelmaksi Merkel tarjoaa sitä, että jos turvapaikkapolitiikkaan ei saada kaikkia mukaan, osa voisi silti edetä. Kaiken kaikkiaan Merkel on tuonut turvapaikkapolitiikkaan parissa viikossa uudenlaista dynamiikkaa, Janning sanoo.

”Nyt on vielä saatava Seehofer luulemaan, että hän sai aikaan tämän paineen.”

Perusongelma kuitenkin pysyy. Muuttoliikkeen juurisyyt eivät katoa rajoja sulkemalla. Vakavinta on se, ettei EU ole iskussa vastatakseen maailmanpolitiikan tuomiin haasteisiin. Nyt Merkelin hallituskumppaniltakin on mennyt usko EU:n kykyyn toimia yhdessä.

Merkelin maailmassa EU:n eripuraisessa joukossa on tehtävä isoja elastisia paketteja, joissa nivoutuu moni päätös. ”Kun eri asioita kytketään yhteen, kellään ei sittenkään ehkä ole halua kaataa koko systeemiä.”

Paitsi Seehoferilla. Tosin hänen motiivinsa toimia ovat moninaiset.

Baijerissa on vaalit 14. lokakuuta. Seehoferille tärkeintä on nyt oman puolueen, CSU:n, yksinvallan puolustaminen Baijerissa. CSU:n valtaa murentaa sama asia kuin Merkelinkin valtaa: pakolaiskriisin vauhdittama nationalismin ja äärioikeiston nousu.

Baijeri ensin -politiikalla voi olla kova hinta. Seehoferin äänessä on kuitenkin uutta varovaisuutta. Kovat otteet ovatkin vieneet kannatusta enemmän kuin ovat tuoneet. Seehoferin ja Baijerin pääministerin Markus Söderin linja on liikaa CSU:n liberaaleille keskustalaisille äänestäjille.

Vielä on mahdotonta sanoa, perääntyykö Seehofer. Joka tapauksessa Saksan hallituksen kriisi jättää syvät jäljet ja epäluottamuksen niin hallituksen sisälle kuin EU:hun.

Sekin on selvää, että Merkelin metodi ei enää toimi, Janning sanoo.

Merkel on antiautoritaarisen ajan poliitikko, Janning sanoo. Merkelin metodi on neuvotella niin kauan, kunnes on saatu yhteinen pohja ja suunta, josta ratkaisu haetaan. ”Merkelin ansio on ollut se, että aina on saatu ratkaisu.”

Saksalle kriisi on myös vakava muistutus kahdenvälisten suhteiden merkityksestä, Janning sanoo. ”Saksa ei voi olettaa, ettei muilla mailla olisi muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä Saksan kanta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • EU
 • Angela Merkel
 • Saksa
 • Maahanmuutto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  6. 6

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää