Ulkomaat    |   HS-analyysi

EU-johtajat sopivat uusista keskuksista Välimereltä pelastetuille ihmisille – Ratkaisu on laastaria maailman muuttoliikkeen vuotaviin haavoihin

Uusia keskuksia turvapaikanhakijoiden ja taloudellista parempaa hakevien erotteluun voidaan perustaa Afrikkaan tai EU-maihin. Niihin käytetään yhteisiä EU-rahoja.

EU-maiden johtajat pääsivät perjantaiaamuna päättyneiden maratonneuvottelujen jälkeen sopimukseen keinoista hillitä maanosaan kohdistuvaa muuttoliikettä. Sopimuksen pääsisältö koostuu niin sanotuista alueellisista maihinnousupisteistä, joissa käsitellään mereltä pelastettujen ihmisten tapauksia.

Kyseisiä pisteitä voidaan perustaa Pohjois-Afrikkaan, mutta myös EU-maihin. Jälkimmäisiin silloin, jos maa sellaiseen itse suostuu. Tämä on siis vapaaehtoistoimintaa, jota kuitenkin tuetaan yhteisillä EU-varoilla.

Ja jos joku mereltä pelastettu henkilö on turvapaikan tarpeessa, hänet saa ottaa vastaan mihin tahansa EU-maahan. Mutta vain, jos kyseinen maa tällaista haluaa, koska jälleen kyse on vapaaehtoistoiminnasta.

Edellä olevat muotoilut varmaan jo paljastavat, että perjantaiseen EU-johtajien ”ratkaisuun” sisältyy monia kysymyksiä, joihin kukaan ei pysty vielä vastaamaan. Kuten sen, kuka haluaa auttaa ketä ja mistä syystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itäisen Euroopan Visegrad-maat halusivat kirjaukset vapaaehtoisuudesta, koska ne eivät halua auttaa ketään – eivät ainakaan aiemmin ole halunneet.

Minne nämä kyseiset ”pisteet” tulevat, on täysin auki. Tai se, miten ne pyörivät ja miten monta ihmistä järjestelmä tavoittaisi. Se että YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on hankkeessa mukana tarjoaa toivoa siitä, että kansainvälisestä oikeudesta pidetään kiinni, kuten EU-johtajat ponnekkaasti lupasivat.Kyseessä on jälleen yksi EU:n ”muuttoliikekriisin” osaratkaisun osaratkaisu, joka ei peitä alleen sitä, että unioni on ollut hyvin pitkälle kyvytön löytämään kokonaisvaltaista vastausta muuttoliikkeen hallitsemiseen ja hillitsemiseen.

Ratkaisun pääpaino ei ole sotaa pakenevien suojelu, vaan EU-maiden suojelu hallitsemattomalta muuttoliikkeeltä ja EU-maiden poliitikkojen suojelu muuttoliikkeen pelästyttämien kansalaisten suuttumukselta. Muuttoliike ja siihen yhdistetyt pelot ovat ravistelleet valta-asemia monissa Euroopan maissa, myös Suomessa.

Kuten pari vuotta sitten Turkin kanssa tehdyssä sopimuksessa, EU-maat pyrkivät ainakin osittain ulkoistamaan kolmansille maille muuttoliikkeen hallinnan. ”Poissa silmistä, poissa mielestä”, totesi Suomen Pakolaisavun asiantuntija Ida Schauman perjantaina.

”On tämä pettymys. Sopimus on kova isku maailman pakolaisille ja suojaa tarvitseville”, Schauman sanoi.

Toisaalta perjantain sopimuksessa voi nähdä myös aidon inhimillisiä piirteitä. Järjestelyllä pyritään entisestään vaikeuttamaan Välimeren yli ihmisiä kuljettavien häikäilemättömien salakuljettajien bisneksiä ja pelastamaan ihmishenkiä.

Tänäkin vuonna yli tuhat ihmistä on hukkunut tai joutunut kadoksiin vaarallisilla merimatkoillaan, joita tehdään usein kelvottomilla ja täyteen ahdetuilla aluksilla.

Ei ole EU:lle arvokasta, että sen omat merialueet ovat olleet rikollisten panttivankeina ja afrikkalaisten hautana vuodesta toiseen.Huippukokouksessa yritettiin vastata erityisesti Italian populistihallituksen pääministerin Giuseppe Conten esittämiin uhmakkaisiin vaatimuksiin sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pelkoihin oman valtansa puolesta.

”Tämä on poliittista teatteria”, huokaisi yksi huippukokousta seurannut EU-virkamies aamuyöllä perjantaina.

Hän totesi, että lukuisat muutkin EU-hankkeet ovat jääneet muuttoliikkeestä säteilevien ongelmien uhreiksi. Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron joutui kokouksessa huomaamaan, ettei hänen lemmikkiprojektinsa kehittää talous- ja rahaliitto Emua etene tässä tilanteessa mihinkään.

Teatterista huolimatta taustalla on ihan aitoja ja vakavia tosielämän tilanteita. Italia ja Saksa ovat ottaneet kontolleen valtavan paljon enemmän maahantulijoita kuin monet muut EU-maat. On ymmärrettävää, että siellä moni kokee EU-maiden tähänastiset toimet riittämättömiksi ja epäreiluiksi.

Vaikka otsikoissa puhuttiin sopimuksesta ja ratkaisusta, tämän viikon huippukokous ei pystynyt edistämään turvapaikanhakijajärjestelmän keskeisintä osaa, niin sanottua Dublin-uudistusta. Dublin-asetuksen mukaisesti turvapaikanhakijat on rekisteröitävä ja heidän hakemuksensa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonne he saapuvat.

Dublin-järjestelmä on pannut kohtuuttoman suuren paineen Kreikan ja Italian kaltaisiin maihin ja päästänyt pälkähästä muukalaiskammoiset Itä-Euroopan maat. Kyvyttömyys uudistaa Dublin-järjestelmää ”solidaarisuuden ja vastuullisuuden” periaatteilla on ollut pitkään EU:n epäyhtenäisyyden ja riitaisuuden kivijalka.

Kun suurta ratkaisua ei ole, on tyydytty pienempiin. Perjantain osaratkaisun synnyttämiseen osallistui 28 EU-johtajan joukoissa pääministeri Juha Sipilä (kesk), joka osoitti, että hän oli opiskellut tarkkaan hankkeen yksityiskohdat.

Voi tuntua omituiselta verrata EU:n muuttoliikepolitiikkaa suomalaiseen sote-uudistukseen, mutta kiusaus on suuri, sillä molemmat asiat ovat pitäneet Sipilää kiireisenä tällä viikolla.

Tiistaina hallitus taipui lykkäämään tärkeintä uudistustaan ainakin vuodella, koska valmisteluun tarvitaan lisäaikaa.

”Tämä on niin valtava uudistus”, totesi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) viitaten hankkeeseen, jota on puserrettu yli vuosikymmenen ajan.

Soten uudistaminen antaa ehkä jonkinlaisen vertauskohdan sille, miten vaikeaa voi olla uudistaa 511 miljoonan ihmisen EU-alueen muuttoliikepolitiikkaa. Suomessa asian parissa puuhaa kourallinen puolueita, EU-tasolla puhutaan 28 jäsenmaan kymmenistä hallituspuolueista – erilaisista poliittisista kulttuureista ja lukemattomista asiaan liittymättömistä intohimoista.Sotessa pelissä on 5,5 miljoonan suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuolto, joka on osoittautunut liian monimutkaiseksi asiaksi ihmisen ymmärtää saatikka tehokkaasti järjestää.

Eurooppaan kohdistuvassa muuttoliikkeessä puolestaan on kyse ainakin 1,2 miljardin afrikkalaisen tulevaisuudensuunnitelmista. Vuonna 2050 heitä on ennusteiden mukaan 2,5 miljardia. Vaikka huippukokouksen otsikot keskittyivät mereltä pelastettavien kohtelemiseen, EU-johtajien päätelmissä viitattiin asian valtavan mittaluokan taustoihin esimerkiksi mainitsemalla niin sanottu Agenda 2063.

Agenda 2063 on EU:n tukema afrikkalaishanke, jolla tavoitellaan Afrikan sosio-ekonomista vallankumousta seuraavan puolen vuosisadan aikana. Pitäisi vaikkapa järjestellä kuntoon Kongon demokraattisen tasavallan tieverkostot ja nigerialainen hammashoito ja luoda nuorille tulevaisuudennäkymiä.

Ellei näitä tuhansia afrikkalaisia sote- ja muita hankkeita nähdä, Euroopassa nähdään vielä paljon – paljon – ihmisiä, joiden käsittelemiseksi eivät mitkään maihinnousupisteet ja EU:n asiaan vastahakoisesti varaamat rahat riitä. Maailmalla on tällä hetkellä 25 miljoonaa virallisesti pakolaiseksi määriteltyä henkilöä. Tänä vuonna EU-maihin on saapunut Välimeren ylitse noin 45 000 ihmistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   Osa kansalais­aloitteista uhkaa päätyä eduskunnassa roskakoriin – ”Kansalaiset tekevät hirveän duunin, ja sitten se menee hukkaan”

  3. 3

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  8. 8

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  9. 9

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää