Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump pääsee nimittämään korkeimman oikeuden tuomarin, ja se on katastrofi demokraateille – Miten yhden tuomarin nimittäminen voi olla niin valtava asia?

Korkeimman oikeuden tuomarin Anthony Kennedyn eläköitymisilmoitus oli Yhdysvaltain sisäpolitiikan suurin tapahtuma sitten presidentti Donald Trumpin vaalivoiton, kirjoittaa analyysissään HS:n ulkomaantoimittaja Tuukka Tervonen.

Korkeimman oikeuden tuomari Anthony Kennedyn eläköitymispäätös on katastrofi demokraateille ja siunaus republikaaneille. Republikaanit ovat odottaneet tätä hetkeä siitä asti, kun Donald Trump voitti presidentinvaalit syksyllä 2016.

Suomessa voi tuntua oudolta, että yhden tuomarin eläköityminen ja uuden nimittäminen on niin valtava asia. Korkeimmalla oikeudella on kuitenkin erittäin paljon valtaa Yhdysvalloissa.

Lähes kaikki ristiriitaiset lait edellisen presidentin Barack Obaman terveydenhoitouudistuksesta tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja viimeisimpänä Trumpin maahantulokieltoon päätyvät alempien oikeusasteiden kautta korkeimpaan oikeuteen, jossa lakien kohtalosta päättää yhdeksänhenkinen tuomaristo.

Korkein oikeus voi siis päättää minkä tahansa lain tai presidentin asetuksen lainvoimaisuuden. Käytännössä korkeimman oikeuden päätöksen voi kumota vain korkein oikeus itse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkeimman oikeuden tuomarit nimittää presidentti, mutta nimitykset vahvistetaan senaatissa. Virka korkeimman oikeuden tuomarina on elinikäinen. Jos Trump nimittää julkisuudessa spekuloidun Brett Kavanaugh’n, 53, tämä voi toimia virassa hyvinkin 30–40 vuotta. Korkeimman oikeuden tuomarien pisin virkakausi on ollut 36 vuotta.

Ennen Kennedyn eläköitymistä Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa istui viisi konservatiivista ja neljä liberaalia tuomaria. Kennedy laskettiin konservatiiveihin, mutta hän heilahti päätöksissään toisinaan liberaalien puolelle. Tämä mahdollisti muun muuassa tasa-arvoisen avioliittolain. Kennedy oli neljän liberaalituomarin kanssa samaa mieltä, että sukupuoli ei voi olla peruste kieltää vihkimästä pariskuntia.

Tämänhetkisessä poliittisessa ilmapiirissä on mahdotonta kuvitella, että Trump nimittäisi tai republikaanit vahvistaisivat tuomarin joka ei olisi luotettavasti konservatiivi. Demokraattien kauhukuva on, että viiden konservatiivin kivenkova enemmistö kumoaisi tai rampauttaisi kaksi liberaaleille ehkäpä tärkeintä päätöstä.

Roe v. Wade vuodelta 1973 vahvisti jokaisen oikeuden aborttiin. Aborttioikeuden vastustaminen on ollut Yhdysvaltain konservatiivien kärkihankkeita vuosikymmeniä. Useat siihen liittyvät päätökset ovat tehneet abortin saamisen vaikeaksi joissain konservatiivisissa osavaltioissa. Seitsemässä osavaltiossa on vain yksi sairaala, joka tekee abortteja. Liberaalit pelkäävät, että viisihenkinen konservatiivienemmistö saattaa kumota koko lain.

Obergefell v. Hodges vuodelta 2015 vahvisti kaikkien oikeuden mennä naimisiin sukupuolesta riippumatta. Neljä korkeimman oikeuden konservatiivituomaria vastusti päätöstä erittäin tiukasti. Vaikkei juuri tätä päätöstä ei kumottaisikaan, moni pelkää konservatiivienemmistön päättävän esimerkiksi, että yritykset saavat syrjiä sukupuolivähemmistöjä uskonnon perusteella.

Vaikka Kennedyä ei pidetty umpikonservatiivina, hän äänesti suurimman osan ajasta aatetoveriensa kanssa. Virkakautensa aikana hänen tärkeimpiä päätöksiään olivat myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen oikeus salakuunteluun ilman epäilyä rikoksesta, yritysten ja yhdistysten oikeus käyttää rajattomasti rahaa vaalikampanjointiin ehdokkaiden puolesta sekä äänestysoikeuslakien merkittävä heikentäminen.

Ympäristölainsäädännössä Kennedy oli 30-vuotisen uransa aikana ratkaiseva ääni niin puolesta kuin vastaan. Harvardin yliopiston oikeustieteellisen professori Richard Lazarus tiivisti The Atlanticin haastattelussa asian näin:

”Kennedy on ollut virassa 30 vuotta, ja sinä aikana hän on ollut yhtä tapausta lukuun ottamatta enemmistössä jokaisessa ympäristöpäätöksessä. Ilman Kennedyä on mahdoton voittaa”.

Kennedy oli viides ääni päätöksessä, joka salli Yhdysvaltain hallinnolle oikeuden säädellä kasvihuonekaasupäästöjä. Tämäkin on nyt vaarassa. Moni republikaani, mukaan lukien presidentti Trump, ei usko ilmastonmuutokseen ja pitää ympäristölainsäädäntöä lähinnä haittana yritysmaailmalle.

Korkeimman oikeuden tuomarien nimityksestä on taisteltu viimeksi vuonna 2016, silloin varsin likaisin keinoin. Korkeimman oikeuden arkkikonservatiivi Anthony Scalia kuoli alkuvuodesta, ja Obama nimitti virkaan maltillisen Merrick Garlandin.

Republikaanienemmistöinen senaatti kieltäytyi käsittelemästä nimitystä ennen presidentinvaaleja viivyttelemällä asiaa lakiteknisin jarrutuksin. Trumpin astuttua virkaan ja nimettyä uudeksi tuomariksi Neil Gorsuchin republikaanit estivät demokraateilta samat jarrutuskeinot poistamalla ne senaatin käytännöistä.

Tämä sysäsi ennestään politisoituneen taistelun tuomareista aivan uuteen vaiheeseen. Julkisuudessa demokraatit ovat puhuneet varastetusta tuomarinimityksestä.

Trump aikoo tehdä nimityksensä piakkoin, ja senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on jo perunut senaatin elokuun lomat tarkoituksena runnoa tuomarinimitys läpi ennen syksyn vaaleja, joissa demokraateilla on hyvät mahdollisuudet voittaa enemmistö senaatissa. Tällöin demokraatit voisivat estää Trumpin nimitykset.

Republikaaneilla on senaatissa 51–49-enemmistö. Yksinkertainen enemmistö riittää, joten käytännössä jonkun republikaanin täytyisi lipsua puolueen linjasta, jotta Trumpin nimittämää ehdokasta korkeimpaan oikeuteen ei vahvistettaisi.

Se näyttää hyvin epätodennäköiseltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia

  5. 5

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  8. 8

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  9. 9

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat