Palavien leijojen sota

Tuulen suunta on juuri oikea, sen kertoo rajavyöhykkeellä hulmuava Palestiinan lippu.

Navakka länsituuli puhaltaa Välimereltä Gazan kaistaleen yli kohti Israelia pöllytellen mennessään hiekkaa ja riepotellen muoviroskia.

Taivaalla ei silti näy leijoja, ei edes yhtä heliumilmapalloa liitämässä Israelia kohti. Leijojen lennättämisestä on tullut liian vaarallista puuhaa, kertoo Khan Junisin pakolaisleirillä Gazassa aikaansa tappava teinipoikien ja nuorten miesten joukko.

Parinsadan metrin päässä Israelin suunnalla piikkilanka-aita halkoo hiekka-aavikon. Aita on merkki aselepolinjasta, jonka toiselle puolelle Gazan asukkailla ei ole asiaa. Piikkilanka-aidan takana kumpareen päällä on rakennelma, jonka suojissa israelilainen tarkka-ampuja väijyy kivääreineen. Loitompana israelilainen traktori lanaa peltoa kaikessa rauhassa.

”Tänään kukaan ei uskalla lennättää leijoja”, sanoo joukon puheliain mies, 27-vuotias insinööri Raid al-Najjar. ”Tiedämme, että leijamiehet ovat tarkka-ampujien ja lennokkien tähtäimessä.”

Toden totta: korkealta taivaalta voi erottaa israelilaisen miehittämättömän lennokin surinan. Tuntuu ikävästi siltä, kuin meitä tarkkailtaisiin.

Israelin tarkka-ampujat eivät vaani keitä tahansa palestiinalaisia leijan lennättäjiä. Lähi-idän suurin sotilasmahti on ajautunut viime viikkoina hälytystilaan, sillä Gazan puolelta Israeliin leijailee päivittäin kymmeniä leijoja ja heliumpalloja, joihin on ripustettu palavia aineita, kuten kekäleitä.

Länsituuli kuljettaa ne Israelin puolelle, missä on syttynyt alkukesän aikana kymmeniä laajoja maastopaloja.

Katso videolta, millaisia tuhoja leijojen sytyttämät maastopalot aiheuttavat Israelissa.


Palavat leijat liittyvät Gazassa järjestettyyn mielenosoitusten sarjaan, joka tunnetaan nimellä Paluun suuri marssi. Kymmenettuhannet palestiinalaiset ovat osallistuneet kevään ja alkukesän aikana pääasiassa rauhanomaisiin mielenosoituksiin, joita järjestetään Gazan ja Israelin välisellä raja-alueella joka perjantai.

Mielenosoittajilla on selkeä viesti. He haluavat kiinnittää maailman huomion saarretun Gazan hätään ja Gazassa asuvien palestiinalaispakolaisten paluuoikeuksiin. Valtaosalla Gazan noin kahdesta miljoonasta asukkaasta on juuret nykyisen Israelin alueella.

Mielenosoitukset ovat saaneet runsaasti kansainvälistä julkisuutta. Suurin syy julkisuuteen on se, että Israel on ampunut mielenosoituksissa ainakin 135 palestiinalaista. Lisäksi tulituksissa on haavoittunut tuhansia aseettomia gazalaisia. Israel sanoo, että osa mielenosoittajista pyrkii väkisin rajan yli ja on aseistautuneita.

Israelin mielestä protestit ja varsinkin palavat leijat kuuluvat Gazaa hallitsevan islamistijärjestön Hamasin taktiikkaan. Israelissa puhutaan jo, että se ja Hamas ovat vaarassa ajautua leijasotaan, ellei palavien leijojen lennätys pian lopu.

Onko edessä maailman ensimmäinen leijasota? Mistä kummasta Paluun suuressa marssissa on kyse? Tätä pitää kysyä gazalaisilta itseltään.


Raid al-Najjar myöntää auliisti, että hän on osallistunut raja-aidan sabotointiin.

”Se on meidän maatamme”, hän perustelee ja viittoo Israelin suuntaan. Kädessään hänellä on jykevät pulttisakset.

Al-Najjar on siinä mielessä tyypillinen nuori gazalaismies, että hän on pitkäaikaistyötön. Hän on istunut toimettomana vuoden 2012 valmistumisestaan lähtien. Al-Najjar ei ole yksin: jopa 60 prosenttia Gazan nuorista aikuisista on työttömiä. Työllisyystilanne vain pahenee vuosi vuodelta.

Viime kuukausina al-Najjarilla on kuitenkin riittänyt töitä, ainakin tihutöitä. Pulttisakset liittyvät juuri tähän toimintaan.

Kun mielenosoittajat aloittavat perjantaisin mylläkän rajalla, al-Najjar juoksee sakset kädessään piikkilanka-aidalle. Hän napsauttaa pätkän aitaa poikki, rikkoo mahdollisuuksien mukaan muita Israelin pystyttämiä turvarakennelmia ja juoksee sitten takaisin Gazan puolelle.

Piikkilanka-aidan pätkät tuodaan yhteen isoon kasaan. Siitä pakolaisleirin nuoret kiikuttavat ne myöhemmin torille ja myyvät paikallisille maanviljelijöille. Rahoilla he ostavat ruokaa ja tupakkaa.

Khan Junisin pakolaisnuorissa herättää hilpeyttä väite, että palavat leijat olisivat Hamas-hallinnon keksintö. Joku mielenosoittajista vain päätti kiinnittää leijoihin palavia materiaaleja, he sanovat.

”Aluksi lennätimme pelkkiä Palestiinan lippuja. Kun ensimmäiset mielenosoittajat olivat kuolleet tulituksessa, joku keksi liittää leijoihin palavia hiiliä”, al-Najjar kertoo.

”Meillä on päivät aikaa miettiä uusia keinoja.”

Kekäleet asetetaan kevyestä metalliverkosta punottuun koriin, joka sidotaan leijan häntään. Uusin innovaatio on ilmalla täytetyt kondomit. Myös niihin voi kiinnittää roikkumaan palavaa materiaalia, ja koko hoito sysätään tuivertavan tuulen mukana Israelin puolelle.

Nuoria huvittaa ajatus siitä, että Israel päätyisi kieltämään ilmapallojen ja kondomien tuonnin Gazan kaistaleelle.


Yhdessä asiassa mielenosoittajat ovat todella onnistuneet: Gazan tukala tilanne on jälleen noussut uutisotsikoihin.

Juuri huomion herättäminen oli mielenosoitusten yksi tarkoitus, kertoo ihmisoikeusjuristi Salah Atti Gazan kaupungissa. Hän on yksi mielenosoitusten virallisista järjestäjistä.

Jo arabikevään mielenosoitusten jälkeen vuonna 2011 palestiinalaiset kansalaisjärjestöt alkoivat pohtia, kuinka hajanaiset palestiinalaiset ryhmittymät saataisiin yhdistettyä mielenosoituksiin yhteisen lipun alle. Suurin ja yhteinen huoli on Gazan saarto, joka on jatkunut jo yksitoista vuotta.

Israel saartaa Gazaa Egyptin tuella, sillä molemmat haluavat eristää Israelin tuhoa tavoittelevan Hamasin, joka nousi Gazassa valtaan vuonna 2007.

Gazalaiset on saarron vuoksi käytännössä suljettu noin 40 kilometriä pitkälle ja 10 kilometriä leveälle maa-alueelleen.

Kahden miljoonan asukkaan Gaza kärsii kroonisesta, vuosi vuodelta pahenevasta humanitaarisesta kriisistä. Yli 80 prosenttia asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Sähköä on tarjolla vain muutama tunti päivässä.


Tarvittiin silti ulkoinen tekijä, että kaikki palestiinalaisryhmät saatiin yhteisen lipun alle. Sellainen löytyi Washingtonista.

”Kun Donald Trump ilmoitti joulukuussa, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, ymmärsimme elävämme vaarallisia aikoja”, Salah Atti kertoo.

Palestiinalaisia järkyttäneen päätöksen jälkeen kansalaisjärjestöt ja puolueet käynnistivät yhteiset keskustelut. Joulukuun 17. päivänä 28 palestiinalaisen järjestön ja puolueen komitea päätti, että tulevana keväänä Gazassa järjestettäisiin väkivallaton mielenilmaus alueen saartoa vastaan ja pakolaisten paluuoikeuden puolesta.

Atti näyttää arabiankielistä esitettä, jossa kerrotaan mielenosoituksen periaatteet. Esitteessä on kuvia intialaisesta väkivallattoman vastarinnan kehittäjästä Mahatma Gandhista, Etelä-Afrikan vapaustaistelijasta Nelson Mandelasta ja amerikkalaisesta kansalaisoikeusaktivistista Martin Luther Kingistä.

”Ajatuksena oli väkivallaton, kaikki palestiinalaiset yhdistävä mielenosoitus”, Atti sanoo.


Mielenosoitukset kuitenkin muuttuivat pian verisiksi. Itse asiassa ensimmäinen uhri tuli ennen kuin mielenosoitukset virallisesti alkoivat.

”Jo ensimmäisen mielenosoituspäivän aamuna Israel tappoi maanviljelijän raja-alueella.”

Väkivaltaisuudet huipentuivat toukokuun 14. päivänä, kun Jerusalemissa juhlittiin Yhdysvaltain uuden lähetystön avajaisia. Samaan aikaan Israel ampui yli 60 palestiinalaista mielenosoittajaa Gazan rajalla.

Verilöylyn jälkeen islamistijärjestö Hamas ilmoitti yllättäen, että valtaosa kuolleista oli sen jäseniä. Kuinka Atti selittää tämän?

Hänen mukaansa Hamas on muiden puolueiden ja järjestöjen ohella mukana Paluun suuressa marssissa. Mutta Hamas todennäköisesti liioittelee omaa osuuttaan kosiskellakseen kansaa, hän arvelee. Vaikka virallisia lukuja ei ole olemassa, Hamasin uskotaan menettävän kannatustaan gazalaisten keskuudessa.

”Hamas ei aluksi edes uskonut hankkeeseemme. Lopulta se lähti mukaan, koska mielenosoitus saavutti suosiota. Olemme ylpeitä siitä, että onnistuimme saamaan Hamasin mukaan väkivallattomaan vastarintaan.”

Atti korostaa, että palavat leijat ja raja-aidan sabotointi eivät missään vaiheessa olleet osa mielenosoitusten virallista ohjelmaa.

”Kielsimme ihmisiä menemästä liian lähelle rajaa ja kehotimme pysymään rauhallisena. Valtaosa käyttäytyi hyvin, mutta valitettavasti emme pysty hallitsemaan kaikkia mielenosoittajia.”

Katso video omaisista, jotka saapuivat al-Shifan sairaalaan vastaanottamaan rajakahakassa kuolleen palestiinalaismiehen ruumista.


Hamasin kasvavasta epäsuosiosta voi löytää todisteita Gazan kaduilta. 26-vuotias Mahmud al-Zibda istuu kadunvarressa muovituolissa jalka paketissa.

Hän on yksi tuhansista gazalaisista, joiden elämän Paluun suuri marssi ja mielenosoittajiin kohdistettu väkivalta ovat ehkä lopullisesti pilanneet.

Lihakaupassa työskennellyt al-Zibdan oli viettämässä vapaapäivää 14. toukokuuta, kun Hamasin miehet saapuivat torille. He tarjosivat ilmaista bussikuljetusta mielenosoituspaikalle. Al-Zibdan päätti hypätä kyytiin silkasta mielenkiinnosta, sillä hän halusi nähdä omin silmin, mitä raja-alueella oli meneillään.

Al-Zibdan kertoo istuneensa mielenosoituspaikalla kaukana raja-aidasta seuraamassa puhetta, kun luoti yhtäkkiä iskeytyi jalkaan.

Polven alapuolella näkyy pieni ja pyöreä luodin sisäänmenoreikä. Pohjepuolelta ulos tullessaan luoti on repinyt lihakset ja hermot silpuksi. Al-Zibdanin mukaan tämä todistaa Israelin käyttäneen kiellettyjä räjähtäviä luoteja mielenosoittajia vastaan.


Takana on kolme leikkausta. Myöhemmin edessä olevassa leikkauksessa yritetään korjata hermosäikeitä. Jos al-Zibdalla on onnea, kävelemistä voi ryhtyä harjoittelemaan kahdeksan kuukauden kuluttua.

Nyt hän on kuitenkin työtön ja rampa. Tästä kaikesta hän kantaa kaunaa ennen kaikkea Hamasille.

”Hamasin takia moni ihminen haavoittui, aivan turhaan. He ovat kaikki valehtelijoita, varkaita.”

Kansainvälinen media on kertonut, että Hamas maksoi joillekin uhreille korvauksia heidän kärsimyksistään. Al-Zibdan sai Hamasilta vain rasian halpoja makeisia.

”Se oli kuvottavaa.”

Mielenosoituksia järjestänyt juristi Salah Atti ei syytä Hamasia vaan Israelia. Hänen mukaansa Israel on ryhtynyt suurentelemaan palavien leijojen uhkaa ja Hamasin roolia, vaikka Israel sijoitti panssarivaunut ja tarkka-ampujat rajalle jo ennen mielenosoitusten alkua.

”He ampuivat aseettomia mielenosoittajia, mutta maailma on kiinnostunut palavista leijoista.”

Raja-aidan yli rynnivissä tai rajaa sabotoivissa palestiinalaisissa kiteytyy Attin mukaan Gazan nuoren sukupolven toivottomuus tulevaisuuden suhteen.

”He eivät enää jaksa välittää, elävätkö vai kuolevatko.”

Tämän asenteen vahvistaa myös piikkilanka-aitaa tarkka-ampujien tulen edessä katkova Raid al-Najjar Israelin-vastaisella rajalla.

”Jos kuolen, niin ainakin kuolen marttyyrina.”

Fakta

Espoon kokoinen saarrettu alue


 Gaza on pinta-alaltaan noin Espoon kokoinen alue, jossa asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä.

 Valtaosa asukkaista on pakolaisia nykyisen Israelin ja Länsirannan alueilta.

 Israel ja Egypti ovat saartaneet Gazaa vuodesta 2007 alkaen, kun äärijärjestö Hamas nousi valtaan.

 Saarto on aiheuttanut kroonisen humanitaarisen kriisin.

 Kymmenen vuoden aikana Israelin ja Hamasin välillä on käyty kolme tuhoisaa sotaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  5. 5

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Hitlerin edustaja joutui Mannerheimin taikapiiriin ja auttoi Suomea selviämään hengissä sodasta

  8. 8

   Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin

  9. 9

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  10. 10

   Danske Bank vierittää vastuuta rahanpesusta Sampo-pankille – Mika Ihamuotila kiistää epäilyt, Björn Wahlroos ei kommentoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää